ION MARCEL VELA - "Daca nu as fi fost primar, probabil mi-ar fi placut sa fiu staretul unei manastiri din Muntii Banatului"

Ion Longin Popescu
- Primarul orasului Caransebes, judetul Caras-Severin -

Atestat in anul 1290, Caransebesul este una dintre cele mai bine conservate cetati antice si medievale romanesti, o perla urbana putin cunoscuta, ascunzand, pe stradutele intortocheate, marturii arhitectonice valoroase, salvate ca prin minune de furia excavatoarelor ceausiste, ori de furia nebuna a constructiilor din beton si sticla din ultimii ani. Cu sute de ani inainte de Hristos, dacii isi stantau aici moneda numita tetradrahma; mai tarziu, romanii isi construiau garnizoana militara Tibiscum, de unde Traian l-a atacat pe Decebal in primul razboi, din anul 102, iar mai aproape de zilele noastre, in secolul al XVIII-lea, austriecii infiintau aici primul regiment graniceresc, din randul caruia s-au ridicat nu mai putin de 25 de generali si 200 de ofiteri superiori romani. De remarcat ca, pana la 1688, conducatorii orasului au fost aproape in totalitate romani, si mentionam pe: Stefan Dan (1457), Nicolae Lazar (1494), Stefan Stoica (1498), Matei Lazar (1515), Petru Racovita (1535), Pavel Bucosnita (1561), Nicolae Florea (1581), Ion Iosiga (1593), Nicolae Moise (1599), Mihai Voevod Vaida (1601), Todor (1627), Lugojan (1635), Simion (1648), Florea (1654). In secolul trecut, din Caransebes s-a ridicat generalul erou al Reintregirii neamului, Ion Dragalina (decedat in urma ranilor de pe front, la Bucuresti, in 1916). Caransebesul actual este un oras dinamic, frumos, condus cu mana forte de un primar liberal, cu frica lui Dumnezeu, tanar, aflat la capatul celui de-al doilea mandat: Ion Marcel Vela. Pancartele afisate la intrarile in oras vorbesc de la sine despre calitatea oamenilor de la primarie. Parca mai ieri puteai citi la portile oraselor romanesti lozinci de genul: "Traiasca PCR". Astazi, de cum te apropii de Caransebes, iata ce poti citi: "Slava intru cei de sus, lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire" (Luca, 2: 14).

"Am castigat locul I la concursul national "Destinatii care merita sa fie descoperite""

- Intregul Caransebes este, de aproape opt ani, un vast santier. Cate dintre proiectele asumate de dumneavoastra in 2004, la primul mandat, au fost realizate?

- Foarte multe. Am schimbat retelele de alimentare cu apa pe un proiect comun ISPA (un instrument de plata al UE), impreuna cu celelate orase din judet; am innoit tot ce tine de managementul deseurilor, printr-un proiect PHARE; am reabilitat strazile din municipiu, prin sustinerea fostului guvern Tariceanu; am demarat construirea soselei de centura; am sustinut finalizarea santierului central, anul trecut, de catre Episcopia Caransebes, si sfintirea Catedralei Episcopale; am reabilitat parcurile din Centrul Civic; am construit un Orasel al Copiilor; am construit locuri de joaca in fiecare cartier, am forat peste 20 de fantani arteziene cu apa potabila si am construit piatete in jurul acestora; am realizat fantani ornamentale in fiecare cartier; am finalizat reteaua de canalizare si statia de epurare dintr-un sat apartinator, Jupa; am construit o baza sportiva; am demarat lucrarile la un campus preuniversitar; am reparat scoli si licee; am reparat Statia de Ambulanta si Serviciul de Urgente Medicale de la Spitalul Municipal; am realizat un Parc de Sculptura Monumentala in lemn, in Parcul Teius, cu 33 de opere de arta; am inceput, de anul trecut, un alt proiect, cu zece sculpturi in marmura, amplasate in intersectiile din oras, care va continua si in acest an. Am realizat o punte a revolutionarilor; am infiintat Aeroclubul Caransebes, care pregateste tineri pentru pilotaj si parasutism; am reabilitat strandul tineretului; am sustinut echipele de fotbal si volei ale municipiului; am amplasat un monument al eroilor in comuna Jupa si, in curand, vom finaliza un monument al Unitatii spiritual crestine in Centrul Civic, intre Biserica romano-catolica si Catedrala Ortodoxa. Am finalizat locuinte pentru tineri prin ANL si locuinte sociale pentru chiriasii evacuati din casele retrocedate fostilor proprietari. Am demarat o lucrare de iluminare ornamentala a cladirilor monument istoric, pentru care anul trecut am primit Premiul "Urban Concept 2010". Am promovat zona noastra turistica la Targul de turism de la Lugano, iar in anul 2009, am castigat locul I la concursul national "Destinatii care merita sa fie descoperite". Promovam Caransebesul prin evenimente culturale, simpozioane, festivaluri si concursuri, pe care le pastram, chiar daca este criza, asa cum sunt Sarbatorile Cetatii Medievale, din 16-18 septembrie viitor.

