Terapia padurii - PLOPUL TREMURATOR

Elena Josan
(Populus tremula)

Daca de pe fata pamantului ar disparea toate padurile si livezile, viata de pe planeta albastra n-ar rezista mai mult de 12 minute, este concluzia savantilor. De cand lumea, copacii sunt plamanii planetei si, totodata, vindecatori vestiti. Plopul tremurator este usor de recunoscut, dupa frunzele lui in forma de inima, pe care orice adiere de vant le face sa vibreze, sa para vii. Padurea nu poate fi inchipuita fara plop tremurator, care acopera primul ranile produse prin defrisari sau incendii. Creste rapid si formeaza desisuri, cate un metru pe an, prin lastarii radiculari, ce pot aparea si la 30 de metri de la tulpina principala. Manatarca, cu palarie rosiatica, creste sub ramurile lui, implantandu-si piciorul printre radacinile groase ale copacului. Cu frunzele si scoarta lui, plopul salveaza de foame multe animale, de la iepuri pana la caprioare, iar toamna, infrumuseteaza padurile cu banutii lui aurii.
Imaginatia populara investeste plopul cu nenumarate puteri. Se spune ca frunzele copacului tremura si forfotesc fara nici o adiere de vant, deoarece in crengile lui s-a spanzurat, candva, Iuda. Poate de atunci lemnul copacului a capatat si o energie deosebita, cunoscuta de toti vindecatorii din timpurile stravechi. Se considera ca lemnul copacului ne protejeaza de puteri intunecate, de vrajitorii. In mormantul de unde apareau moroii, bantuind casele oamenilor, se batea un par din plop tremurator si evenimentele se terminau ca prin minune.
Popoarele de pe teritoriul Rusiei si Finlandei construiesc langa casa, in mod obligatoriu, o sauna din barne de plop tremurator, care indeparteaza energiile negative si bolile. Deseori, vindecatorii faceau tratamente in interiorul bailor. Dezvoltarea chimiei a transformat plopul din copacul magic in materie prima pentru industria farmaceutica. Din lemnul si frunzele lui se produc medicamente ca aspirina si ibuprofenul. Cu vlastarii tineri se hranesc animalele din gospodarie, carora le imbogateste ratia de vitamine si le protejeaza de viermi intestinali. Radacinile copacului ajung la adancime mare, de unde extrag microelemente rare, ca molibden, iod, cobalt, nichel, zinc, cupru si fier. Rar gasesti o planta cu o asemenea bogatie de elemente necesare pentru sanatatea omului. Frunzele contin proteine si grasimi vegetale, caroten, vitamine si multe ingrediente cu actiune terapeutica.

Retete cu frunze de plop

Frunzele se culeg in lunile de vara. Se considera ca cele mai bune pentru tratament sunt frunzele de pe plopii crescuti la ses, in locuri mlastinoase.
* Periostita dentara (o masea umflata). Se taie doua crengute subtiri, cu frunze, si se confectioneaza un inel, care se lipeste de obraz peste locul umflat, cu leucoplast. Se tine pana la disparitia inflamatiei. In acelasi timp, se clateste cavitatea bucala si se bea ceai preparat din scoarta de plop tremurator batran (dar plin de forta!).
* Hipertensiune. Se taie varfuri de crengi de 10-15 cm, cu frunze verzi, si se scufunda pentru 2-3 minute in apa fierbinte. Se scutura bine si se pun cate 1-2 crengute dupa fiecare ureche, inainte de culcare. Capul trebuie imbrobodit. Pana dimineata, tensiunea se regleaza.
* Dureri reumatice, guta. Se iau frunze proaspete de plop si se toaca marunt. Separat, se ia un pumn de frunze uscate. Se fierb impreuna 5 minute, intr-o cantitate mica de apa. Se aplica frunzele pe locurile bolnave, se acopera cu celofan si se leaga cu un fular de lana.
* Psoriazis, eczeme, negi, furunculoza. Se stoarce suc din frunze proaspete, bagate in centrifuga, si se tamponeaza locurile bolnave, de 5-6 ori pe zi.
* Raceala, tuse, bronsita. Frunze tocate de plop se aseaza intre 2 straturi de tifon si se aplica pe piept. Se schimba dupa ce se usuca, aproximativ la fiecare 2 ore.
* Micoze. Frunzele verzi se spala bine, sub un jet de apa de la robinet, si se aplica, putin strivite intre palme, pe talpi si intre degete, inainte de culcare.
* Dureri in articulatii, coxartroza. Frunzele proaspete se dau prin masina de tocat sau se pun in robotul de bucatarie. Terciul obtinut se aplica pe locul dureros in strat gros de un cm. Se panseaza si se tine 6 ore.

