Luna florilor, in ritmuri de jazz

Dana Ene
A venit luna Mai si, parca starniti de concertele pasaresti din paduri, muzicienii nu se lasa nici ei de cantat. Este o luna plina de evenimente, in special jazzistice. Doua festivaluri mari se desfasoara in paralel la Bucuresti si Sibiu: EUROPAfest, aflat la cea de-a 18 editie, si Sibiu Jazz Festival, ajuns acum la editia 41. Ambele evenimente ofera o paleta concertistica extrem de bogata, din care este foarte greu sa alegi. Totusi

EUROPAfest 2011

Se va desfasura intre 7 si 13 mai, si este singurul festival din Europa care reuneste jazzul, bluesul, popul si muzica clasica. Festivalul se afla la cea de-a optsprezecea editie in Romania, iar din 2005, se desfasoara sub inaltul patronaj al Altetelor Lor Regale, Principesa Margareta si Principele Radu. Anul acesta, EUROPAfest reuneste peste 300 de muzicieni, din 45 de tari. Se anunta o saptamana plina de concerte explozive si competitii muzicale fierbinti. Veti avea ocazia sa simtiti emotia celor doua mari competitii: "Bucharest International Jazz Competition" si "Jeunesses International Flute Competition", dar si sa va delectati cu seri relaxante de primavara, asistand la concertele de jazz, blues si pop.

De ziua Europei

Deschiderea sirului de evenimente va avea loc sambata, 7 mai, de ziua Europei, la Sala ArCuB, sub titulatura "Explore Europe through music!". Muzicieni din Austria, Italia, Romania, Armenia, Bulgaria si Marea Britanie se vor intrece in a va oferi o seara de neuitat. Musafiri de seama sunt trupele "The Merry Poppins" din Austria si "Art Voices" din Armenia. Iar in timp ce trupa austriaca va va prezenta o combinatie inedita intre jazz, ritmuri balcanice, muzica de cabaret a anilor '50 si reggae, amestecata cu stil urban si condimentata cu influente din zonele in care au mai concertat, armenii, mai traditionali, va vor imbia cu un ethnic-jazz care imbratiseaza sunete arhaice puternice.

Jam session

Unul din punctele forte ale festivalului va avea loc pe 12 mai, in Club Tribute, unde sunteti invitati la "Jam Session". Daca jazzul inseamna versatilitate, forta si libertate prin excelenta, Jam Session este o adevarata explozie de culoare si energie. Este un concert electrizant, unde muzicieni de pe tot cuprinsul Europei, dar si din SUA, va vor aduce atmosfera marilor orase in care jazzul e o stare de fapt. Pret de cateva ore, pe fondul jazzului, muzicienii vor experimenta, se vor provoca dar, cel mai mult, se vor bucura impreuna - pentru deliciul dumneavoastra. Totul se petrece spontan, fara repetitii, bazandu-se doar pe inspiratie si pe improvizatia de moment.

Bucharest International Jazz Competition

Tot in cadrul EUROPAfest are loc "Bucharest International Jazz Competition", cea de-a cincea editie a Competitiei internationale de jazz de la Bucuresti. Anul acesta s-au inscris in semifinala 18 trupe, cu muzicieni din 21 de tari. Concursul de anul acesta promite aceeasi atmosfera - 100% jazz - care v-a mai incantat si in anii precedenti.

Jeunesses International Music Competition

Al doilea concurs sub umbrela EUROPAfest este Jeunesses International Music Competition, competitie binecunoscuta atat in tara, cat si la nivel international. In cadrul acestei editii, 145 de flautisti din 40 de tari isi vor arata talentul in fata unui juriu international de specialisti.

Caffe Festival

Este un eveniment care te deconecteaza de la rutina zilnica, venit in intampinarea celor ce vor sa redescopere placerea de a asculta muzica live, in afara salii de concert. Daca sunteti iubitor de jazz si blues, in fiecare seara, de pe 8 pe 12 mai, puteti petrece in club Tribute ore de neuitat. Nume actuale din muzica europeana si din noua generatie de jazz vor sustine concerte si jam sessions, nu pe scena, ci in mijlocul publicului.

Gala EUROPAfest

EUROPAfest 2011 se incheie pe 13 mai cu un eveniment care celebreaza excelenta muzicala, o seara in care vor evolua cei mai buni artisti ai festivalului, iar publicul va avea ocazia sa afle cine sunt castigatorii celor doua concursuri.
In functie de eveniment si categorie, pretul biletelor variaza intre 25 si 100 lei. Bilete si abonamente se gasesc pe www.ticketfan.ro, in reteaua magazinelor Flanco si pe www.biletoo.ro, iar mai multe date despre desfasurarea evenimentelor gasiti pe: http://www.jmevents.ro

Sibiu Jazz Festival 2011

In perioada 8 - 15 mai, la Sibiu se desfasoara cea de-a patruzecisiuna editie a Sibiu Jazz Festival. Este cel mai vechi festival de acest gen din Romania si unul dintre cele mai vechi festivaluri de jazz din lume, motiv pentru care Sibiul a fost declarat "Capitala Jazzului" din Romania. Sunt rare in lume festivalurile de gen care se pot mandri cu o istorie de trei decenii, cand insasi existenta acestui gen muzical abia depaseste un secol. Totusi, la noi, la Sibiu, avem un astfel de eveniment, care se apropie cu pasi repezi de cinci decenii de viata. Nu e de mirare ca aceasta manifestare poate sa atraga crema artistilor de gen.
Invitatii: si anul acesta, Sibiul are oaspeti de vaza. Unul dintre capetele de afis ale festivalului este muzicianul cubanez Chucho Valdes si The Afro-Cuban Messengers. Chucho Valdes detine nu mai putin de 5 premii Grammy, ultimul dintre ele obtinut chiar in aceasta primavara. Chucho se trage dintr-o familie de muzicieni, tatal lui, Bebo Valdes , fiind unul dintre cei mai mari pianisti cubanezi si director al faimosului club de noapte "Tropicana" din Havana. Chucho Valdes duce cu succes renumele familiei mai departe. Cu un munte de premii, un nume de talie mondiala si prieteni de nadejde (The Afro-Cuban Messengers), muzicianul cubanez va fi cu siguranta la inaltimea celor mai dure exigente.
Maria Joao & Mario Laginha sunt doi dintre cei mai talentati si inovatori muzicieni portughezi. Canta impreuna din 1983 si sunt detinatorii a numeroase premii nationale si internationale. Unul dintre festivalurile la care au reusit sa castige de mai multe ori este San Sebastian Jazz Festival din Spania. Sunt renumiti pentru spectacolele lor live, asa ca va merita cu siguranta sa-i ascultati la Sibiu.
Yuri Honing "Wired Paradise" vin din Olanda si sunt un grup de muzicieni care combina jazzul cu pop, rock si punk. Liderul grupului, Yuri Honing, este considerat cel mai important saxofonist al Olandei. A avut turnee in peste 50 de tari, are la activ 30 de cd-uri, iar in 2002 a castigat prestigiosul Edison Jazz Award (Grammy-ul Olandez).
Dar, ca in orice festival care se respecta, nu vor lipsi nici talentele autohtone. "Prezent Percussion", "Trenul de Noapte", Filarmonica Sibiu si Liviu Butoi & Friends (Romania, Ungaria) va vor delecta si ei, pe parcursul celor sapte zile de festival.
Biletele pentru festival au fost puse in vanzare in reteaua Eventim si online, pe www.eventim.ro. Informatii suplimentare legate de program si pretul biletelor gasiti pe http: //sibiujazz.ro/site/home