Propuneri pentru binele Romaniei

Cititor Formula AS
Cititorii au cuvantul

Sunt o cititoare constanta a revistei "Formula AS" si as vrea sa supun atentiei colective, cateva probleme curente, legate de economia noastra nationala, care pare pusa in obezi. M-as bucura ca solutiile pe care le ofer sa aiba oarecare ecou si sa starneasca interes.

Despre alimentatie
Urgenta maxima: un mercurial al preturilor

Posibilitatea izbucnirii unei noi crize alimentare internationale, la doi ani dupa ce precedenta a fost marcata de importante convulsii sociale, a generat vii dezbateri in cadrul Forumului de la Davos (Elvetia), unde lideri internationali au luat in serios amenintarea amplificarii si recurentei acestor crize, pe fondul cresterii populatiei planetei.
Si-n Romania s-a vorbit despre criza, dar nu s-a facut aproape nimic pentru siguranta alimentara si preturi decente. Cu cativa ani in urma, s-au spus multe despre dictatura supermarketurilor si eliminarea taxei (abuzive) de raft, care mergea si pana la 30%. Aceasta este o taxa aditionala marjei comerciale a vanzatorului. Acum, cand preturile au crescut, cred ca ar trebui redeschisa aceasta problema, caci oamenii o duc tot mai greu si sunt insetati de dreptate. Culmea este ca preturile alimentelor la noi cresc accentuat, in timp ce pretul de vanzare al materiei prime la producator e inca mic: 0,7-0,8 lei/kg grau si 1 leu/kg lapte. Preturile la cartofi, ulei, paine cresc rapid. Cred ca trebuie instituit un mercurial al preturilor si date amenzi mari celor ce nu-l respecta. In timp ce producatorii abia rezista, pe lantul de procesare si vanzare se intampla anomalii si preturile cresc, asa cum a aratat si d-l Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. Trebuie intervenit de urgenta in stabilizarea preturilor la alimente. Lumea se poate lipsi de o excursie, de exemplu, de o haina, dar de mancare, nu.

Cand cartofii bat la pret portocalele

Intr-o conferinta sustinuta la Sangeorgiu de Mures, ministrul Agriculturii a declarat ca "nu este normal si nu exista explicatii clare", cum de ajunge pretul litrului de lapte de la 1,1-1,2 lei, cu cat este vandut de micii fermieri care detin vaci, la pretul din supermarketuri, care depaseste patru sau chiar cinci lei, la anumite categorii de lapte. "Trebuie revitalizate statiunile de cercetare", a mai adaugat d-l Tabara, dar multe au fost desfiintate pentru scopuri imobiliare.
Pentru observatorul de rand, e cel putin ciudat ca desi oameni importanti din minister sesizeaza nereguli cu preturile, nu se vad nici un fel de efecte concrete, de scadere si pedepsire a celor care le maresc nejustificat. Intr-un an, pretul la cartofi, de exemplu, s-a dublat, desi factorii care duc la obtinerea productiei de cartofi (combustibil, forta de munca, samanta, chimicale etc.) nu au crescut cu mai mult de 25%. O posibila explicatie, desi mult prea cruda: stiindu-se ca aceasta leguma este pentru roman hrana saracului si ca o cumpara multi, preturile au explodat. Oameni buni, pai la 2,5-3 lei un kilogram de cartofi, cumperi 1 kg de portocale, aduse de peste mari si tari. Un kilogram de ulei de floarea-soarelui produs in tara ajunge la 8 lei, aproape cat unul de masline, de calitate medie, adus tot din strainatate, care are si costuri de transport. Nu e normal! S-a vorbit mult despre infiintarea unor centre de colectare "en gros" pentru agricultura (vezi cazul Dabuleni, cu pepenii), care ar fi ajutat mult producatorii romani. Nu s-au infiintat aceste centre si aducem, in continuare, multe alimente din afara. Mai mult decat Ungaria si Bulgaria la un loc. S-a scris in presa despre un profesor universitar din Craiova, inventator al unui tratament care aplicat moleculei de apa duce la imbunatatirea semnificativa a calitatii acesteia si la recolte de 2-3 ori mai mari. Cred ca inteligenta acestui om, ca si a altora care trudesc in umbra, in tara aceasta, trebuie scoasa la lumina.
Domnul Boc a afirmat ca tinerii de la oras ar trebui sa mearga la tara si sa lucreze pamantul. Stiti cat costa sa infiintezi un hectar de cultura? Circa 1000 lei, si faci profit 300 lei, asta daca e un an bun. In plus, la tara se fura tot mai mult. Sunt atatia oameni (mai ales batrani), carora li s-a furat porcul din cotet si au fost multumiti ca macar au scapat cu viata. Acum se vorbeste si de desfiintarea posturilor de politie la tara. Va fi tot mai rau...
Sunt si romani lenesi, dar cu siguranta, majoritatea ar vrea sa munceasca si nu au unde. La sat erau inainte fabrici de procesare de legume, fructe si lapte, sisteme de irigatii si mari ferme de animale, care aveau sute de locuri de munca. Ati vazut revoltele din Tunisia, cu oameni care ridicau mainile in aer, cu o paine, in semn de protest fata de preturile mari.

