La inceputul sezonului cald, cand hainele verii trecute nu prea ne mai vin, iar cele de iarna, care ne ascundeau, atat cat se putea, rotunjimile, nu mai pot fi purtate, motivatia de a slabi este cea mai mare. Si, culmea norocului, zilele insorite ne imblanzesc, si ele, pofta de mancare, iar pietele sunt pline de alimente-medicament pentru slabit. Mai ramane doar o singura intrebare: Cum anume sa dam jos kilogramele in plus? Ei bine, la aceasta intrebare, raspunsul este ceva mai complex. Pentru a avea succes, este bine sa folosim nu doar un singur remediu sau o singura cura, ci sa conjugam mai multe mijloace eficiente. Selectia pe care v-o oferim in paginile care urmeaza va va fi de folos.
Salatele de legume crude
Sunt un remediu sigur pentru a reusi nu doar sa dam jos kilogramele in plus, ci si sa ne mentinem greutatea mult timp dupa incheierea unei cure de slabire. Salatele nu ne ajuta sa slabim miraculos, dar ne regleaza natural doza zilnica de calorii, fara sa ne infometam. Veti spune, poate, ca exista multe persoane obeze care consuma salata, fara sa se vada vreun efect asupra greutatii lor corporale. Ei bine, secretul nu este doar sa consumam salate din cand in cand, ci sa le introducem in hrana noastra cotidiana. Consumati cate 200-400 de grame de salata zilnic, la macar doua dintre mesele principale (pranz si cina mai ales). Salatele au un numar infim de calorii si ocupa - datorita continutului de fibre alimentare - mult loc in stomac, anihiland senzatia de foame. Ce fel de salate sa consumam? Cuvantul de ordine in acest domeniu este varietatea. Nu mancati monoton, ci descoperiti sau, la nevoie, inventati diverse tipuri de salate de legume crude. Ingrediente sunt din belsug acum, la inceputul verii, iar in continuare le prezentam pe cele mai valoroase:
* Salata verde - avem in pietele si in magazinele noastre nu mai putin de cinci varietati de salata, incepand cu cea verde, obisnuita (cu capatana), continuand cu cea creata (cu multe fibre alimentare, care ajuta la slabit), cu cea rosie (bogata in pigmenti si in vitamina C), cu salata aisberg (foarte racoritoare, bogata in substante amare cu rol drenor) sau cea chinezeasca (bogata, de asemenea, in fibre nedigerabile si care da o senzatie intensa de satietate).
* Ridichile de luna - ajuta la slabire, prin eliminarea surplusului de apa si, la unele persoane, prin efectul usor inhibitor asupra poftei de mancare.
* Ceapa verde si usturoiul verde - sunt utile pentru persoanele supraponderale, pe fondul hipotiroidiei sau al perturbarii activitatii suprarenalelor.
* Castravetii - se pun obligatoriu in salata, cu tot cu coaja. Sunt bogati in apa, in enzime care regleaza digestia si metabolismul, in substante cu efect depurativ.
* Rosiile - contin o cantitate impresionanta de substante antioxidante, ajutand indirect la procesul de slabire, deoarece fac salatele foarte agreabile din punctul de vedere al savorii si al aspectului, implinind astfel o anumita necesitate de ordin gustativ.
* Ardeii grasi si ardeii kapia - contin multe minerale si vitamina C, sunt saraci in calorii, asigurand in schimb in timpul curei de slabire necesarul de substante nutritive.
* Varza verde si varza rosie - sunt printre campioanele alimentelor utile pentru slabit, fiind deosebit de bogate in fibre nedigerabile, stimuland activitatea rinichilor, ajutand la eliminarea reziduurilor din organism.
* Andivele - contin principii active amare care dinamizeaza digestia.
Salatele trebuie consumate proaspete, foarte bine spalate, cumparate de la pietele taranesti. Cele din supermarketuri sunt tratate, adesea, cu conservanti.
Fructele rosii si negre
Abunda in timpul sezonului cald, fiind de un ajutor real in cura de slabire, pe care o fac nu doar mai eficienta, ci si mai usor de suportat. Iata, in continuare, cateva dintre elixirurile de vara cele mai utile pentru reglarea greutatii:
* Ciresele rosii si negre - sunt primele fructe care apar in an, si totodata, sunt cele mai bune depurative. Au un continut foarte redus de calorii, ajuta la slabitul rapid, prin eliminarea apei din corp, contin pigmenti cu puternic efect antioxidant.
