Unii se intreaba daca aceasta societate virtuala este sanatoasa sau poate avea efecte nocive asupra psihicului. Majoritatea expertilor apreciaza ca Facebook-ul este o metoda excelenta de a comunica, de a ne exprima ganduri, sentimente si idei, de a ne destinde sau chiar de a plange pe "umarul" unui prieten virtual, dar daca Facebook-ul este folosit in doze mari, exista posibilitatea unei dependente care ar putea avea si efecte nocive.
Conform DEX-ului, cuvantul "dependenta" inseamna "stare de intoxicatie cronica, rezultand din absorbtia repetata a unui drog sau medicament si care se manifesta prin nevoia de a continua aceasta absorbtie".
Pe langa traditionalele adictii provocate de alcool, tigari, droguri sau sex, care provoaca o dependenta zilnica si care trebuie sa fie intretinute, Facebook-ul a devenit, in numai cativa ani, noul drog caruia i se poate aplica eticheta de "adictie". Precum fumatorii care fumeaza doua pachete zilnic, asa si un feisbuchist dedicat "trage in piept" ore, zile, saptamani, luni si chiar ani acest drog virtual. Adictia fata de un produs reprezinta cheia succesului in business, iar americanul Zuckerberg, cu al sau Facebook, a reusit sa construiasca un monstru virtual foarte apetisant si parsiv, care, subliminal, reuseste, printr-un design nu prea sofisticat, dar inteligent, sa te tina captivat de ecran si, implicit, sa creeze o dependenta. Acest cronofag insidios, care printr-o luminita rosie acolo, sus, la mesaje, te face sa revii zilnic, ca sa-ti iei doza de Facebook, poate insa avea consecinte nefaste, si asupra vietii de familie, in cazul in care userul de Facebook are un partener sau o partenera, deoarece alegand sa-ti petreci ore intregi in virtual, implicit iti neglijezi "jumatatea". Pentru unii, insa, Facebook-ul este un refugiu din cotidian, o defulare virtuala, cu si fata de prietenii virtuali, iar pentru altii, o curiozitate, o placere hedonistica de a avea cat mai multi prieteni virtuali si cat mai multe luminite rosii, care sa se aprinda cat mai des acolo, sus, in stanga, la Facebook. Dependentii de Facebook se bucura ca un copil mic cand, la notificari, mesaje sau prieteni, acea luminita rosie se aprinde, la intervale neregulate, anuntand patimasul de Facebook ca ceva nou s-a produs in virtual... Poate fi un banal mesaj, o poza, un nou prieten sau o melodie preferata. Pentru a va dovedi ca exista patimasi cu aceasta adictie, propun un exercitiu de vointa: luati o pauza de 3 zile, in care sa nu dati nici macar un click pe Facebook, si apoi sa-mi spuneti prin ce tribulatii treceti si cum se manifesta aceste simptome. Nu exista nici un dubiu in mintea mea ca Facebook-ul este un drog care provoaca adictie si care poate fi nociv, daca este abuzat. Pana acum, am auzit de clinici de dezintoxicare pentru fumatori, drogati sau alcoolici, dar de o clinica de "defebizare" nu am auzit. Folosit in cantitati moderate, Facebook-ul poate avea un efect benefic, dar daca devii un user patimas si obsedat de "luminite rosii", s-ar putea sa-ti afecteze viata familiala sau chiar mentalul. Poti deveni, fara sa vrei, prizonierul lui "nea Zucky" (Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook-ului), care pe spinarea ta de user patimas si dependent va continua sa adauge in checkbook-ul lui milioane si milioane de "verzisori". Facebook-ul folosit ad nauseam poate dauna grav sanatatii si, curand, vom vedea in stanga, sus, pe Facebook, precum au si tigarile, un mic logo: "Consumul in cantitati industriale dauneaza grav sanatatii".
VIOREL VINTILA - San Francisco