Cum va bate inima, doamnelor?

Gilda Fildan
* Cu acest nou program de protectie, elaborat de cardiologi, atat femeile de 30 de ani, cat si cele de 60, au posibilitatea sa-si micsoreze cu pana la 90% riscul de imbolnavire a inimii *

Miturile se incapataneaza sa dainuie. Tendinta de a se perpetua face parte din natura lor. A unuia din ele, in mod deosebit. Acela ca doar barbatii ajung la spital doborati de un infarct, tinandu-se de piept, cu fata schimonosita de durere. In realitate, si inimile doamnelor sunt pandite de acelasi pericol. Cifrele cele mai recente confirma acest adevar: statisticile ne informeaza ca in cursul anului 2009 nu mai putin de 206.128 de femei din tarile central-europene au decedat in urma unui infarct miocardic sau a altor afectiuni cardiovasculare. Pentru comparatie: in acelasi interval de timp s-au inregistrat "numai" 150.343 de inimi masculine care au refuzat sa mai functioneze. Si, pe cand rata deceselor la barbati scade an de an, la femei ea se afla in crestere, cu observatia ingrijoratoare ca accidentele survin la varste tot mai tinere.
Este un adevar in fata caruia femeile prefera sa inchida ochii. Daca se tem de o boala, cea care le produce cosmaruri e cancerul mamar. In schimb, nu acorda importanta cuvenita primejdiei reprezentate de sclerozarea treptata a arterelor de-a lungul unor ani si decenii de existenta (ateroscleroza), nu-si dau seama ca ea constituie faza premergatoare obturarii unui vas coronarian si le poate ameninta serios viata. Foarte putine femei cunosc riscurile specifice sexului lor de aparitie a unor boli ale inimii si sistemului circulator. Si nici din partea medicilor, inimile feminine nu se bucura de atentia cuvenita. Anumiti factori ce pot periclita inima sunt trecuti cu vederea si raman netratati, mai frecvent la femei decat in randul barbatilor. Chiar si atunci cand se ajunge intr-o situatie dramatica si un cheag de sange astupa brusc un vas din vecinatatea inimii, femeile sunt in continuare dezavantajate: fiindca nici bolnavele, nici medicii solicitati pentru interventia de urgenta nu recunosc la momentul oportun simptomele de infarct, atat de diferite de ale barbatilor, se irosesc minute pretioase pana la inceperea ingrijirilor salvatoare. Dupa cum ne arata statisticile, numarul deceselor inregistrate la primul infarct e aproape dublu la femei fata de barbati.
Din fericire, va putem da si vesti bune. Iat-o pe cea mai imbucuratoare: inima femeilor beneficiaza totusi de unele privilegii. Datorita secretiei de estrogen, motorul lor vital poseda un fel de protectie anticoroziva. Hormonul sexual amintit coboara nivelul colesterolului daunator LDL prezent in sange, crescand totodata procentul de colesterol HDL, capabil sa protejeze vasele sanguine, impiedicand formarea depozitelor de substante grase si colesterol pe peretii lor. Gratie acestei actiuni benefice a estrogenului, boala coronariana, adica sclerozarea vaselor ce alimenteaza inima cu sange, se declanseaza in medie cu zece ani mai tarziu la femei decat la barbati.
De acest avans ar putea profita orice femeie. Inclusiv dvs. De pilda, citind cu de-amanuntul articolul de fata. Daca veti respecta consecvent sfaturile de mai jos, care compun un program de protectie eficienta, veti putea preveni in proportie de pana la 90% aparitia tuturor afectiunilor cardiovasculare. Indiferent ca aveti 30 de ani, 40 sau 50.

Normal sau peste limita?