* Capsunile si fragii - zaharurile naturale pe care le contin stimuleaza tranzitul intestinal si regleaza pofta de mancare, in timp ce pectina naturala din compozitia lor are un efect de curatare asupra tubului digestiv.
* Coacazele negre si afinele - sunt fructele cu cel mai puternic efect de neutralizare a radicalilor liberi. De asemenea, sunt bogate in fibre vegetale, ceea ce le recomanda pentru diminuarea poftei de mancare.
* Coacazele rosii si visinele - ambele sunt foarte bogate in acizi organici, ceea ce le da, pe langa gustul acrisor specific, un efect tonic extraordinar, numai bun pentru a ne stimula sa ardem calorii prin efort fizic, adica prin plimbari, drumetii sau sport.
Problema tuturor acestor fructe este ca adesea au si un efect secundar - acela de stimulare a poftei de mancare, element care cu siguranta nu este de dorit intr-o cura de slabire. De aceea, pentru a nu exacerba foamea, fructele acide se vor asocia cu un supliment nutritional alcalin. (Cititi paragraful despre Chitosan.)
Infuziile aromatice
Sunt, de fapt, clasicele ceaiuri obtinute din anumite plante bogate in uleiuri volatile, care vor ajuta la controlul apetitului si al greutatii corporale. Infuziile aromatice se obtin prin oparirea a 3-4 lingurite din planta uscata si maruntita cu un litru de apa, dupa care amestecul se lasa sa stea acoperit vreme de 15 minute si apoi se filtreaza. De regula, aceste licori se beau indulcite - nu cu zahar, care este bogat in calorii - ci cu Dulcostevina - un extract din Stevia rebaudiana, cu un gust dulce puternic si care nu ingrasa deloc. Iata si care sunt plantele din care se obtin cele mai eficiente infuzii utilizate in cura de slabire:
* Roinita/Melisa - are o aroma dulce, rafinata, extrem de placuta si cu efecte calmante pe masura. Se consuma cate 1,5-2 litri pe zi, inaintea meselor mai ales, fiind recomandata persoanelor care au tendinta de a manca excesiv pe fond de stres, precum si celor care au accese taioase de foame intre mesele principale.
* Menta - mireasma sa rece, reconfortanta, o recomanda in mod deosebit pentru perioadele foarte calde din an. Este un usor inhibitor pentru pofta de dulciuri, ajutandu-le sa-si controleze apetitul mai ales pe cei care tind sa rontaie frecvent alimente hipercalorice, cum ar fi ciocolata, biscutii, prajiturile, produsele de patiserie. Se bea 1 litru pe zi, o cantitate mai mare putand produce o usoara constipatie (caz in care se vor consuma fructe si se vor administra laxative din plante).
* Teiul - aroma blanda a infuziei obtinute din florile acestui arbore este cu predilectie recomandata persoanelor care au un puternic apetit alimentar seara. De asemenea, fiind un bun somnifer, infuzia de tei este utila asa-numitilor consumatori nocturni, care se trezesc de foame noaptea, dand iama prin frigider. Se consuma pana la 1,5 litri din aceasta infuzie, zilnic, mai ales in a doua parte a zilei, pentru a beneficia de efectul calmant.
* Busuiocul - se spune despre aceasta planta, considerata sfanta in multe culturi, ca are tainicul efect de a dinamiza vointa. Si se pare ca, intr-adevar, consumul zilnic a 1-2 litri din aceasta infuzie ajuta la controlul poftei de mancare si la respectarea unui orar regulat de masa. Busuiocul ajuta si la controlul apetitului, in cazul persoanelor amatoare de gusturi stridente, cum ar fi cele ale alimentelor care contin E-uri pentru potentarea gusturilor si a aromei.
* Socul - infuzia din florile acestui arbust este recomandata mai ales persoanelor care tind sa retina apa in tesuturi, care se confrunta cu probleme cum ar fi cearcanele, picioarele sau mainile umflate, depunerea de tesut adipos in exces pe abdomen. Se consuma pana la un litru pe zi, eventual in combinatie cu menta, pentru o aroma mai placuta si pentru un efect racoritor mai intens.
