PADUCELUL

Rodica Demian
Leacurile padurii:

Cunoscut in popor si sub numele de gherghin, este printre primii arbusti care infloresc primavara. Cine o ia la drum prin cranguri si prin poieni, de pe la mijlocul lui aprilie, va vedea pretutindeni exploziile albe de paducel, luminand padurile inca cenusii si abia inmugurite; mirese neprihanite, impodobite cu un val subtirel de floare, pe care il tin cu grija pe crestet, ca sa nu se risipeasca in vant. Dar pe langa dorul de primavara si de natura pe care il implineste cu infatisarea lui diafana, paducelul este si o miraculoasa planta de leac, magicul dar al naturii, pentru obositele inimi omenesti.

Scurt istoric

Cunoscut, in Carpati, inca de pe vremea dacilor, care il foloseau ca leac in bolile de inima si ficat, in Europa evului mediu, paducelul era cunoscut mai ales ca planta magica, renumita pentru puterea ei de a rupe vrajile si de a dezlega de deochi. Ramurile de paducel inflorit se puneau pe porti si pe garduri, pentru a feri casa respectiva de boli. Si astazi, paducelul fereste grajdurile de vite, oprind cu ramurile lui tepoase si dese, impletite in garduri vii, apropierea salbaticiunilor, dar si vanturile uscate de primavara, care se agata in desisul lui. In gradini, paducelul e cultivat anume, ca adapost si hrana pentru pasari si albine, pe care le hraneste cu fructele si florile lui.

Descrierea plantei

Parti folosite: florile, frunzele si fructele.
Timpul de recoltare: florile - mai-iunie, frunzele - mai-iulie, fructele - septembrie-octombrie, dupa caderea brumei. O tufa produce 3-5 kg fructe. Florile se recolteaza pe timp uscat, la inceputul deschiderii lor. Fructele se recolteaza cand devin rosii. Se culeg fara codite. Florile si frunzele se usuca la umbra, in strat subtire. Fructele se usuca la soare, in strat subtire.
Principii active: acid crategic, derivati flavonici, ulei volatil, taninuri, pectine, vitamina C, saruri minerale.
Utilizari terapeutice: actiune vasodilatatoare, hipotensiva si sedativa asupra sistemului nervos central. Actiune energizanta asupra circulatiei coronariene si cerebrale, asupra activitatii cardiace. Folosit empiric, pana in secolul 17, abia dupa 1850 si-a dobandit paducelul celebritatea, ca remediu eficient in bolile cardiace. Medicul irlandez Green a descris in numeroase tratate succesele pe care le-a inregistrat, tratand cu paducel diferite afectiuni ale inimii.
Insusiri medicale fundamentale: vasodilatator si intaritor cardiac, regulator al hipertensiunii, dar si al hipotensiunii, somnifer natural.

Tratamente interne

Se foloseste in toate formele de afectiuni cardiace: aritmii, palpitatii, insuficienta coronariana, angina pectorala, nevroza cardiaca, hiper si hipotensiune, ateroscleroza.
Mod de administrare:
- Ca ceai: se oparesc 1-2 lingurite de planta cu o cana de apa clocotita. Se infuzeaza 15 minute. Se beau doua cani pe zi.
- Ca tinctura: 20-30 picaturi puse in ceai, de trei ori pe zi.
- Ca pulbere: se administreaza de doua ori pe zi cate o lingurita de pulbere de planta.
Infuzia de paducel le poate fi administrata si copiilor de varsta scolara. Combate lipsa de concentrare si le face bine celor ce sufera de panica, tristete, copiilor neprietenosi si inchisi in ei.
Important: tratamentul cu paducel trebuie practicat consecvent, minimum trei luni de zile.

Tratamente externe

Pentru tratarea bataturilor - se face un decoct din frunze si fructe maruntite. Se fierbe 15 minute pe foc mic. Se lasa sa se raceasca, apoi se aplica comprese si cataplasme.
Pentru intarirea inimii - bai cu paducel (vezi reteta).

Leacuri din medicina populara

Farmacia taraneasca folosea paducelul ca in retetele descrise mai sus. In plus, de mare trecere se bucura sucul de fructe de paducel, in cazuri de diaree. Sucul de fructe de paducel li se administreaza mai cu seama copiilor care sufera de deranjament stomacal, in urma unei gripe cu complicatii intestinale.

Medicina ezoterica

In vechile obiceiuri populare de primavara, din ramuri de paducel inflorit se intocmeau porti prin care cine trecea se curata de boli si pacate. Toate suferintele trupului ramaneau agatate in spinii plantei, care apoi se ardea.
In Scandinavia, din lemnul de paducel se faceau niste baghete "fermecate", despre care se credea ca alunga duhurile necurate si atrag protectia astrala.
Frunzele si lemnul de paducel sunt folosite si astazi la fumigatii menite sa alunge raul din casa.
Toiegele cioplite din lemn de paducel te apara de oboseala.

