Ministrul... "Nimiculturii"

Ion Longin Popescu
Daca-l intrebi cu ce se ocupa, badea Toader din Barsana, Maramures, un chefliu de zile mari, se scarpina oleaca sub clop si-ti raspunde: "Cu ce ma ocup? Ia, cu... nimicultura".

Ati inteles? Badea Toader nu face mai nimic... Sta, horinceste, se distreaza la nedei, glumeste pe seama vaduvelor care-i strica "sorcozeturile" si, in general, se ocupa de cultura... nimicului, de nimicultura - o expresie geniala, care probeaza, daca mai era nevoie, colosala plasticitate a limbii romane. Mi-am amintit de vorba lui Toader cel hatru si horincos, zilele trecute, cand am luat nota de aprobarea Ministrului Culturii, Kelemen Hunor, pentru distrugerea patrimoniului de la Rosia Montana. Practic, domnul ministru, adept din principiu al teoriei lui badea Toader, deoarece chiar n-a facut nimic pentru protejarea patrimoniului romanesc (vezi si distrugerile din Bucurestiul vechi, aprobate de domnia sa cu larghete), a lasat, practic, deciziile ministerului in seama altora: a lui Razvan Theodorescu, a lui Alexandru Suceveanu, a lui Alexandru Vulpe, a lui Mircea Drambarescu (militant goldist, infiltrat in directia de cultura a judetului Alba) etc. Toti "nimiculturisti" de elita, implicati pana peste cap in decizii favorabile companiei Gold Corporation, si care, se intelege, n-au facut nimic pentru salvarea Rosiei Montane.

"De ce ministrul Kelemen nu cere urmarirea penala si pentru el insusi?"

Scurta istorie povestita de istoricul Vasile Lechintan: imediat dupa primul razboi mondial, popoarele eliberate de sub imperiile vremii au distrus majoritatea monumentelor care aminteau de fostii asupritori: polonezii au demolat monumentala biserica rusa din Varsovia; slovacii au dat jos toate monumentele unguresti; francezii au aruncat in aer monumentele care aminteau de germani; ungurii au distrus statuia unui general austriac din Buda; romanii, la randul lor, au demolat statuia generalilor criminali din Arad (repusa pe soclu de fostul "ministru cianura", Razvan Theodorescu) si statuia lui Arpad de pe muntele Tampa, din Brasov. Statuia lui Matei Corvin din Cluj-Napoca a scapat, gratie interventiei lui Iorga. Marele istoric a convins primaria anilor '30 ca e mai bine sa instaleze o inscriptie care sa aminteasca tuturor de umilitoarea infrangere a arogantului roman maghiarizat, in batalia de la Baia (1467), dusa pentru cucerirea Moldovei lui Stefan cel Mare. Numele original (statuia a fost ridicata in 1902), "Mathias Kiraly", a fost inlocuit de guvernul lui Ion Bratianu cu "Matei Corvin". Comunistii, impaciuitori, au scris: "Mathias Rex", dand jos placuta cu citatul lui Iorga: "Invingator pretutindeni, invins numai la Baia, de propriul sau neam, cand incerca sa invinga Moldova nebiruita". In 1992, primarul Gheorghe Funar reinstaleaza placuta. La restaurarea recenta, UDMR a reusit s-o indeparteze din nou, pe urmele comunistilor. La protestul majoritatii academicienilor, artistilor, istoricilor si scriitorilor clujeni, primaria a reinstalat-o saptamanile trecute, dar nu pe soclu, ci jos, pe pamant, ca sa serveasca turistilor drept sursa informativa. Fata de acest gest civilizat si necesar, ministrul Kelemen a izbucnit vulcanic si a inaintat plangere penala contra "profanatorilor unui monument de categoria A". La atata insolenta, raman fara cuvinte. Ma ajuta un cititor de pe internet, care semneaza "Un Mot": "Dintre doua monumente, ambele de Categoria A, un grup statuar vechi de un secol si un sit istoric vechi de doua mii de ani, de la Rosia Montana, care este mai important? Care delict e mai grav: punerea pe pamant a unui citat din cel mai mare istoric roman, referitor la primul monument, fapta pentru care ministrul Culturii (!?) cere urmarirea penala, sau distrugerea prin explozii a celui de al doilea monument, aprobata de acelasi ministru? De ce ministrul nu cere urmarirea penala si pentru al doilea delict?"

Kelemen Hunor distruge Rosia Montana pentru a putea introduce Rimetea pe lista UNESCO

Ca sa-si arate intreaga masura a politicianismului ieftin, extremistul din fruntea UDMR a cerut vinerea trecuta, la Tusnad, ajutor de la Budapesta pentru obtinerea autonomiei. "Avem nevoie de sprijinul Budapestei", a spus el. "Autonomia le-ar permite oamenilor din Transilvania sa traiasca liber si in siguranta, pe plaiul lor natal". Care ar fi, deci, concluzia? Ca astazi, fara autonomie de iure (caci de facto este din plin), "oamenii" din Transilvania nu traiesc liber si in siguranta? Cunoaste cineva vreun maghiar de rand, oprit de romani sa-si duca traiul acolo unde doreste? A auzit cineva de vreun maghiar impiedicat sa-si tina sarbatorile (chiar si pe cele jignitoare pentru romani), sa-si boteze strazile cu nume maghiare, sa vorbeasca la tribunal ungureste, sa-si dea copiii la universitati in limba maghiara, sa scrie in ziare, finantate de statul roman, toate minciunile antiromanesti din lume? Numiti-mi un drept pe care nu-l au etnicii maghiari, domnule ministru al "nimiculturii"! Nu au, e drept, parlament propriu, dar nu uitati ca, de fapt, cei 31 de deputati ai UDMR fac legile in aceasta tara, ca sanatatea, mediul si cultura sunt pe mana d-voastra. Santajati, stati la panda, bateti cu pumnul in masa si distrugeti Rosia Montana, pentru simplul motiv ca, asa cum demonstreaza jurnalistul Mihai Gotiu, este un concurent redutabil pentru Rimetea, comuna miniera cu populatie maghiara, renovata cu bani de la Budapesta, pe care doriti s-o propuneti pe listele UNESCO, in locul Rosiei Montane. Sa nu uitati un lucru, domnule ministru: blestemul aurului este mult mai infricosator decat al fierului. La Rimetea, sasii maghiarizati prin politica "europeana" a inaintasilor dvs. exploatau fier...