Raspuns pentru MANEA MIHAELA, F. AS nr. 959 - "Mama are boala Crohn si hepatita B"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Evolutia bolii Crohn variaza foarte mult de la o persoana la alta, de la formele asimptomatice, prezente la unii pacienti, pana la formele recurente, cu simptome traduse prin durere abdominala, diaree si febra.
Astfel, episoadele de durere abdominala, consecutive ingestiei de alimente, pot conduce spre evitarea mancarii, datorita disconfortului, iar episoadele diareice pot fi debilitante, pana la punctul malnutritiei severe. Din pacate, tocmai intr-o asemenea situatie se gaseste si mama dvs., motiv pentru care a si fost necesara spitalizarea.
Mai mult, complicatiile bolii Crohn pot fi, si ele, multe si variate, plecand de la aparitia fistulelor si fisurilor anale (interne si externe), obstructia progresiva a intestinului subtire, hemoragiile intestinale, pana la simptome neasociate cu tractul digestiv, care pot consta in inflamatii la nivel articular si ocular, aparitia calculilor renali sau vezicali, si chiar inflamatia ductelor biliare (colangita sclerozanta).
Trebuie mentionat ca nu exista un tratament care sa vindece boala Crohn, ci doar proceduri terapeutice care vizeaza diminuarea inflamatiei intestinale si care pot duce la ameliorarea simptomelor cu perioade lungi de remisie. Ma refer aici la medicamentele antidiareice si, in cazul unei boli mai active, la medicamentele antiinflamatorii (ex. Sulfasalazina). Daca nici Sulfasalazina nu este eficienta sau nu este bine tolerata, se pot utiliza medicamente mai noi, care actioneaza in mod asemanator, cum sunt mesalamina sau olsalazina. Mesalamina este disponibila si sub forma de supozitoare sau clisme, ambele forme fiind utile cand boala este limitata la nivelul partii inferioare a colonului sau la nivelul rectului.
Corticosteroizii (prednisonul, metilprednisolonul) sunt prescrisi mai ales pentru formele moderat-severe, care nu raspund la alte tratamente.
In prezent, se studiaza preparate mai noi (ex. Budesanina) cu corticosteroizi si alte medicamente care au mai putine efecte secundare si activitate antiinflamatorie mai puternica.
In unele cazuri, sunt indicate medicamente imunosupresoare, cum sunt azatiopirina (Imuran) sau 6-Mercaptopurina (6-MP).
Totusi, pot fi necesare pana la 3 luni de tratament, pana cand aceste medicamente incep sa devina eficiente: Infliximabul (Ramicade), un imunosupresor produs mai recent, este facut pentru a neutraliza o proteina naturala (factorul de necroza tumorala), care produce inflamatia. Metotrexatul si Ciclosporina sunt uneori recomandate pentru pacientii care nu raspund pozitiv la alte tratamente, insa utilizarea pe termen lung a acestora poate avea efecte secundare semnificative.
Nu recomand tratamentul chirurgical (ileostomia, anastomoza ileoanala), deoarece nu aduce vindecarea, de cele mai multe ori, si boala Crohn poate sa reapara la alt nivel al tractului intestinal.
In ceea ce priveste antibioticele, acestea nu se recomanda decat in cazurile complicate cu infectii grave. Administrarea lor in formele obisnuite poate accentua sindromul diareic, din cauza dezechilibrului pe care il produc in flora bacteriana intestinala.
Sindromul diareic cronic poate fi abordat prin medicatie simptomatica (in afara de regimul alimentar antidiareic), frecventa scaunelor putand fi redusa prin administrarea de antispastice si carbonat de calciu sau fermenti pancreatici (Triferment, Zymogen etc.).
In sfarsit, hipovitaminozele, consecutive sindromului diareic, pot fi corectate prin administrarea, pe cale orala sau parenterala, a vitaminelor (A, B, D, E, K), iar anemia, prin administrarea de suplimente cu fier, vitamina B12 si adic folic (B9).
Avand in vedere evolutia indelungata a bolii, cu faze de acutizare si de acalmie, tratamentul alopat poate fi completat de remedii naturiste, care vizeaza reducerea sau stingerea procesului inflamator, suprimarea invaziei bacteriene a leziunilor inflamatorii, reducerea tranzitului intestinal si a durerii, corectarea tulburarilor nutritionale. Sigur ca, avand in vedere coplexitatea bolii, masurile terapeutice naturiste ar trebui prescrise in urma unei analize amanuntite a starii bolnavului, a eventualelor complicatii survenite si tinand cont de alte posibile patologii cronice pe care acesta le prezinta.
De aceea, va propun sa luati legatura cu mine (telefonic) sau sa imi trimiteti copii dupa documentatia medicala, de unde sa reiasa clar stadiul evolutiv al bolii si tratamentele alopate urmate pana in prezent (conservatoare sau nu). Acelasi lucru este valabil si pentru hepatita virala B, o alta afectiune de care sufera mama dvs.
Sa auzim numai de bine!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Nu ma vindec de hidrosadenita"
(Raspuns pentru MIRELA, F. AS nr. 938)


