Raspuns pentru NICOLETA - Bucuresti, F. AS nr. 823 -"Sunt gravida si am colita de fermentatie"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

Stimata doamna, vreau sa vin in ajutorul dvs. punandu-va la dispozitie o reteta tamaduitoare pe care o folosesc eu in cazul in care pacientii si pacientele mele prezinta aceeasi simptomatologie ca si cea descrisa de dvs. Asadar: 1. Urmati tratamentul (pe termen lung) cu infuzie de roinita - 1 lingurita de pulbere de frunze la o cana cu apa clocotita. Se infuzeaza 15-20 minute, dupa care se strecoara. Doza este de 3 cani pe zi. 2. Procurati produsul Redigest promovat de prestigioasa firma "Hofigal" Bucuresti - care contine concentrat de silimarina (din Armurariu) si cuticula de pipote de pui, cu actiune complementar alimentara la hrana zilnica, rol de substituent polienzimatic, indicat in reglarea tulburarilor digestive (secretorii, inflamatorii, ulcerative). Actioneaza ca hepatoprotector, antiinflamator si antiseptic la nivelul tubului digestiv, al organelor anexe, reglator al proceselor de digestie si absorbtie, reglator al tranzitului intestinal, reglator al motilitatii tubului digestiv si al colecistului. Produsul nu are contraindicatii si efecte adverse, nu interfereaza linia metabolica a altor medicamente.
Doza de atac: 2 capsule sau comprimate, de trei ori pe zi, cu jumatate de ora inaintea meselor.
Doza de intretinere: 2 capsule sau comprimate de doua ori pe zi, inaintea meselor de pranz si seara.
In formele cronice, tratamentul se face in cure de trei saptamani, cu pauze de 3-5 pana la 10 zile. Se recomanda doua cure consecutive si apoi tratament de intretinere. Pe viitor, trebuie sa schimbati radical conduita alimentara respectand urmatoarele indicatii: * Evitati formarea gazelor intestinale, consumand alimentele in tihna, cu inghitituri mici, eliminand riscul de aerofagie. Unele mancaruri favorizeaza procesele meteorice, borborismele, furnizand bacteriilor intestinale producatoare de gaze substante nutritive. Asadar, evitati: fasolea, mazarea, lintea, varza, ridichiile, ceapa, caisele, bananele, prunele, vinul, laptele, smantana. * Evitati mancarurile grele, bogate in grasimi, prajelile si rantasurile. * Nu mestecati guma. * Reduceti cantitatea de bauturi acidulate (Cola, bere). Nu beti cu paiul sau direct din sticla. * Evitati stresul, fumatul, cafeaua, alcoolul. Luati suplimente (probiotice) din clasa acidophilus. Ele impiedica dezvoltarea bacteriilor producatoare de gaze in intestin. Efect asemanator are si ceaiul de menta.
Respectand toate aceste indicatii, am speranta ca vom auzi numai vesti bune despre dvs. Multa sanatate!

"Sufar de inapetenta"
(Raspuns pentru HANU MIHAI - Bucuresti, F. AS nr. 961)


