Olimpica de la "capat de linie" - Dorina Cozma

Ciprian Rus
- eleva in clasa a XII-a, la liceul "Eliade" din Resita -

"Locul in care traiesti nu te impiedica sa visezi. Viitorul sta in puterea ta"

* A castigat anul acesta locul I la Olimpiada de Limba Engleza. Viseaza sa castige si Olimpiada de Economie si apoi sa studieze in Anglia. Faptul ca traieste in Resita, un oras in care astazi, aparent, nu se intampla nimic, nu o impiedica pe DORINA COZMA sa aiba ambitii europene. Pe care e sigura ca si le va implini *

Capat de linie

Resita, capat de linie. Soarele amiezei de martie e prea tipator pentru culorile orasului, aureoland parca fiecare imperfectiune de periferie, fiecare tusa de provincialism. Resita e oglinda acelei Romanii necunoscute pe care politicienii o descopera doar o data la 4 ani, cand pierd alegerile si cand, in buimaceala noptii tarzii, in care graficele curg nesfarsit pe ecran si in care realitatea se joaca la zecimala, au pentru o secunda, pentru o milisecunda, constiinta faptului ca Romania nu se termina la marginea Bucurestiului.
Nimeni nu stie exact din ce traieste Resita in 2011. Vechii mamuti industriali merg la cota de avarie, mari firme nu au aparut, doar Sala Sporturilor si bolizii parcati in fata centrului comercial de alaturi dau vagul sentiment ca in oras se intampla, totusi, ceva. Epoca creditului "doar cu buletinul" a apus de mult, parca de dinainte de Revolutie, iar lumea s-a deprins din nou, de voie, de nevoie, cu putinul si cu ieftinul. Cum intri in oras, pe dreapta, in curtea Liceului "Eliade" - fostul Liceu nr. 3 - o duzina de elevi, care cu treninguri spalacite, care cu imitatii sintetice dupa tricourile lui Messi si Ronaldo, trag cu sete la poarta, pe unul dintre terenurile de sport, pe beton. Pe margine, calcand gratios, cu grija mare la mingile bubuite de baieti, cateva fete ies din sediul principal al liceului, chicotind. Se poarta si primavara aceasta rozul si liliachiul "Made in China".
Dar faptul ca Resita se afla departe de politica si de Bucuresti nu inseamna ca viata ei a fost calcata sub talpa bocancului. Visele nu pot fi oprite, mai ales cand e vorba de adolescenti. Si in Resita se poate visa! Aici, intr-un "capat" al Romaniei, Liceul "Mircea Eliade" da, an de an, premianti ai olimpiadelor nationale. In acest liceu, cu fatada spalacita de la ultima renovare, invata cea mai buna eleva la Limba Engleza din Romania. Dorina Cozma a castigat, recent, faza nationala a Olimpiadei de Limba engleza, plus premiul special, pentru cel mai bun eseu.

