REMEDII CELTICE* Ierburile Sfantului Ioan Botezatorul *

Gilda Fildan
Sunatoarea

(Hypericum Perforatum)

Semn planetar: Soarele
Florile galben-aurii ale plantei, cu staminele lor drepte ca niste raze, sunt o imagine vegetala a soarelui. Din cauza asta, druizii au si pus Sunatoarea sub semnul astrului zilei, care trezeste in oameni constiinta de sine, stapanindu-le inima si sistemul imunitar. Rostul acestei plante asa de luminoase ca infatisare este sa incalzeasca sufletul si sa limpezeasca boala, oriunde s-ar afla. In plus, culoarea rosie a ceaiului si a uleiului de sunatoare a fost interpretata ca semn de similitudine cu sangele si cu puterea de a vindeca infectiile si inflamatiile. Cu atatea talente, nu e, deci, nici o mirare, ca in vremurile crestine, Sunatoarea (numita si iarba Sfantului Ioan) a fost pusa sub puterea acestuia.

Insusiri medicale

Devenita astazi un panaceu aproape universal, pe vremea celtilor, Sunatoarea se folosea mai ales pentru alungarea depresiilor si calmarea migrenelor, iar pe cale externa, contra arsurilor, ranilor, cicatricelor rezistente si contra reumatismului.

Indicatii terapeutice

Uz intern:

* Depresii, dureri de cap, migrene acute
Reteta: 2 lingurite de planta uscata se oparesc cu 200 ml apa. Se lasa la infuzat 15 minute, in vas acoperit. Se strecoara. Se beau trei cani pe zi, inainte de mesele principale.
* Cistite, congestii hepatice, insuficienta cardiaca si circulatorie, boli infectioase
Reteta: o lingurita de planta, bine maruntita, se opareste cu o cana de apa clocotita. Se lasa 15 minute, apoi se strecoara. Se beau trei cani pe zi.

Uz extern:

* Reumatism, inflamatii ale membrelor - sciatica, nevralgii
Se fac masaje ale zonelor dureroase cu ulei de sunatoare (vezi reteta mai jos).
* Pericol de "ruperi" la nasteri
Uleiul rosiatic de Sunatoare este extrem de util si la nasteri, pentru a evita rupturile de perineu. Inca inainte de a le veni sorocul, femeile se masau, in vechime, in zona genitala, care devenea mai elastica. Dar chiar si daca nasterea era grea si ruptura inevitabila, folosirea locala a uleiului de Sunatoare inchidea rana si stergea urmele.
* Cicatrice
Chiar si cele mai rezistente urme de taieturi sau de rani dispar, in timp, daca sunt sistematic masate cu ulei de Sunatoare.
* Arsuri, arsuri solare, iritatii ale pielii prin iradieri, furuncule, acnee, dureri vulvare (aparute in urma unui herpes genital) cedeaza, de asemenea, la tratamentul cu ulei de Sunatoare.


Ulei de Sunatoare

Reteta adoptata de preotul german Johann Kunzle, dupa formula vindecatorilor celti:
"Ia cativa pumni de flori proaspete de Sunatoare, piseaza-le pana sangereaza, pune-le in untdelemn curat si aseaza-le 10 zile la soare, pana ce uleiul se face rosu. Mai ia o data aceeasi cantitate de flori, pune-le in acelasi ulei si lasa-le, iarasi, la soare 10 zile. Repeta lucrul asta de 3-4 ori, pana ce uleiul devine rosu inchis. Atunci puterea lui este maxima."
Observatie: in mod traditional, pentru prepararea uleiului de Sunatoare se folosesc, dupa ziua de 24 iunie (nasterea Sfantului Ioan Botezatorul) flori de Sunatoare inca nedeschise. Efectul lor este mai puternic, daca ele sunt adunate in trei-patru duminici la rand, la vremea pranzului, pe soare puternic. Uleiul devine mai repede rosu, daca este pus intr-o sticla alba, curata, intr-un loc insorit. Pentru ca preparatul sa nu mucegaiasca, gura sticlei si dopul trebuie sterse zilnic cu o carpa uscata. Cele mai recomandate uleiuri sunt cel de masline (are miros mai puternic) si cel de floarea-soarelui (rancezeste mai repede).

