ALEXANDRU ANDRIES - "Nu am vrut niciodata sa fiu o masina de dat spectacole"

Delia Hanzelik
* Un interviu acrisor, bun pentru vreme calda *

- In ultima vreme, sunteti foarte greu de vazut. Cam o data pe an, in concertele traditionale pe care le dati de Craciun. Nu va e teama ca ochii care nu se vad se uita? Daca fanii muzicii dumneavoastra vor adormi asteptand?

- Decat sa adoarma la concerte, mai bine intre timp, nu-i asa?... Nu am vrut niciodata sa fiu o masina de dat spectacole, prefer sa cant atunci cand chiar asta vreau - din fericire, prietenul si impresarul meu, domnul AUREL MITRAN, m-a inteles si mi-a respectat dorinta - iar cei care isi doresc sa ma vada "pe viu" si care apreciaza cantecele pe care le fac nu dorm nici la concerte, nici intre concerte - sunt sigur de asta.

- Textele melodiilor dumneavoastra sunt mici reportaje despre intamplari personale sau sociale. Daca ar fi sa compuneti in momentul acesta cateva cantece noi, ce-ati avea de comunicat in ce va priveste, cat si despre ce se intampla in jur?

- Eu sper din tot sufletul ca textele melodiilor mele sa fie mai mult decat simple reportaje - unele poate chiar poezii... Eu scriu mereu cantece, tot timpul am ceva de spus: doar ca in momentul asta, uite, in loc sa compun ceva, stau si raspund la intrebarile pe care mi le puneti.

- Reportaje sau poezii, textele pe care le scriem spun totdeauna ceva despre noi. In ce va priveste, ele descriu un spontan cu umor. Poate si un visator?

- Probabil ca unii reusesc sa spuna despre ei insisi ca sunt intr-un fel sau altul, eu nu prea... Pot sa spun ca sunt o fire vesela, asta da, si sigur nu sunt visator, doar traiesc aici, nu? Asa-ti trec visele in tara asta de balade...

- Din ce va trageti energiile sufletesti? Dragoste, prietenie, familie, credinta?

- Intrebarea asta suna a telenovela: eu cand aud "din ce va trageti energiile sufletesti" aproape ca ma sperii... raspund "da" si trec repede la urmatoarea intrebare.

- Sunteti arhitect si stapaniti la perfectie legile armoniei si ale frumosului. Va ajuta ele sa va aparati de uratul care ne inconjoara?

- Nici un om nu stapaneste la perfectie "legile armoniei si ale frumosului", asta e sigur, iar "uratul care ne inconjoara" tot de la noi vine, sau gresesc eu? Oricum, nu sunt eu buricul pamantului sa am raspunsuri la astfel de probleme. Daca intrebari de-astea au primit elevii la bacalaureat, incep sa inteleg procentele de promovabilitate pe care le tot afiseaza televiziunile.

- Totusi, multi dintre ei au reusit sa-si ia examenul stralucit si vor bate, cu siguranta, si la portile arhitecturii, unde sunteti profesor. Vorbind despre arhitectura concreta, ce va place si ce nu va place cand va plimbati prin Bucuresti si prin tara? Va mai identificati in privelistile pe care le intalniti?

- N-am sa cad in capcana. Sunt multe lucruri care imi plac, si in Bucuresti, si in tara - si multe care nu-mi plac - dar asta e valabil peste tot, oriunde m-as plimba. Ce bine ca nu prea am timp de plimbare...

- Ce va tine asa de ocupat?

- Partea de "organizare", care intermediaza ce-am in cap si ce iese, pana la urma. Avand in vedere faptul ca actiunea se intampla in Romania, asta imi ia cea mai mare parte din timp (si nu cred ca mai apuc vreo schimbare majora, din punctul asta de vedere).

- Ce "munci" si ce "distractii" va fac placere?

- Din fericire pentru mine, "muncile" pe care le fac le fac cu placere - am avut mare noroc sa fie asa, imi dau seama ca pentru majoritatea oamenilor notiunile astea nu se suprapun... Si cand nu "muncesc", imi place sa citesc, sa vad filme, sa merg la concerte... Nimic anormal.

- Suntem in plina vara si soarele ne molipseste cu stralucirea lui. Va atinge si pe dumneavoastra aceasta magie a anotimpului?

- Nu prea, nu am depins niciodata prea tare de anotimpuri sau de vreme. Nu sunt un om meteorologic, dar sigur ca-mi place cand e soare, cu conditia sa nu fie chiar 40 de grade Celsius (sau sa fie, dar sa nu fiu eu acolo).

- Cum va petreceti vacanta de vara?

- De obicei, jumatate din vacanta se intampla la matusa mea din America si cealalta jumatate incerc sa calatoresc si sa ajung in locuri in care n-am mai fost. Cateodata, cand nu uit acasa aparatul de fotografiat, fac si poze.

- Vara se pot urzi, oare, proiecte de viitor? Daca da, ce pregatiti pentru admiratorii muzicii dumneavoastra?

- Proiecte de viitor exista tot timpul (e o vorba, cica Dumnezeu se amuza cel mai tare cand noi, oamenii, ne facem planuri de viitor) si sper sa le ofer celor care asculta muzica mea un album nou si in acest an. Promit sa anunt, cand o sa fiu sigur. Pana atunci, o vacanta frumoasa si o vara minunata pentru toti cititorii dumneavoastra!!!

CARTE DE VIZITA

O biografie sumara a lui Andries: * Prietenii ii spun "Alexe". * Brasovean trup si suflet, nascut pe 13 octombrie 1954 (Balanta, deci). * Studiile si le-a facut acolo unde a si ramas - Institutul de Arhitectura "Ion Mincu" din Bucuresti (absolvit in 1980). * Membru in Uniunea Arhitectilor din Romania (din 1980), in Uniunea Scriitorilor din Romania (din 1994), in D.D.A./ Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania (din 1994), Asociatia Ziaristilor din Romania si in alte comitete si comitii. * Conferentiar Doctor la Institutul de Arhitectura "Ion Mincu". * Debut solistic in 1974 - Club A, scenic, in 1979 - Festivalul de jazz & rock Brasov, cu trupa Basorelief, si abia in 1984 discografic, la "Electrecord" (Interioare). * Are la activ peste 3100 concerte, pana in 2002. * Pe parcursul lungii sale liste de albume, s-a jucat cu: vocea, chitara, pianul, muzicuta, percutiile electronice etc. * Deseneaza mult, vedeti si in site. * Necasatorit, deci nedivortat si fara copii. * Un tip modest si extrem de simpatic si interesant (credeti-ma pe cuvant), care nu conteneste sa se mire ca vine lumea sa-l vada. * Imprevizibil, se pare... Desi e Balanta. * Sasait, intr-un mod sarmant. * Recunoscator lui Florian Lungu, din cauza caruia a inceput totul... * Curajos sau inconstient? A compus si cantat atatea cantece fara perdea pe vremea odiosului, ca ma mir ca e acum aici. * Un mare norocos (o recunoaste si el). * Mare amator si cunoscator de muzica * Ingrozitor de prolific. Cosmarul colectionarului. Mi-e groaza sa ma gindesc cate cantece bune are needitate, probabil pierdute pentru public, in conditiile in care scrie pentru fiecare album mult mai multe piese, dupa care vine M.I. Mintulescu si le "cerne"... * Last but not least, un muzician si textier deosebit, cu armonii complexe si versuri inteligente.
Mai multe informatii despre Alexandru Andries gasiti pe http:// alexandries.free.fr