Raspuns pentru VIORICA - Suceava, F. AS nr. 952 - "Sora mea are tromboflebita profunda si sclerodermie sistemica"

Redactia
Dr. CARMEN BADEA - medic primar medicina de familie, competente de acupunctura, homeopatie, apifitoterapie - Bucuresti, tel. 0747/30.81.12

Stimata doamna Viorica, cele doua afectiuni mai importante de care sufera sora dvs. fac parte din tabloul de fond al aceleiasi boli, si anume - sclerodermia sistemica. Ea se numara printre asa-numitele "boli de sistem", ceea ce inseamna ca poate afecta organismul in ansamblul sau. Trasatura cea mai specifica a sclerodermiei o reprezinta acumularea in exces a colagenului si altor proteine, atat la nivelul pielii, precum si in alte organe. Pielea isi pierde aspectul normal, capatand, pe suprafete mai mici sau mai mari, aspect de piele intinsa. In multe cazuri, fenomenele circulatorii sunt mai putin manifeste, dominand insa cele articulare si generand tulburari care pot duce cu gandul la poliartrita reumatoida.
Dintre factorii de cauza interna, trebuie sa i se acorde importanta pe care o merita factorului psihologic. Acesta poate fi responsabil de aparitia bolii sau de evolutia puseelor si remisiunilor, in corelatie directa cu factorul imunologic. Astfel, o trauma psihica brusca, de exemplu o situatie de doliu, de abandon, o depresie netratata, emotii si sentimente supresate prea mult timp si neimpartasite, toate pot duce la dezorganizarea sistemului imunologic si la declansarea sclerodermiei. Factorii externi, de mediu, cum ar fi infectiile virale, sau unele substante chimice, precum solventii sau adezivii, pot, de asemenea, sa declanseze aparitia bolii.
Tratamentul medical alopat sistemic consta in administrarea de substante chimioterapice, cum ar fi Methotrexatul, sau Peptide de colagen, in administrare orala. Halofungione este un medicament care inhiba sinteza unuia dintre tipurile de colagen din organism.
La nivel local, pe langa administrarea de unguente si creme medicinale cu efect emolient si hidratant, se poate folosi terapia cu radiatii ultraviolete (PUVA). Pentru manifestarile vasculare, este absolut necesara administrarea de substante cu efect vasodilatator. Rolul acestora este de a asigura o functionare cat mai buna a arterelor, venelor si capilarelor. Astfel, pentru ameliorarea elasticitatii peretilor venosi, va recomand sa foloseasca permanent Detralex, cate 2 capsule pe zi, in timpul meselor, iar pentru circulatia arteriala Pentoxi retard, tablete de 400 miligrame, 2-3 zilnic, in functie de valorile tensiunii arteriale. Se poate asocia la tratament si Bilobil forte, 80 miligrame/comprimat, cate 2 tablete zilnic.
Si din punct de vedere al terapiei naturiste, va trebui acordata atentie, atat leziunilor cutanate, cat si insuficientei venoase care a generat tromboflebita profunda a venei subclavii. Intoarcerea venoasa a membrului superior poate fi ajutata printr-un masaj bland, care va incepe de la nivelul degetelor si va urca progresiv pana la nivelul umarului. Miscarile vor fi superficiale si uniforme, pentru aceasta ajutandu-va de o crema in care puteti ingloba uleiuri esentiale de cimbru, lavanda, menta sau ulei esential de lamaie, rozmarin si arbore de ceai (malaleuca). Uleiurile esentiale au efect asupra microcirculatiei de la nivelul pielii si asigura tonusul muscular optim la nivelul zonei pe care se face masajul. Edemul membrului superior se va reduce treptat, pana la disparitie. Va recomand si crema Stimuven plus, care contine extracte de castan, spanz si hamamelis, precum si Gel anticelulitic Exhelios, care contine extracte de castan, coada-calului, hamamelis, ienupar, spanz, precum si ulei din seminte de luminita-noptii. Pentru suprafatele cutanate afectate se poate folosi unguentul Epitelin, care contine extracte din flori de galbenele, musetel si ulei din seminte de luminita-noptii. Uleiul extras din semintele de luminita-noptii are efect antiinflamator, hipocolesterolemiant, asigura elasticitatea pielii si previne aparitia ridurilor. Capsulele care contin ulei de luminita-noptii au 500 miligrame. Se administreaza cate 2 capsule de doua ori pe zi, pentru un timp mai indelungat, minimum 3 luni. O alta planta bogata in acizi grasi polinesaturati este limba-mielului (Borago officinalis). Uleiul de limba-mielului previne uscaciunea si inflamarea pielii, asigurand calitatea acesteia, stimuleaza refacerea pielii, are efect imunomodulator si mentine balanta hormonala. Eu recomand cate o capsula de 400 miligrame de trei ori pe zi, minimum 3 luni.
