- Presa a inceput sa dea publicitatii o parte din cele peste 1200 de telegrame ale Ambasadei USA de la Bucuresti catre Washington, referitoare la politica romaneasca. Documentele acopera zece ani si au fost procurate prin intermediul organizatiei de presa WikiLeaks, care a declansat operatiuni asemanatoare si in cazul altor state, inca de acum cateva luni. De ce au loc atat de tarziu aceste dezvaluiri?
- La noi, aceste dezvaluiri ale WikiLeaks au izbucnit mai tarziu decat in alte state, pentru ca abia acum s-a perfectat o intelegere intre organizatia internationala si anumite institutii de presa din Romania. A durat mai mult negocierea. Si chiar si asa, s-a produs o incurcatura tipic romaneasca, pentru ca unii au anuntat ca le vor face publice numai in trei publicatii, si abia la sfarsitul lunii martie, iar altcineva le-a procurat in paralel si le-a difuzat pe televiziuni si pe un site de stiri. Carevasazica, le-a suflat marfa, iar dezvaluirile au fost devansate cu cateva zile. Prin urmare, inainte de a produce emotie in mediile politice, cum era de asteptat, in Romania, WikiLeaks a provocat un scandal in presa. De altfel, primele dezvaluiri facute i-au privit pe mogulii de presa si am aflat, astfel, ca unii au legaturi la Moscova. Ba si ca d-l Mircea Geoana a fost la Moscova cu avionul dlui Sorin Ovidiu Vantu - unul dintre magnatii cu trust de presa.
- Aceste documente sunt cu adevarat revelatoare, ne arata evenimente necunoscute si fetele ascunse ale unor politicieni?
- Chiar daca din ce s-a publicat pana acum n-am aflat lucruri noi, am avut parte de confirmari, ceea ce nu-i de colea, pentru ca una e sa banuim si alta e sa avem certitudinea ca lucrurile chiar asa s-au intamplat si ca ele sunt cunoscute la fel si in SUA. De asemenea, am primit amanunte asupra unor evenimente - si stim ca diavolul se ascunde in detalii. Toate acestea limpezesc intrucatva tabloul politic romanesc. E clar acum ca unii oameni politici de la noi si cativa oligarhi sunt foarte legati de Moscova si de afacerile din spatiul ex-sovietic, mai mult decat de cele din Occident. Este si de inteles de ce. Pentru ca in Rusia, afacerile sunt mai lipsite de control si de transparenta, mafia e mult mai in largul ei si aranjamentele sunt la ordinea zilei. Deci, e o zona mult mai convenabila pentru marile tunuri. Un detaliu surprinzator pe care il aflam este ca d-l Ciprian Nastasiu, procurorul care a investigat dosarul privind programul ONU "Petrol contra hrana" si care l-a eliberat pe Omar Hayssam, cel considerat vinovat de rapirea a trei ziaristi romani in Irak, deci, acest magistrat le-ar fi povestit diplomatilor americani de la Bucuresti ca Dinu Patriciu si Omar Hayssam ar fi suspectati de implicare in trafic de arme si de import de petrol din Irak - tara cu care NATO si Romania erau in conflict. Una peste alta, cred ca povestea WikiLeaks in Romania nu va duce la mari alunecari de teren politic. E un film american cu o distributie romaneasca si cu un final previzibil, eventual cu happy end.
"Presedintele Basescu si puterea actuala au fost fideli NATO si UE"
- Asadar, nu va asteptati nici la informatii care sa puna Romania in dificultate fata de partenerii din UE si NATO?
- Nimic din ce a aparut pana acum nu ma face sa presupun asa ceva, desi niciodata nu se stie. Dar, de bine, de rau, d-l presedinte Traian Basescu si puterea actuala au fost destul de consecventi in relatia cu UE si NATO, fideli acestor organizatii in care suntem parte.
- Totusi, una din depesele americane vorbeste despre faptul ca statul roman le permite teroristilor arabi sa spele bani in Romania, asigurandu-se, astfel, ca nu devine tinta pentru organizatiile teroriste.
- Fortele teroriste si-au impartit de mult zonele in care strang bani si cele in care se razboiesc, iar Romania a fost un teren prietenos pentru ei inca din vremea lui Ceausescu. Dupa revolutie, nimeni nu a indraznit sa strice musuroiul. Asa incat, probabil, anumite practici continua. Aceste relatii puteau fi zdruncinate cand au fost rapiti cei trei jurnalisti in Irak. Dar intrucat criza aceea a fost rezolvata fara sa se intre in amanunte, putem presupune ca a fost depasit cu bine evenimentul. Si probabil ca stiu si partenerii americani in ce fel a fost rezolvata.
