Ostile stau fata-n fata: Iubirea sau profesia?

Gilda Fildan
- Exista oameni atat de preocupati de profesia lor, incat dupa sfarsitul zilei de munca o iau cu ei acasa, o pun la masa, ba o duc si in dormitor. Alerta maxima pentru viata de cuplu! Iubirea are nevoie de atentie exclusiva pentru a putea rezista. Psihologii incearca sa afle o solutie salvatoare -

Gata cu treaba pe ziua de azi! Inchideti computerul si va grabiti spre casa. Acolo, partenerul va asteapta deja la usa - cu un zambet radios si o bere proaspat scoasa din frigider. Sunt barbatii mai prejos ca femeile? Nu sunt! Bucuroasa de atentia lui, il imbratisati cu tandrete, apoi, asezati fata-n fata la masa din bucataria curata-luna, povestiti amandoi despre ziua obositoare petrecuta la munca. Ascultati cu atentie si intelegere relatarea celuilalt, dati din cap aprobator sau ii oferiti sugestii utile. Treptat, simtiti cum toata povara stresului, grijile profesionale va cad de pe umeri. Radeti din nou. V-ati regasit echilibrul. Sunteti in cea mai buna forma si astfel incepeti impreuna o splendida seara de vara, plina de evenimente placute.
Pentru multe cupluri, scena descrisa mai sus nu face parte din realitate, ci e numai un vis frumos. Unul dintre parteneri e obsedat profesional, lucreaza mereu peste program si, probabil ca, pana si in timpul unei cine romantice, isi munceste mintea cu bilantul firmei. In vremea asta, celalalt sta frustrat acasa, in fata televizorului, lancezind in asteptari fara sfarsit si urand din tot sufletul orice inseamna ambitii si planuri de cariera. Sau invers. Intr-o varianta ori alta, cea care va avea de suferit e iubirea.
Este o situatie critica pe care dr. Norica Popa-Fischer, terapeuta specializata in probleme de cuplu, o considera inamicul numarul 1 al unei relatii. "Fireste, sunt perioade, cum ar fi sesiunile de examene la facultate sau o schimbare de serviciu, care ne acapareaza total atentia. Insa raportul dintre profesie si viata personala n-ar trebui inclinat in favoarea celei dintai."
In majoritatea cazurilor, barbatii sunt cei ce-si neglijeaza familia in favoarea carierei. Dar cu aceeasi dilema se confrunta si femeile ce lucreaza in firmele multi nationale, unde regimul de munca occidental e mult mai intens, femeile cu activitati sociale, politice sau mamele angajate cu jumatate de norma. Cum se stabileste un echilibru corect intre activitatea profesionala si sfera privata?
Desigur, nimeni nu trebuie sa-si agate serviciul in cui, "in numele iubirii". Insa atmosfera se detensioneaza in mare masura daca se constituie niste oaze intangibile ale relatiei de cuplu. Fie ca stabiliti regula ca, in zilele de lucru, amandoi sa ajungeti acasa cel mai tarziu la 10 seara, ca decideti ca la sfarsit de saptamana telefoanele mobile sa ramana inchise, ori hotarati ca sambata si duminica sa apartina, in exclusivitate, familiei. Esentialul este ca viata in doi sa beneficieze de structuri la fel de ferme ca si profesia. Va ajuta mult, daca veti conveni un program echilibrat inca de la inceputul saptamanii. Cine si in ce zile va trebui sa stea mai tarziu la serviciu? In care dupa-amiaza v-ati planificat sa faceti sport ori sa va intalniti cu prietenii? Pentru timpul liber, cautati activitati care sa va placa la amandoi, cum ar fi o iesire la cinema sau o tura cu bicicleta prin parc, si faceti-va un cerc de prieteni comuni. Toate acestea au darul de a strange si mai mult legatura dintre dvs.
La fel si micile mesaje, expediate in cursul zilei. Trimiteti-i, cand si cand, partenerului cate un e-mail la birou, sau niste cuvinte tandre pe telefonul mobil (fara a astepta neaparat un raspuns, altfel s-ar putea simti urmarit cu prea multa insistenta). Daca intervin deplasari in interes de serviciu, care va tin frecvent la distanta, pastrati contactul prin anumite ritualuri, de pilda seara, inainte de culcare, exprimati-va, telefonic, dorul si urati-va noapte buna.

Respectati intalnirile stabilite

Intr-o convietuire de mai lunga durata, relatia cu partenerul incepe sa fie privita ca un lucru de la sine inteles, care nu mai necesita o atentie speciala. Obisnuinta toceste emotia. Ganditi-va, totusi: cat de des amanati intalnirile convenite cu sotul dvs. din motive ce tin de serviciu? Ati sari, oare, la fel de usor peste antrenamentul de la sala de fitness sau peste intalnirea cu cea mai buna prietena a dvs.? Termenele stabilite cu partenerul n-ar trebui sa vi se para mai putin importante, chiar daca el nu face decat sa va astepte acasa. Altfel veti da nastere la frustrari si ii veti crea sentimentul ca il plasati pe un loc secund. Nu uitati acest adevar, totdeauna valabil: o relatie fericita se construieste cu migala si truda, la fel de perseverent si asiduu ca si ascensiunea in cariera.

Comunicati!