Un week-end greu

E 12 si 10. Pauza mare tocmai s-a terminat. Fata din fata mea isi ia haina, ii trage febril fermoarul si isi arunca pe umar, cu un gest precipitat, geanta de scoala, in carouri mov. "Fug sa beau o cafea, inainte de ora de Chimie. Sunt franta de oboseala... Am plecat, tin pumnii pentru maine!". "Si eu tin pumnii stransi pentru tine. Succes sambata, la Olimpiada! Va fi un week-end greu pentru amandoua". "Bye, bye!". Doua zambete largi, luminoase, apoi Dorina iese pe usa. Discutie intre doua "prietene", la liceu. Banala, ai fi tentat sa crezi, daca discutia nu ar fi fost purtata in limba engleza, ca intr-o joaca, si daca nu ar fi avut loc in biroul directoarei. Si, desigur, daca cele doua prietene nu ar fi fost profesoara de Engleza Cristina Lerch, directoarea liceului, si eleva Dorina Cozma. Ce-i drept, nu o eleva oarecare...
Ina, cum i se spune in liceu olimpicei la Engleza, fuge la ora de Chimie, iar eu raman in birou, alaturi de directoarea Liceului "Mircea Eliade". Vreau sa aflu cum se explica minunea asta, ca cea mai tare eleva la engleza din Romania traieste la Resita, un oras transformat, dupa '89, in fier vechi, si nu in Bucurestiul copiilor de bani gata. Cristina Lerch e foarte mandra de Ina. Nu doar pentru ca e directoarea scolii care da ultima campioana nationala la Engleza pentru clasa a XII-a, ci si pentru ca, in calitate de profesoara de profil, a lucrat ea insasi, alaturi de profesoara de la clasa, la pregatirea Inei pentru examinarea finala de la Iasi.
"Lucrez de multa vreme cu adolescentii si, in toti anii acestia, am inteles un lucru esential: elevii de liceu sunt la varsta la care, prin orice fac, vor sa se remarce, sa iasa din banalitate, din masa, chiar daca mediul in care traiesc nu-i ajuta. Indiferent prin ce metode, fiecare va incerca sa o faca. Unul, din pacate, se va apuca de droguri, altul de teribilisme, gen condus fara permis, iar altul, cu o educatie mai sanatoasa, va incerca sa iasa in evidenta printr-un rezultat de exceptie pe plan profesional. Asa ajungem sa avem de-a face cu astfel de copii extraordinari ca Ina, care au o motivatie iesita din comun in a se autodepasi", imi explica directoarea liceului.

Premiul care aduce premii

"Performanta Inei de la Olimpiada nationala este extraordinara pentru liceul nostru si pentru Resita, pentru ca va atrage dupa ea, in mod sigur, noi astfel de rezultate.", spune Cristina Lerch.
De altfel, premiul I, obtinut recent de Dorina Cozma, succede altor trei performante resitene din ultimii ani. "La Engleza, cam la doi ani distanta, Resita obtine un rezultat de marca la olimpiade, iar de fiecare data, cei care au venit macar cu un premiu special sau cu o mentiune, au facut mai mult anul urmator si i-au atras si pe altii".
Intrucat a castigat Olimpiada de Limba Engleza, Ina are deja asigurata admiterea cu 10 la orice facultate din Romania care are Engleza in profil: Limbi Moderne Aplicate, Administrarea Afacerilor in limba engleza sau Relatii Economice Internationale, la Cluj sau la Bucuresti, unde vrea ea.
Bruneta, cu parul lung, pana mai jos de umeri, cu gesturi elegante, in ton cu camasa cu carouri fine si volanase, si cu unghii vopsite intr-o nuanta ce da spre negru - indiciu al pasiunii pentru muzica rock -, Ina nu are deloc aerul unei eleve tocilare. Are altceva. "Un realism surprinzator si o ambitie care nu isi cauta resursele in exterior, ci intotdeauna in interior. E marca noii generatii", intareste directoarea Cristina Lerch.


Nivel academic certificat de Comisia Europeana

Ina a inceput liceul la o clasa cu profil real. Engleza a fost, astfel, la inceput, doar o pasiune. A inceput sa studieze materia din clasa a V-a, a luat meditatii un semestru, in clasa a VII-a... In rest, studiu individual. "Asta a insemnat lectura foarte multor carti, vizionarea de filme in limba engleza si, mai incoace, scrierea a cat mai multor eseuri pe diverse teme, pentru pregatirea fazelor superioare ale olimpiadelor", spune Ina zambind, ca si cum totul nu ar fi fost decat o joaca! Dar Olimpiada de Limba Engleza chiar nu e o joaca. Are reputatia celui mai exigent concurs de limba straina la nivel liceal, singurul care impune celor calificati in faza finala, pe tara, cunostinte de nivel C2, nivelul academic certificat de Comisia Europeana.