"Obiceiul pamantului e sa te pui bine cu cel puternic"
- Din documentele procurate de WikiLeaks mai reiese si ca politicienii romani incearca sa-si transeze lupta pentru putere cu ajutorul SUA. Cum comentati acest fapt?
- Nu-i o surpriza. E un obicei al pamantului sa te pui bine cu cel care detine puterea. Dar trebuie sa observam si nuantele. In conditiile in care Romania e in NATO si UE, exista si o parte fireasca a unor relatii de consultare si sprijin intre politicienii romani si straini. Astfel de consultari sunt initiate si de ambasade, caci asa obtin informatiile de care au nevoie pentru a-si face rapoartele catre centrala. Si nu doar ambasada SUA procedeaza asa, ci toate ambasadele. Noi am aflat numai despre documentele americane, ceea ce ridica un semn de intrebare. De ce WikiLeaks a spart doar arhivele SUA? Pentru ca un stat democratic e mai usor de accesat si pentru ca SUA sunt o tinta, ca prima putere mondiala. Daca s-ar fi patruns in corespondenta altor tari occidentale si a tarilor arabe, am fi gasit si acolo destule lucruri. Insa, de exemplu, corespondenta ambasadelor unor tari arabe n-ar putea fi violata de nici un WikiLeaks de pe lumea asta, caci in secunda urmatoare ar fi aruncat in aer. Ar fi foarte interesante si depesele ambasadei ruse de la Bucuresti. Poate mai interesante decat cele ale SUA. Revenind la intrebarea dvs, exista si o parte urata a acestor dezvaluiri, care arata dorinta de razbunare a unora si dedicarea pentru turnatorie a altora.
"Pentru ca nimeni nu plateste pentru greselile sale, Romania a ajuns cum o vedem"
- Un alt scandal cu rezonante externe l-a avut in centru pe europarlamentarul roman Adrian Severin. Un ziar britanic a dezvaluit ca acesta a sustinut un amendament la o lege in Parlamentul European, contra a 12.000 de euro. Credeti ca acest caz se reflecta negativ asupra Romaniei sau poate fi tratat ca unul particular, izolat?
- Episodul Adrian Severin la Parlamentul European ne-a pus intr-o situatie proasta pe noi toti, ca romani, dar in special clasa politica. Totodata, ne-a pus in fata o oglinda. Ceilalti europarlamentari prinsi in offside au demisionat, asumandu-si greseala, dar d-l Severin nu numai ca a refuzat un gest de minima onoare, care putea sa salveze ce mai era de salvat, dar a inceput sa-i acuze pe jurnalistii britanici care l-au prins in culpa. Asta ne arata inca o data, daca mai era nevoie, ca in Romania s-a inradacinat obisnuinta de a nu plati pentru ce faci. Regula este sa te sustragi de la orice responsabilitate. Aceasta atitudine o veti gasi deopotriva la oamenii politici si la infractori. Nu numai d-l Severin s-a declarat nevinovat si a acuzat pe altii, ci si Constantin Nicolescu (PSD) si Bercea Mondialu si atatia altii. In cazul d-lui Severin, este cu atat mai grav, cu cat domnia sa a exportat acest comportament la Bruxelles, ca pe un produs autentic romanesc. Si d-l Severin insista sa-si prezinte marfa din galantar, chiar daca este fluierat de colegii europarlamentari, cum s-a intamplat, chiar daca i s-a sigilat biroul si este anchetat de Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF), chiar daca PSD l-a silit sa demisioneze din partid si daca socialistii europeni s-au lepadat de el. Pe scara mai larga, aceasta atitudine se regaseste in tot ce s-a intamplat in Romania in ultimii 20 de ani. Pentru ca nimeni nu a fost responsabil si nu a platit nimeni pentru faptele sale, am ajuns in situatia in care ne aflam.
"Bogatia nu exclude coruptia"
- Sa trecem de la politicieni la lideri sindicali prinsi in flagrant. Marius Petcu, seful celei mai mari confederatii sindicale din Romania, CNSLR-Fratia, este anchetat de DNA pentru luare de mita. Este pentru prima data cand un lider sindical de o asemenea anvergura este retinut de Parchet pentru 24 de ore sub acuzatia de coruptie. Este acest precedent un semn al intensificarii luptei anticoruptie?
