Jaf forestier in Muntii Apuseni

Ion Longin Popescu
Asociatia Culturala "Valahii" din Cataluna, Spania (www.valahii.blogspot.com), condusa de Ovidiu Grosu (valahii@yahoo.es, tel.: 0761.73.79.02), a sesizat recent Garda Nationala de Mediu de la Bucuresti cu privire la un jaf scandalos din patrimoniul forestier national.

In judetul Alba (parca toate nenorocirile din domeniul protectiei mediului se intampla anume in acest judet, care gazduieste aurul si cuprul Romaniei, dar si pe cei mai corupti politicieni locali si judeteni!), pe teritoriul comunei Ceru Bacainti, persoane necunoscute taie in mod necontrolat mii de salcami monumentali, pe care localnicii cred ca-i transporta in Ungaria, informeaza Ovidiu Grosu. El descrie scandalizat modul de operare al "bandelor", care par a fi controlate chiar de agentiile locale judetene de mediu si forestiere, prin persoane transferate din judetele Harghita si Covasna, de catre Ministerul Mediului. Aceste persoane ocupa functii de decizie in structurile administrativ teritoriale. "Este destul!" striga Ovidiu Grosu. "Verestoy-ii" au defrisat Vrancea, Harghita si Covasna, iar acum au intrat cu toporul in Muntii Apuseni! In singura rezervatie compacta de salcam din tara!

Dispar 1000 de metri cubi de salcam pe zi!

Pentru inceput, spune Grosu, se deschide un drum asa zis forestier, de la baza muntelui pana pe creasta sau platoul ce urmeaza a fi defrisat, dupa care se trece la taiere si defrisare masiva si necontrolata de salcam matur, care este aruncat de pe varful muntelui, prin rostogolire, pana jos, la baza. In traseul sau, busteanul rupe totul in cale, puiet si orice alta clasa de vegetatie. Dupa terminarea acestui traiect criminal, bustenii sunt stocati la marginea drumului, unde sunt taiati in chituci, la masura, si decojiti, apoi incarcati in camioane cu prelata, unele din ele cu numere de Ungaria. Jaful s-a intensificat in momentul in care organizatia "Valahii" a anuntat ca doreste infiintarea de comunitati ecologice in diferite zone ale tarii cu deficit de populatie de origine romana, cum ar fi judetele Harghita, Covasna, Alba, Mures, Cluj etc.: "Dupa ce, in mod oficial, am adus la cunostinta primariei din Ceru Bacainti ca vom deschide, in vara acestui an, o comunitate numita "Eco-Valahii", infiintata din familii tinere de intelectuali intorsi de la munca, de pe meleaguri straine, a inceput o adevarata frenezie care tinde spre salbaticie, de taiere a padurii de salcami. Se scot circa 1000 m3 de lemn pe zi!", afirma Ovidiu Grosu.

"Camioanele cu lemn trec zilnic prin fata primariei!"

Surprins de modul barbar in care o padure monument este jefuita fara mila, presedintele asociatiei "Valahii" isi continua plangerea catre Comisarul General de Mediu: "Va rugam insistent sa demarati o ancheta pe considerente penale, in care sa fie cercetat si primarul Ioan Trif, din comuna Ceru Bacainti (camioanele cu lemn trec zilnic prin fata primariei), impreuna cu cei de la respectivele agentii judetene de mediu. Domnule Comisar General, va sta la indemana sa faceti istorie, evitand un dezastru ecologic sau poate un masacru uman. De aceea, va rugam sa interveniti prompt in stoparea taierilor din Muntii Apuseni! Dorim ca aceia care se fac vinovati de acest dezastru sa fie obligati ca, pe cheltuiala proprie, sa impadureasca de trei ori suprafetele defrisate, in afara de sanctiunea penala, ca un exemplu de justitie".