Alexandru Tomescu - "Ma onoreaza sa fac parte din aceasta lupta pentru Rosia Montana, deoarece o gasesc dreapta si patriotica"

Ion Longin Popescu
- violonist -

In data de 20 februarie, cu ocazia Galei Laureatilor Balului Operei din Cluj-Napoca, celebrul violonist Alexandru Tomescu si pianistul Toma Popovici si-au impresionat audienta, declarand ca isi doneaza onorariile luptatorilor pentru salvarea Rosiei Montane. Afland doar cu o zi inainte ca evenimentul era sponsorizat de compania Gold Corporation, Alexandru Tomescu s-a gandit pentru o clipa sa renunte la sustinerea recitalului, dar in cele din urma, a hotarat sa urce, totusi, pe scena, pentru a nu-si dezamagi sutele de admiratori. Cu sala in picioare, in aplauzele prelungite ale clujenilor, tanarul artist a spus: "Am venit cu foarte mare bucurie la concertul din seara aceasta. Facem insa o precizare extrem de importanta: dorim sa ne disociem clar de Rosia Montana Gold Corporation si de toate actiunile acestei companii. In semn de solidaritate cu cei care incearca sa salveze aceasta zona, am decis sa donam in intregime onorariul din seara aceasta campaniei "Salvati Rosia Montana". Multumesc". Atitudine de-a dreptul eroica, avand in vedere ca personalitati precum Arpad Paszkany (patronul echipei de fotbal CFR Cluj), Alin Petrache (presedintele Federatiei Romane de Rugby), Constantin Chiriac (directorul Teatrului National "Radu Stanca" din Sibiu) si Rares Trifan (directorul Operei Nationale din Cluj-Napoca) nu s-au jenat sa accepte sponsorizarile uneia dintre cele mai antipatizate corporatii din Romania, poposita in tara noastra pentru a le smulge Muntilor Apuseni aurul, si odata cu el si viata. In cazul lui Alexandru Tomescu, criteriul "banilor fara miros" n-a functionat. De-a lungul a peste 20 de ani de activitate muzicala, acordurile viorii sale au rasunat in cele mai mari sali de concerte ale lumii: Carnegie Hall - New York, Concertgebouw - Amsterdam, Berliner Philarmoniker, Theatre des Champs Elysees - Paris sau Metropolitan Arts Center - Tokyo, alaturi de orchestre de prestigiu, dirijate de dirijori celebri (Kurt Masur, Valery Gergiev sau Christoph Eschenbach). Trebuie amintit ca violonistul si-a castigat, prin concurs, in anul 2008, dreptul de a canta la vioara Stradivarius ("Vioara lui Ion Voicu"), obiect din Patrimoniul National al Romaniei. Si-a perfectionat studiile la Salzburg, Berlin, Amsterdam, Sion (Elvetia) si Dallas, si a fost desemnat de presa internationala drept "un superstar al viorii", "o minune adevarata". Prestigiosul ziar "Berliner Morgenpost" il apreciaza drept "one of the great players of violin in the world" (unul dintre marii violonisti ai lumii). Pana la 35 de ani, cat va implini la 15 septembrie a.c., Alexandru Tomescu a sustinut peste 200 de concerte si a fost onorat cu 100 de premii nationale si 26 de premii internationale.

"Nu ma asteptam la o reactie atat de puternica de sprijin si solidaritate. Am fost miscat pana la lacrimi"

- Cum v-ati sincronizat cu colegul dvs. de scena, Toma Popovici, pentru a va dezice de Gold Corporation, sponsorul Balului din Cluj-Napoca?