* Lipidele din sange - La persoanele sanatoase, nivelul colesterolului din sange (colesterolul total) ar trebui sa ramana sub 200 mg/dl (mai exact: colesterolul "rau" LDL maximum 160 mg/dl, iar colesterolul "bun" HDL minimum 40 mg/dl). Criterii mai severe se aplica in cazul celor cu hipertensiune ori alti factori de risc.
* Tensiunea arteriala - Normale sunt valorile sub 140/90 mmHg (milimetri coloana de mercur). Prima valoare "sistolica" indica presiunea maxima cu care sangele este pompat prin artere. Cand ea depaseste mereu 140 mmHg, medicul pune diagnosticul de hipertensiune sau hipertonie.
* Glicemia - Diabetul zaharat presupune o valoare a glicemiei pe stomacul gol de peste 110 mg/dl in serul sanguin (respectiv 126 mg/dl in plasma sanguina). Sau o glicemie ocazionala de peste 200 mg/dl, asociata cu simptomele diabetului, de exemplu o sete exagerata.

Protectia optima pentru inima de 30 de ani

Intariti-va muschiul inimii. Sportul protejeaza inima femeii la orice varsta, dar cu eficienta maxima in acest deceniu de viata. Pe de-o parte, la 30 de ani coordonarea si mobilitatea sunt inca destul de bune pentru a permite practicarea aproape oricarui tip de activitate fizica, de la volei pe plaja pana la alergarea pe patine cu role. Pe de alta parte, indeletnicirea cu sportul la tinerete adauga dobanzi pe termen lung in contul sanatatii inimii. E concluzia formulata de specialistii de la Northwestern University Chicago, care au dat publicitatii in 2010 un studiu bazat pe cercetari efectuate in decursul a 20 de ani. Ei au demonstrat ca persoanelor obisnuite din tinerete sa faca miscare minimum 150 de minute pe saptamana le vine mai usor, chiar si dupa ce au implinit 50 de ani, sa evite supraponderalitatea, care impovareaza enorm inima si sistemul circulator.
Alte avantaje pentru sanatate: pulsul se micsoreaza, tensiunea arteriala se reduce, valorile colesterolului se amelioreaza. E influentat favorabil si metabolismul glucidelor. Cine dedica sportului cel putin cate o jumatate de ora, cinci zile pe saptamana, scade riscul de infarct cu 40%. Ce gen de antrenament alegem - aceasta are o insemnatate secundara. Sportul cel mai bun pentru inima e acela care ne face noua cea mai mare placere.
De asemenea, a sosit momentul sa va lasati de fumat. Caci fumatul de tutun declaseaza in organism o avalansa de radicali liberi ce lezeaza peretii delicati ai vaselor de sange, creand conditii propice pentru depunerile care ii ingroasa si ii rigidizeaza. Se afla in pericol in primul rand femeile de peste 35 de ani care-si administreaza pilula anticonceptionala. Tigara si pilula alcatuiesc o combinatie perfida. Aproape in toate cazurile de infarct survenite la femei in jurul varstei de 40 de ani, se constata prezenta acestui tandem fatal. Nicotina este de trei ori mai daunatoare pentru femei decat pentru barbati, iar una din explicatii ar fi aceea ca ea accelereaza scaderea secretiei de estrogen, subrezind astfel apararea hormonala a vaselor de sange. Ca recompensa pentru efortul depus, fostele fumatoare abstinente vor avea sansa unui numar mai mare de lumanari pe torturile aniversare. Cine se lasa de fumat la 30 de ani isi prelungeste viata cu un deceniu, comparativ cu fumatorii inraiti, care nu consimt sa renunte la viciul lor.
Faceti periodic o "revizie tehnica" a sanatatii dvs. Hipertensiunea si colesterolul marit nu sunt neaparat boli ale batranetii. Ele se pot instala insidios si la varste mai tinere. De aceea, medicii de familie si internistii sunt de parere ca, incepand de la 35 de ani, ar trebui sa ne controlam semestrial inima si rinichii. Printre altele, in cadrul acestui examen periodic, medicul ne va asculta inima si plamanii, ne va lua tensiunea si va recomanda analize de sange, pentru determinarea glicemiei si a nivelului de colesterol. Daca valoarea totala a colesterolului este prea ridicata, el va cere suplimentar si fractiile: colesterolul "rau" LDL si colesterolul "bun" HDL. Periculos pentru inima femeii este si procentul prea mare de zahar in sange. La diabetice, riscul de aparitie a unei boli coronariene creste de sapte ori.

