Raspuns pentru HAUCA GHEORGHE - Resita, F. AS nr. 958 - "Am spondiloza cervicala si un epiteliom care nu se vindeca"

Redactia
BOICEA FLOREA - Draganesti-Olt, tel. 0249/46.62.02, 0741/37.27.94, e-mail: boiceaflorea@yahoo.com

Stimate domn, pentru spondiloza cervicala va recomand sa preparati un unguent dupa urmatoarea reteta: 10 g arnica, 15 g iedera, 10 g banutei, 20 g saschiu, 15 g zamosita, 20 g rozmarin si 10 g muguri de pin.
Toate ingredientele se pun intr-un borcan cu capac, iar peste ele se toarna 75 ml alcool de 60gr.. Se lasa la macerat 12 ore. Se pune la fiert pe baia de abur cu 500 ml ulei de masline. Se lasa la fiert 3 ore. Dupa fierbere se mai lasa la macerat 48 de ore. Se filtreaza, iar separat se topesc 30 g ceara de albine. Se combina ceara topita cu uleiul medicinal. Se amesteca pana la omogenizare. Se pastreaza la frigider. Se aplica de doua ori pe zi pe zona afectata, masand cel putin 3 minute circular.
Pentru epiteliom folositi tinctura de marul-lupului in combinatie de 1:1 cu tinctura de tataneasa. Se aplica sub forma de tamponari sau comprese de doua ori pe zi.
Daca nu reusiti sa preparati unguentul sau tincturile va rog sa ma contactati. Va doresc sanatate!

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"As vrea sa stiu mai multe despre dermatita seboreica si sindromul picioarelor nelinistite"
(Raspuns pentru R. BALABAN, F. AS nr. 940)