Retete cu scoarta de plop

Din Evul Mediu se stia ca scoarta copacului imbunatateste functionarea ficatului si trateaza o multime de boli, de la amigdalite pana la prostatita. Se culege scoarta neteda, fara excrescente sau crapaturi, cel mai bine in perioada cand copacul nu are frunze, de regula in martie-aprilie, dar si pe timp de iarna. Batranii spun ca cea mai mare putere vindecatoare o are scoarta de pe tulpinile incercate de iepuri si de caprioare.
In Rusia, dupa un tratament de lunga durata, mai ales dupa dozele de soc ale antibioticelor, puterile bolnavilor sunt restabilite si azi cu infuzie din 2-3 linguri de scoarta si 500 ml de apa clocotita, preparata in termos, inainte de culcare. Dimineata, se bea o cescuta de lichid. Restul se imparte in 3-4 transe, care se beau intre mese. In 4-5 saptamani, organismul devine tot mai puternic si rezistent. Cura cu infuzia descrisa ajuta si la reglarea nivelului de zahar in sange, diminueaza dependenta de ciocolata sau dulciuri, regleaza treptat metabolismul. (Sunt cazuri inregistrate, cand diversi bolnavi au slabit 20-25 kg in decursul unui an.)
O pauza in cura cu infuzie se impune atunci cand simtiti ca nu mai puteti sa beti 500 ml infuzie in decursul zilei.
* Cistita. In perioada rece, femeile care se imbolnavesc de cistita cel mai adesea nu duc tratamentul pana la final, boala recidiveaza si produce multe suferinte. In popor, pentru ca tratamentul sa fie mai sigur, se folosesc terapii cu scoarta de pe plopi tineri. Se face o taietura de-a lungul crengilor, apoi se taie cercuri la fiecare 10 cm si se scot cu ajutorul cutitului tuburi de scoarta, fara partea lemnoasa. In 600 ml de apa rece, se pun pe foc 2 tuburi de scoarta, se aduc pana la fierbere si se lasa sa clocoteasca incet 15-20 de minute. Se bea cate 150 ml, de doua ori pe zi, inainte de masa. Scoarta ramasa nu se arunca, se mai foloseste de 2-3 ori, cu conditia ca de fiecare data sa se fiarba cu 7-10 minute mai mult.
* Tromboflebita cu ulceratii. Se amesteca, de cu seara, cate o lingura de pulbere fina din scoarta uscata de plop tremurator, cu pulbere din scoarta de salcie, flori de galbenele rasnite si o ceapa de marime medie, rasa pe razatoare. Se opareste amestecul cu 200 ml de apa clocotita si se infuzeaza pana dimineata, in termos, sau intr-o sticla invelita intr-o plapuma. Infuzia strecurata prin filtrul de cafea sau panza topita se amesteca cu 2 linguri de miere de albine de calitate. Se imbiba cu solutia obtinuta un pansament steril (de bumbac, tifon impaturit), se stoarce lichidul sa nu curga si se aplica pe rana.
* Rani greu vindecabile. Se pun pe foc 500 ml de apa, cu 3 linguri de scoarta de plop, se aduce pana la fierbere si se tine pe foc mic, 30 de minute. Dupa racire si strecurare, se imbiba cu decoct un pansament steril si se aplica pe rana. Se schimba de 2-3 ori pe zi.