Fitness bun pentru inima

Ofera o protectie excelenta inimii toate genurile de sport ce pun in miscare grupele mai mari de muschi, facandu-le sa lucreze cu intensitate medie timp de 30 de minute sau mai mult. Specialistii ne recomanda sa ardem saptamanal 2000 de kilocalorii prin activitati sportive. Aceasta corespunde cu:
* schi de fond: 2-3 ore
* alergare (12 km/h): 3 ore
* patine cu role: 4 ore
* tenis: 1 ora x 4
* ciclism (20 km/h): 1 ora x 4
* drumetii montane: 4,5 ore.

Strategia optima la 40 de ani

Miturile se incapataneaza sa dainuie. Tendinta de a se perpetua face parte din natura lor. A unuia din ele, in mod deosebit. Acela ca doar barbatii ajung la spital doborati de un infarct, tinandu-se de piept, cu fata schimonosita de durere. In realitate, si inimile doamnelor sunt pandite de acelasi pericol. Cifrele cele mai recente confirma acest adevar: statisticile ne informeaza ca in cursul anului 2009 nu mai putin de 206.128 de femei din tarile central-europene au decedat in urma unui infarct miocardic sau a altor afectiuni cardiovasculare. Pentru comparatie: in acelasi interval de timp s-au inregistrat "numai" 150.343 de inimi masculine care au refuzat sa mai functioneze. Si, pe cand rata deceselor la barbati scade an de an, la femei ea se afla in crestere, cu observatia ingrijoratoare ca accidentele survin la varste tot mai tinere.
Este un adevar in fata caruia femeile prefera sa inchida ochii. Daca se tem de o boala, cea care le produce cosmaruri e cancerul mamar. In schimb, nu acorda importanta cuvenita primejdiei reprezentate de sclerozarea treptata a arterelor de-a lungul unor ani si decenii de existenta (ateroscleroza), nu-si dau seama ca ea constituie faza premergatoare obturarii unui vas coronarian si le poate ameninta serios viata. Foarte putine femei cunosc riscurile specifice sexului lor de aparitie a unor boli ale inimii si sistemului circulator. Si nici din partea medicilor, inimile feminine nu se bucura de atentia cuvenita. Anumiti factori ce pot periclita inima sunt trecuti cu vederea si raman netratati, mai frecvent la femei decat in randul barbatilor. Chiar si atunci cand se ajunge intr-o situatie dramatica si un cheag de sange astupa brusc un vas din vecinatatea inimii, femeile sunt in continuare dezavantajate: fiindca nici bolnavele, nici medicii solicitati pentru interventia de urgenta nu recunosc la momentul oportun simptomele de infarct, atat de diferite de ale barbatilor, se irosesc minute pretioase pana la inceperea ingrijirilor salvatoare. Dupa cum ne arata statisticile, numarul deceselor inregistrate la primul infarct e aproape dublu la femei fata de barbati.
Din fericire, va putem da si vesti bune. Iat-o pe cea mai imbucuratoare: inima femeilor beneficiaza totusi de unele privilegii. Datorita secretiei de estrogen, motorul lor vital poseda un fel de protectie anticoroziva. Hormonul sexual amintit coboara nivelul colesterolului daunator LDL prezent in sange, crescand totodata procentul de colesterol HDL, capabil sa protejeze vasele sanguine, impiedicand formarea depozitelor de substante grase si colesterol pe peretii lor. Gratie acestei actiuni benefice a estrogenului, boala coronariana, adica sclerozarea vaselor ce alimenteaza inima cu sange, se declanseaza in medie cu zece ani mai tarziu la femei decat la barbati.
De acest avans ar putea profita orice femeie. Inclusiv dvs. De pilda, citind cu de-amanuntul articolul de fata. Daca veti respecta consecvent sfaturile de mai jos, care compun un program de protectie eficienta, veti putea preveni in proportie de pana la 90% aparitia tuturor afectiunilor cardiovasculare. Indiferent ca aveti 30 de ani, 40 sau 50.
