Se prea poate ca, asa cum a precizat si medicul, la originea ametelilor acuzate de mama dvs. sa se gaseasca spondiloza cervicala, caz in care se impune, in primul rand, tratarea acestei patologii si nu doar a efectelor produse de ea. Mai mult, daca spondiloza cervicala este asociata cu sindromul de insuficienta vertebro-bazilara, in mod sigur aportul de sange (si oxigen) care trebuie sa alimenteze creierul este mult diminuat si are drept consecinta instalarea episoadelor vertiginoase, datorate fenomenului de hipoxie cerebrala.
Cu toate acestea, consider ca ar trebui efectuate si alte examinari medicale (in special din sfera ORL), care sa confirme existenta sau absenta unor patologii cauzatoare, la randul lor, de producerea ametelilor. Pentru a va descurca mai usor, va aduc la cunostinta ca senzatia de ameteala este frecvent determinata de una dintre urmatoarele afectiuni: labirintita, boala Menire, infectia urechii medii, accidentul vascular cerebral, atacul ischemic tranzitoriu, neurinomul acustic. La fel de bine, ametelile pot fi urmarea administrarii unor medicamente precum Aspirina, Streptomicina, Gentamicina si unele medicamente utilizate pentru hipertensiunea arteriala sau bolile de inima.
In alta ordine de idei, luand in considerare si varsta inaintata a mamei dvs., ar putea fi vorba chiar de asa-numitul vertij postural paroxistic benign, caracterizat prin ameteli trecatoare, ocazionate de rotirea capului dintr-o parte in alta, rasucirea in pat sau privitul brusc inapoi.
In concluzie, este neaparat necesara diagnosticarea exacta a cauzei care determina producerea ametelii, pentru ca tratamentul acesteia sa poata conduce, daca nu la vindecare, macar la ameliorarea simptomelor. Sigur ca si un eventual tratament naturist corespunzator afectiunii de fond va trebui, pentru a avea succes, sa tina cont tot de eliminarea (atenuarea) cauzei (cauzelor) determinante. Pentru lamuriri, contactati-ma telefonic! Sa auzim numai de bine!
"Fetita mea are 9 ani si urineaza noaptea in pat"
(Raspuns pentru MIHAELA STAN - Bucuresti, F. AS nr. 956)
Din pacate, fetita dvs. a cam depasit varsta la care sfincterele ce permit inchiderea vezicii urinare nu sunt pe deplin maturizate, astfel ca, se poate vorbi despre enurezis nocturn, termen ce desemneaza o stare anormala in care emisiunea involuntara a urinei se mentine dincolo de varsta la care copilul trebuia sa fi dobandit controlul vezical (sfincterian). Fara a cunoaste in amanunt cazul, presupun ca la origine, totusi, se afla o cauza psihogena, practic o disfunctie pasagera a sistemului nervos. Totusi, trebuie sa va amintesc ca originea enurezisului (ca simptom al unei boli) poate ascunde diverse alte patologii, cum sunt: infectiile si/sau malformatiile aparatului urinar (colibaciloza, hipospadias, stricturi uretrale etc.), unele anomalii ale coloanei vertebrale (spina bifida, scolioza), unele afectiuni neuropsihice congenitale sau dobandite (encefalita, meningita) capabile sa permanentizeze incontinenta urinara nocturna sau diurna.
In majoritatea cazurilor, problema dispare de la sine, insa nu este exclus sa se prelungeasca pana spre adolescenta.
Cu speranta ca, in cazul fetitei dvs., lucrurile nu prezinta asemanari cu enurezisul consecutiv bolilor mai sus amintite, si daca se constata ca la originea tulburarii de mictiune nu stau nici factori psiho-emotionali sau hormonali (diminuarea secretiei nocturne de hormon antidiuretic - ADH), in mod sigur, urmatoarele solutii terapeutice naturiste vor fi de mare ajutor:
* Decoct de scoarta de mesteacan - 2 lingurite la o cana de 250 ml (5 minute fierbere). Cantitatea se consuma pe parcursul zilei.
* 120 g fructe de ienupar se fierb intr-un litru de apa, impreuna cu 300 g zahar, pana capata consistenta unui sirop. Se iau 3 linguri pe zi, inainte de mesele principale.
* Pulbere de seminte de urzica, amestecata cu 1 lingura miere. Se administreaza seara, inainte de culcare, cate o jumatate lingurita.
Se pot utiliza, de asemenea, anason, obligeana, merisor, frunze sau muguri de mesteacan (infuzie) sau baile de sezut cu flori de fan, paie de ovaz, radacina de valeriana, ghimpe. Actiunea acestor remedii trebuie dublata de punerea in practica a unor norme de comportament, induse copilului cu blandete si intelegere parinteasca: reducerea aportului de lichide dupa ora 18, ducerea copilului la toaleta inainte de culcare, lasarea in dormitorul copilului a unei lampi de veghe, pentru ca, in cazul in care se trezeste, sa poata ajunge mai usor la baie, eventual postarea unei olite de noapte langa pat. Sa auzim numai de bine!
