Raspuns pentru DOINA GEAMBASU - Braila, F. AS nr. 970 - "Recomandati-mi un tratament naturist si un regim pentru steatoza hepatica"

Redactia
Dr. Li Luo Xi - specialist in medicina traditionala chineza - Bucuresti, tel. 021/210.41.64, 0788/86.43.33

Steatoza hepatica este o reactie a ficatului la diverse agresiuni patologice. Persoanele supraponderale, consumatorii de alcool, cei care au obiceiuri alimentare nesanatoase, bazate pe un consum crescut de grasimi, sedentarii, endocrinopatii sunt predispusi la steatoza hepatica. Medicina traditionala chineza se adreseaza, in special, pacientilor cu steatoza hepatica asociata etilismului, obezitatii si diabetului zaharat.
Etiologia steatozei hepatice cuprinde urmatorii agenti patogeni:
1. Conflictul stomac-splina, staza energiei hepatice cu staza de flegma si sange secundara. Manifestari clinice: durere in hipocondrul drept, fatigabilitate, inapetenta, simptome agravate de fluctuatiile starilor emotionale, limba rosu inchis, papile linguale albe, groase, puls subtire si in arc.
Principiul terapeutic: drenarea energiei hepatice, evacuarea flegmei si a cheagurilor.
2. Deficitul splinei cu staza de umezeala si flegma, staza energiei si formarea de cheaguri. Manifestari clinice: durere in hipocondrul drept, greata, eructatii, inapetenta, fatigabilitate, scaune diareice, limba rosu pal, papile albe groase, puls lent si alunecator.
Principiul terapeutic: drenarea ficatului, care duce la insanatosirea splinei, elimina umezeala si flegma.
3. Staza de flegma si sange, deficit in ficat si rinichi, disfunctia splinei. Manifestari clinice: obezitate, vertij, acufene, cefalee, palme si plante calde, sete, insomnie, limba rosie depapilata, puls rapid si slab.
Principiul terapeutic: tonifica rinichiul si ficatul, mobilizeaza sangele, elimina flegma si caldura.
4. Agregarea de flegma si cheaguri, staza sangelui cu formare de cheaguri. Manifestari clinice: diabet zaharat, hepatite cronice, durere la palparea hipocondrului drept, inapetenta, fatigabilitate, limba violet inchis, papile albe subtiri, puls stagnant si slab.
Principiul terapeutic: tonifica energia, mobilizeaza sangele, elimina flegma si cheagurile, disipa nodozitatile.
Tratamentul naturist pentru steatoza hepatica este alcatuit din plante chinezesti, combinate dupa retete speciale, care au rol de: detoxifiant, dreneaza lichidul biliar, stimuleaza functia hepatica, regleaza temperatura ficatului, scad irascibilitatea, reduc senzatia de amar si uscat in gura, inhiba formarea de adenoame si grasime in ficat, ajuta la eliminarea grasimii din organism.
Alimente indicate in profilaxia steatozei hepatice: plante medicinale cu efect hepatoprotector specific; porumb (contine calciu, fosfolipide, vitamina E, determinand scaderea colesterolului), alge marine (contribuie la eliminarea biliara a colesterolului), usturoi (contine produsi sulfurati cu rol in scaderea colesterolului), mere (contin potasiu, cu rol in eliminarea sodiului si mentinerea in limite normale a tensiunii arteriale), laptele degresat (scade absorbtia colesterolului), ceapa (efect antiagregant plachetar), soia, peste slab, mandarine, samburi dulci de caise (10-12 bucati pe zi), soia galbena, care se prepara dupa o reteta la indemana oricui. 1 kg boabe de soia se pun intr-un vas, peste care se toarna otet alb, pana cand boabele sunt acoperite complet. Se lasa la macerat 15 zile, dupa care se consuma 10 pana la 15 boabe pe zi. Ajuta la scaderea colesterolului, trigliceridelor, stimuleaza circulatia sanguina si scade tensiunea arteriala.
Nu se vor consuma:
* Grasimile de origine animala si prajelile in general.
* Organe de animale, piele de pui, icre, lapte si branzeturi grase, alune, nuci, ciocolata, produse de patiserie.
* A nu se face exces de alimente iuti, precum ghimbir, ardei iute, ceapa, usturoi, condimente.
* Consumul de sare, sub 5-6 g/zi.
* Se va reduce cantitatea alimentelor in cadrul mesei de seara, care se va servi cu 3-4 ore inainte de culcare.
* Se va evita consumul de alcool si tutun.

