FOAMEA

Rodica Demian
- un medicament ideal

"Curatenia de primavara" a organismului nu mai este de mult un subiect de luat in ras. Milioane si milioane de oameni din toate tarile Europei recurg la "cura prin post", pentru a scapa de stresul cel de toate zilele, pentru a-si reface plinul de energie si pentru a da jos kilogramele in plus. In urma cu zece ani, cand scriam, in premiera absoluta, in revista "Formula AS", despre postul de sanatate, indemnul era privit cu ironie si neincredere, luat drept "leac babesc", ba, si mai rau, acuzat ca ameninta sanatatea. Astazi, statisticile arata ca milioane de europeni recurg la "curatenia interioara de primavara", unii practicand-o la domiciliu, altii optand pentru cura in clinici cu profil naturist, in hoteluri cu programe de sanatate, in manastiri (medicina monahala a luat un mare avant in Elvetia si Germania), toti sperand sa scape de stresul cotidian, de kilogramele in plus, sa se incarce de energie.
"O cura de post, tinuta regulat in fiecare an, ii ajuta pe cei sanatosi sa-si mentina nealterata sanatatea", sunt de parere expertii. Faptul ca stravechiul ritual crestin are nu doar efecte preventive, ci si efecte vindecatoare a fost demonstrat de rezultatele unor cercetari recente. Conform acestora, prin post se pot obtine rezultate excelente in cazul dereglarilor de metabolism (obezitate patologica, diabet tip II), al hipertensiunii arteriale si al afectiunilor cardiovasculare. Dar efecte pozitive s-au observat si in unele boli cronice, precum reumatismul, afectiunile articulatiilor si ale sistemului digestiv, boli autoimune (de ex. scleroza in placi), migrena, alergiile, astmul sau neurodermita.
O cura de post este mai reconfortanta decat orice "vacanta de vis", chiar daca afirmatia li se pare surprinzatoare celor ce nu postesc. "Misterul" a fost confirmat stiintific, din momentul in care cercetarea moderna a inceput sa se preocupe de procesele biochimice produse in timpul postului. Organismul se "inarmeaza" impotriva lipsirii de hrana, producand, dupa 3-4 zile, o cantitate sporita de serotonina (hormonul bunei dispozitii), impulsurile de stres sunt, practic, intrerupte, si de aceea scade nivelul cortizolului (hormonul de stres), iar incordarea cedeaza.
Persoanele care postesc sunt destinse si binedispuse, iar multe dintre ele vorbesc chiar despre o stare de euforie, instalata dupa a patra zi de post. Aceasta regenerare sufleteasca se rasfrange pozitiv asupra afectiunilor psihosomatice si a celor produse de stres, cum sunt: epuizarea, depresiile usoare sau sindromul epuizarii totale. Cei in cauza sunt in situatia de a-si putea examina, cu calm si din exterior, propria stare, ceea ce ii poate ajuta, adeseori, sa revada lucrurile in contextul normal si sa gaseasca solutii pentru problemele care ii apasa.

Tinerete fara batranete

In spatele efectelor preventive se ascunde certitudinea ca postul ne mentine tineri! In sange circula mai putina insulina, celulele produc mai multe proteine, care ne protejeaza de influentele destructive: celulele se "repara", suprima defectiunile ereditare si reduc, astfel, riscul de cancer si de numeroase boli ale civilizatiei. Specialistii in geriatrie presupun ca in felul acesta organismul se adapteaza la "vremurile grele" si incearca sa-si asigure sansele unei potentiale "reinnoiri". O dovedeste faptul ca dupa cura cu post multe femei care nu pot avea copii raman insarcinate. Si chiar daca stiinta n-a studiat inca toate tainele acestui mecanism anti-imbatranire, expertii in materie il cunosc de mult: femei de 75 de ani, care postesc de decenii, arata cu cel putin 10 ani mai tinere.

Abolirea grasimilor

Un rezultat benefic in societatea noastra din ce in ce mai batrana. Binele postului este vizibil la capitolul "sindromului bunastarii", producator de kilograme in plus. Un european din trei este supraponderal. Mancarea imbelsugata, stresul si lipsa de miscare duc - pe durata lunga - mai intai la cresterea tensiunii arteriale si a cantitatii de grasimi din sange, si apoi si la cea a nivelului glicemiei si a acidului uric. Si cand metabolismul este atat de dereglat, medicii vorbesc despre sindromul metabolic, cel mai mare risc de producere a afectiunilor cardiovasculare. Evolutia este de-a dreptul infricosatoare: diagnosticul respectiv este pus din ce in ce mai frecvent, incepand de la varste tot mai tinere. Postul poate fi, in acest caz, un inceput eficace de modificare a stilului de viata. Grasimile din sange si tensiunea arteriala scad relativ repede, ceea ce-i motiveaza in mod semnificativ pe pacienti. De aceea, medicina occidentala a instituit postul ca terapie in cazul obezitatii si al diabetului de tip 2.

