Raspuns pentru MARTA SERBAN - Alba-Iulia, F. AS nr. 958 - "Dorim un tratament complementar pentru metastaze pulmonare"

Redactia
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

In mod evident, situatia mamei dvs. este delicata, din cauza determinarilor secundare (metastaze) aparute la nivel pulmonar si, mai ales, pentru ca in atari situatii, nici protocoalele de chimio-radio-terapie nu mai au o valoare curativa semnificativa.
Din pacate, atat chimioterapia, cat si radioterapia, sunt doar forme terapeutice paliative, indicate mai ales in fazele post-operatorii cand, desi nu pot aduce vindecarea, reusesc, totusi, sa diminueze masele tumorale (primare si secundare), reducand, totodata, semnele si simptomele caracteristice patologiilor neoplazice. Astfel stand lucrurile si luand in considerare ca mama dvs. este mult prea slabita pentru a continua chimioterapia, se intelege ca ajutorul trebuie sa vina din alta parte (alta sfera terapeutica). In opinia mea, solutia salvatoare poate consta in imunoterapie si remedii antitumorale si antimetastazice, dupa cum urmeaza:
* O varianta de modificare a raspunsului biologic (imunoterapie), presupune administrarea de citokine (proteine ale sistemului imunitar), cum sunt interleukinele, administrate in asociere cu factorii stimulatori ai coloniilor si anticorpii monoclonali. Interleukinele (ca si interferonii), mai ales Interleukina 2, actioneaza stimuland alte celule ale sistemului imunitar, in scopul de a distruge celulele canceroase. Factorii stimulatori ai coloniilor nu actioneaza direct pe celulele tumorale, ci stimuleaza productia de leucocite, la nivelul maduvei osoase, deja afectata de chimioterapie. Anticorpii monoclonali sunt proiectati si produsi in laborator, pentru diverse tipuri de cancer. Atasandu-se de celulele tumorale, fie pot interactiona cu acestea, fie pot fi folositi pentru a livra medicamente antitumorale sau radiatii focalizate. In prezent, s-au creat anticorpi monoclonali aditionali pentru utilizarea in diferite tipuri de cancer - limfoame, leucemii, tumori cerebrale, cancer pulmonar, de colon, de rect sau de prostata.
Desi aduceti in discutie utilizarea celulelor stem si a apei super-usoare, nu cred ca aceste metode terapeutice mai pot avea un impact favorabil in cazul mamei dvs. Mai trebuie spus ca din punct de vedere al tratamentului alopat, administrarea de inhibitori ai angiogenezei este o optiune de luat in seama. Utilizarea lor este capitala pentru diminuarea tumorilor si impiedicarea cresterii lor prin stoparea formarii de noi vase de sange.
In cazul in care optati si pentru utilizarea remediilor naturiste, cu actiune imunostimulanta si antitumorala, va informez ca in magazinele si farmaciile naturiste se gasesc o multime de suplimente destinate combaterii patologiilor neoplazice primare sau metastazate. Dintre acestea, totusi, m-as opri la urmatoarele:
* Sofran de India - incetineste degenerarea maligna a celulelor, impiedicand aparitia proceselor neoplazice (tumori-mama), iar pe de alta parte, inhiba proliferarea celulelor anormale (aparitia metastazelor) si favorizeaza producerea de enzime necesare organismului pentru a lupta cu boala. Totodata, sofranul de India mai este benefic in procesul de formare a unor vase de sange care sa inconjoare si sa sufoce tumora. Se utilizeaza conform prospectului.
* Agaricus blazei - hidrocarbonatii complecsi continuti de aceasta ciuperca (B-glucani) stimuleaza fabricarea unor leucocite speciale, asa-numitele NKC (natural killer cells), respectiv celulele T-supresoare care ataca structurile degenerate malign. Ciuperca mai contine steroli, acizi nucleici, vitamine din complexul B, minerale, fibre, interleukina, interferon, Omega 3 si lecitina, elemente care, la randul lor, joaca un rol important in limitarea si stoparea dezvoltarii neoformatiunilor canceroase. Agaricus blazei se poate administra si in combinatie cu alte tipuri de ciuperci imunostimulatoare si antitumorale, precum Cordyceps sinensis, Ganoderma lucidum, Shitake, Maitake, Coriolus versicolor etc. Formula terapeutica sinergica promovata de "Dacia Plant", sub denumirea de CITONAT, reuneste unele dintre aceste ciuperci (aproape toate cele enumerate) si contine, in plus astragalus, rostopasca, lemnul-domnului, Ashwaganda, Goji si Oldenlandia diffusa, componente care detin virtuti curative remarcabile in cazul patologiilor neoplazice, atat prin capacitarea sistemului de aparare, cat si prin actiunea antitumorala si proliferativa, la care se adauga proprietatile de sustenatie ale organismului in lupta cu boala, sau (foarte important), capacitatea de inhibare a procesului de neo-angiogeneza.
In sfarsit, administrarea de citostatice naturale (napraznic, saschiu, ulei de samburi de struguri) in asociere cu rachitan si ulei de soia (impiedica si chiar degradeaza reteaua vasculara care hraneste tumorile) vine in completarea remediilor mentionate anterior.
In incheiere, trebuie mentionat si efectul antimetastatic pe care il au aspirina si vitamina D (administrate zilnic), efect caracterizat prin stoparea sau chiar resorbtia formatiunilor neoplazice secundare.
Sa auzim numai de bine!

