PASSIFLORA

Ilie Tudor
- floarea patimilor lui Hristos

Denumirea sa stiintifica este Passiflora incarnata si a devenit deja o legenda in lumea fitoterapiei mondiale. Denumirea "populara" de Floarea pasiunii este, de fapt, o greseala de traducere in limba romana, denumirea sa spaniola, pusa de primii calugari ajunsi in America, fiind aceea de Floarea Patimilor lui Hristos. De ce au ales sa asocieze calugarii iezuiti aceasta floare, de o incredibila si luxurianta frumusete, cu Patimile? Unii cred ca din cauza nuantelor sangerii pe care le capata, altii vad insa in actiunea psihica purificatoare a acestei plante un ajutor divin, care aduce aminte de lumina daruita oamenilor de Hristos.

Descrierea plantei

Este o planta cataratoare, care creste mai ales in zonele tropicale umede din America de Sud si Centrala, unde tulpina sa atinge dimensiuni impresionante, de pana la 9 metri lungime. Frumusetea florilor sale i-a fascinat pe europeni, care s-au grabit sa o aclimatizeze, cele mai frumoase varietati fiind aduse la curtea regelui Spaniei inca de acum 400 de ani. Treptat, Passiflora s-a raspandit in toata Europa. De mai bine de un veac, anumite varietati de Passiflora sunt aclimatizate si la noi in tara, mai ales in Banat si in sudul Transilvaniei, unde este cultivata ca planta decorativa, in gradina sau in ghivece, pe pervazul ferestrelor.
Proprietatile terapeutice ale partilor aeriene inflorite de Passiflora au fost descoperite in secolul al XVII-lea de catre europeni, care au folosit-o mai intai ca somnifer. Apoi, pe masura ce a inceput sa fie studiata si cunoscuta, Passiflora s-a impus drept unul din cele mai importante remedii intr-o categorie de afectiuni pe cat de delicate, pe atat de raspandite in zilele noastre: tulburarile emotionale.

Mod de administrare

Aceasta planta medicinala se administreaza, de regula, pe termene lungi, pentru a obtine rezultate bune, durata minima a unei cure fiind de macar patru saptamani. Aceasta, deoarece principiile active din Passiflora actioneaza prin cumul, efectele lor terapeutice aparand ceva mai lent, dar apoi mentinandu-se pe termen lung, chiar si dupa incetarea tratamentului.

Pulberea de Passiflora

Se obtine prin macinarea fina a florilor uscate ale plantei, pulberea obtinuta fiind apoi ambalata sub forma de capsule. O capsula de Passiflora contine 250-300 mg de pulbere fina, care se administreaza pe stomacul gol, pentru o mai buna asimilare. Doza de la care devine eficienta aceasta planta este de 2500 mg pe zi. Ca atare, se vor administra 8 capsule pe zi, in 2-4 reprize, pentru o perioada de 30-60 de zile, dupa care se face o pauza de alte 15 zile, iar apoi tratamentul se poate relua. Problema este ca, in cazul insomniei severe, al anxietatii pronuntate, al atacurilor de panica, al hipertensiunii, doza zilnica recomandata este de 4000-8000 de mg (!), ceea ce ar conduce la administrarea de cantitati uriase de pastile, practic de zeci de capsule - lucru imposibil din punct de vedere practic. Cum poate fi rezolvata aceasta problema? Solutia este extractul de Passiflora, despre care vom vorbi in continuare.

Extractul de Passiflora

Se obtine prin concentrarea tincturii de Passiflora, prin evaporarea completa a alcoolului, ce conduce la obtinerea unei pulberi fine, extrem de bogata in principii active si perfect asimilabila de catre organismul uman: Extractul de Passiflora. La noi in tara, acest extract a fost combinat in proportii egale cu planta integrala, obtinandu-se niste capsule cu o eficienta remarcabila. Produsul se numeste PASSIFORTE si este produs la Brasov, de catre firma Herbagetica. Un gram din extractul de Passiflora echivaleaza, ca efecte terapeutice, cu 3-6 g de pulbere de planta, ceea ce face tratamentul mult mai facil. Apoi, asocierea la extract a simplei pulberi de planta ajuta pacientul sa beneficieze de proprietatile naturale, originare, ale plantei, eficientizand tratamentul. Dozele necesare de extract vor fi precizate pentru fiecare tip de afectiune in parte.