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Am afte bucale recidivante si infectie urinara cu E.coli"
(Raspuns pentru IOANA - Vrancea, F. AS nr. 969)


In ciuda numeroaselor cercetari, cauza ulceratiilor bucale ramane neclara. Conceptia actuala sugereaza ca fie stresul, fie leziunile tisulare (muscarea interiorului gurii, protezele dentare nepotrivite, un dinte rupt, cu margini ascutite etc.) pot fi cauza eruptiilor ulcerelor bucale. Mai mult, anumite alimente - citrice, rosii, nuci, vinete, muraturi, condimente (chili, curry) - ar putea complica aceasta problema. Rareori, stomatitele (ulcere bucale) sunt asociate cu o patologie subiacenta (care se afla in spatele lor) si care afecteaza intregul tub digestiv. Daca ulceratiile bucale (aftele) simple pot sa apara de 3-4 ori pe an, manifestandu-se circa 4-7 zile, ulceratiile bucale complexe, desi sunt mai putin frecvente, au un caracter problematic, si anume - persoanele care prezinta acest tip de afectiune pot suferi de ea peste 50% din timp, iar pe masura ce se vindeca ulceratiile vechi, apar altele noi.
Din pacate, nu exista nici un remediu curativ pentru ulceratiile bucale, fie simple, fie complexe, iar tratamentul eficient este limitat. Totusi, urmatoarele masuri pot oferi o ameliorare temporara:
- evitati alimentele abrazive, acide sau condimentate, care pot agrava durerea.
- aplicati gheata pe ulceratiile bucale
- periati-va dintii cu grija, pentru a evita iritarea ulceratiilor
- clatiti-va gura cu apa oxigenata diluata.
Pentru atacurile severe de ulceratii bucale, se poate utiliza o pasta antibacteriana numita amlexanox (Aphthasol), un unguent cu corticosteroizi sau o solutie anestezica ce contine lidocaina (L-caine Viscous, Xylocaine Viscous). Spalaturile de gura cu apa sarata, folosite de 3-4 ori pe zi, pot fi de ajutor.
Din punct de vedere naturist, va pot veni in ajutor urmatoarele solutii:
* Smirna - este analgezica si antiinflamatoare, impiedicand raspandirea aftelor. Daca nu aveti ulei esential de Smirna, folositi tinctura de smirna (1 lingurita diluata in 50 ml apa), cu care tamponati, direct, afta bucala. Printre plantele adecvate pentru spalaturi bucale se numara: salvia, rozmarinul, galbenelele, frunzele de zmeur, cuisoarele sau musetelul. Spalaturile orale cu infuzii din aceste plante sunt mai eficiente daca, in paralel, luati capsule de usturoi (in scop imunostimulent), care ajuta la tratarea problemelor recurente legate de afte.
* Extract din mladite de afin - antiseptic si antibacterian, indicat in afte bucale si gingivo-stomatite aftoase. Se administreaza 50 picaturi (diluate in 100 ml apa), de trei ori pe zi, inainte de mesele principale.
* Imudon - amestec de lizate (substante uscate) de Lactobacillus acidophylus, Fermentium helveticus, Lactis Streptococcus pyogenos, Corynebacterium pseudodiphtericum, Candida albicans etc., indicat in tratamentul profilactic si curativ al leziunilor infectioase si inflamatorii de la nivelul cavitatii bucale - gingivite ulcerative, parodontite, stomatite, glosite, afte. Se administreaza 8 capsule pe zi, timp de 10 zile. Nu se clateste gura o ora dupa administrare.
Cei afectati de afte ar trebui sa ia, in scop profilactic, o doza zilnica de vitamina A (5000 UI), 200 mg de vitamina E si 10 mg de vitamina B2. Este, de asemenea, util sa luati in fiecare zi o tableta de vitamina C si Zinc.
Pentru rezolvarea infectiei urinare cu E.coli si streptococ betahemolitic, precum si a deficitului de calciu ionic, contactati-ma telefonic. Sa auzim numai de bine!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Sufar de miopie forte si risc o dezlipire de retina"
(Raspuns pentru CRISTINA, F. AS nr. 927)