Dr. STELA DRONTZAS - medic generalist, specialist in medicina complementara si biorezonanta, tel. 0727/45.75.26, e-mail: steladrontzas@yahoo.com
"Fetita mea are 9 ani si urineaza noaptea in pat"
(Raspuns pentru MIHAELA STAN - Bucuresti, F. AS nr. 956)
In trecut, batranii, cand copiii urinau noaptea in pat, spuneau ca s-au speriat de ceva sau au umblat desculti si au racit, si imediat cautau diferite leacuri care dadeau rezultate. In ziua de azi, cand copiii au astfel de simptome, incepem cu fel de fel de antibiotice, ceea ce duce la scaderea sistemului imunitar, distrugerea florei intestinale si, normal, in loc sa rezolvam problema, o agravam. Ca precautie, copilul trebuie sa fie cat mai relaxat si sa evite racelile. In primul rand, trebuie actionat pe intarirea sistemului imunitar, apoi pe intarirea nervilor. Unul dintre motivele acestei afectiuni este distrugerea nervilor din zona genitala. Ei fiind slabiti, nu au putere sa retina urina. O substanta adjuvanta in intarirea nervilor este Rhodiola Rosea. Apoi, pentru intarirea sistemului imunitar, va recomand echinacea si gheara-matei.
Daca va pot veni in ajutor, ma puteti contacta telefonic. Sanatate multa tuturor!
ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com
"Dorim un tratament complementar pentru metastaze pulmonare"
(Raspuns pentru MARIA SERBAN, F. AS nr. 958)
Doamna Maria, afectiunile pe care mama dvs., in varsta de 77 de ani, le are, respectiv neoplasm gastric, metastaze la plamani, insotite de stare de slabiciune si scadere in greutate (are 43 kg), necesita terapii foarte complexe, care pot ameliora unele simptome, si cu putin ajutor divin, ii pot prelungi viata.
In ceea ce priveste alimentatia, va pot recomanda mai multe tipuri de diete. Cea potrivita este "Dieta Young", care urmareste echilibrarea pH-ului sangelui si a tesuturilor, prin suplimente nutritionale si alimente alcaline, cum ar fi: lamaia, argila, probioticele, nuca neagra, legumele si fructele. O alta dieta recomandata in profilaxia si terapia bolilor maligne este cea a doctorului Doru Laza:
* 30 de zile cura cu suc de struguri sau cura cu suc de fructe si zarzavaturi, dupa care se tine o cura cu suc de cruditati, pana la vindecare. Cura crudivora de refacere si cea depurativa trebuie urmate 5-7 zile pe luna, prin alternanta (o luna cura crudivora, o luna cura depurativa);
* 3 x 1 lingura/zi pulbere de carbune vegetal, in cure de 3 saptamani, cu pauze de 1-2 saptamani;
* cura cu suc de orz verde, 3x50 ml/zi;
* cura cu seva de mesteacan, 1 fiola x 3/zi;
* cura cu suc de aloe;
* cura cu boabe de ienupar;
* ceaiuri: trifoi rosu, coada-soricelului, patlagina, podbal, muschi de piatra, lumanarica, plamanarica, radacina de limba-cainelui.
Ca tratament, va recomand o schema din produse naturiste care au efect antitumoral, sedativ, regenerant si vitaminizat: orz verde, tuia, napraznic, ou de prepelita japoneza, argila, boswellia, atragalus, tonic sedativ "Sorina", tonic imunitar "E-lite", tonic antium "E-lite".
Tonicul sedativ "Sorina" contine miere, propolis, polen, tinctura de valeriana, hamei, passiflora, salvie, paducel, talpa-gastei, tei argintiu, lavanda, orz, ovaz, sunatoare si vasc, uleiuri esentiale din lavanda, menta si portocal. Are efect calmant in boli neoplazice si se poate administra cate o lingurita la 2 ore, ori de cate ori bolnavul este agitat sau are dureri.
Tonicul antitum "E-lite" are efect antitumoral, antiinflamator, antioxidant, revigorant, antihemoragic, trofic, vitaminizant antiviral, alcalinizant, inhiba dezvoltarea celulelor tumorale. Contine miere, propolis, polen, laptisor de matca, extract de tuia, napraznic, vasc, muguri de plop, cimisir, rasina, orz verde, ulei din samburi de struguri, mumio, argila, carbune medicinal, uleiuri esentiale de lavanda, tea-tree, brad. Este recomandat persoanelor care sufera de tumori, neoplasme, hemoragii, debilitate fizica si psihica, infectii virale (hepatita, herpes, Papiloma virus, HIV etc.), reumatism infectios, helicobacter pylori, streptococi, stafilococi.
Tonicul sedativ "Sorina" si tonicul antium "E-lite" se prepara doar in farmaciile "E-lite Nutritia" din Deva, str. Mihai Eminescu, bl. H1, ap. 3, parter.
(Raspuns valabil si pentru IULIA, "Caut tratament naturist pentru noduli tumorali", F. AS nr. 958)