Focul viu
Istoria sarii de Bazna incepe in anul 1672, toamna, dupa caderea primelor brume, cand cativa ciobani care-si pasteau turmele la marginea unei paduri, vrand sa se incalzeasca, au facut un foc in apropierea unor balti sarate. Pe neasteptate, de la focul lor s-a aprins si apa din balti, care s-a acoperit cu limbi de foc albastrui. Vestea despre focurile vii descoperite la Bazna s-a raspandit imediat, intamplarea a intrat in legenda, fara ca cineva sa-i acorde insa atentie. Abia la inceputul secolului al XIX-lea, o comisie de medici si chimisti din Viena a venit la Bazna, pentru a studia efectele sarii de-acolo, precum si ale climatului zonei, propice curelor balneare. Istoricul statiunii incepe insa cu initiativa unor medieseni, care au reusit ca in urmatorii ani sa atraga un numar mare de turisti pentru cura balneara. Rezultatul a fost de exceptie: sute de persoane cu diverse afectiuni au plecat sanatoase acasa. La inceputul secolului XX, statiunea a cunoscut o perioada de dezvoltare substantiala, dobandindu-si o faima care a trecut de hotarele tarii. In prezent, statiunea Bazna se afla intr-o perioada de renastere. Ea este vizitata anual de turisti, care revin sistematic, atrasi de eficienta tratamentelor.
Sarea de Bazna este un remediu natural cu aplicare externa, sub forma de comprese, cataplasme, bai locale, partiale sau totale, cu beneficii certe pentru sanatate, contribuind la ameliorarea sau vindecarea unei mari varietati de afectiuni. Efectul se datoreaza capacitatii ei de fi absorbita si asimilata rapida de organism, fapt confirmat de traditia indelungata a folosirii ei.
Tratamente cu sare de Bazna
Profilactic
Se recomanda persoanelor sanatoase, in scopul fortificarii organismului, a sistemului osos, locomotor, pentru imbunatatirea laxitatii ligamentare si musculo-articulare, in special pentru sportivi, dansatori profesionisti, balerini.
Terapie generala
* Boli si afectiuni reumatismale cu caracter inflamator cronic (stari alergice articulare si abarticulare dupa reumatisme articulare infectioase).
* Poliartrita reumatoida (poliartrita cronica evolutiva).
* Spondilita anchilozanta si spondiloze de toate felurile.
* Artroze si poliartroze (coxartrozele, gonartrozele, osteoporozele).
* Discopatiile lombare si spondilozele lombare fara fenomene hiperalgice de lumbago sau lombosciatica, fara semne nevritice sau cu deficit motor grav.
* Discopatiile dorsale si spondilozele dorsale.
* Discopatiile cervicale si spondilozele cervicale.
* Manifestari abarticulare izolate, pure sau asociate (localizari pe tendoane - tendinite, bursite, tenosinovite).
* Localizari pe muschi: mialgii, mioze, amiotrofii, tendinoze.
* Localizari pe teci fibroase: aponevroze, fascii, periost.
* Periartritele cu blocare partiala sau totala a mobilitatii umarului.
Afectiuni ortopedice
* Sechele dupa fracturi, entorse, luxatii, consolidari intarziate, fracturi vindecate sau tulburari circulatorii si trofice reziduale, redori articulare post-traumatice sau dupa imobilizare.
* Stari post-traumatice, stari post-chirurgicale ortopedice.
Afectiuni ale sistemului nervos
* Radiculite, poliradiculite, plexite, nevrite, polinevrite.
* Sechele post-traumatice ale sistemului nervos periferic, care nu necesita interventii operatorii, cu semne clinice obiective de restabilire functionala.
Boli ginecologice
* Inflamatii cronice ale uterului si organelor anexe, sterilitate primara si secundara, hipoplaziile uterine, nevralgii pelvine, unele tulburari menstruale, sechele postoperatorii.
Modul de folosire
* Pentru comprese: 25 g Sare de Bazna dizolvata intr-un litru de apa calda (1 doza mica).
* Pentru cataplasme: 25 g Sare de Bazna umezita si impachetata intr-o fasie de tifon.
* Pentru bai locale: la picioare (glezne si genunchi), la maini (cot si umar) - 100 g (1 doza mare).
* Pentru bai partiale: in pozitia sezut - 200 g (2 doze mari).
* Pentru bai generale: 300 g (3 doze mari)/ 40-50 litri apa.
* * *
* Sarea de Bazna se gaseste in toate magazinele naturiste din tara.
* Produsul se livreaza si sub forma semilichida, pentru utilizarea in baze de tratament si recuperare (micropiscine). Sarea fiind complet dizolvata, nu infunda filtrele sau instalatiile de reciclare a apei. La cerere, produsul poate fi odorizat.
* Sarea de Bazna poate fi achizitionata si de la producator, la pret mai mic: tel./fax 0255/21.76.45, 0722/34.12.56, e-mail: miere.sara@yahoo.com
* Produsul a fost testat dermatologic si este agreat de autoritatile medicale din Romania.