Tratamente preventive

* Tulburari digestive pe fond de stres - foarte multe afectiuni digestive, cum ar fi dispepsia, gastrita hiperacida, colita de fermentatie, sindromul colonului iritabil, pot fi prevenite (inclusiv recidiva lor), prin tinerea sub control a nivelului de stres psihic. O cura cu pulbere de Passiflora, din care se iau cate 2 capsule, de patru ori pe zi, va reduce reactivitatea la diferitii stimuli stresanti, va imbunatati somnul si capacitatea de relaxare, ajutand la prevenirea acestor tulburari digestive, care apar pe fondul tensiunii psihice.
* Dureri menstruale, sindrom premenstrual - o cura de o luna, timp in care se iau 2-3 g de pulbere de Passiflora pe zi, previne aparitia starilor de iritabilitate si oboseala dinaintea menstrelor. Acelasi tratament este util si pentru a evita menstrele dureroase, cu spasme uterine si stari anxioase sau depresive.
* Tulburari specifice premenopauzei - de la primele simptome ale instalarii menopauzei, este utila inceperea unei cure cu pulbere de Passiflora, din care se iau cate 8 capsule zilnic, pe o perioada de 60-90 de zile. Cura cu Passiflora previne aparitia starilor de nervozitate sau anxietate, a tulburarilor de ritm cardiac si a puseelor de hipertensiune din perioada de debut a menopauzei.
* Infarct miocardic - Passiflora reduce cu aproape 40% predispozitia spre infarct. Mai mult, in combinatie cu Paducelul (Crataegus sp.), Passiflora creste capacitatea de efort, usureaza respiratia si imbunatateste calitatea vietii cardiacilor. Se administreaza cate 3 g de Passiflora si 3 g de Paducel, sub forma de pulbere, vreme de 60 de zile, cu 20 de zile de pauza, dupa care tratamentul se poate relua.


Passiflora si insomnia

In acest domeniu, Passiflora sau, mai exact, Extractul de Passiflora, are o eficienta greu de egalat, aceasta, in contextul in care studiile din ultimii ani arata ca insomnia, in toate formele sale, a capatat o raspandire foarte mare in randul populatiei europene. Ei bine, Passiflora are darul de a trata cu succes insomnia, regland intr-o maniera eficienta somnul. Dovada in acest sens sunt studiile aprofundate, facute in Germania, care au culminat cu recunoasterea de catre Comisia E, organismul guvernamental german pentru studierea plantelor medicinale, a virtutilor de somnifer ale acestei flori unice.
Din extractul de Passiflora se administreaza cate 500-1000 mg, sub forma de capsule, cu jumatate de ora inainte de culcare. Tratamentul poate fi eficient inca de la inceput, dar chiar si in cazul in care primele doze nu par a da efectele scontate, nu trebuie sa renuntam. Aceasta, deoarece, potrivit cercetatorilor, cele mai clare rezultate se vad dupa o cura de 30 de zile cu Passiflora, efectele sale de imbunatatire a somnului instalandu-se lent, dar temeinic. Spre deosebire de somniferele de sinteza, aceasta planta induce un somn usor, cu vise clare, cu respiratie normala, usoara, si cu depresie neurologica si mentala reduse. Dupa trezire, pacientii nu au simptome neplacute, cum ar fi starile de confuzie mentala, ameteala, dificultate in respiratie, melancolie ori probleme de orientare, ca in cazul celor care iau somnifere artificiale.
Extractul de Passiflora functioneaza si in cazul pacientilor anxiosi, care se trezesc din cauza cosmarurilor si apoi nu mai pot adormi, ori care adorm cu dificultate, din cauza stresului si a tensiunii psihice.