Lipsa cronica a poftei de mancare este, practic, un semnal care avertizeaza ca in organism exista niste deranjamente care trebuie cautate si tratate, mai ales daca lipsa apetitului se prelungeste mai mult de doua-trei saptamani. Acest simptom poate fi intalnit in numeroase afectiuni si, de aceea, este aproape imposibil un diagnostic bazat numai pe aparitia acestui semn. Trebuie stiut ca mai toate bolile infectioase febrile sunt insotite de reducerea sau lipsa poftei de mancare. La fel se intampla si in bolile stomacului, intestinelor, ficatului, plamanilor, pancreasului, in bolile tumorale, nervoase sau in cazul intoxicatiilor.
In concluzie, inapetenta poate fi, uneori, semnul premergator unei boli, urmand ca, dupa scurt timp, sa se instaleze si alte simptome care ajuta sa se contureze tabloul clinic specific bolii respective. De aceea, va sfatuiesc sa nu va rezumati la un tratament superficial, ci sa incercati aflarea cauzei precise care sta la baza instalarii inapetentei. Diagnosticarea si tratarea corecta a cauzei care determina inapetenta este absolut obligatorie, tinand cont ca un astfel de simptom poate fi indus, uneori, de afectiuni dintre cele mai grave. Nu neglijati!
In alta ordine de idei, fitoterapia pune la dispozitie persoanelor care manifesta simptomul de inapetenta, plante cu efect tonic general si proprietati stimulative ale poftei de mancare si ale unei bune digestii. Dintre acestea, recomand frunzele de nuc, troscotul, rizomii de pir, cimbrul, tintaura sau fructele de maces. Prin continutul lor bogat in substante active energizante, vitamine, saruri minerale si oligoelemente, sunt recomandate in stadiul de convalescenta dupa bolile infectioase sau dupa alte boli consumptive (care duc la slabirea bolnavului), atat la persoanele in varsta, cat si pentru persoanele mai tinere. Infuziile sau decocturile din plantele mentionate trebuie indulcite cu miere, atat pentru corectarea gustului lor, cat si pentru aportul energetic furnizat de glucidele continute.
Exemple de formule din plante, care stimuleaza pofta de mancare, usureaza digestia si contribuie la o cat mai buna asimilare a alimentelor:
* 10 g tintaura + 20 g pelin + 10 g anghinare + 30 g conuri de hamei + 30 g papadie. Se administreaza sub forma de infuzie - o lingurita de amestec de plante la o cana de apa. Se beau 2-3 cani pe zi, intre mesele principale.
* 20 g tinctura de gentiana + 40 g tinctura de coji de portocale + 20 g tinctura de scortisoara + 20 g tinctura de pelin. Se iau 30-40 picaturi (amestec) de tinctura, in putina apa, cu o jumatate de ora inainte de mesele principale.
In acelasi scop se pot utiliza pulberile obtinute din cimbru, obligeana, lemnul-Domnului si salvie. Se administreaza cate o lingurita pulbere, obtinuta prin rasnirea plantei, de 3-4 ori pe zi, inaintea meselor principale.
Suplimentarea organismului cu vitamina C (500-1000 mg/zi) stimuleaza apetitul alimentar si faciliteaza absorbtia nutrientilor la nivelul intestinului subtire. Sa auzim numai de bine.

ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Am spondiloza cervicala si un epiteliom care nu se vindeca"
(Raspuns pentru HAUCA GHEORGHE - Resita, F. AS nr. 958)


Artroza si spondiloza reprezinta stadii diferite de uzura a aparatului locomotor. Aparitia acestor forme de reumatism degenerativ se face insidios si reprezinta cumularea maxima a erorilor de functionare articulara, care are repercusiuni asupra cartilajelor si discurilor articulare, care isi pierd elasticitatea si devin friabile.
Cele mai eficiente terapii sunt cele balneare, acupunctura, reflexoterapia si masajul terapeutic. Ca dieta, cea vegetariana este recomandata in astfel de afectiuni. Tratamentul naturist si homeopatic poate reduce simptomele si amelioreaza afectiunea, daca e urmat cu strictete pe perioade indelungate. Asadar, va recomand sa administrati:
Intern: Cartilaj de rechin, Ulei de peste, Artrisalm, Arnica CH7 (daca simptomele se agraveaza in conditii de umezeala, frig etc), Bryonia CH7 (daca simptomele se agraveaza la miscare), Tonic antirem "E-lite".
Local: unguent cu spanz, venin de albine sau shungit.
Tonicul antirem "E-lite" are efect antiinflamator, antireumatic, antigutos, antiartritic, antiedematos, calmant al durerilor reumatice, depurativ. Contine miere, propolis, polen, laptisor de matca, extracte din mladite de vita-de-vie salbatica, salcie, muguri de frasin, muguri de jneapan, brusture, arnica, rasina, ulei esential de pin, salvie, geraniu, lavanda. Este recomandat persoanelor care sufera de reumatism cronic, poliartrita reumatoida, spondiloza cervicala, artroza, gonartroza, osteoporoza, coxartroza, guta, edeme, adenopatii, inflamatii de diverse etiologii, bursite.
Tonicul antirem "E-lite" se prepara doar in farmaciile "E-lite Nutritia" din Deva, str. Mihai Eminescu, bl. H1, ap. 3, parter.
(Raspuns valabil si pentru MARIA - Satu Mare, "Reumatismul mi-a uzat toate oasele", F. AS nr. 958)

