Raspuns pentru CRISTACHE DANIEL - Bucuresti, F. AS nr. 966 - "Ce tratament exista pentru angioedemul recurent?"

Cititor Formula AS
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

In general, se considera ca angioedemul (ca si urticaria) rezulta in urma eliberarii de histamina sau de alte substante chimice in circulatia sanguina. Desi cauza acestei eliberari este necunoscuta, au fost depistate, totusi, o serie de substante declansatoare, cum ar fi unele alimente, polenul, parul de animale, veninul de insecte, infectiile, frigul, caldura, tulburarile emotionale etc. Totodata, precum in cazul multor manifestari alergice, ereditatea poate juca un rol important in aparitia angioedemului, caz in care devine mult mai suparator si poate fi deosebit de periculos, prin afectarea gatului sau limbii si obstructionarea cailor aeriene. Este bine sa stiti ca printre alimentele care pot produce reactii alergice de tipul angioedemului se numara scoicile, pestele, nucile, ouale si laptele, iar dintre medicamentele uzuale, penicilina si aspirina.
Tratamentul standard pentru angioedem consta in administrarea de antihistaminice, iar in cazuri mai severe, injectiile cu epinefrina (adrenalina) sau medicatia corticosteroida.
Foarte importanta in cazul angioedemului este preventia, care presupune evitarea substantelor cunoscute ca declansatoare de reactii alergice, precum si controlul stresului sau al emotiilor puternice, dat fiind faptul ca acestea pot exacerba foarte usor manifestarile de tip alergic. Asa cum spuneam, simptomele usoare pot fi tratate cu antihistaminice sau steroizi in diverse forme de administrare, pe care le va stabili medicul alergolog. Daca se constata ca prezentati o reactie alergica grava (anafilaxie), puteti purta o bratara sau un lantisor Medic Alert, in functie de tipul dvs. de alergie. Tinand cont de faptul ca reactiile alergice violente (anafilaxie) pot fi letale, va recomand sa purtati la dvs. o doza de injectie cu adrenalina, pe care este indicat sa o folositi daca manifestati dificultati respiratorii (edem glotic) si inflamarea fetei.
Din punct de vedere naturist, este util sa cunoasteti ca, in general, toate alimentele bogate in vitamina B pot ajuta la reducerea severitatii simptomelor alergice, iar pestele gras poate ajuta la tratarea manifestarilor cutanate, datorita continutului ridicat de acizi grasi Omega 3. Usturoiul este folosit in mod traditional la combaterea alergiilor, adaugat la mancarea gatita sau consumat sub forma de capsule. Ceaiul de turita-mare ajuta sistemul digestiv sa faca fata alergiilor, iar galbenelele combat infectiile fungice asociate acestora. La randul lor, ceaiurile de musetel, soc sau flori de coada-soricelului reduc reactiile alergice.
In functie de tipul alergenului care va cauzeaza angioedemul, puteti utiliza urmatoarele produse naturiste:
* Ulei de samburi de struguri - are proprietatea de a bloca enzimele care intervin in producerea histaminelor. Totodata, eficientizeaza actiunea vitaminei C, folosita in toate tratamentele antialergice. Se administreaza cate o lingurita de ulei, de trei ori pe zi, timp de 2-3 luni.
* Podbalul - folosit indeosebi pentru alergiile la polen, are o actiune de tip cortizonic, putandu-se asocia cu extractul din muguri de coacaz-negru, indicat in sindroamele alergice acute si sindroamele inflamatorii la nivel local si general. Produsele se administreaza conform prospectului.
Tot din categoria produselor antialergice fac parte si germenii de crucifere, Septilinul, Trei-frati-patati (antialergic universal), pulberea de macese, rachitanul sau uleiurile volatile de roinita, musetel si levantica. Nu este de neglijat nici produsul Bettaraz ("Rotta-Natura"), utilizat ca antialergic in rinite, astm brosnic alergic, eczeme polimorfe, urticarie, angioedem etc. Sa auzim numai de bine!

Centrul de consultanta naturopata "Energy Plus" Bucuresti, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00

"Dupa nastere, m-am imbolnavit de vitiligo si de tiroida autoimuna"
(Raspuns pentru PAULA ILIESCU, F. AS nr. 927)


