Un climat viciat

Rodica Culcer
- Indepartarea lui Sebastian Lazaroiu de la conducerea Ministerului Muncii s-a facut pe motive de "gura sloboda", apreciaza comentatorii mass-media. "Un fel de Papa Omida, ostentativ de independent", precizeaza Radu Berceanu, om de frunte al PDL. Vi se pare normala aceasta "cenzura lingvistica", instituita asupra unui sociolog de talia d-lui Lazaroiu, precum si a altor intelectuali "guralivi" din aria PDL? Miroase a dictatura politica?

- Nu cred ca este vorba nici de o cenzura lingvistica, nici de dictatura politica. Monica Macovei si Cristian Preda, care au fost si ei critici la adresa partidului, nu au fost exclusi, iar Monica Macovei a fost aleasa vicepresedinte la Conventia Nationala a PDL din mai. Lamentatiile comentatorilor sunt adesea o dovada de superficialitate si nu rareori o manifestare a spiritului gregar. De altfel, nu toti comentatorii s-au dovedit aparatori ai fostului ministru. Ce cai de actiune posibile avea Emil Boc, premier si sef de partid, in fata unui ministru impus din afara partidului, care isi propune sa-i submineze autoritatea si critica partidul politic pe a carui sustinere se bazeaza? Cum poate el sa promoveze in partid si in parlament reformele propuse de un astfel de om? Ce le va raspunde ministrilor PDL, care stau mai putin prin studiourile TV, nu-si aranjeaza interviuri cu prietenii pe bloguri si in ziare, ci isi vad de munca lor si citesc in presa ca un coleg de guvern dispretuieste partidul din care ei fac parte si cu ale carui decizii economice nepopulare au fost solidari, cu toate costurile politice aferente? O echipa guvernamentala nu poate functiona fara coeziune, solidaritate si sprijin politic, iar toate acestea erau puse in pericol de iesirile la rampa ale domnului Lazaroiu. Le putea face in calitate de analist independent, nu de membru al echipei guvernamentale. In tot cazul, dupa numirea sa in functia de ministru, a inceput o campanie intensa pentru promovarea propriei persoane, inclusiv cu furnizarea unor povesti personale de gust indoielnic (dormitul pe patul de cuie). Apoi, la scoala de vara PDL, a afirmat ca seniorii partidului au fost utili odata, dar acum nu mai sunt. La cine se referea, de vreme ce triada BVB (Blaga-Videanu-Berceanu) se retrasese? Evident la actuala conducere a PDL, in frunte cu Emil Boc, a carei discreditare o urmarea de fapt, avand aliati si in interiorul partidului. Miscarea de dreapta in numele careia vorbea nu exista practic dincolo de retorica si pixeli: nu are nici un nucleu in vreun oras, sat sau catun; nici un grup de initiativa; nici un program. Despre ce vorbim de fapt? Despre o fictiune care-i servea domnului Lazaroiu drept pretext pentru a manipula o masa de comentatori superficiali, in vederea promovarii propriilor sale interese. Din punct de vedere politic, Emil Boc nu avea de ales in fata provocarilor lansate de domnul Lazaroiu. De fapt, inlaturarea sa din guvern nu este nici o pierdere: reformele fusesera elaborate de predecesorul sau si vor fi promovate de succesoarea sa.

- Saptamana trecuta s-au nascut doua noi partide politice, unul mai "popular" decat altul: Partidul Popular al Maghiarilor, nasit de cucernicul episcop Tokes, si Partidul Poporului - Dan Diaconescu. La ce sa ne asteptam de la ele? Vor influenta in vreun fel raportul de forte politice?

- Pe scurt, nu ne putem astepta la nimic bun. Partidul domnului Dan Diaconescu este varianta politica a unei televiziuni de scandal, vanzatoare de povesti sordide si de promisiuni nerealiste. Papusarii din spatele sau se vad destul de bine, daca ne gandim cat de intens mediatizat este liderul acestui partid-televiziune la Realitatea TV. Din pacate, a fost invitat de onoare si la un congres al UNPR, ceea ce arata ca acest partid nou" are de fapt radacini foarte vechi in PDSR. Partidul lui Ion Iliescu jongla abil cu anexele sale populiste, pentru atragerea electoratului marginalizat si inadaptabil. O va face probabil si acum, introducand o nota populista si mizerabilista in politica si coborand nivelul dezbaterii aproape de emisiunile OTV. Nu va asteptati la programe coerente, la dezbateri sau pozitii argumentate: va fi mai rau si mai scandalos decat in campaniile din 2008 si din 2009. Pe de alta parte insa, este important sa vedem si cine mai face parte din PP, in afara de Dan Diaconescu, si ce cota de popularitate reala va avea acest partid in apropierea alegerilor. S-ar putea ca romanii sa nu fie chiar atat de redusi intelectual pe cat conteaza Dan Diaconescu si papusarii din spatele sau. Despre Partidul Popular al Maghiarilor, am mai vorbit in "Formula AS". Tot ce putem adauga este ca va forta UDMR sa adopte o pozitie tot mai rigida in toate chestiunile care privesc comunitatea maghiara, de teama criticilor care vor veni din partea PPM, ceea ce inseamna ca reorganizarea administrativa devine un obiectiv tot mai indepartat, iar legea electorala va putea fi modificata doar in masura in care se va gasi o formula care sa avantajeze UDMR. Discursul autonomist al echipei conduse de Laszlo Tokes si Toro Tibor risca sa forteze si UDMR sa adopte pozitii greu de sustinut de catre colegii de coalitie. Nu stim daca UDMR va incerca sa se pozitioneze ca varianta rezonabila a comunitatii maghiare sau daca va plusa pe temele extreme si extremiste. Nu dispunem de o analiza sociologica a electoratului maghiar, dar stim, totusi, ca secuii, in randul carora pozitiile autonomiste sunt foarte populare, alcatuiesc majoritatea comunitatii maghiare si sunt organizati compact, din punct de vedere teritorial, ceilalti maghiari fiind mai larg raspanditi. Din acest motiv, votul secuilor va conta mai mult, iar PPM va pune probleme mari, nu numai UDMR, ci si intregii clase politice romanesti. Una peste alta, climatul va fi aproape sigur viciat de aparitia celor doua partide, ceea ce nu poate fi decat contraproductiv in viitorul apropiat, cand ne asteptam la dificultati economice. Solidaritatea clasei politice in fata crizei, atat de necesara, ramane deocamdata un ideal aproape irealizabil.