VASILE STANCIU - fitoterapeut, Bucuresti, tel. 0724/37.32.48, 0755/77.08.50

"Prietena mea are malformatie Arnold Chiari"
(Raspuns pentru ANDA TIME, F. AS nr. 960)


Malformatia Arnold Chiari, dupa datele stiintifice, are cauze genetice. Aproape in toate cazurile este insotita de siringomielie, o afectiune grava a maduvei spinarii cervicalo-toracale, care produce dureri de cap, insotite de varsaturi si tulburari ale starii de constienta. De obicei, bolnavul prezinta: dureri localizate la prima vertebra a gatului, hidrocefalie (acumulare de lichid in cutia craniana), retard mintal, parestezii ale membrelor inferioare si instabilitate la mers. Va rog sa reveniti si sa precizati daca circumferinta craniului este normala, daca bolnava are incontinenta urinara sau limitari ale campului vizual.
Durerile cervicalo-toracale (sau ale intregii coloane vertebrale), cele radiculare, de la nivelul bratelor si umerilor, pot fi urmate, in lipsa tratamentului, de pareze ale membrelor inferioare (tulburari motorii), depresie si afectarea altor functii cognitive. La adulti, cresterea presiunii intracraniene si aparitia starii de somnolenta sau varsaturi indica precis hidrocefalia. Tratamentul este exclusiv chirurgical, cu deschiderea gaurii occipitale si devierea excesului de lichid in cavitatea abdominala, printr-un sunt ventriculo-peritoneal, unde este absorbit.
Siringomielia - afectiune rara, cu etiopatogenie inca neelucidata complet, a aparut legata de malformatia Arnold Chiari, fiind caracterizata prin instalarea lenta a unor atrofii musculare, tulburari la nivelul fetei, paralizia limbii, dificultati la inghitire, tulburari de vorbire etc. Aceste manifestari nu apar toate deodata, deoarece in timp poate aparea pierderea partiala a sensibilitatii pielii la durere si temperatura.
In cazul acestei afectiuni, in general, tratamentul chirurgical nu este satisfacator, dar pentru a preintampina parapareza spastica, ce duce la imobilizare la pat (ce poate aparea lent, in 10-20 de ani) sau cifoscolioza toracica, bolnavul trebuie sa faca "masaj zilnic" pe coloana vertebrala si pe membre, cu unguente precum: Apireven, Lyber, Kinetic gel, Ulei de sunatoare sau cimbru, Artroseocor, creme cu spanz si arnica, si bai saptamanale cu ceai de cimbru sau flori de fan.
Tratamentul naturist trebuie urmat toata viata la indicatia unui terapeut, cu urmatoarele produse: Neurooptimizer, Imune Gold Green, Imune Forever, Tre-En-En, Wheat Germ Oil, Omega 3 Salmon Plus, Coenzima Q10 masticabila, Neurotonic etc.
Cu bilet de trimitere de la medicul de familie, adresati-va la Spitalul "Bagdasar Arseni", sectia Neurochirurgie, tel. 021/334.30.25, unde gasiti printre cei mai buni specialisti din Europa, neurochirurgi ce pot face interventii exceptionale si cu inalt grad de dificultate.
Atentie! O manifestare tipica pentru siringomielie este umflarea articulatiilor la nivelul umerilor si genunchilor.
Tratament: masaje si gimnastica recuperatorie zilnic, plus 15 serii de sedinte cu "Lumina polarizata". Multa sanatate!