- Categoric da. In urma cu o luna si ceva, cand au inceput arestarile de vamesi si politisti de frontiera, toata lumea spunea ca e un foc de paie si ca nu se va ajunge la persoane cu adevarat importante. Iata ca nu numai ca se ajunge, dar campania merge pe mai multe fronturi si domenii, nu doar pe vami - unde banuiam ca se umbla la imagine, ca sa intram in Schengen. Operatiunea e in curs de desfasurare. Nu se stie unde vor aparea mascatii data viitoare. Faptul ca d-l Marius Petcu, liderul celei mai mari centrale sindicale, finul lui Miron Mitrea, nasul unei deputate PSD, om bogat si bine infipt, a ajuns sa fie retinut preventiv, in urma unui flagrant delict, arata ca exista intentia de a face curatenie. Cat de adanc va merge si cum se va finaliza, nu stim. Pentru ca, dupa ce ajung in instanta, aceste cazuri pot lua alte turnuri. Ceea ce e surprinzator si la d-l Petcu, si la d-l Severin, este ca sunt oameni foarte bogati, care n-ar fi avut nevoie de spaga. Au salarii mari, li se deconteaza sume exorbitante pentru transport, cazare, masa si orice (d-l Severin a decontat 200.000 de euro anul trecut la PE, numai pe "cheltuieli de secretariat"). Ceea ce demonstreaza lipsa de temei a afirmatiei facute de multi, cum ca, daca toti am avea salarii decente, n-ar mai exista coruptie. E o patologie a lacomiei. Oamenii astia nu se opresc. Cum zicea un vames de la piciorul coruptiei: "Am bani de nu mai am ce face cu ei, dar nu ma pot opri, mi-a intrat in sange". Acum se vede cata dreptate avea Monica Macovei sa propuna acele criterii de integritate in statutul PD-L si cat de semnificativa e reactia de respingere, aproape unanima, a propunerii ei, in propriul sau partid. Daca nici PD-L - care sustine lupta anticoruptie, ca partid la guvernare - nu vrea sa auda de acele criterii de integritate, realizam cat de putin este dispusa clasa politica sa termine cu coruptia.
"Sa vedem ce va mai spanzura Csibi Barna in puscarie"
- Trecem la un alt subiect, care a provocat alt tip de emotii si discutii pe scena politica. Ma refer la cele doua provocari antiromanesti. Prima, infaptuita de sotia ambasadorului Ungariei in Romania, Erzsebet Bajtai, care si-a permis sa adauge la discursul premierului Viktor Orban catre maghiarii de pretutindeni, niste versuri dintr-un criminal de razboi, Albert Wass: "Sa fie Ardealul din nou ce-a fost!/ Sa-i aparam pe secui/ De faptele odioase ale romanilor". A doua, spanzurarea simbolica a lui Avram Iancu, intr-o piata din Miercurea Ciuc, de catre extremistul maghiar Csibi Barna. Reactia oficialilor romani vi s-a parut potrivita in aceste cazuri?
- Da, de data asta au avut o reactie mai buna. Caci nu trebuie sa dai foarte mare importanta unor astfel de iesiri ultranationaliste si sa le tratezi disproportionat - caci asta si vor cei care le provoaca. Csibi Barna si-a dorit sa ajunga eroul maghiarilor, prin acel gest. Se astepta ca romanii sa se inflameze ca de obicei, sa-i dea apa la moara si sa transforme asta intr-o mare batalie de care depinde Ardealul. E jignitor sa ne temem de maghiari, care sunt de doua ori mai putini decat noi. Sigur ca trebuie taxati verbal, dar in principal, trebuie sa aplicam legea. Noi n-am prea facut asta pana acum, ci ne-am consumat in lupte de vorbe. Legea e sfanta si e valabila pentru toata lumea. Sa vedem ce va mai spanzura Csibi Barna in puscarie - pentru ca nu e un descreierat, asa cum l-a calificat UDMR, ci un om pe deplin responsabil de faptele sale, fapte care incalca legea, incitand la ura rasiala.
Altminteri, si UDMR a procedat bine, disociindu-se si de actiunea lui Csibi Barna si de declaratiile "din suflet" facute de dna Erzsebet Bajtai.