Raspuns pentru FILOFTEIA, F. AS nr. 957 - "Am cistita cronica de 47 de ani. Ce mai pot sa fac?"

Redactia
ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

Desi infectia vezicii urinare este atestata atat la femei cat si la barbati, femeile sufera de ea mai des, din cauza deosebirilor anatomice ale sistemului de eliminare. La femei, lungimea uretrei este de doar 2,5 cm si din cauza aceasta exista posibilitatea patrunderii infectiei in vezica urinara prin uretra. Pentru a preveni infectia, natura le-a inzestrat pe femei cu un sistem de aparare aflat in peretii canalului de eliminare a urinei. Atata timp cat acest sistem functioneaza, femeia nu este amenintata de infectarea vezicii urinare si a rinichilor. Insa in cazul unui stres, a unei boli, traume fizice sau deficit alimentar, afectarea, chiar si neinsemnata, a sistemului imunitar le ofera bacteriilor o posibilitate pe care ele nu o rateaza. Cele mai importante recomandari alimentare se refera la consumul de apa. Apa poate fi cel mai bun aliat al dvs. Beti cel putin 2 litri de lichid pe zi. Consumul cantitatilor mari de apa va stimula golirea frecventa a vezicii urinare. De asemenea, consumul vitaminei C contribuie la acidularea urinei, iar mediul acid este nefavorabil pentru majoritatea bacteriilor patogene. In schimb, nu consumati zahar si dulciuri; zaharul creste riscul infectarii tractului urinar si favorizeaza micozele. Ca tratament, produsele naturiste si homeopatice administrate corect pot fi miraculoase. Intern: Urinal, Urinosalm, Echinacea, Salutil, Influrex, Chantaris CH9, Formula 6a - dr. Jurj, Solidago CH5, Tonic renal "E-lite", Tonic imunitar "E-lite". Local: Superforte ovulin, Superforte Supozin.
Superforte Supozin este un produs natural ce ajuta la atenuarea manifestarilor in disfunctiile prostatei, colonului, precum si ale aparatului genital feminin. Previne si amelioreaza simptomele precoce ale afectarii colonului si prostatei. Are efecte pozitive in cazurile de tumori la nivelul colonului si al aparatului genital feminin (fibrom), precum si in cazul fisurilor anale. Contine miere, propolis, polen, laptisor de matca, extracte din plante: catina, musetel, cimbru, sunatoare, tataneasa, galbenele, uleiuri esentiale de ienupar, salvie, pin, fenicul, geranium, lavanda, mumio, argila. Pe langa alte afectiuni, e recomandat in probleme ginecologice, afectiuni ale prostatei, cistite, nefrite, uretrite, hemoroizi interni si/sau externi, inflamatii, rani, eczeme si tumori pe colon, afectiuni reumatice.
Superforte Ovulin este un produs natural ce ajuta la atenuarea manifestarilor in dereglarile aparatului genital la femei. Contine miere, propolis, polen, laptisor de matca, extracte din plante: catina, galbenele, tataneasa, sunatoare, salvie, musetel, urzica, cimbru, morcov, mumio, argila. Are actiune antiinflamatorie, antitumorala, antiinfectioasa, decongestiva, calmanta, cicatrizanta, trofica, antimicotica, reglatoare hormonala, regleaza pH-ul vaginal. Este recomandat femeilor care sufera de Candida, Trichomonas, E.Coli, cistita, rana pe col uterin, metroanexita acuta si cronica, chist ovarian, fibrom uterin, cancer de col uterin, polip vaginal si uterin, tumora in zona genitala, vaginita, infectie cu Papiloma virus, dereglari menstruale, sterilitate, micoze, fibromastoza.
Superforte Ovulin si Superforte Supozin se prepara doar in farmaciile "E-lite Nutritia" din Deva, str. Mihai Eminescu, bl. H1, ap. 3, parter.

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Sufar de anxietate si hiperventilatie"
(Raspuns pentru ISABELA STOICESU, F. AS nr. 966)