Adoptati o alimentatie sanatoasa pentru inima. Incepand cel mai tarziu de la 40 de ani, femeile ar trebui sa ia masuri bine gandite de micsorare a riscurilor ce vizeaza inima. Aceasta inseamna, printre altele, sa-si umple farfuria cu cat mai multe alimente apte sa-i protejeze inima. Ardeii, broccoli, kiwi prelungesc durata de functionare a pompei sistemului circulator. Caci fiecare portie de legume sau de fructe consumata zilnic reduce cu 4% riscul de a muri din pricina unei afectiuni cardiovasculare. Un asemenea efect se observa deja de la doi pumni de "hrana verde" pe zi, asa cum reiese dintr-un studiu prezentat pe larg in publicatia de specialitate "European Heart Journal", la inceputul acestui an. Alimentele pe care le ingeram contin zeci de substante biologic active, care apara inima si organismul nostru in ansamblu de temutele boli ale civilizatiei contemporane. Aceste substante de insemnatate vitala pentru sanatatea inimii se intalnesc intr-o forma concentrata in hrana traditionala a tarilor mediteraneene. Baza ei o constituie legumele, salatele, leguminoasele si fructele, completate cu paine si paste, ca alimente care satura. Pestele si carnea de pasare figureaza in meniu de mai multe ori pe saptamana, insa carnea rosie se mananca foarte rar. Principala sursa de grasimi este uleiul de masline. El contine in proportie de 70% acizi grasi mononesaturati, care coboara nivelul colesterolului LDL si sporesc in chip uimitor ponderea colesterolului valoros HDL.
Renuntati la alimentele grase. De la 40 de ani, consumul de energie al organismului se micsoreaza. Desi mancam exact ca inainte, blugii preferati ameninta sa plesneasca la cusaturi. Insa periculoase sunt nu atat pernitele de la fese ori de pe coapse, cat kilogramele adunate in zona abdominala. Grasimea depozitata aici produce substante inflamatoare si hormoni care, printre altele, fac sa creasca tensiunea arteriala si ingusteaza vasele de sange.
Orice femeie poate afla cu usurinta daca ea personal a depasit cumva limita admisa. Pentru aceasta nu trebuie decat sa se masoare cu un centimetru de croitorie: circumferinta taliei n-are voie sa depaseasca 88 centimetri.
Un pas important in directia revenirii la o greutate corporala sanatoasa este consumul ponderat de alimente cu densitatea calorica mare, "bombe de calorii" ca, de exemplu, cascavalul cu procent ridicat de grasime ori sandviciurile cu salam. Caci, potrivit unui studiu de lunga durata, efectuat in SUA cu participarea a 48.000 de femei, grasimile provenite din alimentatie reprezinta principala cauza de supraponderalitate in a doua jumatate a vietii. Dimpotriva, o nutritie echilibrata, cu multe legume si fructe, a ajutat participantele la test sa-si reduca greutatea. Chiar si mai tarziu, la sapte ani dupa incheierea studiului, femeile care se deprinsesera sa contabilizeze procentele de grasime din alimente continuau sa aiba o talie zvelta.
Studiati putin istoria familiei dvs. Parintii nu ne lasa mostenire doar culoarea ochilor si inaltimea. Adesea este transmisa copiilor si predispozitia pentru anumite afectiuni. Daca unul dintre parinti a suferit un infarct inca inainte de a implini 60 de ani, riscul personal creste de 2,8 ori la femei, dupa cum au stabilit cercetatorii americani. De vina poate fi, de pilda, o tulburare congenitala a metabolismului lipidelor. In acest caz, valorile trigliceridelor sau ale colesterolului se plaseaza din nastere in intervalul critic, grasimea se depune pe peretii vaselor sanguine si ingusteaza arterele. Totusi, genele nu traseaza un destin implacabil. Cine reduce drastic consumul de grasimi saturate din mezeluri, carne grasa si branzeturi isi poate cobori nivelul lipidelor din sange cu aproximativ 15-20%. Daca modificarea alimentatiei nu e suficienta, se apeleaza si la medicamente.

