Osteita
(Inflamatia tesutului osos)
Se vor aplica pe locul inflamat cataplasme cu argila rece. La inceput subtiri, de maximum 1/2 cm, dupa care ele vor deveni din ce in ce mai groase, pana la 2 cm. Cataplasmele se vor pune de 3-4 ori pe zi, iar in restul timpului, bolnavul se va odihni. Daca se formeaza puroi, cataplasmele se vor schimba mai des. La originea osteitei se afla, frecvent, tuberculoza si sifilisul, deci daca este cazul, se va trata neaparat afectiunea fundamentala. Regimul va fi vegetarian, neiritant.
Fracturi
Dupa ce osul a fost repus in pozitie normala, se va ajuta sudarea acestuia, aplicand cataplasme groase, caldute, care vor fi repetate pana la vindecarea completa. Dupa vindecare, se vor continua aplicarile in fiecare zi, si anume cate o cataplasma groasa si calduta pe locul fracturii. Daca se produce o inflamatie, se va trece la utilizarea de cataplasme reci.
Artrita
Bolnavul va face zilnic o baie calda cu adaos de argila (3-4 kg). Pe locul dureros se vor pune cataplasme cat mai calde (atat cat suporta bolnavul). Daca apar supuratii, cataplasma va fi inlocuita mai des. Se impune, de asemenea, tratamentul cu argila pe cale bucala, iar alimentatia va fi preponderent vegetariana. In asemenea cazuri grave, bolnavul nu va mai face bai. I se vor aplica doar cataplasme.
Contuzia articulatiilor
Pentru a opri hemoragia articulara, se vor aplica pe locul contuziei cataplasme groase de argila rece. Dupa doua zile, acestea vor putea fi inlocuite cu un masaj usor cu noroi argilos.
Entorsa
Se vor aplica cataplasme groase de argila rece. Si mult timp dupa vindecare, se va face un masaj usor cu noroi argilos sau se va aplica cate o cataplasma, pentru a fortifica zona rupturii.
Reumatism articular
Exista doua cazuri: reumatismul articular acut si reumatismul articular cronic.
Reumatism articular acut
Ca sa nu fie iritanta, alimentatia va fi exclusiv vegetariana. Se vor evita, deci, bauturile excitante precum cafeaua, ceaiul, alcoolul. Pentru a-si potoli setea, care este intensa, bolnavul va bea numai apa. Se vor aplica pe zonele dureroase si inflamate, cataplasme groase cu argila rece, care vor fi schimbate imediat ce se incalzesc si produc o senzatie neplacuta. Cand durerile se vor fi calmat putin, se vor putea face masaje usoare cu noroi argilos, de 3-4 ori pe zi. Noaptea, se va aplica pe abdomen o cataplasma groasa cu argila calduta. Bolnavul nu trebuie sa fie constipat, dar la nevoie, situatia se va remedia cu ceaiuri laxative sau cu clisme.
Reumatism articular cronic
Inainte de a incepe un tratament local, trebuie pregatit organismul, care are nevoie de o curatare completa. Si se vor trata - daca ele exista - afectiunile aparatului digestiv. Pentru curatarea organismului, bolnavul va trece la un regim vegetarian, excluzand din alimentatie alcoolul, ceaiul, cafeaua si toate produsele excitante sau iritante. Se va lua in fiecare zi, pe cale bucala, o lingurita de argila pudra, intr-o jumatate de pahar cu apa. La capatul celor 3 saptamani de regim preparator, pacientul va putea incepe tratamentul propriu-zis, care este acelasi ca la reumatismul articular acut.
Reumatism muscular
Se vor aplica pe zona dureroasa cataplasme groase cu argila rece. Seara, se vor pune pe coloana vertebrala cataplasme subtiri cu argila calduta. Daca este vorba de un reumatism acut, vindecarea va fi rapida: va fi suficient sa se schimbe cataplasmele aplicate pe regiunea bolnava, de cate ori va fi nevoie. Daca este vorba de un reumatism cronic, bolnavul va trebui sa treaca la un regim vegetarian, pentru a-si dezintoxica organismul.
ORTOPEDIE
Deviatii ale coloanei vertebrale
Deviatiile se produc mai cu seama la copii, dar pot aparea si la persoanele adulte. Indiferent de cauza deviatiei, se vor aplica zilnic in zona respectiva cataplasme groase cu argila rece. Iar dupa inlaturarea cataplasmei, se va face un masaj usor cu noroi argilos rece, vreme de 10 minute. Din doua-n doua zile, se vor aplica pe toata lungimea coloanei vertebrale, cataplasme groase cu argila calduta. Regimul va fi vegetarian si intaritor. Deviatia coloanei vertebrale se produce, in general, la copii si are denumirea de scolioza.
In afara orelor de program scolar, copiii trebuie sa practice anumite sporturi, nu doar pentru a-si dezvolta musculatura, ci si pentru rectificarea, prin miscari repetate, a deprinderilor gresite insusite in clasa. De departe, natatia e cel mai bun sport pentru coloana vertebrala, dar li se recomanda toate jocurile sportive, fara excese, atat copiilor, cat si adultilor.
Parintii si educatorii trebuie sa fie atenti la pozitia copiilor, mai ales in clasa sau la lectii. Masa de lucru sau banca trebuie sa se afle la o inaltime potrivita in raport cu scaunul si la distanta potrivita. Lumina trebuie sa vina din stanga si sa fie suficient de puternica.