Pentru obtinerea unui efect terapeutic, este necesara si asocierea urmatoarelor gemoderivate: * Extract din mladite de cedru - cate 50 picaturi dimineata. * Extract din muguri de coacaz negru - cate 50 picaturi dimineata. * Extract din mladite de sanger - cate 50 picaturi dimineata. * Extract din muguri de castan comestibil - cate 50 picaturi seara. * Extract din muguri de castan salbatic - cate 50 picaturi seara. * Extract din radicele de secara - cate 50 picaturi seara.
Picaturile se vor administra intr-un pahar cu apa plata. Durata tratamentului cu aceasta schema este de doua luni.
Dupa primele doua luni de tratament, se va aplica a doua schema, constand in asocierea urmatoarelor extracte: * Extract din mladite de cedru - cate 50 picaturi dimineata. * Extract din seva de mesteacan - cate 50 picaturi dimineata. * Extract din muguri de platan - cate 50 picaturi dimineata. * Extract din muguri de scorus - cate 50 picaturi seara. * Extract din scoarta de lamai - cate 50 picaturi seara. * Extract din muguri de porumbar - cate 50 picaturi seara. Si aceasta schema se va administra tot doua luni.
Pentru afectarea cutanata, recomand si terapia cu lumina polarizata, cu ajutorul aparatului numit bioptron. Se va aplica intai lumina verde, apoi galben si orange, cate 5-10 minute zilnic. Se va evita expunerea directa la soare a zonelor de piele afectata, dar in sezonul cald ii recomand surorii dvs. sa stea cat mai mult afara, bucurandu-se de binefacerile naturii. Concediile petrecute in zone deluroase cu multe paduri, sau la munte, pana la altitudinea de 1500 m, pot ameliora simptomele si asigura un tonus psihic mai bun.
Mergeti cu sora dvs. la Voronet. Stati cat de mult puteti in curtea manastirii, sunt acolo niste energii atat de intense, pe care le puteti percepe daca va asezati in zona dinspre altar, si care, cu siguranta, o pot ajuta sa se vindece.
Va doresc tot binele din lume si sa va bucurati cat mai curand de insanatosirea surorii dvs.

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Am enterocolita de peste 30 de ani"
(Raspuns pentru FLORENTINA - Pascani, F. AS nr. 937)


Tratamentul enterocolitei cronice comporta o multitudine de masuri care se aplica diferentiat, de la caz la caz, si in raport strict cu faza evolutiva a bolii. De asemenea, tratamentul nu poate fi riguros standardizat, nici in ceea ce priveste regimul dietetic si nici medicatia. Pentru bolnavii cu enterocolita cronica, insa, regimul dietetic ramane masura terapeutica esentiala. Acesta trebuie strict individualizat, stabilit de medic in stransa colaborare cu bolnavul, si, bineinteles, respectat de catre acesta din urma, mai ales in perioadele de activitate a bolii. In primul rand, ratia alimentara trebuie sa cuprinda toate principiile alimentare (carbohidrati, grasimi, proteine, vitamine si substante minerale), in cantitate suficienta si in proportii echilibrate, atat in perioada de activitate a boli, cand regimul este strict, cat si in perioadele de acalmie, cand regimul poate fi mult largit. In al doilea rand, alimentele permise trebuie, pe cat posibil, preparate dietetic. In al treilea rand, trebuie stabilite acele alimente care nu sunt suportate de catre bolnav, chiar in perioadele de acalmie, ca de exemplu, laptele, iaurtul, cartofii, slanina, untura, alimentele grase, sosurile, prajelile, carnea bogata in tesut conjunctiv (vanat, vita batrana, porc), dulciurile concentrate, alimentele bogate in celuloza (ridichi, varza, fasole verde etc.), condimentele (piper, mustar, ceapa cruda, usturoi), bauturi alcoolice tari, cafeaua neagra, ceaiul rusesc concentrat etc.