"Infarctul Evei"

La barbati, lucrurile sunt in general clare. Dureri in piept, care persista cateva minute si radiaza in bratul stang, totodata si o senzatie de apasare enorma, ca si cum ai fi calcat pe coaste de un elefant - asa se face simtit un infarct miocardic. In schimb, la 70% dintre femei apar alte simptome, ce imping durerile in piept pe un plan secund, conform unui studiu al cercetatorilor americani de la University of Arkansas for Medical Sciences. Un asemenea "infarct al Evei" se anunta, de exemplu, printr-o stare de slabiciune fizica neobisnuita, dureri in partea superioara a abdomenului, greturi, senzatie de voma si dificultati de respiratie. Astfel de semne pot indica pericolul care se apropie, chiar si cu o luna inainte de infarct, au aflat autorii studiului amintit. Fenomenul nu trebuie trecut cu vederea, mai ales atunci cand simptomele nou aparute se suprapun peste factori de risc deja existenti, ca hipertensiunea arteriala sau diabetul. Si mai exista o regula simpla, care va poate ajuta sa recunoasteti din vreme primejdia unui infarct: orice senzatii neplacute, aparute brusc in regiunea dintre varful nasului, brat si ombilic, care nu dispar dupa 15 minute, va pot semnala iminenta infarctului.

