Valuri, valuri, valurele

N. C. Munteanu
Mai acum vreo saptamana, un blogar cucuiet sustinea ca s-a pus la costum sa sarbatoreasca Ziua Eliberarii de sub Dictatura Basescu, cum anuntase Dan "Felix" Voiculescu.

Non-stire ludica. De atunci, pe dulcea Dambovita a curs ceva apa si stirile grele au venit in valuri. Adrian Severin a aflat ca la Bruxelles nu-i ca la Bucuresti. S-a autosuspendat de unde s-a putut, bocit de Vanghelie, dar in Europa a fost trimis in banca magarilor, unde-i era locul, si acum face schimb de experienta cu vecinii: despre certificatele care probau cancerul tatarului de la Cotroceni si despre cum poti face sa dispara o valiza cu un milion de dolari. Apoi, arestat pentru mita, deci se poate, liderul sindical Marius Petcu a declarat trist: "Am facut atata bine in astia 20 de ani, nu ma asteptam la asa ceva"! Nici noi, mai ales ca ultimul bine si-l facuse chiar lui, 40.000 de euro - mita. In plus, Dan Diaconescu-nici-nu-stiti-ce-pierdeti a pierdut dreptul la Partidul Poporului, contestat de Asociatia Romanilor Sinceri. In fine, un mogul si un inlocuitor de mogul de presa erau sa-si dea in cap la Realitatea TV. Noroc ca garzile de corp erau pe acolo.
Da, "In Romania se intampla mereu lucruri interesante, pentru ca nu se intampla niciodata ce trebuie", zice cu naduf Dorin Tudoran. Naduful saptamanii apartine lui Victor Ponta: "Basescu ne-a vandut pe toti americanilor"! Da, si? A fugit Daciana de-acasa? Au dat rusii mai mult?
Si asa am ajuns la valul saptamanii, Wikileaks. Multi au avut sperante mari. Asteptau un tsunami. Dar inospitaliera Marea Neagra e mai blanda. Iar Dunarea are valuri cat sa legene romanta-vals "Barca pe valuri pluteste usor/Inima imi salta plina de dor". In rest, disperare mare. De la americani ne asteptam la altceva! Ii credeam mai seriosi! Doar revista presei romanesti, numai lucruri stiute, numai barfe, doar zvonuri! Avand in vedere subtilitatea analistilor care fac politica la televiziuni, inteligenta doctrinara, subtilitatea retorica si oratorica a politicienilor, cinstea si lupta lor pentru binele tarii, dezamagitii parca ar avea dreptate, nu? Fatalistii zic ca, aici, la Portile Orientului, "ou tout est pris a la legere", americanii s-au molipsit si ei de usuratatea si de nepasarea locului. De la agonie la extaz si retur, n-a fost decat un pas: "Wikileaks, ce mare cacealma! Lehamitea si greata" si "La asa tara, asa Wikileaks". In realitate, diplomatii americani si-au facut bine treaba, au cules toate informatiile care le-au trecut pe sub ochi, le-au intrat pe o ureche si n-au iesit pe cealalta. De trierea informatiilor primare, de sistematizarea si sintetizarea lor se ocupa altii, iar concluziile lor n-au mai ajuns in labele lui Julian Assange.
In rest, daraveri de clopotnita damboviteana, pro si antiamericani, pro si antirusi, politicieni care fac afaceri, afaceristi care fac politica, moguli de presa care fac de toate, multa coruptie, multi prosti si, da, multi smecheri prosti. In functie de capatul pustii la care s-au aflat, puterea si opozitia s-au ciocanit reciproc. Accidentul in care a murit un om, rau gestionat de americani si de romani, a oferit opozitiei gloante contra lui Basescu: a facut concesii, a fost umilit, a sarutat papucul Unchiul Sam. Insa intre umbrela americana si cizma ruseasca ce-i de preferat? Macar sub umbrela americana, cinstitul Nastase se poate da victima politica, prostanacul Mircea Geoana se crede "number one", dar numai sub papucul Mihaelei, iar prostutul Ponta, pe care nu-l asculta nimeni, se poate juca de-a Micky Mao.
Wikileaks n-a fost ce s-a crezut, dar a starnit valuri interesante, inclusiv despre oamenii cu care defilam. Insa la noi, ce e val ca valul trece! Ar trebui, poate, sa inlocuim indemnul "Desteapta-te, Romane". O combinatie intre "Noi suntem romani" si "Iar noi locului ne tinem/ Cum am fost asa ramanem!" ni s-ar potrivi mai bine!