Bolile autoimune sunt caracterizate prin reactii imunitare ale organismului, indreptate contra propriilor tesuturi, producand inflamatii, distrugeri ale tesuturilor si organelor, cresterea anormala a unui organ, modificari in functionarea organelor afectate. Intr-un organism sanatos, exista un echilibru intre diferitele tipuri de celule imunitare. Cand unul dintre aceste tipuri de celule imunitare este dominant (prea mare), se produce un dezechilibru care duce la aparitia bolilor autoimune. Exista peste 80 de tipuri diferite de boli autoimune (ex.: tiroida autoimuna, diabetul insulino-dependent, boala Adison, purpura trombocitopenica, idiopatica, anemia Biermer, bronhopneumopatia cronica obstructiva, fibroza pulmonara, spondilita anchilozanta, dermatomiozita, lupus eritematos sistemic, poliartrita reumatoida, sindromul Sjogren, sclerodermia, vasculita, hepatita autoimuna, boala celiaca, boala Crohn, miastenia gravis, vitiligo, scleroza in placi, psoriazis, pemfigus, cistita interstitiala etc.
Factorii care produc bolile autoimune pot fi: substantele toxice, ereditatea, infectiile bacteriene, virale, fumatul, alcoolul in exces, stresul oxidativ, stresul cotidian, sarcina (cazul dvs.), modificarea permeabilitatii intestinale. Simptomele generale ale bolilor autoimune sunt: dureri musculare, slabiciune musculara, infectii frecvente, intoleranta la frig sau sensibilitatea la caldura, eruptii cutanate, oboseala, insomnie, marirea ganglionilor, transpiratii nocturne, amorteala si furnicaturi in maini si picioare, hipotensiune arteriala, tremur si convulsii, xeroftalmie (ochi uscati), scadere in greutate, caderea parului, xerostomie (gura uscata), dificultati de respiratie, palpitatii, dureri si crampe abdominale, ameteli, vertij, depresie, probleme de concentrare si de memorie, umflarea picioarelor, gleznelor, ochilor si a fetei. Simptomele specifice variaza foarte mult. De exemplu, dvs. prezentati tulburari ale functiei tiroidiene (hiperfunctie sau hipofunctie), tulburari de pigmentare cutanata si sclerodermie. In general, bolile autoimune apar in asociere. In cazul dvs., aveti cel putin trei astfel de boli, iminenta de avort despre care amintiti putand fi cauzata de o alta boala autoimuna.
O boala autoimuna nu inseamna imunitate generala crescuta, ci un dezechilibru imunitar. Tratamentul bolilor autoimune nu urmareste, deci, nici reducerea, nici intarirea imunitatii (cum solicitati dvs.), ci echilibrarea raportului intre tipurile de limfocite implicate in raspunsul imun. Produsele naturale sunt o parte importanta a oricarui protocol de tratare a bolilor autoimune. Alegerea produselor naturale trebuie facuta, insa, cu foarte multa atentie si prudenta. In Centrul de Consultanta Naturopata "Energy Plus", am obtinut rezultate favorabile in tratarea afectiunilor autoimune. Pentru elaborarea si urmarirea in timp a rezultatelor programului de tratament folosim atat analizele medicale si investigatiile de medicina traditionala, cat si informatiile extrem de relevante date de electroscanarea EIS. Electroscanarea se realizeaza cu un dispozitiv medical american de ultima generatie, avizat de Comunitatea Europeana si de Ministerul Sanatatii din Romania.
Existenta in cadrul Centrului de Consultanta "Energy Plus" a unui magazin in care pot fi gasite produsele recomandate ofera pacientilor avantaje suplimentare.

GABRIEL OLTEAN - biochimist, tel. 0724/75.71.75

"Am enterocolita de peste 30 de ani"
(Raspuns pentru FLORENTINA - Pascani, F. AS nr. 937)


Stimata doamna Florentina, o cunostinta de a mea a avut aceleasi probleme ca si dvs. I-am recomandat Enterotrat - o suspensie pe baza de plante medicinale - menta, coada-racului, muguri de plop si o argila - caolinul. In cateva zile, inflamatia s-a diminuat si scaunul s-a normalizat. Avand in vedere ca este un produs naturist, vi-l recomand cu caldura. Puteti sa luati cate o lingura de suspensie de trei ori pe zi, dimineata, la pranz, si seara, timp de o saptamana. Sper sa va ajute.
Enterotrat-ul se gaseste in reteaua de distributie a firmei ROMVAC (gasiti date pe internet, la www. romvac.ro) si desi este inregistrat ca adjuvant de uz veterinar, poate fi utilizat si la om. Multa sanatate!

VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Caut tratament pentru sindromul Wolf-Parkinson-White"
(Raspuns pentru SIMONA MANCIU - Victoria, jud. Brasov, F. AS nr. 835)


Considerat ca o anormalitate congenitala de ritm cardiac, ce produce o excitatie prematura a unui ventricul (drept sau stang), aritmii ventriculare, tahiaritmii cu complexe "QRS", acest sindrom se face vinovat de "abaterea" impulsurilor electrice generate in unele fibre musculare specializate de la traseul normal (atriu-ventricul) la o cale accesorie.
Pe electrocardiograma se va observa aparitia unei unde anormale "Delta", neuniforma, indicand o tahicardie paroxistica ventriculara, cu "Complexe QRS inguste" (probabil cazul dvs.), care se trateaza alopat cu Propanolol, Verapamil sau Digoxina, la indicatia medicului.
Bolnavii cu tahicardie cu "conplexe QRS largi" pot fi afectati prin asociere si cu o fibrilatie atriala foarte rapida (>250/min), caz in care din punct de vedere hemodinamic este necesar un tratament urgent cu Lidocaina, care creste pragul de stimulare electrica a ventriculului stang, in timpul diastolei. Acest medicament antiaritmic are efect terapeutic rapid (10 secunde).
Adjuvantele naturiste pentru aceasta afectiune sunt: Heart Blend, Mityqondria, Taurine 1000, Leonurus Cardiaca, Paducel, ceai complex tonic cardiac.
Aritmiile specifice acestui sindrom pot surveni si ca urmare a unei ischemii miocardice, hipoxemiei, hipotensiunii, intoxicatiilor medicamentoase sau tulburarilor electrolitice (Mg, Ca, K). Multa sanatate!