Garda noastra de corp: SISTEMUL IMUNITAR

Gilda Fildan
* Aproximativ doua kilograme cantareste sistemul imunitar al unui adult. "Echipamentul de aparare a sanatatii" din organismul nostru respinge in fiecare zi milioane de virusi si bacterii - cu conditia sa-l mentinem in stare optima de functionare *

E minunat ca avem acest protector permanent. Inamicii invizibili ne pandesc de peste tot: de pe clantele usilor si tastele telefonului mobil, din piscina, ca si din alimentele alterate. Faptul ca izbutim, de cele mai multe ori, sa ne pastram sanatatea intacta, in ciuda asalturilor zilnice ale microbilor si virusilor, il datoram garzii noastre de corp, sistemul imunitar. In organism patruleaza comandouri pregatite in orice clipa sa intre in actiune, in mai multe etape. Cand un atacator strapunge o linie de aparare, se mobilizeaza urmatoarea echipa de "specialisti", pentru a depista, distruge si a emite mandate de urmarire. Sistemul imunitar este cel mai complex dintre organele noastre, el fiind prezent pretutindeni in corp. In fiecare secunda, se formeaza in organism circa 80 milioane de fagocite. La acestea se adauga peste 50 de mediatori, precum si unele organe cum sunt pielea, intestinul, mucoasele, maxilarele, amigdalele, splina si timusul. Ele reprezinta pepiniere, tabere de instructie si baze militare pentru miliardele de celule razboinice. In ansamblul sau, sistemul imunitar cantareste intre 1,5 si 2 kilograme.
Asadar, nu va mai suparati data viitoare cand va apuca un stranut. Sistemul dvs. imunitar tocmai a recurs la metoda cea mai rapida de a scoate afara niste invadatori.

Stimuli reci si fierbinti

Pe vreme urata, nu va incumetati sa iesiti din casa? Pacat! Pentru ca, indiferent daca e vorba de ploaie ori soare, frig sau canicula, stimulii activeaza capacitatea noastra naturala de aparare. Plimbarile zilnice in aer curat constituie un antrenament optim: corpul invata sa se adapteze mai rapid la schimbarile de temperatura.
Frigul ne poate slabi sistemul imunitar. De aceea si vorbim de raceala, desi in realitate virusii sunt cei care ne provoaca guturaiul si celelalte simptome neplacute, iar nu gradele sub zero. Caci atunci cand ne zgribulim, vasele de sange se contracta, pentru a limita cat mai mult cantitatea de caldura pierduta.
Cine se infofoleste mereu si intrebuinteaza la dus numai apa fierbinte se inseala, crezand ca face un bine corpului sau. Dimpotriva, acesta va fi si mai sensibil la temperaturile scazute. In schimb, racoarea bine dozata antreneaza vasele sanguine.
Procedurile Kneipp, cum sunt calcatul apei sau jeturile reci, obliga organismul la o activare de scurta durata a programului sau de retinere a caldurii. Ulterior, cand vasele se dilata din nou, sistemul circulator primeste un impuls prin aceste variatii de temperatura. Folosita un timp mai indelungat, metoda dusului scotian intareste sistemul imunitar: creste productia de anticorpi si de celule "ucigase".
Ceea ce sustinea pastorul Kneipp cu peste o suta de ani in urma, au confirmat stiintific cercetatorii englezi: ei au constatat o sporire cu 13% a numarului de celule imunitare in sangele participantilor la un studiu, care in decurs de doua luni si jumatate si-au aplicat de trei ori pe saptamana jeturi reci pe jumatatea superioara a corpului si, in aceeasi regiune, spalari cu apa rece de doua ori pe saptamana. Insa acest efect se manifesta doar in conditiile utilizarii constante a procedurilor, si abia dupa cateva saptamani.
De aceea, specialistii ne sfatuiesc sa incepem pregatirile pentru toamna, cu metoda Kneipp, inca din ultima luna de vara. Un antrenament cu rezultate similare sunt si sedintele de sauna - una sau doua pe saptamana, timp de minimum sase luni.

Un somn bun

Ati dormit bine? Inseamna ca v-ati intarit sistemul imunitar. Diverse studii au demonstrat ca persoanele care n-au avut posibilitatea sa se odihneasca trei nopti la rand au devenit mai vulnerabile la infectiile bacteriene si virale. Necesarul de somn difera de la un individ la altul. Totusi o serie de studii americane au condus la concluzia ca sansele cele mai mari de viata lunga le au cei ce dorm sapte-opt ore. Motivul: odihna mai scurta nu permite parcurgerea tuturor fazelor de somn profund, refacerea completa fiind astfel ratata. De aceea, e bine ca dupa o noapte sacrificata la o petrecere sa urmeze cateva zile mai linistite, necesare pentru a ne regenera.

