"Principiul lui Peter", la Primaria Capitalei: SORIN OPRESCU

Ion Longin Popescu
Dupa cum se stie, "Principiul lui Peter" este o teorie emisa de dr. Laurence J. Peter, pedagog american de origine canadiana (1919-1990), in care se afirma ca fiecare individ are limita lui de competenta in cadrul ierarhiei sociale.

Cand a trecut de ea (prin numiri, promovari sau alegeri), isi atinge nivelul maxim de incompetenta. Exemple tipice pentru ascensiunea spre incompetenta sunt, in viziunea lui Peter, unii sefi de stat, unii prim-ministri, destui ministri, primari etc. Din "fauna" nationala destul de bogata in acest sens, il dam ca exemplu pe Sorin Oprescu, primarul Capitalei, care exceleaza in incompetenta, impreuna cu Consiliul sau General.
Pe cand era chirurg si director al Spitalului Municipal, se spune ca Sorin Oprescu era un bun profesionist. Ascensiunea sa la fotoliul de primar al Bucurestiului a adus, in primele saptamani, o raza de speranta pentru cetatenii celui mai mare oras romanesc. Pentru a-si asigura voturile, el a semnat chiar si "Pactul pentru Bucuresti" cu 50 de organizatii neguvernamentale, pact pe care l-a incalcat inca de la primele activitati ca primar. Imediat s-a vazut ca ascensiunea in noua functie l-a proiectat, fara menajamente, nu pe valul competentei, asa cum cu totii ne-am fi dorit, ci pe valul incompetentei! Un chirurg bun a ajuns, iata, un primar incompetent. Ne amintim de concursurile de mosi craciuni, de carnati, majorete si alte penibile initiative populiste demne de Guinness Book. Pana la un punct, domnul Oprescu are haz, e simpatic, manelist, vorbeste "popular", bolovanos. Dar cand e vorba sa distruga Bucurestiul vechi, cand e sa incalce legea, dand de pamant cu monumente de arhitectura unice si catalogand drept "prostii" observatiile pertinente ale Ordinului Arhitectilor din Romania, atunci incompetenta domnului primar devine foarte periculoasa. Silabisind expresii ca "prostii", "aiureli", "manevre politice", "lumea vede" etc., primarul general isi ascunde, in realitate, lipsa de viziune si de cultura urbanistica. De numele domniei sale, direct sau indirect, se leaga deja catastrofe urbanistice, precum uscarea a mii de copaci seculari, "toaletati" la ordin, in miezul verii, distrugerea pavajului istoric de pe marile bulevarde, distrugerea zonei Berzei-Uranus, a zidurilor manastirii "Sfantul Sava" de la Universitate si a altor monumente de arhitectura, despre care s-a vorbit chiar si la Parlamentul European. Obisnuit sa incalce si sa sfideze legea, domnul primar merge inainte, ca pe aratura. Din fericire, inca mai exista justitie in Romania. Asociatia "Salvati Bucurestiul", condusa de neobositul militant Nicusor Dan, a castigat deja cinci procese impotriva domnului Oprescu si a Primariei Generale.
Potrivit celei mai recente sentinte (din 16 iunie a.c.), definitiva si irevocabila, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti (dosar 5455/3/2010), utilitatea publica a proiectului bulevardului Buzesti-Berzei a fost suspendata. Motivarea sentintei abunda de ilegalitatile comise de d-l Oprescu et comp. Citam: "Utilitatea publica fusese declarata de Consiliul General si nu de Parlament, cum ar fi fost legal, iar specialistii implicati reprezentau numai primaria, nu si alte institutii abilitate de lege". Cu alte cuvinte, adio, bulevard Uranus, iar monumentele istorice demolate raman doar o trista marturie in plus ca necrutatorul domn Peter a avut dreptate. Se mai spune un lucru in sentinta: "Primaria nu a facut dovada vreunei cercetari stiintifice prealabile, in cazul Berzei-Uranus, si nici macar costurile nu au fost estimate". Este obisnuit domnul primar cu surprizele legate de costuri, de vreme ce pretul Pasajului Basarab a fost estimat la 178 de milioane de euro!, dar a ajuns, in final, la aproape 300 de milioane! Intre atatea ilegalitati, nu ne mai miram ca omul care "nu iubeste Bucurestiul" (conform aprecierii lui Andrei Plesu) a inaugurat Pasajul Basarab, fara avizul Inspectoratului de Stat in Constructii. Pentru nivelul sau de competenta ar fi vorba, bineinteles, de un "fleac", speculat politic de ministerul Elenei Udrea. In realitate, este vorba de o atitudine iresponsabila si incompetenta. Faptul ca USL isi leaga sperantele de candidatura, din 2012, a lui Sorin Oprescu, este una dintre marile greseli ale tinerei aliante a Opozitiei. Asociatia "Salvati Bucurestiul" a si anuntat ca va mobiliza intreaga societate civila din Capitala impotriva primarului demolator, indiferent de cine va fi sustinut.