CANCERUL DE PROSTATA

Dr. Ion Nica
Dintre bolile prostatei, cele mai frecvente sunt hipertrofia benigna (adenomul), prostatitele acute si cronice si cancerul.

Prostata este un organ cu tesut glandular, de dimensiunea unei nuci, in greutate putin peste 20 de grame, situat imediat dedesubtul vezicii urinare. (In cazul unor inflamatii acute si cronice, cand se impune o ablatie chirurgicala, cele doua organe sunt greu de despartit.) Pe o distanta de 3 cm aproximativ, glanda lasa sa treaca prin ea canalul uretral, ce asigura scurgerea urinei din basica udului. Cand, in conditii patologice, glanda se mareste, comprima aproape complet acest segment de canal urinar, situatie urgenta ce necesita introducerea unei sonde de drenaj. Vezica este, deci, primul organ ce are de suferit in cazul unei imbolnaviri a prostatei.
* Privitor la frecventa acestei boli, se constata ca numarul cazurilor a crescut semnificativ in ultimele doua-trei decenii. O statistica recenta, realizata in Statele Unite, arata ca incepand cu anul 1990, bolile prostatei s-au triplat, reprezentand o treime din afectiunile neoplazice ale barbatilor si 15% din decesele lor. Cea mai mare incidenta a bolii se inregistreaza in tarile europene nordice, cunoscute ca mari consumatoare de lapte si derivate din lapte, alimente banuite a fi cauza altor neoplazii la ambele sexe.
* Neoplaziile prostatei pot lua forma unor noduli de mici dimensiuni, asimptomatici multi ani, iar alteori a unor tumori canceroase mari, intinse, invadand organele din vecinatate (vezica, intestine, uretra, ganglioni, testicule), uneori cu metastaze "la distanta" (ficat, pancreas, splina, oase, plamani, creier), cu final imprevizibil. (Evolutia bolii nu este foarte precipitata.)
Cauza cancerului de prostata, la fel ca si in alte stari neoplazice, nu este pe deplin elucidata, dar el ameninta cu predilectie acele persoane care se lasa prada unor "ispite" nesanatoase, care duc in final la ruperea unor echilibre hormonale cu impact asupra organelor sexuale. Pot fi implicate si unele gene (oncogene), dar studiile arata ca aceasta cauza explica cel mult o treime din cazuri. Majoritar, in suferintele prostatei sunt implicati factori din mediul exterior, precum si o anume predispozitie pentru boala, sustin cercetatorii cu autoritate stiintifica. Celulele canceroase apar continuu in organismul nostru, dar sistemul natural de aparare, daca este pastrat integru, le neutralizeaza. Or, acest mecanism vital poate fi usor dereglat, daca nu facem zilnic efortul de a-l pastra in stare de activitate, evitand factorii ce slabesc imunitatea. Exista multiple dovezi ca la populatiile ce consuma mancaruri sanatoase, cu putine grasimi, cancerul de prostata este redus.
* Simptomele bolii. In debutul procesului canceros al prostatei, semnele bolii pot fi absente sau de neluat in seama de catre pacienti. Cu timpul, scapate de sub controlul unei imunitati deteriorate, asa cum am aratat, celulele neoplazice se multiplica anarhic, fenomen dublat de perceperea unei suferinte localizate in sfera urinar-genitala, ce difera ca manifestare si intensitate de la caz la caz. La inceput bolnavul urineaza mai des, mai ales noaptea. Concomitent pot fi prezente si erectii, iar cu trecerea saptamanilor, senzatia de a mictiona devine imperioasa, greu de stapanit, si urina se scurge involuntar. Jetul urinar devine tot mai subtire, cu dese intreruperi si reluari, sau se instaleaza o partiala sau totala retentie de urina, cand tumora prostatica comprima segmentul de ureter sau/si zona de gat (col) a vezicii urinare, unde se afla sfincterul care controleaza inchiderea sau deschiderea vezicii, provocand retentii de urina sau, dimpotriva, mictiuni dese. Pot fi prezente si pierderi de lichid spermatic, ejaculari, cateva picaturi de sange, fara legatura cu mictiunea, usturimi si chiar dureri la urinat.
* Stabilirea diagnosticului de cancer la prostata si diferentierea lui fata de alte suferinte ale acestei glande ramane inca o problema deloc simpla, cu toate achizitiile moderne ale medicinei. Cu tot aportul imagistic, serologic, histologic, prin biopsie, diagnosticul nu se poate stabili in mod absolut, mai ales in faza incipienta a bolii (e si cazul majoritatii bolilor maligne). Pentru un diagnostic exact, evaluarea tratamentului sau prezenta metastazelor, lipseste un indicator (marker) de certitudine.
* Cateva sfaturi pentru bolnavii de prostata de urmat la aflarea diagnosticului, cand se inregistreaza un moment de criza emotional, cu manifestari diferite de la o persoana la alta, si care trebuie depasit cat mai repede. Bolnavul are nevoie, in primul rand, de sprijin psihologic pentru a se adapta la noua sa conditie de om ce trebuie sa lupte cu o boala grea. Ajutorul urmeaza sa vina din partea medicului, a psihologului si mai ales din partea familiei, pentru deturnarea atentiei de la boala, spre o gandire optimista, plina de speranta.
* Dieta si regimul de viata au rol deosebit in tratamentul acestei maladii, pornind de la numeroasele observatii facute, cum ca bolile prostatei sunt mai raspandite la barbatii grasi care mananca si beau in exces, si au mai si fumat ani indelungati. Aceste abateri de la un stil de viata echilibrat au relatii de risc si cu alte tumori - de san, colon, ficat, pancreas, de sange si organe limfatice. Mancarea saraca in grasimi, cu putine sau foarte putine proteine animale, fara exces de calorii, bogata in legume si fructe, furnizoare de vitamine si enzime detoxifiante, poate ajuta mult organismul, ba chiar poate realiza si vindecarea. Exista tot mai multe pareri care sustin ca administrarea chimioterapiei nu are eficienta in formele de cancer cu metastaze. Ca preventie, sunt semnalate tot mai multe riscuri de boli neoplazice legate de consumul de alimente modificate genetic, cu hormoni, fripturi pe jar ori prajeli, alimente contaminate cu fungi, drojdii, continand adausuri de conservanti, coloranti. Mai amintim radiatiile ionizante, expunerea la soare (ultraviolete) mai mult decat este necesar pentru sinteza vitaminei D, lipsa de activitate fizica, sederea prea multe ore pe scaun ori in masina. Studii recente afirma ca daca asa-numita zona a fericirii din creier este ajutata sa functioneze normal, cancerele se pot vindeca.
In final, doua recomandari demne de urmat:
* dupa orele 15, sa nu se mai consume decat apa si sucuri naturale preparate in casa.
* tumora maligna de prostata se vindeca in cateva luni cu suc de morcovi (cercetari recente).
Dar cea mai inteleapta atitudine de urmat este ca medicul specialist sa aiba cuvantul decizional!