Stresul bun si stresul rau

Sistemul nostru de aparare agreeaza provocarile. Specialistii englezi au realizat o simulare a stresului acut, in cadrul unui experiment spectaculos, cu concursul unor voluntari, care au acceptat sa sara din avion, fiecare din ei fiind asistat de un parasutist profesionist, intr-un tandem legat prin curele solide. Saltul in gol a mobilizat limfocitele ucigase. Concentratia lor in sangele subiectilor a crescut cu 200-300%.
Dar nu e neaparat necesar sa sarim cu parasuta pentru a ne impulsiona sistemul imunitar - stresul pozitiv poate fi obtinut si prin mijloace mai la indemana: prin sport, prin vizionarea unui film de actiune sau chiar prin mici provocari din viata de toate zilele, de exemplu insusirea unor aptitudini noi. In schimb, solicitarile psihice de durata determina o crestere a secretiei de cortizol - hormonul stresului - dincolo de limitele admise. "Acest tip de stres e daunator, el are o actiune negativa asupra capacitatii naturale de aparare", afirma imunologii. "Din aceasta cauza, de pilda, suferinta din dragoste poate realmente sa imbolnaveasca pe cineva. Iar un om care se simte confortabil in mediul unde isi duce viata si are o afectivitate echilibrata poseda un sistem imunitar stabil."
Si meditatia se poate rasfrange pozitiv, pe termen lung, asupra functiilor creierului si a rezistentei la boli, dupa cum relateaza o echipa de cercetatori americani de la Universitatea Wisconsin. In urma celor opt saptamani de practicare a meditatiei, participantii la studiu aveau mai multi anticorpi ca dupa un vaccin antigripal. Rezultate asemanatoare se pot obtine cu antrenamentul autogen si cu yoga.

Mancare de toate culorile

Nu lasati limfocitele dvs. ucigase sa flamanzeasca. Constituirea permanenta de noi celule necesita proteine, vitamine si oligoelemente. De aceea, numai o alimentatie echilibrata si completa - putine grasimi, multe produse din cereale integrale, fructe, legume si peste - asigura aprovizionarea optima a sistemului imunitar cu substantele care-i sunt indispensabile pentru formarea unor trupe de luptatori redutabili. Si, pe cat posibil, mancati alimente de felurite culori. Caci, alaturi de aromele naturale, si pigmentii fac parte dintre substantele de care sanatatea noastra are nevoie: clorofila din legumele cu frunze verzi, carotenul ce coloreaza ardeii grasi in galben-portocaliu, antocianul albastrui din varza rosie si din struguri etc. Un consum mare de legume si fructe reprezinta o excelenta profilaxie.
Si ingerarea zilnica de probiotice (bacterii "bune", incluse de exemplu in unele iaurturi speciale) ne ajuta sa evitam imbolnavirile frecvente, asa cum reiese dintr-un studiu elvetian. In cele trei luni cat a durat testul, numarul de imbolnaviri inregistrat la participantii care consumasera zilnic cate o bautura cu bacterii probiotice fusese mai mic de jumatate, comparativ cu grupul-martor, care nu folosise probiotice.

Faceti miscare, dar cu masura

Persoanele care fac sport isi activeaza celulele salvatoare, chiar si pe cele ce lupta cu cancerul. Miscarea asigura un bun drenaj limfatic, prin care substantele straine (antigenii) sunt transportate in ganglionii limfatici. Acesti ganglioni sunt principalele depozite ale sistemului imunitar: aici ajung fragmente ale bacteriilor invadatoare, fiind prezentate celulelor imunitare care au rolul de a le distruge, la fel cum politistilor le sunt puse la dispozitie fotografiile de infractori. Astfel, limfocitele ucigase afla cum arata agentii patogeni pe care urmeaza sa-i nimiceasca.
Deosebit de utile pentru stimularea capacitatii naturale de aparare sunt sporturile de rezistenta ca nordic walking, joggingul, ciclismul sau inotul. Un efect vizibil poate fi obtinut deja cu trei antrenamente de cate 30 pana la 60 de minute saptamanal. Intre 15 si 25 kilometri pe saptamana este cifra optima la alergari. Insa rezultatele vor fi mai curand negative daca exagerati. La maratonistii si sportivii care fac efort pana la epuizare se observa asa-numitul fenomen al "ferestrei deschise". In asemenea cazuri, sistemul imunitar e slabit, ca si cum germenilor patogeni li s-ar deschide o fereastra, pentru a patrunde mai usor in organism. Asadar, lasati la o parte ambitiile de prisos, mai ales daca sunteti sportivi incepatori.