In al patrulea rand, bolnavul va manca incet, va mesteca indelung, nu va bea lichide la mese si va evita alimentele prea reci sau prea fierbinti. In fazele de evolutie, cand apar dureri abdominale si scaune diareice, se instituie regimul alimentar antidiareic, care trebuie respectat cu stictete pe toata perioada evolutiva a bolii. In fazele de acalmie, unii bolnavi prezinta constipatie, tulburare functionala care impune schimbarea regimului alimentar, opus regimului antidiareic. Totusi, alimentatia vegetariana exclusiva, ca si laxativele, care se prescriu in constipatie, sunt nu numai inutile la bolnavii cu enterocolita cronica, dar ele agraveaza boala. De aceea, reintroducerea alimentelor cu celuloza trebuie facuta progresiv si prin tatonare, folosind: fructe in compot, legume verzi nefibroase fierte bine (morcovi, mazare, dovlecei, fasole verde, conopida, cartofi), fructe proaspete usor de digerat (pere, banane), fructe crude bine coapte, fara coaja si samburi, leguminoase sub forma de piureu. Tot in fazele de acalmie, regimul alimentar trebuie largit, permitandu-se pe perioade scurte de timp alimente nu prea bine tolerate in mod obisnuit (regim in zig-zag), pentru ca alimentatia bolnavului sa fie cat mai completa, cat mai apropiata de normal, evitandu-se prin aceasta carentele nutritive.
Alaturi de regimul alimentar antidiareic, in fazele de evolutie a bolii, cand se manifesta colici abdominale si scaune frecvente, devine necesara administrarea de medicamente antibacteriene, antispastice si antifermentative care pot fi folosite de la caz la caz, numai dupa prescriptia medicului curant (de aceea nici nu intru in detalii).
Bineinteles, si medicina naturista are un cuvant de spus in cazurile de enterocolita cronica, prin utilizarea unor remedii terapeutice obtinute din:
* Flori de musetel - cu efecte favorabile datorate continutului ridicat in azulene, substante cu efecte puternic antiseptice.
* Flori de coada-soricelului - contin camazulene, cu acelasi spectru antibacterian ca si uleiul esential de musetel.
* Cimbrul de cultura - cu actiune puternic antimicrobiana, inhibanta pentru dezvoltarea bacteriilor Escherichia Coli, Staphylococus aureus, Bacillus cereus, precum si fungilor din genurile Aspergillus, Penicillium, Trichoderma etc.
* Radacina de cerentel - cu continut ridicat de taninuri (antidiareice) si eugenol, ulei esential cu spectru larg antibacterian.
Se mai recomanda plantele medicinale bogate in mucilagii cu efecte calmante, antiinflamatorii si constipante (menta, frunze de salvie, pelin, rachitan, coaja de stejar). Toate acestea se pot administra sub forma de infuzii, decocturi sau pulberi (incapsulate), separat sau in amestec, in mod normal, 2-3 cani pe zi, in mai multe reprize.
Dintre gemoderivate, cele mai indicate in astfel de situatii sunt extractul din boboci de magnolie si extractul din mladite de merisor, care vor fi utilizate conform prospectului.
Cercetari si studii chimice recente indica faptul ca extractul de Boswellia prezinta un efect terapeutic favorabil in ameliorarea bolilor inflamatorii intestinale (enterocolita, colita ulceroasa, boala Crohn etc.) in asociere cu extract de Mesalazina - 1200 mg extract de Boswellia, de trei ori pe zi + 1500 mg extract de Mesalazina, de trei ori pe zi. Sa auzim numai de bine!