FLORIAN PERETZ - "Stimati frati romani, pentru binele dvs. si al copiilor dvs., ajutati-i pe deputati si senatori sa inteleaga ca ei nu trebuie sa se manance ca niste caini, ci sa traiasca in pac

Ion Longin Popescu
Om de afaceri romano-american, Director General al International Engineering & Technologies Group din Romania si SUA

Potrivit Institutului National de Statistica, productia industriala a Romaniei a crescut, pe primul trimestru al acestui an, cu 24,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut. In decembrie, ziarele titrau: "Industria isi revine rapid", "Avansul Industriei" etc., ceea ce inseamna ca si in 2010 industria inregistrase cea mai mare crestere a volumului de activitate. Cu toate acestea, este evident ca nu vom iesi foarte curand din criza, spun analistii, si a spus-o recent chiar si presedintele Basescu, deoarece avansul consemnat de industrie este insuficient pentru a sustine celelalte ramuri ale economiei. Resimtim dureros pana astazi dezindustrializarea Romaniei, inceputa la sfarsitul anilor 2000, cand sute de intreprinderi, fabrici, combinate, exploatari miniere etc. au fost inchise, la presiunea FMI si a altor institutii internationale. Practic, tara noastra a fost lasata fara parghiile industriale de control al economiei, desi nu trebuie sa blamam numai strainatatea pentru asta. Ca sa intelegem ce sanse reale sunt ca semnele de crestere economica semnalate in ultimele luni sa fie urmate de iesirea reala din recesiune si apoi din criza, ne-am adresat unui industrias. Florian Peretz este om de afaceri romano-american, presedinte onorific al asociatiei "Christian Businessmen and Professionals" din Romania. Traieste in America, in orasul Troy, Michigan, din 1986, cand a traversat inot Canalul Bega-Cerna, in timpul unei nopti cu lapovita si ninsoare, si apoi, ajungand la sarbi, a cerut azil politic in SUA. Fost inginer de cai ferate, specializat in proiectare de scule si subansamble auto la concernul General Motors din Detroit, Peretz a creat la Oradea, dupa 1991, firme de productie si servicii, investind peste 5,5 milioane de dolari.

"Mergeti in majoritatea oraselor tarii si veti vedea dezastrul produs de guvernantii care au condus tara de la Revolutie incoace"

- Se implinesc 20 de ani de cand ati inceput sa va formati ca industrias romano-american. Cum arata Romania industriala dupa doua decenii de la Revolutie?

- Intr-adevar, cu multi ani in urma, in decembrie 1991, am pus bazele primei noastre societati comerciale in Romania, iar in 1992, am incorporat doua societati cu acelasi obiectiv: formarea inginerilor romani pentru proiectare pe computer, in industria mondiala. Au trecut anii, si noi, din asa-zisul "garaj" al inceputului, am intemeiat o "industrie" - spun unii. Din pacate, in timp ce noi, o mana de investitori din strainatate, incercam sa punem o industrie pe picioare, guvernantii romani au transformat industria romaneasca existenta in mormane de cladiri si fiare vechi. Mergeti in majoritatea oraselor tarii si veti vedea dezastrul produs de guvernantii care au condus tara de la Revolutie incoace. Totul a fost prapadit de ei! Sigur, mai exista ceva industrie, cea care a incaput pe maini bune (precum Automobile Dacia). Metalurgia mai fumega, dar ar putea sa-si puna motoarele sa functioneze din plin, daca guvernul roman si sindicatele ar sti sa reprezinte - nu interesul lor propriu, ca persoane, ci interesul colectiv si cel national. Totusi, ca printr-un miracol, Romania industriala este inca o realitate, si e in crestere, iar asta face ca, pana la sfarsitul acestui an, sa avem speranta ca si tara noastra ar putea iesi incet din criza economica. Pentru asta, statul trebuie sa faciliteze tuturor antreprenorilor si investitorilor un climat prielnic de dezvoltare. In acest context, instabilitatea creata de Banca Nationala prin cresterea puterii de cumparare a leului in raport cu euro este o mare greseala. Aceasta fluctuatie sperie investitorul strain, care are interesul sa vina intr-o tara cu stabilitate financiara.

- In acest caz, ce interes mai poate reprezenta Romania pentru investitorii straini?

- Romania, la aceasta ora, este interesanta pentru investitorii straini doar daca poate intra in competitie cu India si China, altfel nu are cum supravietui. Ca sa fie competitiva cu India si China, Romania trebuie sa-si liberalizeze forta de munca, nu sa impuna legi arbitrare sau vise politicianiste. Trebuie sa incurajeze investitorul strain prin Noul Cod al Muncii, si numai atunci, prin competitie, salariile vor creste, in functie de cererea existenta pe piata fortei de munca.

"Trebuie sa se revina la fostele scoli profesionale"

- Potrivit presei, exportul Romaniei de utilaje, aparatura electrica si piese auto a crescut in 2010 cu peste 30% fata de 2009. Cresteri importante s-au inregistrat si in acest an. Care credeti ca este explicatia?

