"Societatea civila" imbraca uniforma Gold Corporation

Ion Longin Popescu
La sfarsitul lunii trecute, in Bucuresti, a fost lansat un asa-zis "Grup de Sustinere al Proiectului Rosia Montana", dupa modelul grupului de oameni de stiinta "independenti", condus de academicienii mercenari Theodorescu si Vulpe.

Iata cum suna bombasticul comunicat preluat de ziarele si televiziunile de casa ale corporatiei aurifere: "In premiera in Romania, societatea civila se mobilizeaza pentru sustinerea unui proiect industrial de anvergura". Pentru mascarea noii manevre de manipulare a opiniei publice, initiativa nu vine direct de la Gold Corporation, ci, vezi bine, de la "organizatii patronale, sindicale si ONG-uri", amintind de propaganda stalinista a anilor '50, cand oamenii muncii "participau", chipurile, la deciziile statului bolsevic. Ce au facut aceste asa-zise ONG-uri? Pur si simplu, "au studiat documentatia proiectului minier si au vizitat zona Rosia Montana". Si cu asta s-au edificat, intelegand ca proiectul este "viabil economic, respecta normele legislative si aduce importante beneficii...". Cum ar veni, este o capodopera de proiect, ce trebuie realizat, fireste, "cat mai rapid", cu sprijinul cozilor de topor locale si nationale. Membrii Grupului sunt, de fapt, aceleasi false ONG-uri infiintate de Gold Corporation, aceiasi primari si consilieri locali, aflati in conflict de interese, aceiasi lideri sindicali fara sindicate, secondati de cativa universitari de pripas si de presedintii unor organizatii patronale care cu greu reprezinta pe cineva. Practic, Grupul se bazeaza pe cativa... bogdani baltazari second hand. Asta este noua "armada" lansata in lupta de RMGC, in speranta disperata ca guvernantii isi vor da aprobarea asteptata de 12 ani. Inutil sa atragem atentia ca minciuna si dezinformarea sunt ingredientele comune fiecarui "ofiter" de influenta din acest grup.

"Pana cand sa asistam pasivi la ceea ce se intampla la Rosia Montana?"

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, sambata, in cadrul conferintei de constituire a Forumului National Ecologist (FNE), ca, in cadrul Uniunii Social Liberale, este nevoie de un forum sau de un partid ecologist. Inspirat de sotia sa, europarlamentarul Daciana Sarbu, o cunoscuta luptatoare pentru protectia mediului in Romania si in UE, Ponta a spus: "Pana cand sa asistam pasivi la ceea ce se intampla la Rosia Montana, la intentia unora, sustinuti de puterea actuala, de a otravi Apusenii si tara toata cu cianuri?! PSD este dator sa ia atitudine fata de catastrofa ce se pregateste in Apuseni, sa ofere o alternativa de dezvoltare durabila, deoarece nu suntem de acord sa distrugem muntii, in numele unei dezvoltari iluzorii. In USL trebuie sa existe o voce care, ori de cate ori vorbim despre locuri de munca, sa ne traga de maneca si sa ne spuna: Da, locuri de munca, dar nu distrugand natura". De notat ca nici un ziar si nici o televiziune "din portofoliul" companiei Gold Corporation n-a facut vorbire de pozitia liderului PSD fata de Rosia Montana, ci numai de atitudinea lui ecologista, in general. "In acest domeniu, al ecologiei, suntem cel mai departe de Europa, mult mai departe decat in domeniul economic, al politicilor sociale sau infrastructurii. Avem, de bine, de rau, doua bucati de autostrada, dar protectia mediului este zona in care nici unul dintre guvernele postdecembriste nu a luat nici o decizie importanta", a spus presedintele PSD. In cadrul conferintei, peste 150 de membri PSD din toata tara au adoptat Statutul si au ales structurile de conducere si coordonare ale Forumului. Aleasa in functia de presedinte, deputatul Carmen Moldovan si-a exprimat increderea ca va reusi sa transforme FNE intr-un reper al miscarii ecologiste din Romania. "Lansarea FNE este cel mai important pas pe care un partid mare din Romania il face in directia sustinerii unui program politic verde", a declarat ea. Presa cu adevarat independenta si organizatiile ecologiste nu pot decat sa se bucure de venirea pe lume, chiar daca in ceasul al 24-lea, a FNE. Pana la urma, este vorba de o noua forta in lupta pentru salvarea Rosiei Montane, cu conditia ca deputatul pesedist Iulian Iancu, lobby-stul sef al companiei Gold Corporation, care a impiedicat parlamentul, in 2008, sa voteze legea anti-cianura, sa nu deschida vreodata usa acestui forum.