Despre creativitatea romaneasca

In ceea ce priveste carburantii, romanii asteapta un semn de dreptate si normalitate din partea institutiilor abilitate (si exista cateva), care sa impiedice spolierea continua a populatiei. Guvernul a initiat un program pentru introducerea treptata a automobilelor electrice si a celor care folosesc combustibili nepoluanti si regenerabili. Ei bine, in tara, la Pitesti, tot un profesor - Dan Marinescu - impreuna cu cativa studenti au dat cateva exemple clare ca Romania poate fi un pionier in acest domeniu, asa cum au fost pe vremea lor Aurel Vlaicu sau Traian Vuia, in aviatie. Cei de la Pitesti au realizat Dacia Hamster Hybrid Electricway 4WD (un studiu al Centrului de Cercetare Universitara pentru Ingineria Automobilului, din cadrul Universitatii din Pitesti), fiind parte a Programului EcoLOGIC si urmarind realizarea unui automobil cu emisii CO2 de numai 99 g/100 km. Platforma tehnica utilizata provine de la Dacia Sandero, iar sistemul de propulsie este de tipul EcoMatic Hybrid System (Energy conversion with autoMatic Hybrid System). Vorbim de un sistem hibrid diesel-electric. De mentionat ca acest sistem de propulsie de pe Dacia Hamster este creatia laboratorului "Sisteme de Propulsie Alternativa si Energii Regenerative" din cadrul Facultatii Tehnice din Pitesti. Pentru Dacia Hamster, mai este in studiu si un sistem de alimentare cu energie electrica de la celulele fotovoltaice, plasate pe acoperis, dar si dotarea masinii cu un sistem Stop@Start pentru motorul termic.
"Pionierii" de la Pitesti au realizat si un automobil cu motor 100% electric, pe un Ford Ka. Ei spun ca un astfel de automobil electric de clasa mica-medie poate fi comercializat la 10.000 de euro, un pret acceptabil.
Cred ca este momentul potrivit pentru ca Guvernul sa dea facilitati constructorilor auto de acest fel, asa cum acorda si producatorilor de energie "verde", contravaloarea certificatelor verzi. S-ar crea astfel multe locuri de munca noi, am avea un aer mai curat, iar oamenii ar aloca mai putini bani pentru transport. Nu in ultimul rand, preturile la produse si servicii ar trebui sa scada treptat.

