SINDROMUL OVARIAN POLICHISTIC

Dr. Ion Nica
* Datele statistice arata ca o femeie din zece are aceasta suferinta *

* Simptomele bolii sunt multiple, variind de la o femeie la alta; intreruperi de ciclu menstrual luni de zile, crestere mai rapida in greutate, dublata de tulburari de respiratie, chiar crize de apnee in timpul somnului. In cauza fiind un dezechilibru hormonal, apoi si manifestari de natura androgena, ce deranjeaza psihic femeia bolnava, care incepe sa capete trasaturi masculine, pilozitate abundenta pe fata si corp, depunere de tesut adipos in zone nefiresti la o femeie si, nu in ultimul rand, scaderea apetitului sexual si infertilitate. Printre semnele bolii mai mentionam si pete pe tegumente, eruptii de cosuri, caderea accentuata a parului, chiar alopecie, modificari psihice, momente frecvente de absenta a atentiei, oboseala, insomnii si stare depresiva.
* Investigatiile medicale evidentiaza modificari chistice ovariene, un grad de steatoza a ficatului, indicele de masa corporala crescut, la fel si colesterolul din sange, hipertensiune arteriala, valori ridicate privind rezistenta la insulina si toleranta la glucoza. Cu timpul, pancreasul devine epuizat prin suprasolicitare, urmarea fiind ca arderea caloriilor din alimentele ingerate este insuficienta si astfel cresc depunerile de tesut adipos, ce produc exces de testosteron, cauzand manifestarile masculinizante.
* Sindromul ovarian polichistic se poate asocia si cu alte manifestari: infectii fungice - cea mai cunoscuta dintre ele fiind candidoza bucala si genito-urinara sau afectiunile produse de chlamidii - mico si ureaplasme, stari si boli inflamatorii, din categoria celor autoimune - poliartrita si lupusul, suferinte tiroidiene, afectiuni ale hipofizei, din sfera ORL, psihice, metabolice, diabet zaharat de tip 2.
* Femeile care se confrunta cu asemenea manifestari sa solicite de urgenta un consult medicului de familie, in primul rand, el fiind cel calificat sa stabileasca conduita de urmat. In situatiile cand problemele emotionale, psihice, au devenit dominante, medicul, dublat de un psiholog, isi aduc contributia pentru ca bolnava sa poata depasi momentul critic, sa previna sau sa inlature depresia, ce agraveaza boala, sa-si gestioneze bine stresul, prin masuri cat mai simple si cat mai naturale. De asemenea, pentru tratarea si monitorizarea femeilor cu sindrom polichistic ovarian au competenta sa se ocupe ginecologii, endocrinologii si andrologii, specialistii in medicina de reproducere si fertilitate, manifestarile bolii fiind foarte diferite.
* Tratamentul sindromului ovarian polichistic - In conditiile vietii de astazi, cand menopauza se instaleaza chiar si la 32 de ani, dupa cum arata ultimele statistici medicale, si cand prima menstruatie apare foarte adesea la 12 ani, si nu la 16-17 ani, ca la inceputul secolului trecut, sunt necesare analize bine documentate, care sa explice aceste schimbari "alarmante" in fiziologia si endocrinologia femeii zilelor noastre. O mare importanta preventiva pentru orice femeie este efectuarea periodica a unui test Papanicolau. Investigatia este absolut necesara si pentru ca se stie ca ovarul polichistic dubleaza la femei riscul bolii de inima si de atac cerebral, pe langa cel al unei afectiuni neoplazice. Numeroasele cauze ale fibromului uterin fac necesara o abordare medicala temeinica, de durata, recurgerea rapida la interventia chirurgicala asupra ovarelor dovedindu-se adesea neinspirata, pentru ca nu elimina complet suferinta. Ca prima masura, se recomanda inlaturarea excesului de greutate, printr-o dieta echilibrata caloric, cu alimente bogate in vitamine si minerale. O buna faima are si medicamentul antidiabetic Metformin, care are reputatia ca reduce si steatoza hepatica non-alcoolica.
Dintre remediile naturii, recomandam ceaiuri si infuzii din sunatoare (calmant, antidepresiv), armurariu si rostopasca (pentru functiile hepatice), seminte de in (amelioreaza tranzitul si este sursa de Omega 3), limitarea, chiar renuntarea la alcool, cafea si fumat, femeile fiind mai vulnerabile la consumul lor. In ce priveste amenintarile mediului in care traim, daca nu putem lupta cu poluarea aerului (pe care il introducem in plamani de aproximativ 20 de ori pe minut), de nocivitatea soarelui, nici el foarte prielnic sanatatii, putem sa ne aparam. In plus, declaratie de razboi sedentarismului! Numai miscarea si exercitiile fizice ard excesul de calorii din mancarea abundenta si din plusul acumulat de tesutul adipos.
* Firele de par de pe fata pot fi smulse cu radacina, iar cele de pe corp sa fie inlaturate cu un aparat electric, pastrand radacinile, un gest care ajuta la fixarea hormonilor androgeni, fara medicamente.
* In eventualele zile cu menstruatie, sa se evite folosirea tampoanelor introduse in vagin, pentru a nu risca socul toxico-septic, ceva extrem de grav. * Somnul trebuie pregatit cu grija, pentru ca este o cale naturala de reparare si de reinnoire a tesuturilor. * Un mar pe zi si neaparat rugaciune amelioreaza starea de spirit.