Ce tonifica o inima de 50 de ani

Adio, galagie. Cel mai tarziu pe la 50 de ani poate ca a venit vremea sa reflectati daca va simtiti intr-adevar confortabil in zona unde locuiti - mai ales daca ea este situata pe o artera intens circulata sau in apropierea unui aeroport. Caci, asa cum reiese dintr-un studiu efectuat de Institutul de medicina sociala si preventie de pe langa Universitatea Berna, zgomotul permanent, suportat timp de multi ani, dauneaza inimii. Opinia specialistilor elvetieni confirma astfel cercetari anterioare, ce condusesera la concluzia ca zgomotul prejudiciaza sistemul nervos si pe cel endocrin. Efectul se poate constata incepand de la un nivel de zgomot de 60 decibeli. Acesta corespunde, de exemplu, intensitatii sonore a unor convorbiri animate, purtate intr-un restaurant.
Nevoia de liniste si relaxare creste dupa varsta de 50 de ani si din cauza ca organismul gestioneaza din ce in ce mai dificil stresul: ii lipsesc tot mai mult hormonii sexuali, cei ce pun frana cortizolului, hormonul care "da alarma".
Incredintati-va inima unui medic bun. Pentru a va proteja inima, va este necesar, nu in ultimul rand, si un medic atent. El evalueaza simptomele actuale, verifica tensiunea si rezultatele testelor de laborator si, in cazul cel mai fericit, e la curent cu frecventa imbolnavirilor de inima din familia dvs. Astfel, el reprezinta o piesa importanta din sistemul dvs. de avertizare contra problemelor cardiovasculare. Pentru numerosi pacienti este suficient sa fie tinuti sub observatie de medicul de familie, care sa se ocupe in permanenta de tratamentul lor. Insa daca ati trecut de 50 de ani, iar doctorul a depistat mai multi factori de risc pentru sanatatea inimii dvs., ar trebui sa va prezentati din doi in doi ani la un cardiolog, care sa va faca un examen riguros.
Aveti grija de suflet. Inima noastra este un organ sensibil. Tot ce impovareaza psihicul produce suparari si motorului vietii. Medicii considera depresiile un factor de risc pentru inima, la fel ca fumatul, hipertensiunea si supraponderalitatea.
Aceasta conexiune capata o importanta sporita in perioada pre-menopauzei. Atunci, starile depresive apar cu o frecventa dubla fata de anii anteriori. Dar presupunerea ca aceasta s-ar explica doar prin turbulentele hormonale determinate de varsta e totusi discutabila. Caci in timpul premenopauzei se petrec si schimbari sociale ce pot genera tristete: copiii sunt gata sa-si ia zborul, propriii parinti devin neputinciosi, la serviciu se face simtita concurenta celor mai tineri. Bufeurile si tulburarile de somn se adauga si ele, adancind deprimarea.
Ca masura de prevedere, inarmati-va din timp, pentru a face fata modificarilor ce va asteapta. Salutati aceasta faza de tranzitie, privind-o ca pe una de dezvoltare personala, cultivati legaturile afective cu familia si prietenii si intampinati cu calm transformarile fizice - astfel va veti combate tendinta de a aluneca in deprimare. Daca asemenea strategii nu va sunt de folos, apelati la un medic sau la un terapeut naturist, care va vor ajuta cu siguranta sa treceti hopul.
Ingrijiti-va dantura. Sa nu vi se para un lucru minor, inima femeii poate fi intr-adevar protejata cu periuta de dinti. Igiena stricta a cavitatii bucale si vizita periodica la dentist, pentru o curatare profesionista a dintilor, previn inflamatiile cronice ale gingiei. In prezent, specialistii afirma la unison ca parodontopatiile sporesc riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.
Responsabile pentru aceasta sunt, in mod evident, substantele generatoare de inflamatii, transportate de fluxul sanguin de la gingia infectata pana la inima. Pericolul de a purta in gura o asemenea infectie creste de pe la 50 de ani, cand placa microbiana si depunerile de tartru pe dinti devin tot mai prezente si creeaza conditii favorabile parodontozei. Deseori, inflamatiile gingiei se manifesta prin sangerari dupa periaj. Daca parodontoza se afla intr-un stadiu incipient, este de regula suficient ca stomatologul sa efectueze o curatare temeinica a dintilor si a coletelor dentare.
E important sa cunoasteti semnalele de alarma. Uneori, nici cel mai sanatos sport si nici alimentatia optima nu ajuta: cu anii, vasele coronariene se ingusteaza amenintator. Iar, dupa intrarea in menopauza, dispare si actiunea de protectie a estrogenului. De aceea, catre sfarsitul celui de-al saselea deceniu de viata, rata infarcturilor la femei manifesta o tendinta de crestere abrupta. "Daca nu mai devreme, cel putin acum orice femeie ar trebui sa afle ce simptome pot anunta un infarct", ne sfatuiesc specialistii. "Cu atat mai mult cu cat semnele infarctului feminin sunt mai putin clare decat la barbati".
E adevarat ca si femeile se plang de o apasare dureroasa in piept. Dar, spre deosebire de barbati, la ele apar mai des dificultatea de respiratie, durerile de stomac sau senzatia de greata. Intr-o astfel de situatie, suferinda ar trebui sa cheme neintarziat salvarea. Cand o celula a miocardului nu primeste destul sange, ea moare deja in 30 de minute. De aceea: chiar daca aveti dubii, mai bine dati alarma degeaba decat sa riscati consecinte fatale, asteptand prea mult timp.

Ajutoare pentru inima

* Diureticele - Actioneaza asupra rinichilor, facandu-i sa elimine mai multa apa. In consecinta, scade cantitatea de lichid care circula in organism, asadar si tensiunea arteriala.
* Betablocantele - Aceste substante controleaza anumiti receptori celulari, determinand astfel celulele miocardului sa se contracte cu mai putina forta. Pulsul devine mai lent si tensiunea se micsoreaza - mai ales la efort.
* Inhibitorii angiotensinei - Medicamentele respective blocheaza secretia de angiotensina, un hormon care face sa creasca tensiunea. Inhibitorii se prescriu, de regula, atunci cand hipertensiunea este asociata cu diabetul sau cu insuficienta cardiaca.
* Blocantele receptorilor calciului - Impiedica patrunderea calciului in celulele miocardului si ale vaselor sanguine. Aceasta slabeste contractiile musculare. Bataile inimii sunt mai putin energice si mai rare, tensiunea arteriala se reduce.
* Statinele- Blocheaza formarea colesterolului in ficat. In compensatie, organismul trimite mai mult colesterol "rau" LDL din sange in celule. Drept urmare, nivelul colesterolului din sange scade.


