Tratamente cu argila - Afectiuni cardiace, circulatorii si pulmonare

Rodica Demian
- Metoda Lacoste -

Palpitatii

Se obtin rezultate foarte bune daca se aplica pe regiunea inimii cataplasme reci, al caror strat de argila nu trebuie sa depaseasca o jumatate de centimetru. E mai prudent ca tratamentul sa inceapa cu comprese reci de argila (servete inmuiate in apa argiloasa si lasate sa se scurga). In general, trebuie evitate reactiile violente, susceptibile sa oboseasca inima. Simultan, se fac si bai calde la picioare, cu apa argiloasa (30-32 grade). E foarte important ca in timpul tratamentului cu argila sa fie tinuta si o dieta usoara, preponderent vegetariana, cu foarte putina carne. Daca bolnavul este anemiat, se recomanda si bautul apei de argila. El va obtine o vindecare mai rapida si mai durabila.

Anevrism

E necesara multa odihna si o alimentatie esential vegetariana. Insist asupra faptului ca, pentru vindecarea acestei afectiuni, ca si pentru vindecarea tuturor bolilor, alimentatia trebuie sa fie naturala. Or, argila curata corpul si il elibereaza de produsele toxice care il impovareaza. De aceea se recomanda sa se intrerupa consumul de carne si de alcool, pentru ca sa nu se produca noi toxine.
Pentru anevrism, se aplica comprese caldute sau calde, dupa cum le suporta bolnavul.
Constipatia trebuie neaparat evitata. Nu i se va da bolnavului sa bea argila, daca are un efect constipant asupra lui. Daca, totusi, apare constipatia, i se va administra un ceai purgativ.

Endocardita

Trebuie racita regiunea cordului, pentru a combate inflamatia si a modera bataile inimii. Se aplica comprese cu argila rece, care se inlocuiesc imediat ce se incalzesc. Dupa cateva aplicatii, pot fi inlocuite de cataplasme cu strat subtire de argila.

Varice

Se aplica noaptea, pe picioare, cataplasme reci sau calde, dupa cum simte bolnavul, cu o grosime de un centimetru si jumatate. Concomitent, se aplica o compresa cu argila pe partea de jos a pantecului, una dimineata si alta seara. Se lasa doua ore. In acelasi timp, e necesar sa se tina un regim vegetarian si sa se renunte la alcool.

Ulcer varicos

Se pun cataplasme subtiri, cu argila rece, pe picioare, dimineata si seara. Se schimba cand argila e uscata sau calda. La inceput, aplicatiile trebuie sa dureze o jumatate de ora. Daca e necesar ca argila sa fie scoasa mai repede, se face o cataplasma noua, care se aplica imediat dupa prima.
Dupa cateva zile, latimea argilei de pe cataplasma trebuie sa creasca, pana la un centimetru si jumatate, si trebuie sa fie lasata sa actioneze vreme de doua ore.
La inceputul tratamentului, s-ar putea ca suferinta sa se accentueze, ulceratiile sa-si mareasca suprafata si adancimea. E doar un semn pozitiv, ca plaga incepe sa se vindece. La fel ca in cazul varicelor, se fac si aplicatii reci pe abdomenul inferior.

Boli ale cailor respiratorii

Laringita

Trebuie inlaturata orice sursa de fum sau de praf din preajma bolnavului. El are nevoie de aer curat si de liniste. Alimentatia trebuie sa fie sanatoasa si naturala.
Se recomanda gargara cu apa argiloasa calda (27-30 grade), de mai multe ori pe zi. In plus, se aplica comprese caldute pe gat. Picioarele se invelesc cu cataplasme reci, vreme de doua sau trei ore. Se schimba, daca cataplasmele se usuca mai repede.
Pentru gargara, se pune o lingurita de pulbere de argila intr-un pahar de apa. Dupa cateva ore, se amesteca bine si se face gargara cu lichidul astfel obtinut. In caz de laringita grava, se fac aplicatii de cataplasme calde si subtiri pe ceafa.

Bronsita

Se aplica, concomitent, cataplasme subtiri, cu argila calda, pe piept si pe spate, dimineata si seara. In restul timpului, bolnavul se va odihni in pat. In prima zi, cataplasma se lasa un sfert de ora. Durata creste cu 5 minute pe zi.