Marile emotii

Ca sa devina cea mai buna eleva din tara la Limba engleza, Ina a trebuit sa faca fata nu numai exigentelor foarte ridicate ale comisiei de evaluare, ci si propriilor emotii. "Ceea ce mi s-a parut cel mai dificil a fost proba orala, proba de vorbire, de speaking, cum i se spune in engleza. Pur si simplu, nu ma simteam in stare sa vorbesc cateva minute in fata unei comisii de evaluare. Aveam foarte mari emotii, faceam multe pauze si aveam ezitari, pentru care eram penalizata. Anul acesta, insa, m-am mobilizat, mi-am dat seama ca pentru a-mi atinge scopul de a fi olimpica nationala trebuie sa trec cu brio de aceasta proba", povesteste Ina. S-a pregatit special, simuland cu profesoara sa atmosfera de examen. "Am avut norocul sa fiu ajutata de o profesoara extraordinara, care mi-a dat foarte multe sugestii si care m-a ajutat sa-mi imbunatatesc aceasta competenta. Astfel ca anul acesta am reusit sa impresionez comisia de evaluare si chiar pe elevii prezenti in sala. Nota obtinuta la proba orala a contribuit la obtinerea premiului I", spune Ina.

Perfectionista

Ina a fost de mica o perfectionista. In copilarie a facut inot, apoi, dupa ce a intrat la liceu, s-a dedicat voluntariatului. Simtea nevoia de a face ceva care sa-i umple viata, sa o bucure. In scurt timp, a devenit presedinta Asociatiei Interact si coordonatoarea mai multor actiuni de donare de sange pentru persoanele bolnave, sau de ajutorare a copiilor din centrele de plasament. Acum, prinsa cu Bacalaureatul si cu olimpiadele, a lasat putin deoparte voluntariatul. Nu a renuntat insa cu totul la viata sociala. "Destinderea este importanta, de aceea gasesc una sau doua ore pe zi pe care le dedic vizionarii de filme sau seriale, iar cand am ocazia, mai ales in week-end-uri, merg la concerte sau piese de teatru, impreuna cu prietenii cei mai apropiati. Imi face placere sa mai ies cu colegii la o cafenea, sa vorbim si sa mai ascultam o muzica buna", mi se destainuie Ina. "Prea multe variante in afara de un teatru si niste cafenele cu muzica rock de calitate nici nu prea sunt in Resita", admite directoarea de la "Eliade". "Aici, la Resita, e capat de linie", glumeste si nu prea Cristina Lerch.
Cand nu viseaza la eseurile filosofice pentru Olimpiada la Engleza, Ina viseaza sa studieze Economia in Anglia. Anul trecut a ajuns in faza nationala a olimpiadei, iar anul asta trage la premiu. "Eu una doresc sa studiez in strainatate, pentru a putea sa ma afirm si sa evoluez intr-un sistem transparent. Locul in care traiesti nu te impiedica sa visezi. Viitorul sta in puterea ta", spune Ina. A trimis deja din toamna mai multe aplicatii si asteapta luna mai ca sa vada ce universitate britanica o va accepta. Stie deja si ce vrea sa faca dupa terminarea facultatii: cercetare in domeniul economic. Va reusi, pentru ca scoala din Romania a invatat-o sa se descurce pe cont propriu. "Stiti ce subiect mi-a cazut la proba orala la Olimpiada de Engleza? Am avut de analizat proverbul "Un om intelept va crea mai multe oportunitati decat gaseste"", imi spune Ina inainte de despartire. Apoi zambeste si fuge. Capat de linie: Anglia...

Post Scriptum

Va propun un exercitiu de imaginatie: suprapuneti-o pe olimpica Ina Cozma, peste imaginea fetelor cu buze umflate de la televizor. Si peste bocitorii de profesie care duc Romania la groapa. Departe de Bucuresti, in inima tarii, viitorul a inceput ieri.