- Mi-ati taiat respiratia, domnule primar! De unde atata energie si atatea idei?

- Si nu v-am spus tot. Lucram in prezent la reabilitarea trotuarelor prin pavarea lor cu dale. Va urma imediat amenajarea gardului de protectie a pietonilor, care va fi din fier forjat, ca odinioara. Mai avem doua santiere in desfasurare, adjudecate pentru asfaltare de strazi, alei, drumuri de acces si parcari, si inca un proiect anuntat pe SEAP (Societatea pentru Excelenta in Administratia Publica), de reabilitare infrastructura. Mai mult, in aceste zile, depunem un proiect de finantare pentru 10 km de drumuri agricole.

"La capatul a doi ani foarte grei, Primaria Caransebes nu are nici o datorie, nici un credit, si face si investitii!"

- Cum ati traversat criza economica, de care se plang toti primarii?

- Destul de greu, deoarece guvernul nu ne prea ajuta. Totusi, am reusit sa facem cele enumerate mai sus, pentru ca suntem economi si meticulosi. Iata ca, la capatul a doi ani foarte grei, Primaria Caransebes nu are nici o datorie, nici un credit, si face si investitii! Desigur, conteaza coloratura politica, daca suntem realisti si analizam ce se intampla. Eu, fiind primar al unui partid care se afla in opozitie cu actuala guvernare, am fost refuzat la multe proiecte, fara motive tehnice serioase. Nu intru in detalii, dar asa, ca un exemplu comic, va spun ca Ministerul Agriculturii ne-a refuzat un proiect de un milion de euro pentru drumuri agricole, pentru ca n-am fi avut CD-ul cu hartile, desi acesta era atasat si stipulat in procesul verbal de predare a proiectului. La alt minister ni s-a refuzat un proiect de un milion sapte sute de mii de lei, pentru reabilitarea unui parc, sub pretextul ca aleile nu aveau prevazute pavele ecologice! In aceste conditii, suntem nevoiti sa ajustam din mers bugetul local, cu parere de rau ca nu putem realiza tot ce ne-am fi dorit.

- Ce masuri anticriza a adoptat primaria pentru a minimaliza valul de taieri salariale si concedieri intreprinse la nivel national?

- Masuri anticriza? Iata cateva: cresterea colectarii la buget, printr-o mai buna organizare, prin nemajorarea (inghetarea) taxelor si impozitelor locale, pentru ca cetatenii sa le poata achita, fara sa inregistram restantieri si fara sa fie cazul sa avem un buget mare pe hartie, dar mic in trezorerie. Alta idee a fost sa marim numarul de contribuabili, largind astfel baza de colectare. Cum s-a putut asa ceva? Am incurajat cat mai multi cetateni sa-si faca firme sau sa devina persoane fizice autorizate (PFA). Evident, ne-am preocupat totodata sa atragem companii mari, care sa creeze noi locuri de munca. Pentru a ajunge aici, administratia locala a asigurat si asigura loturi de teren pentru investitii, la preturi simbolice, in timp extrem de scurt. Pe de alta parte, acordam o perioada de gratie de un an la achitarea terenurilor cu destinatia de investitii si acordam si alte facilitati care pot incuraja investitorii sa aleaga Caransebesul.

- Se vorbeste cu invidie, pe la alte primarii, ca ati fi atras concerne straine carora "nu le dati drumul" sa investeasca si pe la vecini. Despre cine este vorba?