Chitosanul
Este un extract din carapacea dura care inveleste multe vietuitoare marine si terestre. La noi in tara, acest produs se gaseste sub forma de capsule si, pana in prezent, este singura substanta naturala cunoscuta ce contine fibre active cu sarcina pozitiv-alcalina. Chitosanul are actiuni terapeutice similare cu cele ale colagenului (substanta cu efect intineritor, cu efecte benefice asupra pielii, articulatiilor, prostatei, muschilor), dar si a fibrelor vegetale (substante nedigerabile, care absorb grasimile, imbunatatesc eliminarea si detoxifica).
Chitosanul este printre foarte putinele produse naturale ale caror efecte pentru scadere in greutate au fost demonstrate stiintific. O cercetare facuta in Statele Unite, in anul 2001, sub conducerea prof dr. E. N. Schiller, a aratat ca administrarea chitosanului duce la scaderea in greutate cu 1,7 kg in medie, dupa 6 saptamani de tratament. Interesant este, insa, ca pacientii care au folosit chitosanul si au slabit nu au tinut nici un fel de dieta. In cazul in care reducem, in paralel cu administrarea chitosanului, chiar si doar cu 10-15% portia zilnica de hrana, scaderile in greutate sunt mult mai spectaculoase, ajungand sa fie de 2-3 ori mai mari. Pentru scaderea in greutate, se iau cate 1-2 capsule de chitosan, cu 30 minute inainte de mesele principale. Continutul capsulelor se dizolva in jumatate de pahar de apa si se bea pe stomacul gol. La cinci minute dupa ingerare, se mai bea, facultativ, inca un pahar de suc de portocale sau de lamaie. Vara, se recomanda consumul dupa chitosan al fructelor rosii sau negre, care sunt bogate in acid citric. Asocierea cu acidul citric creste senzatia de satietate data de chitosan, iar ca atare ne vom reduce portia zilnica de hrana cu un efort mai mic. Intotdeauna, administrarea chitosanului se coreleaza cu un consum sporit de apa. Iar infuziile din diferite plante sunt, mai ales pe timpul verii, nu doar forma cea mai agreabila de administrare a apei, ci si cea mai eficienta pentru slabit.
Cei 7 "NU" ai regimului de slabit
Pentru a reusi in lupta, nu totdeauna usoara, cu kilogramele in plus si cu pofta de mancare, este important sa stim nu doar ce este de facut, ci si ce trebuie sa NU facem, pentru a ne regla greutatea. Aceasta, cu atat mai mult cu cat exista "regimuri de slabit" si "sfaturi pentru slabit", date cu cele mai bune intentii, dar care adesea au efecte contrare celor scontate si care ajung, uneori, sa afecteze serios sanatatea celor care le urmeaza. Asadar, sa vedem in continuare care sunt lucrurile de care trebuie sa ne ferim, atunci cand dorim sa ne reglam greutatea corporala, ramanand totodata sanatosi:
1. Nu tineti regimuri alimentare inumane - mai ales dietele extrem de restrictive, ori care infometeaza excesiv sunt pe cat de nocive, pe atat de ineficiente. De exemplu, regimurile hiperproteice, in care se consuma carne, oua si lactate in exces, sunt deosebit de periculoase pentru organism, suprasolicitand ficatul si favorizand proliferarea tumorilor. Apoi, regimurile de infometare, in care se consuma exclusiv supe, exclusiv fructe ori sucuri etc., sunt menite si ele esecului. Pe moment, vom slabi spectaculos, dar in cateva luni vom reveni cel putin la greutatea initiala, prin celebrul efect "yo-yo", prin care organismul privat de hrana tinde sa recupereze rapid ulterior kilogramele pierdute.
2. Nu consumati E-uri - pentru a reusi sa ne reglam ratia zilnica de hrana si pentru a ne putea controla pofta de mancare, este necesar sa excludem din dieta noastra excitantii care sunt pusi in unele alimente din comert, tocmai pentru a ne face sa le consumam in cantitati mai mari. Cel mai la indemana exemplu in acest sens sunt glutamatii - substante de semisinteza, destinate sa pacaleasca sistemul nervos central ca ceea ce mancam este extrem de gustos. Si nu doar glutamatii, ci multi alti amelioratori sintetici de gust, de consistenta si de aroma au drept rol sa ne ameteasca simturile si sa trezeasca in noi chiar foamea aceea chinuitoare, persistenta, care ne-a dus la ingrasare si de care incercam sa scapam.