Deformarea membrelor
In primul rand trebuie tratata cauza deformarii. Regimul va fi vegetarian si intaritor si bolnavul va lua argila pe cale bucala. In fiecare zi se va aplica pe zona deformata o cataplasma cu argila rece, cu grosimea de circa un centimetru. Imediat dupa indepartarea acesteia se va face, aproximativ 10 minute, un masaj usor cu noroi argilos. Din doua-n doua zile, se vor aplica pe toata lungimea coloanei vertebrale cataplasme groase cu argila calduta. Pe membrul deformat se vor face, cat mai des posibil, dusuri cu apa rece.
In rezumat, la toate afectiunile osoase, va fi tratata zona afectata cu cataplasme reci, iar pe coloana vertebrala se vor aplica numai cataplasme caldute. Dar va trebui tratata neaparat, daca exista, maladia fundamentala.
OPINIA SPECIALISTULUI
"Experientele de acum 100 de ani mai sunt doar in parte valabile"
Au trecut 11 ani de cand in revista "Formula AS" s-a publicat primul articol despre virtutile vindecatoare ale argilei. La acea ora, subiectul era cvasinecunoscut, cu toate ca oferisem persoanelor in suferinta, vreme de 15 de ani, acest tip excep tio nal de argila. In tot acest timp, am observat ca multe dintre bolile cronice (ente ro colite, gastrite, melene, dereglari endocrine, insuficiente renale, ciroze etc.) se vin de cau uluitor de repede.
Este demn de subliniat faptul ca argila pe care o folosim vindeca spec ta culos persoanele care au mai multe afectiuni cronice. Asta face diferenta dintre tratamen tul cu argila (care nu are nici un efect secundar) si tratamentele alopate. In acest caz, daca se prescriu mai multe medicamente, efectele secundare ale unora anu leaza efectul principal al celorlalte. In urma cu 30 de ani, student fiind, pro fe sorul care ne preda cursul de medicamente si-a incheiat capitolul Antibiotice intr-un mod care ne-a lasat pe toti perplecsi, spunand: "Timpul va decide daca descoperirea antibioticelor a fost un castig sau o pierdere pentru omenire; cu cat antibioticele vor fi mai puternice, cu atat germenii patogeni vor fi mai rezistenti, iar terenul de lupta dintre antibiotic si germenii patogeni, care este organismul uman, va fi tot mai ravasit".
Si, intr-adevar, in prezent observam cate probleme grave genereaza trata men tul cu antibio tice: distrugerea microflorei intestinale si a florei colonului (se recu noas te oficial ca anti bioticele constituie principala cauza a cancerului de colon), aparitia micozelor, scaderea imu nitatii etc. In urma tratamentelor cu antibiotice, ger menii patogeni au devenit din ce in ce mai rezistenti, dovada fiind faptul ca de multe ori tratamentul aplicat nu da rezultatele asteptate.
In urma cu 25 de ani, sotia mea a fost diagnosticata in clinica din Cluj cu gas trita si enterocolita. Decanul Facultatii de Medicina de-atunci i-a spus sa nu-si faca sperante de vindecare, pentru ca aceste boli cronice le va duce in mor mant. Totusi, a fost suficienta o cura de trei saptamani cu argila, ca aceste boli sa ramana pur si simplu o amintire. Dupa atatia ani de experienta, pot afirma cu ras pun dere ca bolile digestive care sunt cauzate de germeni patogeni extrem de rezis tenti (care cedeaza mai greu) pot fi eliminate cu doze succesive de soc (40-50 portii de argila), luate la interval de 2-3 zile.
Initiativa dvs. de a reimprospata memoria cititorilor "Formulei AS" in legatura cu traditia tratamentelor cu argila este lau dabila, dar experientele de acum 100 de ani mai sunt doar in parte valabile. Doc to rul Paul Lacoste recomanda folosirea apei purificata cu argila, dar aceasta reteta nu mai este valabila in zilele noastre, din cel putin trei motive: * Sunt sufi ci ente trei zile de stres ca sa eliminam cantitati masive de minerale si oligoelemente, care sunt catalizatori pentru milioane de reactii biochimice care au loc simultan in organism. * In prezent suntem "bombardati" cu toxine, pe care le luam involuntar din aer sau li chide, dar si voluntar - din alimente chimizate, vaccinuri si medi ca mente. * Ger me nii patogeni au devenit extrem de rezistenti, mai ales in contextul defi ci tului imunitar de care suferim cu totii.
In acest context, recomandarea de a se folosi doar apa de argila, inlaturandu-se astfel posibilele accidente, este depasita, de oa rece argila nu este solubila in apa, prin decantare nefacandu-se decat purificarea apei, fara a avea virtuti terapeutice. Daca se bea doza de argila cat mai tulbure, aceasta suspensie este solubila in sucul gastric si asimilabila. Sus pen sia de argila este un excelent pansament gastric si distruge selectiv ger me nii pa to geni din tubul digestiv. Mai mult, argila are si un puternic rol antitoxic, fiind capa bila sa inglobeze toxinele si metalele grele din orga nism, pe care le elimina fizio logic.
Cert este ca argila ALGO nu are nici un efect secundar! Dovada sta faptul ca nu am avut nici o reclamatie in cei 11 ani de cand o comer cia lizam. In speranta ca mesajul meu a fost corect inteles, va multu mesc!
Cu stima,
Ing. chimist Mircea Bocan
D-l MIRCEA BOCAN poate fi contactat la tel. 0258/86.56.77 sau 0258/83.58.02