- Da, a crescut si va creste, pentru ca Romania mai are inca spirit antreprenorial independent si resurse umane si energetice pentru dezvoltarea industriei. Sigur este insa ca va avea probleme mari in viitor, si aceste probleme vor veni din organizarea invatamantului profesional, pe domenii tehnice, invatamant care la aceasta ora este aproape inexistent. Statul trebuie sa aiba in vedere ca tinerii care au absolvit un liceu se vor inrola cu greu intr-o meserie ca strungar, frezor, lacatus, electrician, sudor. Ei viseaza bani multi si imediat. Din acest motiv, trecerea tinerilor care vor lucra in industrie, la varsta de 14-15 ani, printr-o scoala profesionala, si nu neaparat printr-un liceu, este absolut necesara. La aceasta varsta, tanarul se va alipi de meseria lui si va ramane loial acesteia. Nu toti oamenii unei tari pot fi absolventi de facultati, nu toti pot fi functionari. Guvernantii trebuie sa inteleaga acest lucru si imediat sa revina la fostele scoli profesionale, pentru ca, altfel, rezerva de personal din industria romaneasca va muri peste 5-10 ani.

- In anii '90, s-a spus ca privatizarea va scoate tara din saracie. Cum vedeti situatia post-privatizare?

- Pana acum, statul a tot vandut activele din industrie, dar, in marea majoritate, nu a vandut unor antreprenori cu putere de a redresa acel sector industrial. A vandut unor oameni care au facut bani din fier vechi, chiar daca masinile si halele mai erau utilizabile. Practic, guvernantii de dupa revolutie au fost mereu angajati intr-un razboi politico-mafiot, asa ca, atunci cand unii erau la putere, vindeau si distrugeau tot ce puteau, iar cei ce erau in opozitie strigau: "Uite hotii"; cand veneau cei din opozitie la putere, distrugeau si furau si ei tot, iar ceilalti strigau: "Uite hotii". Toti au avut aceleasi obiective mizerabile, si din interese proprii, ignorand poporul si tara, au prapadit totul. Daca, totusi, mai exista ceva, exista datorita unor oameni din afara sistemului, oameni care s-au daruit si au avut un obiectiv serios, fie el chiar si interesul realizarii unei afaceri prospere personale sau transnationale. Revin din nou la exemplul francezilor care, impreuna cu inginerii si muncitorii romani, au renascut uzinele Dacia, o afacere care era pe moarte.

- Ce recomandari ati face guvernantilor si opozitiei pentru viitorul imediat sau mai indepartat?

- Tuturor politicienilor le-as recomanda, in primul rand, sa fie intelepti. Cearta si tiganeala le consuma puterea de a face lucruri bune pentru tara. Ii distrug viitorul. Sa nu mai arunce vina unii pe altii. Cand s-au gandit ca vor sa preia guvernarea, trebuia intai sa stie la ce se inhama. Puterea si opozitia au devalizat suficient aceasta tara, cu toti dimpreuna. Sa zica stop! Pana aici! Au lovit destul in aceasta natiune, trebuie sa ne unim acum toate eforturile si sa ajutam la vindecarea tarii. Fara pace, nu e prosperitate, razboiul aduce dezastrul. Stimati frati romani, pentru binele dumneavoastra si al copiilor dumneavoastra, ajutati-i pe deputati si senatori sa inteleaga ca ei nu trebuie sa se manance ca niste caini, ci sa traiasca in pace, pentru vindecarea tarii!

"Daca ai reusit sa platesti furnizorii si angajatii, este un mare har de la Dumnezeu"

- Care sunt principalele provocari si greutati ale unui industrias in Romania?

- Criza economica mondiala, dezvoltarea si cresterea accelerata a tarilor indo-asiatice au creat multe greutati oamenilor de afaceri si profesionistilor europeni si americani. Pretul produselor a scazut, iar clientul nu mai are lichiditatile de care dispunea cu ani in urma. Din aceste motive, timpul platii marfurilor s-a extins mult, uneori depasind 180 de zile de la data facturarii. Daca ai reusit sa platesti furnizorii si angajatii, este un mare har de la Dumnezeu, in conditiile de azi!

- Conduceti o asociatie a oamenilor de afaceri crestini. Este compatibil crestinismul cu afacerile?

- Nu voi dezvolta filosofia crestinismului in afaceri. Voi spune doar ca, la fabricile noastre din Oradea, nu am acceptat niciodata sa trimitem oamenii in somaj, si, pana azi, nu am trimis nici un om in somaj. Mai mult, am gasit locuri de munca si pentru oameni cu handicap fizic, si pentru unii cu handicap psihic. La Oradea, am creat mai bine de 500 de locuri de munca: peste 300 pentru ingineri si peste 200 pentru muncitori, in firmele pe care le-am infiintat in ultimii 20 de ani. Ei lucreaza atat in proiectare, cat si in fabricarea de dispozitive pentru liniile de fabricatie a automobilelor, pentru toti producatorii de autoturisme din Europa si America de Nord. Pe orizontala, avem cateva firme furnizoare de materii prime, componente si servicii, unde s-au creat alte peste 1000 de locuri de munca. Altfel spus, impreuna cu prietenii care conduc firmele pe care le-am fondat in Oradea, purtam responsabilitatea a peste 1500 de slujbe in Romania. Daca situatia geopolitica internationala ii va face pe politicienii romani sa nu mai manance roscove cu porcii, precum fiul risipitor din Biblie, recunoscand tot ce au gresit pana aici, atunci Dumnezeu va vindeca si binecuvanta tara si poporul roman. Sa ne rugam ca Bunul Dumnezeu sa o faca din plinatatea Divinitatii Sale.

D-lui Florian Peretz ii puteti scrie la e-mail: fperetz@flash.net