Comunicarea este unul din ingredientele principale ce nu trebuie sa lipseasca din meniul iubirii. "Numeroase femei vad profesia partenerului ca pe inamicul lor personal", observa dr. Norica Popa. La urma urmei, isi spune sotia revoltata, serviciul e cel care il tine pe barbat atata timp departe de ea. Si poate si colegele de serviciu... Seara, tarziu, cand in sfarsit omul intra pe usa, ea plesneste de nervi, el e stresat. Fiind primit cu o grindina de reprosuri, lui ii piere cheful sa mai povesteasca ceva despre viata lui. La randul lui, barbatul se va simti respins si neinteles in afara spatiului domestic, ceea ce creeaza banuieli si frustrari. Dialogul va trena, la amandoi se va accentua sentimentul de instrainare.
De la bun inceput, participati reciproc la preocuparile dvs. cotidiene. Intrebati-va partenerii de cuplu ce probleme deosebite au la serviciu, cu ce se confrunta in mod special? La randul dvs., povestiti cum v-ati petrecut ziua, cu cine v-ati vazut si ce evenimente mai importante ati trait. Daca vine sa va ia de la serviciu, folositi prilejul pentru a-i face cunostinta cu colegii dvs. de munca. Asa, va avea de acum inainte o imagine clara a celor despre care-i vorbiti. Sigur, ar fi frumos ca si el sa procedeze la fel. Avantajele nu mai au nevoie de explicatii. Va trebui, candva, sa tineti locul unei colege si asta va obliga sa faceti ore suplimentare? Partenerul dvs. se grabeste cu predarea unui proiect si, ca sa-l termine, va fi nevoit sa lucreze tot sfarsitul de saptamana? Cand fiecare din cei doi are acces la universul celuilalt, ii poate intelege mai bine situatiile de forta majora, ca si momentele de descurajare, astfel incat cei doi se pot sprijini reciproc. Discutiile deschise sunt oportune si atunci cand relaxarea pare imposibila. El incearca sa va alinte, dar dvs. va rasuna inca in urechi vocea mustratoare a sefului, sau nu va puteti lua gandul de la notele proaste cu care a venit baiatul de la scoala. Spuneti ce va doare. Asa ii veti da posibilitatea sa va interpreteze corect retinerea, fara a se simti refuzat, iar dvs. va veti gasi linistea. Vorbind, gandurile suparatoare nu vor lua proportii si nu va vor strica intreaga seara.
Poate ar fi bine sa imaginati metode proprii de destindere, pentru a incepe dupa-amiaza intr-un mod placut. Unii se relaxeaza perfect facand jogging, altii prefera sa stea cu picioarele sprijinite la inaltime, in timp ce asculta muzica clasica sau citesc ziarul, ori ies impreuna la o plimbare si comenteaza, pe drum, noutatile zilei. Oricum, important este ca stresul sa se inscrie pe o curba descendenta, ca sa va mai ramana suficienta energie si pentru dragoste.

Independenta consolideaza cuplul

O capcana psihologica, in care femeile cad deseori, este subordonarea. Fenomenul se intalneste chiar si la cele mai orgolioase femei de cariera. In loc sa se gandeasca la propriile lor dorinte si placeri, isi planifica timpul liber in functie de programul partenerului. Daca el intarzie, ele asteapta. Asta creeaza nemultumirea si suspiciunea, le compromite stima de sine, iar lui, vinovatului fara vina, ii intretine cronic mustrari de constiinta. Straduiti-va sa nu faceti din prezenta barbatului o conditie indispensabila a calitatii vietii dvs. E de preferat o dozare rezonabila. Astfel incat nimeni sa nu aiba sentimentul ca ar sta in carca celuilalt.

TEST

- Raportul dintre iubire si profesie se afla in echilibru? -

Chestionarul care urmeaza va atrage atentia asupra factorilor de risc.

• 1 Amanati frecvent intalnirile convenite cu partenerul pentru ca aveti mult de lucru la serviciu?
- Da - Nu

• 2 Va doriti adesea ca partenerul sa fi avut o alta meserie?
- Da - Nu

• 3 Partenerul nu va mai asculta cu interes cand ii vorbiti de problemele pe care le aveti la serviciu sau nu se arata mandru de succesele dvs.?
- Da - Nu

• 4 Faptul ca nu mai conteneste aducand permanent in discutie lucruri ce tin de profesia lui vi se pare o vorbarie fara rost si va calca pe nervi?
- Da - Nu

• 5 V-ar placea sa va refugiati impreuna cu partenerul pe o insula pustie?
- Da - Nu

• 6 Se intampla, adeseori, ca gandul sa va staruie la treburile neterminate de la serviciu cand va aflati in bratele partenerului?
- Da - Nu

• 7 V-ati dori sa puteti controla orele suplimentare si plecarile in delegatie ale sotului dvs.?
- Da - Nu

• 8 Cand dvs. (sau sotul) aveti urgente la serviciu, obisnuiti sa va luati de lucru acasa in week-end, iar celalalt trebuie sa-si faca program de unul singur?
- Da - Nu

Evaluare: Ati raspuns cu "Da" la trei sau mai multe dintre intrebarile de mai sus? Inseamna ca munca ameninta sa ocupe un spatiu mult prea mare in relatia dvs. Sfatuiti-va si vedeti ce anume puteti schimba.