Un cubanez ratacit in Maramures...

Cititor Formula AS
Ma numesc Eduardo Lopez Leon, m-am nascut si am trait in Cuba 35 de ani, in orasul Havana.

Gratie unui gest generos, am reusit sa evadez din "Cercul de fier" in care eram incatusat in tara mea, de unde n-am iesit niciodata, pana in 15 noiembrie 2009, cand, gratie ajutorului prietenului meu, Florin, am fost invitat in Romania, tara in care ma gasesc si acum. Am venit cu avionul. Am visat mereu sa pot zbura cu avionul si visul mi s-a implinit. Am zburat opt ore si jumatate din Cuba la Bucuresti, apoi la Cluj, unde am fost asteptat cu bratele deschise de catre cei care m-au invitat. Apoi am plecat cu ei la Baia Mare... Aveam emotii mari, plecam din Cuba, unde clima este calda, am venit in Romania, unde am vazut prima data in viata mea zapada! Am fost emotionat de frumusetea acestei tari, cu numele de Romania, tara de care nu auzisem si nici nu visasem vreodata sa o cunosc personal. Aici am intalnit bunatatea acestor oameni din Ardeal, care nu cunosc ce-i rautatea! Mi-au intins mana multe persoane din Baia Mare, pentru ca eu nu am acte, nu puteam munci si nu voiam sa stau pe spinarea celor care m-au invitat. Un cubanez ratacit in Maramures, la Baia Mare... Am primit un act pentru 6 luni de sedere in Romania, dar nu am loc de munca si n-am nici un ajutor din partea Guvernului Roman. Mi s-au respins actele pentru azil politic, desi am fost maltratat psihic si fizic in Cuba, din cauza ca parintii mei au emigrat ilegal, pe mare, in America. Mama a decedat acolo. Eram considerat tradator de patrie, pentru ca eram fiul parintilor mei.
In poze sunt eu, Eduardo, in Romania, toamna si iarna. M-as bucura mult daca ati scrie si despre noi, oameni ai nimanui. Sa scrieti si de mine in revista! In Cuba nu mai pot sa ma intorc, mi-au luat tot... casuta ramasa de la bunica. Guvernul Castro, pentru ca am lipsit mai mult de 11 luni din Cuba, nu ne mai primeste. Acum, pentru ei eu sunt un fugar si un tradator de neam.
Locuiesc la Baia Mare, nu am acte, doar pasaportul cubanez, o hartie de la serviciul "Straini" de aici, ca sunt in evidenta lor si trebuie lunar sa ma prezint la ei, dar de muncit nu pot sa muncesc, pentru ca nu am acte. Intr-una dintre fotografii sunt pe statuia soldatului roman din Parcul Libertatii, din Baia Mare. De acolo de sus voiam sa zbor undeva, departe, unde sa fiu si eu bagat in seama, sa am acte, sa nu fiu un intrus. Sa pot sa muncesc, pentru ca am meseria de stilist in tunsori moderne, dar nu pot profesa din lipsa actelor. Nu pot sa-mi deschid cont pe baza de pasaport aici, nu pot sa cumpar nici o revista, din lipsa de bani. "Formula AS" o citesc gratie familiei Salajan, care este o fidela cititoare a ei. Sper ca scrisoarea aceasta sa schimbe ceva in viata mea. Sa mi se ingaduie sa muncesc si sa am un rost omenesc, aici, in Romania. Va multumesc.
Cu respect,
EDUARDO LOPEZ LEON (Locuiesc la familia Salajan Gh. - B-dul Republicii, bl. 50/24, Baia Mare, jud. Maramures, cod 430231)