3. Nu sariti mesele principale - inainte de a incerca sa mancam mai putin este esential sa reusim, odata pentru totdeauna, sa mancam pur si simplu ceva mai controlat. Primul pas in acest sens este sa va stabiliti cateva mese principale, la ore pe cat posibil fixe, si sa urmariti cu fermitate sa nu mai consumati nici un fel de aliment, ci doar apa sau, mai bine, infuzii de plante, intre aceste mese. Obiceiul amanarii meselor duce la exacerbarea apetitului alimentar si la dereglarea metabolismului, ceea ce va atrage dupa sine imposibilitatea de a ne controla greutatea.
4. Nu neglijati dormitul - studiile arata ca peste 60% dintre obezi sufera de tulburari de somn. Cel mai adesea, persoanele in cauza raman treze pana tarziu, in noapte, cand apare asa-numita foame compulsiva, care nu poate fi calmata decat consumand alimente in nestire. Exista insa si cazuri, tot mai frecvente, de persoane care se trezesc fara sa vrea, noapte de noapte, incercand apoi sa-si trateze nelinistile care au dus la trezire consumand alimente de genul dulciurilor sau al grasimilor. Daca aveti probleme de greutate, incercati sa nu va culcati dupa ora 23, iar daca aveti probleme de somn, recurgeti la cateva remedii simple: consumati o infuzie calda de tei inainte de culcare, administrati-va capsule cu extract de Passiflora, sau Melatonina cu valeriana, faceti bai calde cu lavanda sau faceti exercitii de relaxare. Si inca un lucru: dupa ora 19, nu va mai uitati la televizor, deoarece aceasta vizionare nu va face decat sa va agite. De altfel, televizorul se pare ca ingrasa mai ceva ca dulciurile, dupa cum vom vedea in continuare.
5. Nu mancati la televizor - peste 90% dintre adolescentii americani ce sufera de obezitate au obiceiul de a consuma frecvent alimente la televizor sau la calculator, in randul adultilor obezi procentul fiind de aproape 70%. Studiile arata ca starea de semi-transa produsa de televizor ne face sa nu mai avem controlul asupra cantitatii de alimente pe care o consumam, inducand in acelasi timp si o stare de adevarat gol afectiv, pe care - culmea! - cei mai multi dintre noi tind sa o acopere tot prin hranire. Ca atare, daca doriti sa slabiti, scoateti televizorul din priza, puneti-va niste haine comode si faceti o plimbare prin parc sau prin cartier.
6. Nu amestecati alimentele prea mult intre ele - este un principiu cunoscut de la consumatorii inveterati de bauturi alcoolice, care nu amesteca niciodata bauturile unele cu altele, pentru ca astfel risca sa se imbete rapid si foarte tare. Chiar daca poate parea, la o vedere superficiala, o superstitie, principiul chiar functioneaza si se aplica si la alimente. Daca la o singura masa veti amesteca grasimile cu proteinele si cu dulciurile - cantitatea de calorii consumata va fi mai mare, iar kilogramele depuse vor fi pe masura. Ca atare, este de preferat sa consumati mese mai simple, de exemplu numai cu lactate, numai cu legume sau numai cu fulgi de cereale si sucuri de fructe, chiar daca va trebui sa luati mai multe mese zilnic.
7. Nu confundati sedentarismul cu excesul de greutate - statistic s-a demonstrat ca aproape o cincime dintre cei care considera ca ar trebui sa mai slabeasca au, de fapt, nevoie nu de o scadere in greutate, ci de o transformare a tesutului adipos, dezvoltata in exces, in tesut muscular. Or, aceasta se face nu prin cure de slabire, ci cu ajutorul exercitiilor fizice: cate 40 de minute, facute de macar 3 ori pe saptamana. Nu exista slabit fara sport. Accentul trebuie sa cada pe efortul fizic facut in aer liber, pe sporturile de echipa si pe gimnastica la domiciliu. Succes!