Bautura miraculoasa

Vara bem mai multe lichide decat de obicei. Ideal este sa combinam potolirea setei cu curatirea intregului organism, mai ales atunci cand depistam dereglari la nivelul rinichilor si al glandelor suprarenale. Un borcan de 3 litri se umple pe jumatate cu bucati de scoarta de plop. Se toarna deasupra apa rece de izvor si un pahar de zahar. Se adauga o bucatica de drojdie proaspata sau o coaja uscata de paine de secara si o lingurita de smantana naturala. Se acopera cu tifon si se tine intr-un loc cald doua saptamani. Se bea in timpul zilei, cat cere sufletul. Seara, pentru completare, in borcan se adauga apa rece si zahar (o lingura la fiecare pahar de apa) si dimineata bautura este gata pentru consum. La fiecare 8-10 saptamani, scoarta se inlocuieste.

Retete cu lemn de plop

* Depresie, ipohondrie. Stiind faptul ca lemnul de plop "suge" energiile negative, batranii au gasit o metoda simpla de diminuare a starilor depresive. In interiorul unei perne se introduc cateva surcele de plop si se lasa acolo 7-10 zile, perioada in care se regleaza tensiunea intracraniana, dispar cosmarurile, dimineata omul se simte odihnit si bine dispus.
* Artroze, dureri reumatice. Tulpini cu diametrul de 15-20 cm si lungi de un metru se pun sub pat, pentru diminuarea durerilor de picioare sau de coloana vertebrala.
* Eczeme. Cenusa din tulpina arsa de plop se amesteca cu osanza topita de porc sau cu vaselina farmaceutica si se aplica pe locul bolnav. Rezultatul este mai bun daca osanza se topeste impreuna cu frunze de volbura si de plop tocate.
* Hemoroizi. Betisoare din lemn de plop, de grosimea unui pix, curatate de scoarta si cu un capat rotunjit, se folosesc pe post de supozitoare, ce se tin in anus timp de 20-30 de minute. Dupa procedura, betisoarele se sterilizeaza prin fierbere sau, de fiecare data, se confectioneaza altele noi.

