Recent, la libraria Carturesti din Bucuresti a fost lansat primul Ghid cultural-turistic al Rosiei Montane. In prezenta a peste 100 de bucuresteni, Fundatia Culturala Rosia Montana, condusa de istoricul si arheologul clujean Ioan Piso, directorul Muzeului de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, si-a finalizat astfel, public, un efort desfasurat vreme de doi ani de zile, sustinut cu generozitate de Fundatia Soros Romania. Volum de lux, excelent ilustrat, in afara valorii lui informationale, ghidul are si un mesaj actual: unicitatea culturala, istorica si de peisaj a Rosiei Montane, impune o dezvoltare durabila a localitatii, nu prin proiecte miniere, ci prin turism cultural. La evenimentul din Bucuresti au fost prezenti si cativa localnici, care si-au adus contributia la realizarea ghidului, iar intreaga adunare l-a salutat pe academicianul Eugen Simion, cel care in perioada cand a fost presedinte al Academiei Romane a orientat inaltul forum de cultura si stiinta impotriva proiectului minier al companiei Gold Corporation, directie mentinuta cu darzenie si de conducerea actuala a institutiei, in fruntea careia se afla academicianul Ionel Haiduc. Dar Rosia Montana mai beneficiaza de-un sprijin de inalta clasa: Familia Regala a Romaniei, a carei implicare in apararea valorilor culturale ale istoricei asezari din Muntii Apuseni se concretizeaza prin semnatura Principesei Mostenitoare Margareta, asezata sub prefata acestui ghid de exceptie in peisajul editorial romanesc.
"Familia Regala va sprijini, in orice fel posibil, salvgardarea si inflorirea virtutilor si valorilor Rosiei Montane"
"Virtutile si personalitatea Rosiei Montane", scrie Principesa Margareta in cuvantul introductiv, "isi trag seva din destinul ei aproape unic. Multe sunt motivele pentru care Rosia Montana ar trebui sa fie un exemplu de conectare, armonie, prosperitate, si un model de dezvoltare europeana din Mileniul III. Casa Regala a Romaniei, care a fost martora directa a prabusirilor identitare, institutionale si economico-sociale din a doua jumatate a secolului trecut, nu are cum sa fie indiferenta la drumul Rosiei Montane in viitor. Alaturi de Academia Romana, de bisericile Ortodoxa si Catolica si de societatea civila, Familia noastra va sprijini, in orice fel posibil, salvgardarea si inflorirea virtutilor si valorilor Rosiei Montane, asa cum s-au daltuit ele timp de doua mii de ani".
"Observ, cu durere, ca politicienii romani apara alte interese decat cele ale poporului roman"
In cuvantul sau indelung aplaudat, academicianul Eugen Simion a deplans pozitia autoritatilor statului fata de Rosia Montana si trecerea de partea companiei RMGC a unor academicieni care pretind ca actioneaza in interes public: "Sunt surprins ca acesti colegi ai nostri, din Academie, au trecut in tabara unei corporatii straine. Observ, cu durere, ca politicienii romani apara alte interese decat cele ale poporului roman. Am fost la Rosia Montana; sigur ca problema economica de acolo este importanta si statul trebuie s-o rezolve. Dar n-are voie sa distruga Tara lui Avram Iancu, de dragul unor venituri iluzorii. Ni se spune ca Romania va castiga multi bani din proiectul Rosia Montana. Nu va castiga nimic! Nu ne alegem cu nimic! Ba, totusi, ne alegem cu ceva... Cu un peisaj desfigurat. Cu disparitia semnelor romanitatii noastre... Rosieni, va spun inca o data: nu sunteti singuri! Academia va sustine orice proiect in favoarea rosienilor, mai ales orice proiect cultural si turistic, dar niciodata un proiect care-si propune distrugerea unui spatiu sacru. V-o spune, dvs., ardelenilor, un valah. Un valah european...".
"In Romania, nu se poate distruge tot, nu se poate fura tot!"