Intr-adevar, anxietatea sau atacurile de panica pot determina fenomenul de hiperventilatie, in care puteti simti ca nu aveti suficient aer, chiar daca inspirati o cantitate suplimentara. Simptomele pe care le acuzati (palpitatii, nod in gat, ameteli, intepaturi in inima etc.) se datoreaza emisiei unei cantitati prea mari de monoxid de carbon (de catre plamani), ce determina un dezechilibru chimic la nivelul organismului, tradus prin reducerea nivelului acid si cresterea mediului alcalin (alcaloza sanguina), perturbator al ionilor de calciu. Tratamentul recomandat de medicul dvs. este corect, deoarece vizeaza tocmai cauza (anxietatea) generatoare a episoadelor de hiperventilatie. De altfel, tratamentul hiperventilatiei consta in linistirea pacientului si in convingerea de a-si controla procesul respirator (prin autocontrol). Nu stiu in ce masura vi s-a recomandat (ca remediu de prim-ajutor) sa respirati intr-o punga de hartie, pentru ca in felul acesta sa se restabileasca rapid nivelul de monoxid de carbon in organism, prevenind astfel declansarea simptomelor amintite. Daca nu vi s-a recomandat, sunt de parere ca trebuie sa incercati, deoarece rezultatele sunt rapide si multumitoare.
In alta ordine de idei, faptul ca nu tolerati tratamentul anxiolitic prescris de medic impune gasirea altor solutii terapeutice, prin care sa va imbunatatiti starea psiho-emotionala. In caz contrar, orice forma de stres, generatoare de anxietate si chiar atacuri de panica, va conduce spre noi episoade neplacute de hiperventilatie. Asa stand lucrurile, va propun alternativa unei terapii naturiste, care sa inlocuiasca medicatia de sinteza, dupa cum urmeaza:
* Plantele cu efect calmant si relaxant precum levantica, verbina, musetelul sau gura-lupului pot fi administrate sub forma de infuzii, care reduc tensiunea si stresul nervos. De asemenea, valeriana este ideala pentru calmarea tensiunilor, iar ginsengul siberian va ajuta organismul sa faca fata stresului (600 mg, zilnic).
* Din randul produselor aromate (uleiuri esentiale) puteti alege levantica, paciuli sau portocalul amar, ori uleiurile obtinute din trandafir, iasomie, ylang-ylang, cedru si santal. Aceste uleiuri eterice se folosesc sub forma de inhalatii sau pulverizari in incapere, zilnic, avand un efect calmant puternic asupra sistemului nervos central.
* Atacurile de panica pot fi controlate prin administrarea unui amestec din pulberi de sulfina si sunatoare, 3-4 lingurite pe zi, inaintea meselor principale.
* Laptisorul de matca (crud) stimuleaza secretia de neuro-transmitatori cerebrali (serotonina, dopamina, acetil-colina) necesari inducerii starii de calm. Se administreaza 1-2 g pe zi timp de 21 de zile, cu 14 zile pauza, dupa care cura se poate relua.
* Senzatiile de ameteala se pot corecta prin administrarea de capsule cu ghimbir (3x1 capsule/zi), pana la disparitia lor.
* Extractul din muguri de tei argintiu este un gemoderivat cu actiune anxiolitica restabilind procentul de serotonina cu efect calmant, indicat in distonii neuro-vegetative cu manifestari de anxietate, tulburari cardiace induse de stres (tahicardie), nervozitate, tulburari depresive in general. Se administreaza 50 de picaturi diluate in 100 ml apa, de trei ori pe zi, inainte de mese.
* Consumati din abundenta alune, curmale, smochine, ananas, papaia, rosii si vinete (aport de serotonina) - cartofi, fasole, paste, orez, paine integrala, banane, lapte (triptofan), luati suplimente de B-complex si fier, importante in gestionarea stresului, eventual Calmogen sau Anxivital (produse naturiste).
Sa auzim numai de bine!



GEORGIANA TRUSCA - farmacist, Targu Jiu, e-mail: mirutageorgi@yahoo.com

"Tatal meu are niste rani urate pe picioare, cu diagnostic incert"
(Raspuns pentru NICOLETA R., F. AS nr. 965)


Am 31 de ani, de profesie sunt farmacist si consider ca raspunsul meu va poate fi de folos. Tatal dvs. este posibil sa aiba si diabet, si de aceea nu se vindeca acele rani. Daca este asa, se vor vindeca mai greu, ca urmare a acestei boli, care este mai grava prin consecintele ei decat boala in sine. Insa, indiferent din ce cauza sunt acele ulceratii, va sfatuiesc sa ii dati sa foloseasca prin aplicare locala niste comprese sterile, speciale, cu hidrocoloid sau spuma de poliuretan, ce absorb secretiile. Ele se numesc PERMA FOAM (producator Hartmann), de diverse dimensiuni. Sunt comprese speciale, pentru asa ceva se tin pe locul afectat mai mult timp, chiar si 24 de ore, pana cand se va umple aceasta compresa cu lichid de la rana. O schimbati cu alta, noua, cu spalare in prealabil cu apa si sapun (nu cu apa oxigenata, cum ati facut pana acum, deoarece poate deteriora spuma). Va recomand si un consult de specialitate la un flebolog, dr. Zamfir Cristian, in Bucuresti, la CMDTA (Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Ambulatoriu), pe str. Washington nr. 8-10 (pe langa Guvern).
Pentru mai multe detalii, va stau la dispozitie la telefonul de serviciu 0253/21.82.21, farmacia "Geofarm", sau pe adresa de e-mail.
Va doresc multa sanatate!

BOICEA FLOREA - Draganesti-Olt, tel. 0249/46.62.02, 0741/37.27.94

"Am o fistula perianala operata, dar ma confrunt in continuare cu dureri si scurgeri de puroi"
(Raspuns pentru TEODOR NEDELCU, F. AS nr. 969)


Stimate domn, va propun un tratament relativ simplu si care sper sa va ajute. Folositi tinctura de marul-lupului, sub forma de comprese, de doua ori pe zi. Fiecare compresa se tine 50-60 minute. Tinctura are capacitatea de a colecta secretiile si de a preveni infectiile. Dupa ce s-a inchis fistula, folositi un unguent pe baza de marul-lupului, musetel, armurariu si galbenele (in parti egale). Reteta a fost publicata in "Formula AS" de mine. Unguentul se aplica tot de doua ori pe zi, in strat subtire. Nu se aplica pe rani deschise. Unguentul este util si in hemoroizi. Daca aveti nelamuriri sau nu puteti sa preparati unguentul, va rog sa ma contactati. Va doresc sanatate.