TESTATI-VA RISCUL DE INFARCT

Fundatia germana pentru sanatatea inimii a elaborat acest chestionar, care va da posibilitatea sa aflati in cinci minute daca e totul in ordine cu inima dvs.

1. Una din rudele dvs. apropiate a suferit un infarct?

+ 3 - Da, inainte de 55 de ani.
+ 2 - Da, inainte de 70 de ani.
+ 0 - Nu.

2. Fumati?

+ 0 - Nu.
+ 3 - Da, mai putin de 20 de tigari pe zi.
+ 4 - Da, mai mult de 20 de tigari pe zi.
+ 5 - Da, fumez si iau pilula contraceptiva.

3. Cum va apreciati greutatea corporala?

+ 0 - Sunt mai curand normoponderala (indicele de masa corporala: intre 19 si 24).
+ 0,5 - Sunt din pacate supraponderala (indicele de masa corporala: intre 25 si 30).
+ 1 - Din pacate, sunt obeza (indicele de masa corporala: peste 30).

4. Mancati de mai multe ori pe saptamana leguminoase, cereale integrale, fructe, legume si peste?

- 2 - Da, practic in fiecare zi.
- 1 - Da, destul de des.
+ 0 - Nu, mai curand deloc.

5. Mancati de mai multe ori pe saptamana carne rosie si/sau prelucrata industrial, carnati, cartofi prajiti, smantana, prajituri si diverse dulciuri?

+ 2 - Da, practic in fiecare zi.
+ 1 - Da, destul de des.
+ 0 - Nu, mai curand deloc.

6. Faceti in mod regulat miscare timp de minimum 30 de minute neintrerupt?

- 1 - Cel putin o data - de doua ori pe saptamana.
+ 0 - Cel putin o data pe luna.
+ 1 - Nici macar o data pe luna.

7. Va cunoasteti valorile lipidelor din sange (colesterolul total)?

+ 1 - Nu.
+ 0 - Da, sunt normale (sub 200 mg/dl).
+ 1,5 - Da, sunt usor crescute (sub 280 ml/dl).
+ 3 - Da, sunt foarte ridicate (peste 280 mg/dl).

8. Va cunoasteti valoarea tensiunii arteriale?

+ 1 - Nu.
+ 0 - Da, intotdeauna mai mica de 140/90.
+ 2 - Da, din pacate, de cele mai multe ori peste 140/90.
+ 3 - Da, "valoarea maxima" depaseste 160.

9. Vi se intampla mereu sa fiti supusa stresului si sa va aflati in criza de timp?

+ 0 - Nu, doar ocazional.
+ 1 - Da, destul de des.
+ 2 - Da, din pacate mai intotdeauna.

10. Aveti cateodata dureri in zona pieptului?

+ 0 - Nu.
+ 2 - Da, la efort fizic.
+ 3 - Da, cand sunt stresata si in criza de timp.
+ 5 - Da, in stare de repaos sau in urma unei solicitari fizice/psihice.

Fiecare raspuns este cotat cu o valoare pozitiva (+), pe care o veti aduna la punctajul dvs., ori cu o valoare negativa (-), pe care o veti scadea. Calculati-va cifra totala.

Evaluarea testului

* Valori cu minus pana la 2 puncte

Felicitari calduroase! Probabilitatea ca dvs. sa suferiti vreodata un infarct aproape ca nu exista. Continuati cu acelasi stil de viata, care va asigura sanatatea inimii.

* Intre 3 si 4 puncte

Riscul dvs. se situeaza la un nivel mediu. Il puteti micsora, aplicand sfaturile cuprinse in acest articol, pentru a anihila acei factori asupra carora se poate actiona. Si mergeti cu regularitate la examenul medical.

* Intre 5 si 8 puncte

La dvs. exista deja un risc crescut de infarct. Includeti sugestiile oferite de noi in obisnuintele dvs. de zi cu zi. Si discutati cat mai curand rezultatul acestui test cu medicul dvs. de familie.