Au vorbit multi dintre cei prezenti, intr-o atmosfera patriotica motivata de vechi luptatori ai societatii civile. I-am remarcat pe jurnalistul Mircea Toma, de la revista "Kamikaze", pe Gabriel Petrescu, directorul executiv al Fundatiei Soros, pe Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie, pe Silvia Oostven, vicepresedinta Asociatiei "Heritage", si pe multi altii. In cuvantul sau, istoricul si arheologul Horia Ciugudean i-a condamnat pe intelectualii care apara interesele companiei miniere: "Oportunismul si lasitatea unor asa-zisi intelectuali, cu statura profesionala, dar fara statura morala, explica tragedia aflata in pregatire la Rosia Montana. Statul intervine de partea stramba a lucrurilor, ignorand ca Rosia Montana este un unicat pentru istoria mineritului european". Aurel Santimbrean, fost inginer sef al Exploatarii Miniere Rosia Montana, crede ca aparitia Ghidului va umple un gol de informare, deoarece publicul va avea un document relevant si unic la indemana. Evocand familia Grita, care, in secolul al XVIII-lea, a construit biserici in Rosia, Santimbrean a spus: "Grita a descoperit 1700 kg de aur, din care a construit 7 biserici si 7 scoli confesionale. Azi, dupa 300 de ani, se pune la cale distrugerea celor 7 biserici si a celor 7 scoli. E revoltator! De ce tac presa si televiziunile? Toti au fost cumparati de compania Gold Corporation, ceea ce este o mare rusine pentru numele de roman". Oferind asistentei informatii de la fata locului, rosianul Zeno Cornea a spus: "Compania a distrus deja o parte din Rosia Montana si va trebui trasa la raspundere. A demolat 180 de case, sub diferite pretexte. Rosia este, in primul rand, o valoare culturala, de patrimoniu. Va invitam pe la noi, sa sarbatorim impreuna plecarea companiei care ne-a transformat in paria". La randul sau, violonistul Alexandru Tomescu a spus ca este de partea celor care se opun distrugerii Rosiei Montane si considera ca mult mai multa lume trebuie sa fie informata despre ceea ce ar pierde Romania daca s-ar realiza proiectul RMGC. "Nu merita sa sacrificam Rosia Montana pentru un castig efemer", a adaugat marele violonist.
Ioan Piso, presedintele Fundatiei Culturale Rosia Montana
"Dorim sa ridicam Rosia Montana prin turismul cultural, national si international"
- Domnule profesor, ce ati urmarit, practic, prin editarea acestui ghid, unic in felul lui?
- Am fost manati de convingerea ca autoritatile statului roman trebuie sa apere interesele propriilor cetateni in fata oricaror interese ale unor firme straine. Pentru noi, Muntii Apuseni inseamna si unul dintre spatiile definitorii ale romanilor, iar monumentele istorice pastrate aici le consideram sacre. Credem, apoi, ca avem datoria de a apara pe oricine se bate pentru casa sa, pentru pamantul sau, pentru biserica si pentru mortii sai. Democratia si statul de drept nu pot exista numai in Cluj sau la Bucuresti, si nu si in ultimul catun al acestei tari. De aceea, dorim sa ridicam Rosia Montana prin turismul cultural, national si international.
- Care au fost argumentele cu care ati pledat la Ministerul Culturii, solicitand inscrierea Rosiei Montane in patrimoniul universal?
- Galeriile romane de la Rosia Montana sunt cele mai spectaculoase din lume, iar, in mare parte, poate sute de kilometri, au ramas necunoscute. S-au gasit, insa, pe langa primarul din Rosia Montana, niste istorici "independenti", care sa se impotriveasca inscrierii Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO. Ei sunt independenti numai de adevar si de adevaratele interese ale tarii, nu insa si de clinchetul argintilor. Ghidul nostru nu lor li se adreseaza, ci oamenilor cu bun simt ai acestei tari. Dupa ce il vor fi citit si dupa ce ii va fi insotit in peregrinarile lor prin Apuseni, nu se poate sa nu-si puna intrebarea: de ce trebuie sa se aleaga praful de toata aceasta frumusete?
Foto: LORIN NICULAE
Ghidul poate fi procurat (inclusiv prin comenzi online) de la libraria Carturesti din Bucuresti (tel. 021/317.34.59). A doua lansare va avea loc la Palatul Elisabeta, in 27 iunie.