Boala Verneuil (hidrosadenita) este o inflamatie cronica a glandelor sudoripare apocrine, datorata unor stafilococi. O parte a celulei este eliminata odata cu transpiratia excesiva, nucleul si citoplasma ramanand aproape intacte. Sediile elective sunt: axilele, pliul coapselor si fesele, regiunea perigenitala si perianala, producerea anormala a transpiratiei favorizand umiditate crescuta locala.
Hiperhidroza provoaca des prurit, iar nodulii izolati sau grupati pot creste relativ repede in volum, sub pielea care devine rosie, unde uneori se sparg, din ei scurgandu-se un puroi cremos. Aceasta anomalie poate fi genetica sau indusa in timp, datorita utilizarii deodorantelor, antiperspirantelor si raderii perilor axilari cu lama.
Tratamentul consta in utilizarea de antiseptice pentru uscarea leziunilor, antibiotice (Penicilina, Doxiciclina, Eritromicina, Gentamicina), substante care scad secretia glandelor din piele (Isotretinoin-Roaccutane), electro-cauterizarea sau, in cazuri grave-cronice, excizia nodulilor urmata de grefa de piele.
Daca boala este veche si recidiveaza des, se poate asocia la antibiotice - Prednison (30 mg pe zi), timp de doua saptamani.
Pentru tratament, medicina naturista foloseste infuzie (bai saptamanale) cu pelin, rostopasca, coada-calului, tuia, marul-lupului, frunza de nuc si salvie (2 linguri din fiecare planta, la 6 litri de apa). Cu o infuzie mai concentrata, timp de o luna, zilnic se tamponeaza pielea.
Produsele Green Gold Forever, Solar, Lunar, Imune si Skin Blend Plus, plus un regim alimentar, vor ameliora substantial efectele acestei boli. Consumati Gel de Aloe Vera, Polimax, Mega B Complex sau drojdie proaspata si ungeti locurile afectate cu Mibazon. Multa sanatate!

Dr. PURCARITA DACIAN - Centrul de Consultanta naturopata, diagnostic si tratament medicina naturista "Primum non Nocere" - Timisoara, e-mail: primum_non_nocere_tm@yahoo.com, tel. 0742/34.34.39

"Solicit ajutor pentru insuficienta renala si chisturi pe rinichi"
(Raspuns pentru MURESAN VASILE - Deva, F. AS nr. 940)


Pentru insuficienta renala va recomand urmatorul tratament:
* Renol - este un produs ce are la baza o sinteza moderna intre principiile medicinei traditionale chineze (ciclul celor 5 elemente) si cele mai noi date din domeniul energeticii corpului uman, al homeopatiei, cristaloterapiei si psihotronicii. Actioneaza direct asupra tesuturilor si organelor, fiind practic o "acupunctura lichida". Principala actiune a acestui complex urmareste regenerarea rinichilor. Se administreaza de 1-3 ori pe zi cate 3-9 picaturi in 20-30 ml de apa.
* Formula homeopata nr. 10 (PlantExtrakt) - este o solutie homeopatica ce contine o combinatie de remedii homeopate cu efect drenor renal. Se administreaza sub forma de picaturi (10) in putina apa sau direct pe limba. Se tin in gura, apoi se inghit.
* Extracte glicerohidroalcoolice din muguri de fag si din mladite de ienupar - ambele prezinta organotropism renal si efect diuretic. Extractul de muguri de fag prezinta si actiune antisclerotica, fiind indicat in insuficienta renala.
* Cordyceps - prezinta efect nefroprotector.
* Stemulin - este recomandat in insuficienta renala. Crescand productia de celule stem, organismul va fi capabil sa repare tesuturile a caror functionare este afectata de procese degenerative.
* Omega 369 - recomandat pentru efectele antiinflamatorii si antiagregante plachetare.
* Splinuta, sanziene si urzica moarta (capsule sau ceai) - protejeaza functia renala.
* Argila - va fi consumata sub forma de apa de argila, pe stomacul gol.
* Ceaiuri: Varuna, ceaiuri diuretice (diferite combinatii), ceai de mesteacan, ceai de papadie, ceaiuri depurative.
* Elixir din fructe de soc - este un depurativ foarte puternic, un diuretic foarte puternic, hipotensiv mediu, stimuleaza refacerea epiteliului renal.

POCANSCHI OVIDIU - Cluj-Napoca, str. Gen. E. Grigorescu nr. 6, ap. 2, cod 400304

"Se poate trata o infectie cu Piocianic cu altceva in afara de antibiotice?"
(Raspuns pentru ALINA ALEXANDRESCU - Timisoara, F. AS nr. 972)


Subsemnatul ing. dipl. Pocanschi Ovidiu, va anunt ca afectiunile ce le aveti s-au vindecat in cateva zile in cazul multor cititori ai "Formulei AS", cu noul medicament "POCO", realizat de subsemnatul, pe baza unei terapii originale alopato-naturista, brevetata inventie. Rog sa fiu contactat la telefon 0264/58.11.36, 0744/91.02.93, sau direct la adresa de mai sus, pentru a va trimite GRATUIT o mostra cu medicamentul "POCO", care NU contine antibiotice.
(Raspuns valabil si pentru VICTORIA S., "Cum se poate trata lichenul Sclerotrofic genital?", F. AS nr. 972; VIORICA T. - Alesd, "Mi se descuameaza pielea de pe picioare si maini", F. AS nr. 972; N. P., "Caut un remediu pentru cangrena", F. AS nr. 972)