Crema in loc de lotiune

Desi pielea vine zi de zi in contact cu o multitudine de microorganisme, acestea reusesc foarte rar sa se fixeze pe ea, provocand o infectie. Explicatia: pielea dispune de un bogat arsenal de arme defensive, cu care poate respinge microbii. Unele din ele se gasesc in permanenta pe suprafata ei, altele sunt fabricate in avans, intr-o forma inactiva, ca stoc de rezerva, fiind apoi introduse in actiune numai la nevoie. In fine, altele sunt produse abia in momentul cand pielea are efectiv de-a face cu inamicul. Pentru a putea combate atacatorii, pielea trebuie sa fie intacta. Cu o valoare 5 a pH-ului, ea este cel mai bine in masura sa se apere de agentii patogeni. Insa, daca e de exemplu uscata si fisurata, germenii au cale libera. De aceea, ar trebui sa evitati tot ce o degreseaza exagerat. Putem aminti aici sapunurile si gelurile de dus agresive (in primul rand cele pe baza de alcool), obiceiul de a face bai si dusuri prelungite, dar si resturile de detergeti pastrate in rufe, din pricina clatitului insuficient. Pielea deosebit de uscata n-ar trebui ingrijita cu o lotiune de corp, care va fi imediat absorbita complet. Aceasta contine prea putina grasime. Daca la doua-trei ore dupa ce ati aplicat lotiunea, pielea dvs. redevine aspra, inseamna ca are nevoie de o ingrijire mai consistenta.

Bucurati-va din plin de orice

Numeroase studii atesta faptul ca atitudinea pozitiva ne mentine sanatosi. Fie si numai o ora de cantece vesele da un imbold binevenit sistemului imunitar. Au demonstrat-o cercetatorii de la Universitatea Johann Wolfgang Goethe din Frankfurt, masurand cantitatea de imunoglobuline A - un tip special de anticorpi - din sangele coristilor. Prin urmare, cand conduceti masina, aveti libertatea sa cantati cat va tine gura, chiar daca persoana aflata pe scaunul insotitorului va critica performantele dvs. muzicale. Spre deosebire de ea, sistemul dvs. imunitar va fi multumit.
Comediile va fac sa radeti in hohote? Va distreaza cartile hazoase? Minunat! Experimentele au pus in evidenta faptul ca rasul sporeste ponderea anticorpilor in sange.
S-a constatat ca oamenii care vietuiesc intr-o relatie armonioasa sunt mai rezistenti la boli decat cuplurile angrenate vesnic in conflicte. La aceasta concluzie a ajuns o echipa de cercetatori americani. Specialistii au lasat cupluri casatorite sa discute intre patru ochi. In timpul conversatiei lor, li s-a masurat concentratia anumitor celule imunitare intr-o mica leziune de pe piele. Rezultatul: la perechile care au avut o convorbire pozitiva, celulele imunitare s-au adunat mai rapid in rana, iar aceasta s-a vindecat mai repede decat la cele ce au comunicat pe un ton neutru sau chiar ostil.
Deci incercati sa aduceti armonie in relatia dvs. Cate o mica cearta se poate rezolva intr-o maniera eleganta si sanatoasa, daca o veti lua in ras impreuna. In treacat fie spus: si sexul activeaza sistemul imunitar, afirma oamenii de stiinta din Essen.

Luati medicamente cu prudenta

Medicii ne sfatuiesc sa nu luam imediat antibiotice tari pentru orice bubita. Substantele cu actiune bactericida omoara, pe langa germenii patogeni, si locatarii folositori ai intestinului, bacteriile "bune", ce participa la desfasurarea normala a digestiei si ajuta la prevenirea imbolnavirilor. In acelasi timp, sunt distruse si bacteriile protectoare de pe suprafata pielii. Consecinta: dezechilibrarea florei intestinale si vaginale, o piele hipersensibila si un sistem imunitar slabit.