Caracterizata ca "defect de vedere", miopia forte este o anomalie cauzata de cresterea diametrului ochiului, debutul avand loc la varsta scolara, cand bolnavul constata ca nu poate distinge clar obiectele situate la distanta. Riscul dezlipirii retinei apare la persoanele atinse de miopia maligna (afectiune ereditara), caz in care vederea de aproape ramane normala. Examenul fundului de ochi trebuie facut periodic, pentru a preveni agravarea bolii. Mijloacele de corectie sunt: ochelarii cu lentile concave (convergente), ce focalizeaza radiatiile luminoase pe retina, astfel incat obiectele situate la distanta sa fie vazute clar, lentilele de contact, keratotomia radiala, laser excimer, ce poate corecta curbura corneei.
Aveti grija, permanent, sa nu va lipseasca tratamentul indicat de medic, astfel incat boala sa nu evolueze grav, deteriorand structurile ochiului.
Pe langa ruptura si dezlipirea de retina (complicatie ce poate duce la pierderea vederii), miopia mai este insotita uneori de glaucom cronic - cu debut in jurul varstei de 50 ani, afectand nervul optic si evoluand, de asemenea, spre cecitate. Nu rareori, bolnavul remarca opacifierea cristalinului si scaderea acuitatii vizuale, jena la lumina puternica si modificarea perceptiei unor culori. Cel tarziu la 1 an, faceti un control privind acuitatea vederii la distanta (scorul Snellen). Zilnic, dupa masa de dimineata, beti o ceasca de ceai de silur rece, iar din 3 in 3 zile, se pun pe ochi, 30 minute, comprese calde din silur.
Pentru ungerea pleoapelor (o data pe zi, seara) folositi Aloe Activator. Suplimentele naturiste "Imune" si "Green Gold Forever" pot produce in cazul dvs. un micromiracol.
Va doresc multa sanatate!

BOICEA FLOREA -Draganesti-Olt, tel. 0249/46.62.02, 0741/37.27.94

"Micoza imi macina unghiile"
(Raspuns pentru ZUGRAVU LUCIA - Bucuresti, F. AS nr. 971)


Stimata doamna, micoza este produsa de fungi, ciuperci care se dezvolta foarte bine in mediul alcalin, deci trebuie creat un mediu acid, pentru a-i stopa proliferarea. Eu va sugerez sa tamponati de doua ori pe zi zonele afectate cu zeama de lamaie. Dupa 15 minute, aplicati un unguent care se prepara astfel:
Compozitie: 15 g marul-lupului, 10 g rozmarin, 20 g frunze de nuc, 10 g rostopasca, 15 g linarita, 25 g sanziene si 5 g fenicul.
Toate ingredientele se pun intr-un borcan cu capac. Se toarna 120 ml alcool de 60gr. si se lasa la macerat 12 ore. Se pun la fiert pe baia de abur cu 500 ml ulei de masline, timp de 3 ore. Se pune capacul la vasul in care au fiert plantele si se mai lasa la macerat 48 de ore. Se filtreaza, iar separat se topesc 30 g ceara de albine. Se combina uleiul medicinal cu ceara topita, amestecand incontinuu. Unguentul se pastreaza la frigider. Daca nu reusiti sa preparati unguentul, va rog sa ma contactati. Va doresc multa sanatate!