- La Cluj am cantat pentru prima data impreuna cu Toma Popovici; de aceea, am fost foarte placut impresionat de atitudinea lui. Pur si simplu, s-a alaturat ideii de disociere de Gold Corporation spontan, fara sa-l influentez in vreun fel. M-am bucurat ca publicul a putut vedea ca noi, muzicienii, suntem solidari in ceea ce facem si gandim. Despre implicarea RMGC in Balul Operei am aflat in seara de dinaintea plecarii spre Cluj, primind o scrisoare deschisa pe Facebook, de la Luminita Dejeu, voluntar al campaniei "Salvati Rosia Montana". Ii sunt profund recunoscator pentru implicarea sa si pentru ca m-a avertizat din timp. Dupa declaratia mea, au urmat aplauze furtunoase, semn ca la Cluj proiectul Rosia Montana nu este prea iubit. Sincer sa fiu, nu ma asteptam la o reactie atat de puternica de sprijin si solidaritate. Am fost miscat pana la lacrimi.

- Pana in prezent, Academia, Biserica, ASE, majoritatea categoriilor de intelectuali (arhitectii, arheologii, istoricii, actorii) si ONG-urile au cerut oprirea proiectului. Interventia dvs. este cea mai puternica de pana acum, din lumea muzicii. Credeti ca breasla muzicienilor ar trebui sa se manifeste in directia deschisa de dvs.?

- Eu pot vorbi doar in nume propriu. Un adevarat artist trebuie sa fie fidel, in primul rand, convingerilor si principiilor sale morale, mai ales in situatii de dificultate sau atunci cand este supus unor presiuni. Pe de alta parte, cred ca in primul rand societatea civila ar trebui sa aiba o voce mai articulata, mai organizata, mai unitara. Sa nu uitam ca Gold Corporation dispune de niste resurse financiare coplesitoare. (N.red.: Gratie acestor resurse, compania a reusit sa reduca la tacere mare parte din ziarele si televiziunile din Romania). De aceea, poate multi dintre noi se simt intimidati si nu indraznesc sa-si expuna punctul de vedere. Ar fi foarte frumos ca un numar cat mai mare de artisti sa se solidarizeze si sa contribuie, in mod decisiv, sper, la salvarea acestui loc superb, incarcat de istorie antica si medievala. Din pacate, o problema generalizata in Romania este lipsa de gandire pe termen lung. Si aceasta se manifesta la toate nivelurile. In clipa in care oamenilor le va pasa cu adevarat de ceea ce vor lasa mai departe copiilor si nepotilor lor, atunci lucrurile, atitudinea si deciziile se vor schimba!

"Trebuie sa prindem curaj, sa ne manifestam dezaprobarea fata de proiectul minier"

- Cum va simtiti, ca artist roman, cand observati ca pe teritoriul tarii noastre sunt in pregatire activitati economice specifice lumii a treia si epocilor colonialiste?

- Ce pot spune, decat ca mi se rupe sufletul? Este o perspectiva descurajanta. Ma doare sa aflu ca o zona in care exista un patrimoniu arheologic unic in Europa, cu spectaculoase galerii romane, precum si un peisaj sublim si o diversitate uriasa de flora spontana, studiata de Academia Romana si de unii specialisti englezi, ar putea fi distrusa pentru totdeauna! De aceea, trebuie sa prindem curaj, sa ne manifestam dezaprobarea fata de proiectul minier si sa putem constientiza amenintarea cat mai multi dintre noi. Este vorba, in primul rand, de un razboi de imagine, de comunicare. Care se poarta intre compania miniera si societatea civila, dar si intre cea dintai si publicul larg, pe care-si propune sa-l manipuleze. (N.red.: Compania investeste sume imense in publicitate, isi creeaza grupuri de presiune asupra diverselor ministere, cum ar fi asa-zisul Grup al Independentilor, condus de domnii Razvan Theodorescu si Alexandru Vulpe, cu ajutorul caruia incearca sa obtina o noua descarcare arheologica a masivului Carnic - monument de categoria A, parte a Patrimoniului National). Sigur, societatea civila nu va dispune poate niciodata de resursele financiare ale RMGC, insa noi avem ceva ce ei nu au putut obtine nici dupa ani intregi de efort si zeci de milioane de dolari cheltuite: sustinerea neconditionata, nici financiar, nici in alt fel, a tot mai multor romani si europeni.