Despre bani

Conform revistei "Capital", din ianuarie 2011, 10 tari importante din UE au instituit, inca din 2010, taxe suplimentare (de solidaritate) pentru banci si au colectat sute de milioane de euro la buget. Cred ca si la noi, unde sacul e gol, a venit timpul sa ne luam inima in dinti si sa facem la fel. Sa mai lasam la o parte ce spune FMI-ul, caci desi s-au urmat recomandarile lor, tara iese greu la liman. Si daca nu s-a imbunatatit viata, de ce ne mai imprumutam la ei, si de ce nu le iesim din cuvant? Daca acum, cand primim bani (de la FMI sau din alta parte) tara o duce greu, cum va fi cand vom incepe sa ii platim?
Din iulie 2011, toate declaratiile fiscale vor fi depuse numai on line. Iata o situatie ipotetica (dar nu imposibila): ies la pensie in 2020, si constat ca cei de la Casa de Pensii spun ca nu au dovezi ca pentru anii 2015-2018, angajatorul meu si eu am virat contributiile la pensii. Intreb daca nu putem vedea in arhiva lor electronica daca am platit. Ei spun ca programul are probleme, e virusat, s-a sters, si sa aduc de la angajator copii dupa state si ordinul de plata. Angajatorul nu mai exista, arhivele de asemenea, si nici nu a predat listele la Arhivele Judetene. Ce fac in acest caz? Ati vazut ceva asemanator, dar la o scara mult mai mica, cu pensionarii militari ale caror garnizoane s-au desfiintat si nu au putut aduce la timp adeverinte de salariat. Si li s-au taiat pensiile, chiar si numai temporar, pana la reconstituirea dosarului. O solutie ar fi ca fiecare angajat sa solicite si sa primeasca o copie dupa ordinele de plata la pensii si borderoul semnat de cei de la Finante, ca sa aiba o dovada ca angajatorul a platit contributiile. Dar cati angajatori vor dori sa elibereze aceste acte, cand ei abia daca iti dau fisa fiscala?

Locuri de munca

Trebuie luate masuri reale de stimulare a economiei si creare de locuri de munca. Daca va uitati pe un site de recrutari, ca de pilda ejobs.ro, myjob.ro si altele, veti vedea forme ale disperarii romanilor. Acolo sunt oferte pentru posturi cu salarii medii (facturist, operator PC, lucrator comercial) pentru care exista si 3000-4000 de solicitari pe un loc. Descurajant si trist. Unde sa te duci?
Se spune ca din cele circa 400 de spitale, 152 vor fi desfiintate, realizandu-se o economie de 20 milioane lei, adica circa 4,5 milioane euro. Stim ca si acum numarul de locuri este insuficient, fiind dese cazurile cand sunt si 2-3 bolnavi intr-un pat. Aceasta mica economie se poate realiza din multe locuri unde se mai irosesc bani, iar spitalele nu doar sa nu fie inchise, ci ar fi nevoie de mai multe, pentru o populatie tot mai bolnava. De altfel, o sa avem surpriza sa vedem ca nu va fi o economie de costuri, ci o crestere a acestora; daca in localitatea "X" se desfiinteaza spitalul, un pacient de acolo va merge cu salvarea in resedinta de judet, deci vor fi cheltuieli mai mari cu combustibilul, in spitalele ramase va trebui sa creasca numarul de paturi si altele...
Cu ceva timp in urma, s-a stabilit micsorarea numarului de parlamentari. Cred ca PDL, care este acum la putere, trebuie sa puna in practica acest lucru, caci domnul Basescu a fost initiatorul referendumului. De asemeni, cred ca trebuie corectata rapid legea votului uninominal, caci nu e posibil si nici corect ca un candidat clasat pe locul 2 sau 3 sa intre in Parlament, iar cel de pe locul 1, nu. Daca tot e greu, oamenii asteapta macar putina dreptate.
In numarul 952/2011 al revistei "Formula AS" s-a publicat un interviu cu d-l prof. univ. dr. Constantin Popescu de la ASE Bucuresti, privind criza din tara si din lume. El spune ca ar trebui sa ne reorientam schimburile economice catre tari ca India, China, Brazilia, Rusia, aflate in plina dezvoltare. E necesara, de asemenea, reducerea cheltuielilor cu administratia centrala (cu 50%), corectarea raportului intre salariati si pensionari, investitii. Dansul sustine ca daca tot ne-am imprumutat, ar fi trebuit ca acei bani sa mearga in investitii, nu in consum. Cred ca experienta si stiinta unor astfel de oameni ne pot ajuta sa iesim la liman. Cu stima,
INA MURESAN