Duceti o viata echilibrata

Cei ce tin seama de toate posibilitatile de a-si consolida sistemul imunitar si includ in viata lor de zi cu zi cate o farama din fiecare au cele mai bune sanse de a ajunge la o varsta inaintata. "Cercetarile efectuate asupra batranilor centenari au aratat ca acestia au reactii imunitare aproape normale", explica prof. Rink. "Din aceasta cauza, ei sunt mai sanatosi decat alti oameni de aceeasi varsta. O asemenea stare de sanatate nu se obtine cu cine stie ce pilule ori ierburi, ci optand deliberat pentru un stil de viata sanatos".


Cum functioneaza sistemul imunitar

Organismul nostru poseda doua sisteme de aparare - imunitatea innascuta (mostenita) si cea dobandita (individuala, specifica). Atunci cand in corpul nostru patrund agenti patogeni din mediu, intra mai intai in actiune, ca prima bariera de aparare, sistemul imunitar innascut. E vorba de grupurile de fagocite (macrofage si granulocite), pornite in cautarea intrusilor, pretutindeni in organism. Daca intalnesc unul, il incorporeaza si il digera, cu alte cuvinte, il inghit pur si simplu.
Totodata, ele pun in circulatie mediatori, prin intermediul carora cheama intariri: o a treia categorie de fagocite, celulele dendritice. Si acestea inghit bacterii, dar misiunea lor principala este aceea de a activa urmatoarea treapta a sistemului de aparare: imunitatea dobandita, respectiv limfocitele T (o forma de globule albe), existente in circa 30 milioane de variante. Ele identifica inamicul si trimit un semnal catre limfocitele B (tot un tip de globule albe).
Apoi, acestea din urma produc anticorpii specifici (imunoglobulinele) - pana la 2000 pe secunda. Iar anticorpii adera la agentii patogeni, se fixeaza pe ei ca un fel de marcaj, ajutand fagocitele sa gaseasca mai usor invadatorii si sa-i distruga.
Dar sistemul imunitar nu lucreaza numai in situatiile cand exista o infectie acuta, ci ia si masuri de prevedere pentru viitor. Dupa stingerea procesului patologic, o parte din limfocitele B se transforma in celule B de memorie, inzestrate cu capacitatea de a-si reaminti antigenii, pentru a-i urmari si anihila, in eventualitatea unei noi invazii. In acest mod se formeaza o banca de date a germenilor patogeni.

Copiii murdari sunt mai sanatosi

Copiii vin pe lume doar cu o dotare imunitara de baza. Este unul din motivele pentru care ei sufera mai frecvent decat adultii de otite medii, guturai si febra. Dureaza ani de zile pana se constituie sistemul de aparare. De aceea e important ca ei sa nu fie tinuti departe de bacterii si virusi, printr-o igiena exagerata. Organismul are nevoie de putina murdarie, pentru a-si dezvolta raspunsul imun si capacitatea de memorizare a antigenilor. Faptul ca totusi copiilor nu le este amenintata viata la fiecare infectie se datoreaza, printre altele, glandei timus. Ea produce, in anii copilariei, un mare numar de celule imunitare de insemnatate vitala (limfocitele T). La pubertate, glanda incepe sa se atrofieze. In aceasta faza, organismul si-a creat insa, in mod normal, un stoc indestulator de celule T, pentru a se putea ajuta cu ele pana la sfarsitul vietii. De asemenea se stie acum ca, la o varsta frageda, sistemul imunitar este mult mai flexibil decat se presupunea in trecut. Daca unele componente din sistemul imunitar al copilului se blocheaza, intra automat in actiune un program de avarie, care preia functiile lor de protectie. Aceasta descoperire a fost facuta in celebra clinica Mayo (Rochester), cu prilejul examinarii unor micuti pacienti al caror sistem imunitar nu mai era apt sa produca celule T. Desi prin aceasta apararea naturala a organismului lor se asemana celei a bolnavilor de SIDA, la ei nu se declansau aproape niciodata infectiile tipice prezente in tabloul clinic al temutei boli. Rezulta ca trebuie sa existe un mecanism alternativ de protectie contra infectiilor, la care insa corpul nu poate apela decat in primii ani de viata.

Afectiunile sistemului imunitar

In general, el ne protejeaza pe toata durata vietii. Totusi, uneori exista si posibilitatea sa se deregleze. Doua forme de imbolnavire sunt deosebit de periculoase: insuficienta imunitara, SIDA, transmisa prin virusi, si bolile autoimune, ai caror factori declansatori inca nu se cunosc.