- Acum, ca v-ati implicat in aceasta lupta, ce doriti sa intreprindeti pe viitor in apararea Rosiei Montane?

- Voi raspunde cu mare bucurie invitatiei de a participa la festivalul "Fan Fest", editia din vara viitoare. Asadar, spre sfarsitul lunii august, toti potentialii mei ascultatori ma vor intalni la Rosia Montana. De cate ori am ocazia, vorbesc cu toti cunoscutii despre proiectul de salvare a zonei, am dat numeroase interviuri. Nici unul dintre prietenii sau cunoscutii mei nu este de acord cu proiectul Rosia Montana. Din pacate, pentru majoritatea dintre noi, lucurile se opresc aici. Trebuie sa devenim constienti de puterea pe care o avem impreuna. Mi-am pus badge-ul (insigna) "Salvati Rosia Montana" pe profilul meu de Facebook, fiindca simt ca ma defineste. Da, ma onoreaza sa fac parte din aceasta lupta pentru Rosia Montana, deoarece o gasesc dreapta si patriotica, pusa in slujba protectiei mediului, a patrimoniului national si a dezvoltarii durabile. In plus, sunt deschis in continuare la toate ideile noi de sprijinire!

"Rosia Montana nu este singurul caz de mare coruptie din Romania, dar acesta este cel mai mediatizat"

- De fapt, ce reprezinta pentru dumneavoastra Rosia Montana?

- Rosia Montana este un simbol al luptei romanilor cu un sistem corupt, dar si un posibil dezastru ecologic, o sfidatoare distrugere de patrimoniu istoric, in paralel cu disparitia unei comunitati. Desigur, nu este singurul caz de mare coruptie din Romania, dar acesta este cel mai mediatizat.

- Care ar fi, dupa parerea dvs., solutia alternativa de dezvoltare a Rosiei Montane? Tinem seama ca, intr-adevar, localnicii au nevoie de locuri de munca, motiv pentru care 80% dintre ei si-au vandut casele, pentru a face loc proiectului minier...

- Ar fi fost, intr-adevar, admirabil pentru noi, ca natiune, ca toti locuitorii din Rosia Montana sa refuze sa-si instraineze proprietatile. Indiferent de suma oferita! M-as fi simtit foarte mandru ca sunt roman. Cu toate acestea, turismul, si nu mineritul, ramane singura solutie de dezvoltare durabila a zonei. Potentialul ei turistic este extraordinar, nu doar prin frumusetea locurilor, ci si gratie vestigiilor arheologice extraordinare care se gasesc aici. De-a lungul calatoriilor pe care le-am intreprins in strainatate, am vazut nenumarate locuri care dispuneau poate de jumatate sau de un sfert din resursele turistice ale Rosiei Montane si care erau celebre si aduceau comunitatilor respective venituri substantiale si sustenabile. E vorba de gandirea pe termen lung, din nou. In loc sa luam in calcul locuri de munca si venituri pentru o perioada limitata la cativa ani, fara sa ne gandim ce vom face dupa terminarea exploatarii, avem sansa reala de a construi ceva pe termen lung, avem optiunea de a exploata turistic zona, intr-un fel ce ar putea oferi locuri de munca multor generatii de localnici de acum incolo. Si asta, fara ca ei sa fie nevoiti sa-si vanda mormintele stramosilor, fara sa renunte la identitatea lor culturala. Nici un alt stat din Europa nu si-ar bate joc de resursele si bogatiile sale cultural-istorice, asa cum face Romania. De regula, alte tari stiu sa-si gestioneze mult mai bine nu doar resursele, ci si frumusetile naturale. Sa le gestioneze si sa le respecte.

Violonistului Alexandru Tomescu ii puteti scrie la e-mail: info@alexandrutomescu.com