Tratamente interne

* Anxietate, sindrom anxios-depresiv - se administreaza extractul de Passiflora, cate 250-300 mg, de trei ori pe zi, in cure de 90 de zile. Pacientii tratati cu extract de Passiflora au inregistrat o scadere a intensitatii si a frecventei starilor de angoasa, de teama fara motiv aparent, o imbunatatire a somnului si a vietii psiho-afective pe ansamblu, fara efecte secundare.
* Atacuri de panica - in multe cazuri, aparitia lor a fost foarte mult rarita, pana la disparitie, cu ajutorul curelor cu Passiflora. Se administreaza extractul, cate 250-300 mg, de patru ori pe zi, in cure de 60 de zile, urmate de alte 10-15 zile de pauza, dupa care administrarea se poate relua. Intre altele, Passiflora previne aparitia senzatiei de moarte iminenta (corelata cu respiratie sacadata si accelerarea ritmului cardiac), atenueaza fobiile si diversele angoase care duc la declansarea atacurilor de panica.
* Accese de furie, comportament violent - se trateaza cu doze reduse de extract - 120-150 mg, luate de trei ori pe zi. Tratamentul cu Passiflora ajuta la un mult mai bun control al emotiilor, diminueaza iritabilitatea si favorizeaza instalarea unei stari de calm. Persoanele care se infurie usor, care in situatiile tensionante devin agitate si agresive ar trebui sa urmeze cura cu Passiflora. Tratamentul cu extract de Passiflora a dat rezultate si in cazul copiilor peste 10 ani si a adolescentilor violenti, dar administrarea in aceste cazuri se face sub supraveghere medicala.
* Dependenta de droguri - un studiu clinic, facut pe consumatori de droguri, a aratat ca extractul de Passiflora este cel putin la fel de eficient ca si clonidina (un medicament de sinteza frecvent folosit in clinicile de dezintoxicare) pentru a ajuta pacientii sa scape de dependenta. Studii recente iau in discutie chiar combinarea tratamentului cu clonidina cu cel cu Passiflora, prima dintre ele fiind mai eficienta contra simptomelor fizice, iar cea de doua pentru echilibrarea psiho-mentala a dependentilor. Deocamdata, Passiflora si-a dovedit eficienta contra dependentei de opiacee (heroina, morfina, hasis etc.). Se foloseste extractul de Passiflora, din care se iau cate 400-500 mg, de trei ori pe zi, in cure de 90 de zile, urmate de 15 zile de pauza, dupa care administrarea se poate relua.
* Dependenta de alcool - modul de administrare este acelasi ca si la dependenta de droguri, iar efectele sunt cu adevarat miraculoase, cu conditia ca alcoolicul in cauza sa vrea cu adevarat sa scape de dependenta sa. Efectele calmante psihice ale Passiflorei ajuta la integrarea pacientului in societate si la schimbarea anturajului sau - elemente decisive pentru reusita tratamentului de dezalcoolizare.
* Adjuvant in epilepsie - de sute de ani, Passiflora este folosita cu succes in medicina traditionala pentru tratarea diferitelor forme de epilepsie. Se administreaza cate 300 mg de extract de Passiflora, de 3-4 ori pe zi, in cure de opt saptamani, urmate de doua saptamani de pauza.
* Adjuvant in Parkinson - se administreaza Passiflora, sub forma de extract, in aceleasi doze ca la epilepsie. Aceasta planta reduce spasmele, dar si unele manifestari de tip isteric, asociate cu aceasta afectiune degenerativa. Rezultatele contra maladiei Parkinson sunt mult imbunatatite prin asocierea Passiflora cu planta Mukuna (Mukuna pruriens), care are efecte extraordinare pentru mentinerea sanatatii sistemului nervos.
* Hipertensiune, tahicardie - se tin cure a cate 60 de zile, timp in care se iau cate 600-1000 mg de extract de Passiflora pe zi. Aceasta planta este eficienta mai ales in cazul in care hipertensiunea sau tulburarile de ritm cardiac apar in corelatie cu emotii negative, de tipul furiei, fricilor.
* Astm - extractul de Passiflora usureaza respiratia, previne declansarea crizelor de astm, iar in cazul in care aceste crize totusi apar, intensitatea si frecventa lor este mult diminuata. Zilnic se iau cate 1200 mg de extract, in cure de 45-60 de zile, urmate de 15 zile de pauza, dupa care tratamentul se poate relua.
* Tuse - mai ales contra tusei nocturne, se administreaza extractul de Passiflora, cate 500 mg inainte de culcare, cu 15-30 de minute.

Precautii si contraindicatii

Desi e o planta atat de puternica, Passiflora este aproape lipsita de reactii adverse. Foarte rar s-au constatat, in timpul administrarii sale, simptome cum ar fi greata, accesele de voma si accelerarea pulsului, caz in care tratamentul va fi intrerupt. Efectele sale asupra gravidelor si a mamelor care alapteaza inca nu sunt cunoscute. Uneori, Passiflora poate induce stari de relaxare, ce pot diminua atentia in cazul celor care conduc autovehicule sau care intreprind alte actiuni ce solicita foarte mult aceasta facultate. Din acest motiv, planta este asociata cu Ginsengul siberian sau cu Ginkgo biloba, care stimuleaza atentia, corectand actiunea Passiflorei, fara a-i diminua valentele terapeutice. Passiflora nu este recomandata celor care iau sedative de sinteza.

Produsul PASSIFORTE, pe baza de extract de Passiflora, este produs la noi de catre firma romaneasca "Herbagetica". Il gasiti in farmaciile sau in magazinele naturiste ori puteti sa-l comandati direct la tel.: 0745/43.58.77, 0788/52.16.06 sau pe www.herbauniversal.ro