Centrul de consultanta naturopata "Energy Plus"
Bucuresti, tel. 021/316.43.92, 0733/35.40.00


"Fetita noastra a fost operata de nefroblastom"
(Raspuns pentru fam. GRIGORAS, F. AS nr. 950)


Intrebarea dvs. este punctuala: daca sa acceptati sau nu chimioterapia pentru fetita. Sper ca informatiile pe care vi le vom da sa va fie de ajutor. Tipul de cancer variaza in functie de varsta copilului. Astfel, neuroblastomul si nefroblastomul apar frecvent in primii 4 ani de viata. Cancerul copiilor poate fi vindecat daca este depistat in stadii incipiente. Dar, descoperirea timpurie a cancerului la copii nu este usoara, deoarece ei nu inteleg si nu spun simptomele simtite. De aceea, rolul celor din jurul lor este foarte important in detectarea bolii. Nefroblastomul, carinosarcomul renal sau tumora Wilms este o tumora renala maligna a rinichiului, dezvoltata pe tesutul renal embrionar. Are o frecventa mare la copii, dar si o rata crescuta de vindecare. Nefroblastomul este localizat in cele mai multe cazuri pe un singur rinichi, dar poate afecta ambii rinichi sau poate fi extrarenal. Metastazele pot fi hepatice si pulmonare. Tratamentul tumorilor copiilor este complex, dar asigura o rata de supravietuire foarte mare. Desigur, tratamentul alopat (chirurgie, chimioterapie, radioterapie, transplant de maduva osoasa) este stabilit de medicul oncolog. Supravietuirea fara simptomele bolii, peste doi ani, poate fi considerata vindecare, deoarece majoritatea metastazelor apar in acest interval de timp. Efectele secundare terapiei cu citostatice si radiologice, dar si riscul aparitiei metastazelor, pot fi minimizate prin tratament complementar natural.
Tratamentele complementare elaborate in Centrul de Consultanta Naturopata "Energy Plus" includ produse naturale recomandate si folosite in intreaga lume. Produsele contin ingrediente care provin de la cei mai mari producatori de profil din lume, lideri mondiali in domeniu. Studiile clinice internationale efectuate asupra produselor recomandate de noi indica capacitatea lor de a prelungi rata de supravietuire, de a reduce riscul recidivelor si a metastazarii si de a sustine pacientul in timpul chimio si radioterapiei. Desigur, ar fi lipsit de profesionalism din partea noastra sa va indicam vreun produs natural inainte de a cunoaste in detaliu cazul fetitei dvs. Printre sutele de pacienti pe care ii avem in tratament sunt si copii. Despre evolutia exceptionala a doua fetite (una cu nefroblastom si cealalta cu neuroblastom), la trei ani de la depistarea bolii, puteti citi in numerele 891 (2009) si 949 (dec. 2010) ale revistei "Formula AS" sau pe site-ul www.energy-plus.ro
Ambele fetite au fost operate, au urmat tratamentul oncologic in tara si in strainatate, dar si un tratament natural elaborat lunar, in concordanta cu evolutia bolii, la Centrul de Consultanta Naturopata "Energy Plus". Credem ca aceste cazuri fericite va vor ajuta sa luati decizia cea mai buna pentru viata fetitei dvs.