Astm

Pentru a potoli criza, se aplica cataplasme de argila calde pe piept si pe pantec. Daca picioarele bolnavului sunt reci, vor fi incalzite cu o baie de apa argiloasa calda. In timpul crizei, nu se fac nici un fel de aplicatii reci. Cand criza a trecut si se trece la tratamentul general, se fac aplicatii de comprese reci pe piept, care se scot dupa cinci minute.
In fiecare zi, bolnavul va face o baie de picioare cu apa argiloasa rece, imitand miscarile care se fac cand pasim prin noroi (calcatul apei). Cel mai bine este sa se foloseasca o vana de dus plata si larga (partea pe care se sta cu picioarele) in care se pune apa argiloasa mai groasa, cam de 3-4 centimetri. Bolnavul va sta in picioare si va calca noroiul argilos. Procedeul nu trebuie sa dureze mai mult de zece minute, ba si mai putin, daca picioarele nu se incalzesc dupa cateva calcaturi.

Emfizem pulmonar

Tratamentul este acelasi ca la astm. Se recomanda in mod special si o cura de aer marin sau montan. Bolnavii de emfizem trebuie sa evite vanturile puternice si aerul prafos sau aerul inchis din salile de spectacol si de dans.
Bolnavul poate si trebuie sa-si continue preocuparile profesionale, dar sa evite orice oboseala fizica si tot ceea ce le solicita inimii si plamanilor un efort suplimentar (urcatul muntelui sau chiar si al unei simple scari).

Hemoptizie

Hemoptizia este semnul premergator al unei boli. Bolnavul trebuie culcat in pat, cat mai repede cu putinta, nu intins, ci in pozitie sezand. Apoi i se aplica pe piept o cataplasma lata, cu un strat subtire de argila rece, care se inlocuieste de cate ori este nevoie. Concomitent, picioarele si gleznele se infasoara in cataplasme calde.
In caz de hemoptizie, exista o necesitate absoluta pentru bolnav: tacerea. In felul acesta, se calmeaza mai repede tusea, care impiedica inchiderea vaselor sanguine.

Pneumonie

Se recomanda aceleasi ingrijiri ca la bronsita.

Tuberculoza

Inainte de orice, bolnavul trebuie sa se supuna unui regim regulat de odihna. I se recomanda si aerul de padure, din zone montane de inaltime medie.
In timpul tratamentului, bolnavul trebuie sa-si intrerupa activitatea profesionala, pana la vindecarea completa, sa tina un regim alimentar natural, un orar de somn regulat, cu culcat si trezit la aceleasi ore, momente fixe de masa si de repaos.
Inainte de a trata plamanii, in fiecare zi, vreme de trei saptamani, trebuie sa se bea apa cu argila - o lingurita de pulbere la o jumatate de pahar de apa.
Tratamentul bolii: vreme de 15 zile, se aplica pe piept si pe spate cataplasme late, cu strat de argila subtire si calda (maximum o jumatate de centimetru). Se lasa peste noapte, cu exceptia cazului cand din cauza ca argila se usuca, bolnavul se simte jenat.
Dupa 15 zile, tratamentul se continua in acelasi fel, crescand progresiv latimea stratului de argila. Cu aceasta metoda se obtin rezultate surprinzatoare.

Tumora la plamani

Indiferent de natura tumorii, la inceput, organismul trebuie pregatit si curatat vreme de 15 zile, inainte de inceperea tratamentului local. Se tine o dieta naturala si se ia argila pe cale bucala.
Ca tratament local, se aplica pe locul corespunzator tumorii o cataplasma de argila rece, care sa nu depaseasca o jumatate de centimetru in grosime. Se face o singura aplicatie pe zi. Apoi, incet-incet, grosimea cataplasmei creste pana la doi centimetri, prelungindu-se simultan si durata de aplicare, pana ce se ajunge la 2-3 ore.

Pleurezie

Se fac aplicatii cu cataplasme subtiri de argila calduta, pe piept si spate. E si mai bine daca tratamentul debuteaza cu aplicarea de comprese caldute, una dimineata si alta seara. Apoi se trece la aplicarea de cataplasme subtiri, carora li se creste grosimea progresiv, pana la restabilirea sanatatii.

Alergie la fan

Trebuie sa se respire argila. Se amesteca o lingurita de pulbere fina, intr-un pahar de apa, si se pun picaturi in nas, care trebuie sa ajunga in gura. Aceste spalaturi se fac de 3-4 ori pe zi. Intre timp, se recomanda sa se prizeze (ca tutunul) argila pe nas. Daca alergia este accentuata, se fac aplicatii de argila calda pe ceafa, in cataplasme cu o latime de circa 2 centimetri. Se poate interpune un tifon, pentru a se proteja parul. Concomitent, se pun cataplasme subtiri de argila calduta pe frunte.