Rosia Montana, sub "limbile de foc" ale... "academicienilor independenti"

Ion Longin Popescu
Dupa cum era de asteptat, asa-zisul "Grup Independent" pentru monitorizarea patrimoniului de la Rosia Montana a iesit la vedere, cu analizele comandate de compania platitoare, dand un comunicat privind situatia cercetarilor arheologice si "oportunitatea" proiectului minier.

Comunicatul este tot atat de favorabil patrimoniului, pe cat ar fi limbile de foc scuipate asupra rosienilor de un dragon eliberat din... cartea de povesti a RMGC. Dincolo de gluma, spaima acestor domni, aflati probabil in cea mai jenanta postura din viata domniilor lor, este UNESCO. Sa nu cumva sa intre Rosia Montana pe lista tentativa a organizatiei mondiale, ca s-a zis cu proiectul minier! Proiect de care s-au agatat, ca lipitorile, "instantele" cele mai volatile ale mediului politic, academic si universitar autohton.

O rusine nationala: Protocolul pentru Descoperiri Intamplatoare

Desi se exprima in nume propriu, domnii savanti isi declina toate functiile oficiale, implicand in acest fel numele institutiilor la care lucreaza sau, si mai grav, la care au lucrat in urma cu ani buni! Dupa ce face o trecere in revista a sapaturilor "de salvare", sapaturi in realitate neterminate, care au scos totusi la iveala vestigii romane uluitoare si sute de artefacte (marturii puternice, in favoarea inscrierii Rosiei Montane in patrimoniul mondial, nicidecum in favoarea proiectului minier), "Grupul Independentilor" isi da in vileag adevaratul scop al "consultantei" acordate: distrugerea. Domnii acestia, zice-se onorabili, sunt de acord cu distrugerea patrimoniului de la Rosia, nu concep abandonarea proiectului minier! Ei subscriu, fara mustrari de constiinta, logicii unui mercenar englez, Dennis Rodwell - pentru care inscrierea sitului Rosia Montana in Patrimoniul Mondial ar fi o "greseala". Asa graieste strainul, asa repeta "independentii" romani Alexandru Vulpe, Razvan Theodorescu, Ioan Opris, Paul Damian, Nicolae Gudea, Vasile Moga, Alexandru Diaconescu, Florin Anghel, Corina Bors, Mihaela Simion, Alexandru Barnea si inca vreo cativa, atrasi in orbita "logistica" a unei corporatii controversate. Iata cum poate sa "glumeasca" un roman ajuns la senectute, mult incercat de viata si urcat pe inaltimi academice, arheologul Alexandru Vulpe: "Gasesc ca e ridicola propunerea de includere a Rosiei Montane in lista tentativa a UNESCO. Proiectul de dezvoltare miniera nu poate fi blocat pe considerente de patrimoniu, care nu se poate constitui intr-o piedica in calea dezvoltarii economice". Nu demult, domnul Vulpe declara in Aula Academiei ca Rosia Montana este un complex arheologic de valoare europeana, ce trebuie salvat. Astazi, dupa o intalnire de... gradul IV cu reprezentantii RMGC, seniorul Vulpe o intoarce ca la Ploiesti si recomanda cu cinism companiei sa "continue cercetarile in anumite zone, in etapele desfasurarii proiectului industrial, prin intermediul Protocolului pentru Descoperiri Intamplatoare". Decat sa faca cercetari indelungi si temeinice, d-l Vulpe s-ar multumi sa lase marile descoperiri pe seama intamplarii, a "lamei de buldozer", dupa reteta domnului plagiator Mircea Angelescu, un functionar din "Scoala Suceveanu" a Ministerului Culturii. Suntem siguri insa ca nici "descoperirile intamplatoare" nu vor mai fi ce-au fost odata, caci e vorba de o companie nervoasa de o prea lunga asteptare (din 1997!) si probabil grabita sa termine grosul zacamantului in cinci-sase ani, pentru ca mai apoi cine stie daca n-o s-o stearga, conform traditiei corporatiilor fara frontiere.

Ce spune Prezidiul Academiei Romane

"Prezidiul Academiei Romane reconfirma pozitia exprimata anterior, cu privire la caracterul inacceptabil al proiectului de exploatare a aurului din Muntii Apuseni, proiect care, in forma actuala, nu asigura dezvoltarea durabila a zonei, pericliteaza mediul si patrimoniul istoric si arheologic. Membrii Grupului independent pentru studiul patrimoniului Rosia Montana nu reprezinta Academia Romana si participa in calitate de persoane individuale. Ne exprimam speranta ca, in concluziile lor, vor respecta principiile eticii, potrivit carora cercetatorul este obligat sa prezinte corect si impartial rezultatele investigatiilor sale, indiferent cine le finanteaza". Onorat Prezidiu, recomandarea suna bine, dar colegii dumneavoastra credem ca tocmai v-au inselat sperantele...