* 9 puncte sau mai mult

Va confruntati cu un risc major de infarct! Luati neaparat legatura cu medicul dvs. de familie. Si apelati la un cardiolog, pentru un examen de specialitate. Acordati atentie maxima greutatii corporale, alimentatiei si conditiei dvs. fizice.

Tehnologie performanta in slujba inimii

Aceste tehnici dau medicului posibilitatea de a investiga inimile bolnave, ajutandu-le sa se insanatoseasca.
* EKG - Aceasta metoda clasica de investigare masoara, prin intermediul unor electrozi aplicati pe piele, curentii electrici prezenti la fiecare bataie a inimii. Astfel, medicul poate descoperi un infarct acut sau mai vechi. Pentru a facilita punerea unui diagnostic exact, se poate recurge, pe langa electrocardiograma efectuata cu pacientul in stare de repaos, la alte doua variante: electrocardiograma la efort si cea de lunga durata.
* Ecocardiograma - Acest examen cu ultrasunete ii permite medicului sa vada pompa sistemului circulator in actiune, putand verifica de exemplu dimensiunile cavitatilor inimii si functionarea miocardului, precum si a valvulelor.
* RMN si TC - Cu ajutorul rezonantei magnetice si al tomografiei computerizate se poate realiza vizualizarea organelor interne. La RMN, ea se obtine folosind campuri magnetice si unde radio. La tomografia computerizata, imaginile sunt produse de un tub Rontgen care inconjoara corpul pacientului. Aceste imagini pun in evidenta, de exemplu, functionarea valvulelor sau alimentarea cu sange si marimea inimii.
* Angiograma - Medicul patrunde cu un furtun subtire de plastic intr-un vas de sange din regiunea inghinala si il conduce apoi pana la inima. Dupa injectarea unei substante de contrast, el poate examina cu ajutorul razelor Rontgen inima si vasele coronariene. In cadrul investigatiei, exista posibilitatea de a dilata vasele ingustate sau de a le stabiliza, prin montarea unui stent.
* Stent - Dupa ce un vas coronarian infundat este dilatat intrebuintandu-se o sonda de tip balon, se instaleaza aceste piese de sustinere, ce pot impiedica vasul sa se obtureze din nou. Tubusoarele minuscule, cu structura reticulara, sunt confectionate din aliaje metalice speciale. In decurs de patru pana la sase saptamani, in interiorul vasului se formeaza o membrana subtire, care acopera stentul.
* By-pass - Prin aceasta interventie, chirurgul substituie portiunea ingustata sau obturata a unui vas coronarian, deviind fluxul sanguin pe un traseu ocolitor. Astfel se asigura alimentarea in continuare a inimii cu sange, dincolo de locul astupat. Pentru a realiza ocolirea, se preleveaza un mic segment dintr-o vena de la piciorul pacientului. By-pass-urile rezista timp de multi ani.

Inima noastra - o pompa neobosita

O inima sanatoasa are aproximativ marimea unui pumn nu foarte strans al posesoarei sale. Ea se compune din doua pompe, adapostite intr-o carcasa unica, fiecare jumatate constand dintr-un atriu si un ventricul. "Inima dreapta", mai slaba, deserveste circulatia pulmonara. Ei ii revine indatorirea de a asigura deplasarea sangelui pana la alveolele pulmonare, unde el se incarca cu oxigen proaspat. Intors apoi la inima, sangele este impins in aorta de catre "inima stanga", mai puternica, si astfel ajunge in sistemul circulator general. Exista patru valvule, ce au rolul de a-l impiedica sa circule intr-o directie gresita. Peretii atriilor si ai ventriculelor sunt formati din muschi. Pentru a lucra ei au nevoie sa fie aprovizionati cu oxigen in cantitate indestulatoare. Acesta le este pus la dispozitie de vasele coronariene, una dintre cele mai vulnerabile componente ale inimii: daca un vas se astupa brusc, acea parte a miocardului pe care el o alimenteaza moare in scurt timp.