Raspuns pentru GEORGETA B. - Craiova, F. AS nr. 962 - "Am nevoie de sfaturi cu privire la tratamentele de substitutie hormonala"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Folosita frecvent pentru controlul simptomelor aparute post-menopauza, terapia de substitutie hormonala poate fi, de asemenea, prescrisa pentru protectia pe termen lung contra unor afectiuni care apar dupa menopauza, cum este cazul osteoporozei. Totusi, desi terapia de substitutie hormonala este utilizata de mult timp, beneficiile si riscurile ei nu sunt inca pe deplin cunoscute. Este deja demonstrat ca riscul de aparitie a cancerului de san, endometru, atacurilor de cord, accidentelor vasculare cerebrale si cheagurilor grave de sange a fost usor mai mare la femeile care luau o combinatie anume de estrogeni si progestative. Este, deci, foarte important sa cantariti, impreuna cu medicul dvs., beneficiile si dezavantajele terapiei de substitutie hormonala, tipul de terapie pe care vi-l recomanda in functie de particularitatile specifice organismului dvs. Mai mult, tipul de terapie depinde de pastrarea sau nu a uterului, deoarece, in cazul in care nu ati suferit o histerectomie, probabil ca veti fi sfatuita sa luati o combinatie alcatuita dintr-un progestativ si estrogeni. Estrogenii stimuleaza cresterea mucoasei uterine (endometru) care, daca este nesupravegheata, poate deveni canceroasa. Progestativele contrabalanseaza efectul estrogenilor asupra uterului, asa ca, daca luati progesteron in asociere cu estrogenii, riscul de aparitie a cancerului endometral se reduce considerabil.
In mod obisnuit, administrarea terapiei de substitutie hormonala se face dupa 2 scheme:
* Metoda ciclica consta in administrarea estrogenilor zilnic si a progestativelor doar 10-14 zile pe luna. Aceasta metoda determina aparitia unei sangerari vaginale lunare, previzibile, cel putin in anii de inceput ai tratamentului.
* Metoda continua consta in administrarea zilnica a unei mici doze de estrogeni si progestative si, desi nu determina sangerare lunara, poate avea drept rezultat, aparitia unor mici sangerari neregulate, in special in primul an de utilizare.
Pentru a putea lua o hotarare in ceea ce va priveste, cred ca este normal sa cunoasteti in amanunt riscurile si beneficiile terapiei de substitutie hormonala in general. Astfel, la beneficii pe termen scurt cunoscute, se remarca: reducerea frecventei si severitatii valurilor de caldura (bufeuri), reducerea simptomelor de la nivel vaginal si de la nivelul tractului urinar, ameliorarea somnului la femeile care sunt deranjate de bufeurile nocturne. La beneficii posibile, se intrevad si mentinerea tonusului pielii, diminuarea depresiei si a tulburarilor de dispozitie.
Beneficiile pe termen lung includ incetinirea pierderii de masa osoasa, cresterea lipoproteinelor cu densitate mare (HDL sau colesterol "bun"), si la scaderea lipoproteinelor cu densitate scazuta (LDL, sau colesterol "rau"), precum si posibila protectie impotriva maladiei Alzheimer, imbunatatirea functiilor mentale sau protectia impotriva degenerescentei maculare.
In privinta riscurilor, care pe termen scurt presupun cresterea coagulabilitatii sanguine, sangerari vaginale neregulate, retentie de lichide, senzatie de tensiune la nivelul sanilor, cefalee, greata si probabilitatea cresterii riscului de afectiuni cardiace, inclusiv a atacului de cord. Riscurile pe termen lung presupun cresterea coagulabilitatii sanguine, afectiuni ale vezicii biliare (calculi), cresterea nivelurilor de trigliceride, cresterea riscului de cancer endometrial si posibilitatea declansarii evenimentelor cardio-vasculare (atac de cord, accident vascular cerebral), sau cresterea riscului de neoplasm mamar, in special daca sunt administrate substitute hormonale timp de mai multi ani.
In privinta administrarii terapiei de substitutie hormonala, trebuie stiut ca cel mai frecvent estrogenii sunt luati sub forma de tablete, desi sunt disponibili si sub forma de plasturi, creme sau inele vaginale. Si progestativele se gasesc sub forma de tablete, putand fi luate separat sau in tablete combinate care cuprind atat estrogeni, cat si progestative. Totodata, progestativele se gasesc si sub forma de plasturi sau gel.
Tabletele. Administrati pe cale orala, estrogenii intra in corp prin intestin, unde sunt absorbiti si trec prin ficat inainte de a ajunge in sistemul circulator. Tabletele trebuie evitate daca aveti antecedente de afectiuni hepatice sau ale vezicii biliare si daca vezica biliara nu a fost scoasa printr-o interventie chirurgicala. Estrogenii pot inrautati simptomele si pot duce la aparitia calculilor biliari. Asa cum spuneam, estrogenii administrati pe cale orala pot creste riscul de a face cheaguri de sange, iar suplimentar, pot creste nivelurile trigliceridelor serice, crescand riscul de afectiuni cardio-vasculare.
Un anumit tip de terapie hormonala de substitutie administrat pe cale orala, prescris sub forma unei singure pastile (Prempro), ar creste usor riscul de aparitie a bolilor de inima, a accidentului vascular cerebral si al cancerului de san. Acelasi risc este posibil sa se aplice si altor forme de tratament hormonal combinat, care cuprind estrogeni si medroxiprogesteron-acetat (Provera, Cycrin etc.).