Informatiile solicitate de dvs., cu privire la dermatita seboreica si sindromul picioarelor nelinistite, ar necesita, cu siguranta, un spatiu largit, insa, in rezumat, ele pot fi redate astfel:
* Dermatita seboreica este o afectiune caracterizata prin aparitia crustelor grase si de culoare rosietica ale pielii, intalnite mai ales la nivelul scalpului, in pliurile de la nivelul portiunilor inferioare ale nasului, deasupra piramidei nazale si la nivelul sternului. Sunt si cazuri in care dermatita seboreica se manifesta in pliurile cutanate din regiunea genitala si in jurul ombilicului, la persoanele obeze. O alta particularitate legata de aceasta afectiune o reprezinta matreata persistenta, pruriginoasa, care poate avea aspect de piele solzoasa, cu cruste la nivelul scalpului. Unele persoane se nasc cu o predispozitie spre dermatita seboreica si nu vor scapa niciodata complet de ea, cu toate ca tratamentul o poate controla. Nu intamplator, dermatita seboreica apare in perioadele prelungite de stres, sau la persoanele care prezinta probleme neurologice (ex. Parkinson). Mai mult decat atat, afectiunea se poate complica prin infectii fungice, la nivelul pliurilor cutanate (submamar, genital), ce se mentin umede prin contactul cu o alta suprafata a pielii. In plus, susceptibilitatea crescuta la acest tip de infectii este evidenta la persoanele care se afla sub antibioterapie.
In privinta tratamentului, trebuie mentionat ca acesta presupune, in mod uzual, aplicarea cremelor cu hidrocortizon sau a solutiilor si cremelor cu Ketoconazol (Nizoral), care pot ameliora afectiunea, in asociere cu tratamentul infectiilor secundare, daca este cazul.
Combaterea matretii se poate realiza cu ajutorul unor produse eliberate fara reteta, disponibile in farmacii. Pentru cazurile persistente, se pot folosi sampoane medicinale (Head & Shoulders, Selsun Blue), care contin zinc, acid salicilic, gudroane de huila sau sulfat de seleniu. Puteti lua in considerare si utilizarea samponului antifungic Nizoral A-D, pentru distrugerea fungilor care produc matreata (ex. Malassezia ovalis).
Ca tratament naturist, recomand urmatoarele solutii terapeutice:
* Brusture - datorita actiunii diuretic-depurative si detoxifiant-stimulante a secretiilor hepato-biliare, brusturele actioneaza in diverse dermatopatii: acnee, dermatite seboreice, furunculoze etc. Acizii cafeilchinici, din compozitia brusturelui, protejeaza colagenul cutanat si inhiba hialuronidaza, enzima raspunzatoare de deteriorarea tesuturilor cutanate si subcutanate, specifica dermatopatiilor. Se administreaza sub forma de tinctura, preferabil in asociere cu tincturile de trei-frati-patati si fructe de soc - 1 lingurita amestec de tinctura, diluata in 100 ml apa, de trei ori pe zi, inaintea meselor principale.
* Dermatitele(ozele) keratozice si seboreice pot fi ameliorate sau vindecate ca urmare a tratamentelor cu produse apicole (laptisor de matca, polen, propolis, miere), in special prin aportul de Riboflavina (vitamina B2), al carei deficit se traduce prin aparitia unor leziuni cutanate, precum in cazul dermatitei seboreice.
Retete:
- decoct de tarate de grau (1 parte tarate la 5 parti de apa), la care se adauga o lingurita tinctura de Propolis - 30-40%, si o lingurita de miere. Cu acest amestec se maseaza zonele afectate sau pielea scalpului.
- 1 lingurita miere poliflora + 1 cartof crud ras fin (1/2 pahar), se omogenizeaza si se aplica (pansament) direct pe zona (zonele) afectate.
- solutie ce contine - extract de propolis + glicerina + acid salicilic + mentol, in aplicatii locale.
- Pudra antiseptica si sicativa cu propolis (extract de propolis pe suport de bentonita).
- Pell-amar - crema - extractul de namol component, cu efecte antiinflamatoare si biostimulatoare, in asociere cu vitamina A (utila in afectiuni ale pielii) si vitamina F (concentrat de esteri ai acizilor grasi esentiali), incorporate intr-o baza care asigura patrunderea in structurile adanci ale epidermei, recomanda crema Pell-amar in tratamentul dermatopatiilor de acest gen.
Despre sindromul picioarelor nelinistite trebuie sa stiti ca boala nu este periculoasa, dar poate fi extrem de deranjanta, in special cu factor de tulburare a somnului. Cauza sindromului este necunoscuta, insa poate fi asociata anemiei feriprive sau unor boli cronice, precum diabetul, maladia Parkinson sau insuficienta renala si neuropatia periferica. Daca o afectiune subiacenta, ca insuficienta renala sau neuropatia periferica, este cauza manifestarilor neplacute, tratarea acestor probleme duce la disparitia simptomatologiei. La fel se intampla si in cazul deficitului de fier, insa administrarea suplimentelor cu fier trebuie facuta sub supraveghere medicala, deoarece incarcarea excesiva cu fier a organismului poate reprezenta un pericol (ex. hemocromatoza).
Tratamentul medicamentos presupune, de regula, administrarea dopaminergicelor (medicamente utilizate pentru boala Parkinson), care diminueaza gradul de miscare la nivelul picioarelor. Ele sunt urmatoarele: pramipexolul, pergolidul si o combinatie de carbodopa si levodopa.
* Benzodiazepimele (diazepam, donazepam etc.) pot fi utilizate pentru inducerea unui somn odihnitor, iar in cazul simptomelor mai severe, se pot utiliza medicamente din clasa narcoticelor (ex. Codeina) sau medicamente specifice epilepsiei (Neurontin, Lamictal), care scad activitatea celulelor nervoase la nivelul picioarelor.
Din punct de vedere naturist, se recomanda infuziile de musetel, gura-lupului, verbina, balsamul de lamaie, sau uleiurile esentiale de trandafir, levantica, musetel luate in combinatie cu uleiul de migdale. Si remediile gen Calmoplant, Valerinal, Nervosedin sau Sedocalm sunt utile in combaterea sindromului, prin efectele lor spasmolitice, sedative ale sistemului nervos central si anxiolitice.
Sa auzim numai de bine!

Dr. NICOLETA RUS - specialist reflexoterapie - Carei, Satu-Mare, tel. 0728/18.09.85

"Nu ma vindec de o infectie cu stafilococi"
(Raspuns pentru CRISTINA - Bucuresti, F. AS nr. 951)


Foliculita stafilococica, asa se numeste infectia dvs., se manifesta prin papule si pustule centrate de un fir de par, cu eritem periferic (roseata). Localizarile cele mai frecvente sunt la nivelul barbii, scalpului, feselor, gatului, vestibulului nazal. Evolutia foliculitelor superficiale este, in general, autolimitata; in cazul foliculitelor profunde, evolutia este de obicei cronica recidivanta, iar uneori poate produce septicemie.
Tratamentul naturist recomandat este:
* Extern: 1. Stergerea zonei cu picaturi din Extract de seminte de grapefruit (antibiotic natural 100%), 3x20 picaturi. 2. Badijonarea zonei cu un pansament steril, pe care in prealabil se aplica crema Mirtil, amestecata cu cateva picaturi de extract de seminte de grapefruit si o capsula desfacuta de extract de frunza de maslina (antibiotic natural).
* Intern: O cura de detoxifiere cu Yucca - o planta care creste rezistenta fata de diversi agenti patogeni, prin actiunea stimulanta a saponinelor asupra sistemului imunitar.
* Pentru igiena parului se va folosi un sampon antiseboreic cu sulf si echinacea, care prin componentele sale distruge orice ciuperca si bacterie de la nivelul pielii capului si calmeaza inflamatia pielii.
Pentru mai multe informatii ma puteti contacta telefonic.