Alifia Cavalerului
De data asta este vorba de un unguent realizat de farmacistii francezi din secolul 17, pornind tot de la reteta druizilor.
Ingrediente: ceara galbena de albine (3 lingurite), ceara alba (10 g), ulei rosu de sunatoare (45 ml), tinctura de galbenele (5 ml), ulei eteric de lavanda (6 picaturi), ulei eteric de trandafiri (3 picaturi).
Mod de preparare: ceara de albine si ceara alba, impreuna cu uleiul de sunatoare, se incalzesc intr-o craticioara, pe baie de aburi. * Cand continutul se lichefiaza complet, se scoate vasul din apa, se amesteca intruna si se pun in el tinctura de galbenele si uleiurile aromate. Se amesteca mai departe, pana ce compozitia se raceste, dupa care se pune in recipiente mai mici. Bine inchis si tinut in frigider, preparatul rezista cateva luni.
Mod de folosire: se aplica prin ungere, de doua ori pe zi, in caz de hemoroizi, psoriazis, ulcere ale gambelor, arsuri provocate de laser, iradieri.

Avertisment:

Un tratament de lunga durata cu Sunatoare nu li se recomanda persoanelor cu pielea deschisa, carora le sporeste sensibilitatea la lumina si pot ajunge la arsuri, atat pe plaja, cat si in solarii. Ceaiul de sunatoare nu trebuie administrat nici alaturi de medicamentele antidepresive, carora le poate anula sau spori in exces efectul.

SALVIA
(Salvia Officinalis)


Semn planetar: Soarele.
* Este a treia planta druidica sacra, ce face parte si din ierburile Sfantului Ioan *

Caracteristic pentru Salvie este mirosul ei asemanator cu cel al sudorii, similitudine ce a si dus la folosirea ei in cazurile de transpiratie excesiva. Vanatorii celti se frecau pe piele cu frunze de salvie, pentru a se putea apropia mai usor de animale.
Continutul in uleiuri eterice ii confera Salviei capacitatea de a intari nervii, precum si trupul si sufletul, impotriva semnelor batranetii. Apropierea s-a facut tot prin similitudini, pornind de la culoarea verde-cenusie a frunzelor, care aminteste de caruntete, si de la faptul ca Salvia rezista si iarna, deci are, asa cum isi doreste si omul, durata in timp.
In antichitate, Dioscoride o considera diuretica, iar druizii o foloseau pentru a vindeca muscaturile pestilor si serpilor veninosi. In secolul 18, era utilizata contra epilepsiei, letargiei, paraliziei, in bronsite si raceli cronice.
* Infuzata in vin rosu, Salvia da un vin aromatic folosit in dezinfectarea si pansarea ranilor.
* Tinctura de Salvie, amestecata in parti egale cu rom, fortifica pielea capului si favorizeaza cresterea parului.

Indicatii terapeutice
Uz intern:


* Transpiratie, infectii, ciuperci
Reteta: 1 lingurita cu varf de salvie uscata se opareste cu 200 ml apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute. Se strecoara. Se beau 2-3 cani pe zi.
* Energizant pentru toate functiile organismului
Reteta: 1 lingura de planta uscata se pune la fiert cu 1 litru de apa ce clocoteste. Se lasa sa fiarba 7 minute. Se lasa la infuzat pana ce se raceste. Se bea cate o cana, dupa fiecare masa principala.

Uz extern:

* Dureri in gat, miros urat al gurii - gargara cu ceaiul preparat dupa reteta de mai sus.
* Infectii vaginale cu candida si alte ciuperci
Retete:
- Ulei aromat de salvie (se gaseste la farmacie si in pravaliile naturiste). Se pun 3-5 picaturi de ulei intr-un litru de apa calduta si se fac spalaturi vaginale.
- Tinctura de salvie (se gaseste la magazinele naturiste) - se dilueaza in ceai de salvie (in proportie de 10% si se fac spalaturi vaginale).

* Bai de sezut cu frunze de salvie
Reteta: 10 linguri de salvie se oparesc cu 2 litri de apa clocotita si se lasa sa se infuzeze 20 de minute. Se strecoara, se amesteca cu un sfert de litru de zer si se fac bai calde de sezut.
* Transpiratie nocturna, bufeuri la menopauza
Se pun comprese calde cu otet de salvie, cu care se freaca trunchiul si bratele. Nu se spala. Se lasa pe piele, sa-si faca efectul.

Reteta otetului de salvie
Intr-un borcan cu filet se pun 4 linguri de frunze si flori proaspete de salvie, peste care se toarna 750 ml otet de mere casnic (se gaseste la piata, produs de apicultori). Se lasa bine inchis, vreme de doua saptamani, apoi se strecoara. Ca sa dureze mai mult, se adauga si 250 ml alcool.