Sanatate pentru intestine

Rolul decisiv pentru ameliorarea maladiilor cronice il joaca descarcarea, sanarea intestinului, care s-a aflat dintotdeauna in centrul fiecarei cure cu post. Si care reprezinta, de fapt, aspectul principal al ceea ce, in limbajul obisnuit, se numeste "curatirea" (eliminarea reziduurilor).
Intestinul este cel mai mare organ imunitar, care pe o suprafata de 200 m2, "adaposteste" 70% din anticorpi. S-a demonstrat ca dereglarile survenite in aceasta retea uriasa pot favoriza si chiar provoca intolerante, alergii si afectiuni autoimune. Atunci cand resturile alimentare raman vreme prea indelungata in tractul digestiv, se formeaza toxine si produse de putrefactie, care impovareaza organismul. In plus, se deregleaza flora intestinala.
De indata ce nu mai mancam, digestia nu mai are loc si, pe deasupra, nu mai "ingeram", practic, bacterii, virusuri sau ciuperci, si nici substante industriale, coloranti ori conservanti, substante potential inflamatorii si alergene, pe care intestinul trebuie sa le elimine incontinuu. Plus, acizii grasi din carne si produsele lactate, care, si ei, declanseaza procese inflamatorii.
Conform unui studiu, procesele inflamatorii din organism cedeaza vizibil pe durata postului. Iar cercetarile recente, efectuate de cateva clinici austriece, releva faptul ca intestinul produce mult mai multi anticorpi decat inainte, in vreme ce incidenta germenilor si a agentilor patogeni scade.
In urma cu 100 de ani, medicii germani Franz Xaver Mayr si Otto Buchinger au initiat - independent unul de celalalt - doua metode de post terapeutic, care au fost "adoptate" imediat de medicina naturista. Curele pentru persoanele sanatoase dureaza minimum 10 zile, plus 4 zile de refacere. Postul terapeutic sub supraveghere medicala dureaza de obicei mai mult, pana la 6 saptamani.
Postul Buchinger cuprinde supe de legume, sucuri si ceaiuri de plante cu putina miere. Este un regim cu care organismul nostru se "descurca" minunat pe parcursul celor catorva saptamani. Exista, insa, "reguli de post" care trebuie respectate. Cea mai importanta: lichide multe, adica trei litri de apa si de ceai pe zi. La fel de inevitabila: curatirea regulata a intestinului, cu clisme sau cu sare amara, pentru ca acesta, aflat in "repaus", sa scape - printre altele - de fiere, de celulele (de mucoasa) descuamate si de bacteriile moarte.
Si in plus: circa doua ore de miscare pe zi. Activitatea sportiva si cele 300-500 de calorii pe care le primeste organismul ajuta la mentinerea in limite minimale a reducerii masei musculare.
In timpul unei cure Mayr clasice, se consuma lapte si chifle uscate (vechi), mestecate incet si savurate intens. Mayr insista ca pacientii sai sa invete sa inlocuiasca "inghititul" in fuga cu un comportament alimentar sanatos. "Postul ne ofera sansa de a percepe, din nou, nevoile organismului nostru si de a le analiza", spunea el.
In plus, medicina lui Mayr dispune de un sistem de diagnosticare bine pus la punct: medicii care o practica recunosc, pare-se, problemele aparatului digestiv si devierile de la starea optima de sanatate, dupa tinuta si forma corpului si in functie de constatarile facute la palpare.

Postul reduce simptomele de stres

Dupa fiecare cura de post, organismul trebuie sa se reobisnuiasca, treptat, cu hrana solida. De aceasta "refacere" depinde in mare masura succesul unei cure. In fond, este vorba de o repunere in functiune a sistemului digestiv regenerat si de o refacere a unei flore intestinale sanatoase. De aceea, la inceput se consuma doar alimente usor de digerat, mai ales legume dunstuite, si abia ulterior, dupa cateva zile, carne... In cazul unor afectiuni precum poliartrita, pe care medicii o trateaza, de cele mai multe ori, cu cortizon, pacientii pot asigura succesul postului, tinand, in continuare, un regim vegetarian. Unii reusesc sa se descurce, pe durata lunga, chiar si fara medicamente. Iar cei care vor sa slabeasca definitiv ar trebui sa inceapa o dieta echilibrata, imediat dupa zilele de refacere.