- Am atras concernul japonez SUMITOMO si corporatia multinationala TMD Friction, doi colosi industriali, ca sa se extinda in Caransebes si sa realizeze o fabrica la noi in oras. Ne-au acceptat pentru deschiderea noastra, pentru forta de munca disciplinata si bine pregatita si pentru stabilitatea acesteia, pentru amplasarea Caransebesului la rascruce de drumuri. Au apreciat si posibilitatile sale de extindere in comunele vecine, ca si facilitatile pe care le acorda administratia locala, financiare si de timp, pentru a se demara cat mai repede fiecare obiectiv. Mai sunt si alte firme importante, straine sau romanesti, cum ar fi Massiv Forest, Ecolemn sau Benning, care au ales Caransebesul nu neaparat de dragul administratiei publice, ci pentru oportunitatile de materie prima si forta de munca disponibile in zona.

"Sa lasi peste timp si vremuri o amintire frumoasa in urma ta"

- Si asa ati ajuns sa concurati cu Bucurestiul la capitolul somaj mic. Cu doar 4% someri, ce perspective aveti?

- Ne onoreaza aceasta paralela. Somajul in oras va fi si mai mic in viitorul apropiat, avand in vedere ca la Caransebes lucreaza foarte multi muncitori din comunele invecinate si chiar din municipiul resedinta de judet, Resita, aflat la 40 de km de noi, de unde zilnic se aduc muncitori in trei schimburi, la Fabrica de cablaje auto Sumitomo.

- Ce alte atuuri veti scoate din maneca la viitoarele alegeri, in cazul ca veti candida? De ce va place munca la primarie?

- Cred ca experienta si dorinta de a creste o echipa noua in administratie, cu oameni tineri si profesionisti, cu o noua mentalitate, cu care sa poti face bine comunitatii, sunt un atu important. Un altul, la fel de important, este sa-ti propui sa lasi peste timp si vremuri o amintire frumoasa in urma ta. Cred ca acestea toate sunt si argumente, dar si bucurii. Ceea ce, pana la urma, te mobilizeaza sa muncesti cu pasiune si devotament, pentru a face din orasul tau cea mai frumoasa cetate de pe pamant. Daca nu as fi fost primar, probabil mi-ar fi placut sa fiu staretul unei manastiri din Muntii Banatului.

- De ce ar fi tentat un turist sa vina la Caransebes pentru o zi-doua?

- Pentru mine, Caransebesul este cel mai frumos loc de pe pamant. Are traditie, are cultura, are perspective. Aici ne gasim la poalele muntelui sacru al dacilor, Gugu, de la care ni se trage denumirea de gugulani. Suntem la intersectia a trei vai superbe - Valea Timisului, Valea Sebesului si Valea Bistrei, intre masivul Semenic si Masivul Tarcu, la poalele celei mai intinse zone alpine din tara, cu 12 varfuri de peste 2000 de metri altitudine. Daca treci prin Caransebes, in primul rand trebuie sa stii ca ai locuri de cazare la standarde europene. Apoi poti vizita Muzeul Regimentului de granita, Municipiul si castrul roman Tibiscum, Colectia de icoane vechi si evanghelii episcopale, Parcul de Sculptura Teius, Rezervatia de platani. De aici, poti ajunge in cateva minute in statiunile Poiana Marului, Muntele Mic, Baile Herculane sau in zona Cazanelor Dunarii. Ori poti, pur si simplu, sa te plimbi seara in zona centrala, sa stai la o terasa si sa admiri spectacolul de lumini si umbre de pe fatadele cladirilor vechi, al statuilor sau al sculpturilor monumentale care, prin iluminatul ornamental, scot in evidenta Caransebesul aristocratic si misterios.
__________________

Nascut la 2 iunie 1963, in comuna Armenis, judetul Caras-Severin, Ion Marcel Vela este absolvent de studii superioare tehnice si juridice, primar al Caransebesului din 2004. A fost decorat de presedintele Emil Constantinescu cu "Ordinul Serviciul Credincios, in grad de Ofiter", de Patriarhul Romaniei, PF Daniel, cu "Crucea si Ordinul Sanctus Stephanus Magnus", iar de Papa Benedict al XVI-lea, cu "Diploma apostolica a Vaticanului". Totodata, presedintele Ion Iliescu i-a acordat brevetul de luptator remarcat prin fapte deosebite in Revolutia din Decembrie 1989. Membru al PNL din ianuarie 1990.
Primarului I. M. Vela ii puteti scrie la e-mail: marcel.vela@gmail.com

Foto: Doru Balasoiu (3)