Plasturii. Aplicarea plasturilor cu estrogen pe abdomen, o data sau de doua ori pe saptamana, determina eliberarea etrogenilor direct prin piele in sange, ceea ce face ca ficatul sa fie initial omis din circulatia medicamentului, reducand astfel efectele adverse pe care estrogenii administrati pe cale orala ii pot avea la nivel hepato-biliar. In plus, plasturii nu vor creste nivelurile trigliceridelor.
Plasturii sunt comparabili cu estrogenii luati pe cale orala in ce priveste atenuarea simptomelor de menopauza si prevenirea osteoporozei. Daca este nevoie de administrarea unui progestativ, il puteti lua pe cale orala sau sub forma de plasture combinat, care contine estrogeni si progesteron.
Cremele, ovulele si inelele vaginale. Sunt utile in tratarea simptomelor de menopauza (si cea indusa chirurgical), insa, din pacate, nu protejeaza contra osteoporozei si nu amelioreaza nivelurile de colesterol. De obicei, cremele vaginale se aplica regulat, cu ajutorul unui aplicator care seamana celor utilizate pentru tratarea infectiilor fungice. Inelul cu estrogeni se insereaza in treimea vaginala superioara, unde ramane si elibereaza cantitati constante de estrogeni, timp de pana la 90 de zile. In cazul ovulelor vaginale, insertia lor se face, in general, de doua ori pe saptamana.
Sigur ca, in afara de tratamentul de substitutie hormonala bazat pe hormoni de sinteza, puteti opta pentru varianta naturista sau chiar pentru asocierea celor doua tipuri de terapii. Exista in magazinele si farmaciile naturiste numeroase produse destinate sustinerii organismului in pre si post menopauza, insa, dintre acestea, ma voi opri la cele care si-au demonstrat clinic efectele terapeutice benefice, la numeroase paciente de-ale noastre, aflate in situatii similare cu a dvs.
Astfel, un produs recomandat in tulburarile din perioadele de menopauza este Geriforte, care stimuleaza organimul sa normalizeze si sa echilibreze toti hormonii sexuali. Totodata, datorita componentei de Ginseng, are actiune sedativa, cardiotonica, antianemica si antiastenica.
Pentru combaterea tulburarilor neuro-vegetative din peri-menopauza si prevenirea tulburarilor cardio-vasculare si osteoporoza, este recomandat produsul Gydrelle Phyto (Hypericum Bucuresti), care isi bazeaza eficacitatea pe isoflavonele din soia (genisteina, daldzeina, gliciteina), eventual in asociere cu produsul Gestarelle M, promovat de aceeasi firma.
Un alt produs, remarcabil in combaterea simptomelor menopauzei, este Dong Quat ("Dacia Plant"), cu actiune multipla asupra intregii palete simptomatice specifice incetarii activitatii ovariene.
Medicina ayurvedica propune, in acelasi scop, produsul revitalizant Kamatany, care contribuie la mentinerea tonusului general si al echilibrului hormonal si psihic al femeii, previne instalarea osteoporozei, anemiei feriprive si, in general, a tuturor tulburarilor determinate de pre si post menopauza.

VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Caut tratament pentru fimoza"
(Raspuns pentru RADU - Hunedoara, F. AS nr. 961)


Caracterizata prin strangularea inelului preputial inaintea glandului, facand imposibila decalotarea acestuia, fimoza poate fi congenitala (de la nastere) sau poate aparea la pubertate, datorita unor procese inflamatorii: balanita eroziva - candidozica, vegetatii peniene, sifilis, tumori ale penisului, uretrita cronica, parafimoza, sancru moale, diabet etc.
Din cauza stagnarii secretiilor si a urinei in santul balano-preputial, se formeaza "smegma" iritativa, ce declanseaza prurit si tumefactie cu edem, fiind permanent o sursa de infectie, in lipsa igienei locale complete. Boala face contactele sexuale dificile, iar daca se forteaza decalotarea, se produce o "parafimoza" cu edem dureros, inflamatie de culoare roz-rosu aprins, si o necroza ce stranguleaza glandul, cu imposibilitate de recalotare.
Tratamentul naturist are efecte la copii pana la varsta de 10 ani. Tegumentul preputial fiind foarte elastic, se trage usor inapoi preputul. In cada de baie, se pun circa 40 litri apa calda, 10 litri ceai din marul-lupului, urzica, trifoi rosu, napraznic, musetel - 2 linguri din fiecare si un pumn de nalba mare. Se adauga 20 ml "Solutie 10% sulfat de potasiu", amestecand bine. Se fac doua bai pe saptamana, seara, dupa care se unge glandul cu ulei de catina. Dupa maxim 10 bai, rezultatele apar, astfel ca multi baieti scapa de operatie.
Din pacate, pentru adulti si batrani, fimoza congenitala poate fi rezolvata definitiv doar printr-o interventie chirurgicala (circumcizie) sub anestezie locala. Daca fimoza are o forma mai usoara (dobandita), se va incerca o decalotare progresiva, prin manevre blande si repetate, tinand penisul in ceai caldut, dupa care se unge cu ulei de catina sau unguent Poco. Pentru a grabi vindecarea, chiar si dupa circumcizie, faceti bai caldute antiseptice, administrati un antibiotic, evitati contactele sexule doua luni, iar peste fisuri, aplicati alternativ ulei de emu si ulei de catina, sau folositi Goldenseal Root.
Tratamentul recomandat de medicul specialist (Lamisil crema, gel, spray - antifungic, Travocort crema si Betaderm) a avut ca scop sa inlature orice infectie fungica sau modificari cutanate, inflamatorii, insa nu au actiune terapeutica certa in caz de fimoza.
Va doresc multa sanatate!