Retete cu muguri de plop

De pe inflorescentele de plop, albinele culeg polen, iar de pe muguri - cleiul pe care il transforma in propolis.
Tinctura de muguri de plop: 2 linguri de muguri se macereaza in 300 ml de tuica, timp de 10 zile. Pentru profilaxie sau in cazuri de guta, febra si tuse, prostata, hemoroizi, ulceratii, se bea cate o lingurita, de doua ori pe zi, timp de 10 zile. Urmeaza o pauza de 10 zile. Se repeta curele de doua ori.
* Distonie vasculara, dureri de cap. O batista se imbiba cu tinctura de muguri de plop. Se aplica pe frunte si se leaga, ca sa nu cada. Puteti sa stati 30 de minute culcati sau sa trebaluiti prin casa.
* Avitaminoza. Insuficienta de vitamina C in alimentatie se completeaza cu decoct din muguri de plop. O lingura plina de muguri se introduce in 500 ml de apa clocotita si se lasa sa fiarba incet, timp de 10-15 minute, apoi se infuzeaza, de preferat in termos, timp de 3 ore. Se bea intre mese, cate o ceasca, de trei ori pe zi, indulcita cu miere de albine.
* Infectii urinare, cistita, afectiuni respiratorii, dureri de articulatii, adjuvant in tratamentul cancerului. Intr-un termos se pun 2 lingurite de muguri, se toarna 250 ml de apa fierbinte si se infuzeaza timp de 25 de minute. Se bea cate o ceasca, de doua ori pe zi, intre mese.
* Incontinenta urinara. O lingura de muguri se infuzeaza in 200 ml de apa clocotita in termos, un sfert de ora. Se raceste in alt vas, nu mai mult de o ora, si se strecoara. Se bea cate o lingura, de 3 ori pe zi, inainte de masa.
* Raceala, febra. Se opareste un pahar de muguri uscati cu 200 ml de apa clocotita. Se infuzeaza invelit in prosop flausat, 30 de minute. Se bea cate o lingura de infuzie fierbinte, de 3 ori pe zi, inainte de masa.
* Tromboflebita, ulceratii. Primavara, se culeg muguri gata sa plesneasca de plop tremurator si plop negru, se usuca bine si se piseaza sau se rasnesc. Se amesteca cate 5 linguri de pulbere din fiecare plop, 16 linguri de unt natural obtinut din lapte de vaca, 2 linguri de faina de grau sau de secara. Se pastreaza in frigider. Din masa obtinuta se modeleaza o turta, ce se aplica pe rana, pentru 1-2 zile. Efectul este si mai bun daca inainte de aplicarea compreselor rana se stropeste cu un ceai concentrat sau cu suc proaspat stors din volbura sau din coada-soricelului. In acelasi timp, se beau ceaiuri pentru imbunatatirea circulatiei, din flori sau frunze de castan, scoarta de salcie, sulfina.
* Prostatita. Mugurii de plop tremurator se folosesc atat in profilaxia adenomului de prostata si a prostatitei, dar si pentru terapie. 1. Doua linguri de muguri, rasniti sau pisati in piulita, se oparesc cu 250 ml de apa clocotita. Se tin pe un foc slab 10 minute, se infuzeaza o ora, se strecoara si se completeaza cu apa fiarta pana la 500 ml. Lichidul se bea in 3 reprize, cu 30 minute inainte de masa. 2. Tinctura alcoolica in proportie de 1:10, de exemplu, 50 de grame de muguri si 500 ml de tuica. Se macereaza 21 de zile, intr-o sticla inchisa etans. Se beau cate 30 de picaturi, de trei ori pe zi. Concomitent cu terapia cu muguri, se consuma polen, cate 1-2 lingurite, de trei ori pe zi. Pentru profilaxie se fac 1-2 cure de 3 saptamani in timpul anului, iar pentru tratament, 3-4 cure.
* Hemoroizi, eczeme, dermatoze. Se taie cubulete 2 cepe de marime medie si se prajesc in 200 ml de ulei, pana capata culoare maronie. Se storc bine, prin ciorap sintetic, si uleiul se toarna inapoi in tigaie. Se rade un morcov pe razatoarea cu orificii mari si se prajeste in ulei. Se stoarce din nou prin ciorap de nailon. In ulei se adauga 3 linguri pline cu muguri zdrobiti de plop. Vasul se pune pe baie de aburi, timp de 3 ore, pe foc slab. Se strecoara prin plasa de tantari si se pastreaza la frigider.

Ulei de plop tremurator

In luna aprilie, se taie cu un cutit ascutit bine un strat subtire de scoarta. Ca sa nu daunati copacului, nu se taie mai mult de 4-5 fasii, de-a lungul crengilor, de pe fiecare arbore. Scoarta se usuca, apoi se faramiteaza sau se toaca marunt. Intr-un borcan se pun 100 g de scoarta si 400 g de ulei nerafinat. Se pun pe foc, in alt vas cu apa, in care se aseaza o scandurica sau un prosopel pe fund, ca sa nu plesneasca borcanul. Se aduce apa pana la fierbere si se tine pe un foc slab 25 de minute. La fiecare 3-5 minute, se amesteca cu un betisor, apoi se strecoara fierbinte si se stoarce bine rumegusul ramas. In ulei, se mai pun o data 100 g de scoarta si se repeta procedeul de fierbere. In total se mai adauga scoarta de 3-4 ori, ca sa creasca concentratia de substante active. Obtinem un ulei aromat ce are un efect favorabil asupra organelor sistemului digestiv, mai ales asupra functionarii ficatului. Contine Omega 3 si 6, antioxidanti naturali, care stabilizeaza membranele si previn distrugerea celulelor si aparitia cancerului. Secretia biliara devine mai lichida, nu se formeaza pietre sau, uneori, se dizolva, daca sunt deja formate. Pentru eliminarea nisipului, se consuma cate 2 lingurite, de 3-4 ori pe zi, cu 20 de minute inainte de masa. Se fac trei cure, de 21 de zile, cu pauze de 7 zile intre cure. Tratamentul poate sa dureze si 6 luni, in functie de vechimea problemei. Ca efectul sa fie mai sigur, se mai beau si cate 10-15 picaturi de tinctura alcoolica din scoarta de plop, cu 10 minute inainte de consumul de ulei.