1. Insuficienta imunitara SIDA

Virusul HIV slabeste atat de tare sistemul imunitar, incat pacientii devin extrem de vulnerabili in fata oricaror infectii (de exemplu, o pneumonie). Un mijloc de protectie recomandabil este prezervativul (de cele mai multe ori, boala se transmite in timpul actului sexual).

2. Bolile autoimune

Lista lor este foarte lunga, se cunosc peste saizeci. Ele constau in formarea de anticorpi ce ataca organele proprii.

•  In artrita reumatoida, raspunsul imun fata de propriile tesuturi pericliteaza articulatiile: ia nastere o inflamatie permanenta. Daca ea nu este stopata, se poate ajunge la o distrugere a cartilajului, oaselor si articulatiei.

•  Psoriazisul este o afectiune cutanata netransmisibila, caracterizata prin portiuni de piele inrosita, cu solzi alb-argintii. Provine dintr-un atac imun asupra celulelor epidermei.

•  Scleroza multipla este o boala cronica a sistemului nervos. Teaca de mielina ce imbraca terminatiile fibrelor nervoase dispare, probabil din cauza actiunii gresit orientate a fagocitelor si a limfocitelor T. Scleroza multipla avanseaza de regula in salturi. Ea debuteaza adesea odata cu atingerea varstei adulte si se intalneste mai frecvent la femei.

•  Maladia Crohn consta intr-o inflamatie cronica a intestinului, care se poate extinde in etape asupra tuturor zonelor si straturilor tractului gastro-intestinal. Se distruge mucoasa tubului digestiv.


Remedii de acasa pentru sistemul imunitar

Supa de morcovi contra problemelor intestinale

Copiii, dar si adultii aflati in suferinta se vor inzdraveni mai repede cu o supa de morcovi. Desi pare un leac banal, totusi o sinteza ampla, efectuata pe baza a sase studii, arata ca ea nu ofera numai avantajul de a reduce durata diareei. Supa portocalie poate ajuta pacientii sa suporte mai usor o operatie dificila, cum e transplantul de maduva. Ea stimuleaza in mod evident sistemul imunitar, permitandu-i sa dea randament maxim.
Reteta: 500 g de morcovi curatati de coaja se fierb o ora sau doua in aproximativ 1 litru de apa, dupa care se transforma cu mixerul intr-o crema fina. Apoi se adauga o lingurita rasa de sare la 1 litru de supa. Se serveste in portii mici.

Dati semnale ciocanind

Timusul, atelierul de productie al celulelor imunitare, poate fi activat cu ciocanituri. Adunati degetele intr-un pumn nu prea strans si ciocaniti cu el sternul. Glanda se gaseste la aproximativ cinci centimetri sub locul unde va puteti pipai clavicula. Repetati ciocaniturile-semnal de cate ori va place (insa nu mai mult de cinci pana la zece ori) si la o intensitate care nu va deranjeaza. Poate ca, dupa ce ati ciocanit un timp, bagati de seama ca simtiti nevoia sa va umpleti plamanii cu aer. Nici un motiv de ingrijorare - acesta este un semn de relaxare fizica, deci de eliminare a stresului.

Climat prielnic in dormitor

Narilor si cailor respiratorii nu le prieste aerul uscat. Pentru a preveni racelile, aerul din dormitorul dvs. n-ar trebui sa fie prea uscat. Umiditatea optima este de 30%. In camerele incalzite puneti pe radiatoare carpe inmuiate, de exemplu, in apa cu sare.

Ingrijirea dintilor si igiena cavitatii bucale

Oasele maxilarelor sunt un adevarat bastion imunitar. Celulele lor produc substante foarte eficiente, cu rol de aparare, ce protejeaza maxilarele de microbi si alti agenti patogeni. In consecinta, cu toate ca in cavitatea bucala misuna in permanenta feluriti germeni, ei nu provoaca decat rareori infectii. Chiar dupa ce a fost extras un dinte, osul nu se infecteaza aproape niciodata.
Aceasta aparare este importanta, mai ales in locurile frecvent atacate de microbi, cum ar fi mucoasele sau marginile gingiei. Puteti da o mana de ajutor sistemului dvs. imunitar, curatand constiincios spatiile dintre dinti cu ata dentara si prezentandu-va periodic la un cabinet de stomatologie, pentru control.

Pagini realizate de