Tratament energetic

Paducelul, prin simpla lui prezenta in natura, le face bine atat oamenilor foarte activi, cat si celor care se simt mereu obositi. O expunere regulata in fata lui, in perioada de inflorire, pe cei irascibili ii linisteste, pe cei epuizati ii intremeaza pe loc. Este, practic, acelasi efect pe care il are planta si asupra tensiunii arteriale, pe care o scade, cand este prea mare, sau o creste, cand e vorba de hipotensiune.
Foarte dezvoltata in tarile scandinave, mai ales in Finlanda, energizarea cu arbori contine cateva tehnici ce trebuie aplicate, pentru ca exercitiul sa aiba efect. Silvoterapia ofera posibilitati nelimitate de a ne adanci relatia cu natura si cu pamantul, de a ne reaminti ca arborii sunt elemente vii ale firii, ca poarta in fapturile lor scanteia vietii, asezata acolo de Creator. Silvoterapia vindeca prin energia fenomenala a copacilor, pe care trebuie s-o captam, prin contemplare si prin atingere. Iata cateva reguli:
- Daca este posibil (daca temperatura o ingaduie), apropiati-va de tufa de paducel (sau alt copac), in picioarele goale, pentru a simti pamantul sub talpi.
- Daca paducelul este inalt si are forma de arbore, apropiati-va de el, pana cand varfurile picioarelor ii ating tulpina, iar bratele ii cuprind trunchiul. Daca este o tufa, prindeti-i varfurile ramurilor inflorite cu palmele.
Gesturile acestea trebuie facute relaxat, cu mintea golita de ganduri, concentrata exclusiv asupra atingerii plantei. In scurta vreme, vom trai, efectiv, realitatea arborelui pe care il atingem. El nu mai este compus doar din ramuri, frunze si flori, ci este o faptura vie, care iradiaza energie, daruindu-ne forta, liniste si pace interioara. Paducelul are uneori efect de incalzire si dinamizare, alteori ne racoreste si ne calmeaza. Dupa ce ne lasa o vreme sa-l simtim si sa-i cunoastem intimitatea, ne echilibreaza prin ocrotirea pe care ne-o daruieste. Grijile si durerile fizice se destrama in imbratisarea care ne contopeste cu el. Arborele ne raspunde prin empatie, ne incarca de energie, un proces pe care-l resimtim ca vindecator.

Retete

Tinctura de paducel

O sticla cu gatul larg sau un borcan de o jumatate de kg se umple pana la gura cu flori si frunze de paducel, proaspat adunate si taiate marunt. Deasupra se toarna alcool de 45 de grade. Se lasa la macerat vreme de 3-4 saptamani, la loc luminos, scuturandu-se zilnic. Se strecoara si se toarna in sticlute de culoare inchisa. Preventiv, se iau 15-25 de picaturi pe zi. Ca tratament, cate 30 de picaturi, diluate in ceai, luate de 3 ori pe zi. Combate palpitatiile si tahicardia, echilibreaza tensiunea.

Lichior de paducel

Doi pumni de fructe proaspat adunate se zdrobesc si se pun intr-o sticla, pana la gatul ei. Deasupra se toarna o jumatate de litru de vin rosu natural dulce (Malaga) si se lasa la macerat 3 saptamani. Se scutura zilnic. Se strecoara si se transfera intr-o sticla curata. Se beau 1-2 paharele de lichior dupa masa. Intareste inima.

Baie cu paducel

Doi pumni de frunze si boabe de paducel se fierb in doi litri de apa. Se strecoara si se toarna in apa din baie, impreuna cu un pumn de sare marina. Pielea este activata de substante naturale pretioase, care corecteaza circulatia sangelui si bataile inimii.


Noua sfaturi pentru bolnavii cardiaci sau pentru cei ce nu vor sa cunoasca o astfel de suferinta

1. Nu manca mult si cu lacomie.
2. Bea masurat.
3. Nu fuma.
4. Tine la distanta stresul vietii cotidiene.
5. Ingaduie-ti pauze in timp ce muncesti, cel mai bine, facand altceva, care sa-ti abata atentia.
6. Misca-te cat mai mult si mergi pe jos cel putin 2 km pe zi.
7. Iesi cat mai des in natura, dar nu pe marginea autostrazii.
8. Fa tot ce poti pentru a fi multumit de munca ta.
9. Evita enervarea si furia.