Dr. CARMEN BADEA - medic primar medicina de familie, competente de acupunctura, homeopatie, apifitoterapie - Bucuresti, tel. 0747/30.81.12

"Caut un tratament naturist eficient pentru spasm bronsic"
(Raspuns pentru ANA MARIA, F. AS nr. 962)


Stimata doamna,
Problema infectiilor respiratorii si a bronhospasmului la copii este, din pacate, destul de frecvent raspandita, iar consumul de antibiotice si corticoizi, tot din pacate, de multe ori este nejustificat de mare. Totusi, nu trebuie sa fiti atat de speriata si nici derutata, ci doar sa actionati, ceea ce, de altfel, ati si facut, cautand opinii despre modalitatile de abordare a problemei. Episoadele pe care le-a facut pana in prezent baietelul dvs. si, mai ales, faptul ca i-au fost administrate antibiotice, corticosteroizi nu este atat de grav. Daca s-ar repeta foarte des si ar primi, sa spunem, antibiotice lunar si corticoizi de cateva ori pe an, atunci, da, s-ar pune problema unui organism care, pe langa reactia sa de aparare impotriva agresiunii bacteriene, mai are de luptat si cu tratamente medicamentoase cu efecte secundare nedorite. Din fericire, baiatul dvs. nu se afla in aceasta situatie. Prin urmare, voi incepe sa va fac cateva recomandari, care va pot fi de folos ca sa preveniti episoadele infectioase.
* In primul rand, obisnuiti copilul cu o temperatura ambientala moderata, adica nu depasiti 22-23 de grade, astfel ca, atunci cand iese din casa, organismul lui sa nu depuna un efort de adaptare mai mare decat este necesar. Si obisnuiti-va sa nu il imbracati foarte gros, in schimb, sa fie bine ferit de vant, in special, acum, primavara.
* Asigurati-va ca in locuinta nu exista mucegaiuri care sa duca la sensibilizare si la aparitia reactiilor alergice, de tipul bronhospasmului.
Asigurati o umiditate optima a aerului respirat, aplicand pe calorifere vase cu apa, astfel ca, prin evaporare, sa amelioreze tendinta la uscaciune a acestuia. V-as recomanda chiar sa va procurati un aparat Salin, care, pe langa umiditate, asigura si un grad de salinitate a aerului din locuinta, ceea ce este benefic pentru persoanele predispuse la astm bronsic.
Va recomand si cura helio-marina, avand grija ca expunerea la soare sa fie moderata.
* Tratamente cu plante. O planta cu efecte deosebite antimicrobiene si antispastice este iarba-mare (Inula helenium), de la care se foloseste radacina. Daca se adauga si lichenul de piatra (Cetraria islandica), se poate vorbi despre un tratament fitoterapeutic cu eficienta comparabila cu aceea a antibioticelor si bronhodilatatoarelor, dar fara efectele lor secundare si fara reactii adverse. Exista siropuri care contin aceste plante. Va recomand sa aveti in casa un asemenea sirop si sa il administrati la primele semne de episod infectios al cailor respiratorii superioare.
* Gemoderivate. Va propun urmatoarea schema de tratament: * Extract din muguri de coacaz negru (Ribes nigrum) - cate 25 picaturi zilnic, dimineata. * Extract din mladite de maces (Rosa canina) - cate 25 picaturi, zilnic, dimineata. * Extract din muguri de mesteacan (Betula verucosa) - cate 25 picaturi zilnic, dimineata. * Extract din muguri de calin (Viburnum lantana) - cate 25 picaturi zilnic, seara. * Extract din mladite de caprifoi negru (Lonicera nigra) - cate 50 picaturi zilnic, seara. Picaturile se vor pune in putina apa plata, cat sa poata fi consumata fara greutate de catre baietel (cam 1/3 pahar) si se vor administra cu 30 minute inainte de masa de dimineata si de cea de seara. Durata tratamentului este de 6 saptamani, ceea ce constituie o cura. Va recomand ca in decurs de un an de zile sa faceti aceasta cura de trei ori, combinata cu masurile pe care le-am enuntat la inceput. Dupa un an, veti repeta tratamentul doar la nevoie, daca mai apar crizele de astm bronsic. Va doresc sa va bucurati numai de clipe frumoase alaturi de baietelul dvs. si astept vesti bune despre el.