Raspuns pentru MONICA POWEL - Chicago, F. AS nr. 954 - "Ajutati-mi sotul, chinuit de o polipoza nazala cronica"

Redactia
Dr. IOAN GH. MARGINEAN - medic primar ORL - C.M.I. "SANOMED" Sibiu, tel. 0722/73.52.72

Polipoza nazo-sinusala defineste prezenta de polipi, uni sau bilaterali, in fosele nazale si cavitatile sinusale ale fetei. Etiologia polipozei este ipotetica. Alergia este prezenta in aproximativ 30% din cazurile manifeste clinic cu: rinoree, obstructie nazala (nas infundat), stranuturi in salve matinale, hiposmie (diminuarea mirosului), prurit, tuse, asociere cu astmul bronsic. Ca simptome secundare, exista tulburari de somn, sforait, cefalee cu exacerbari la stimuli nespecifici: schimbari de temperatura, mirosuri intense, iritanti chimici, fum, praf etc. Polipoza nazala se asociaza cu astmul bronsic, in 30% din cazuri, intoleranta la aspirina (sindromul Fernand Widal) si cu fibroza chistica. Tratamentul polipozei nazale este medical si chirurgical, avand ca obiective: eliminarea polipozei si a rino-sinuzitei asociate, restabilirea respiratiei nazale si olfactiei (mirosului), prevenirea recidivelor.
Chirurgia endoscopica functionala este tratamentul de electie al indepartarii polipilor, cu o rata scazuta de aparitie a recurentelor.
Pe primul loc in planul terapeutic al polipozei nazale complicate cu astm bronsic alergic se afla carenta alergenica, aceasta insemnand evitarea alergenilor din apropierea pacientului: polenul, praful de casa, mucegai, pene si fulgi, plante si animale de casa. Terapia tulburarii olfactive (pierderea mirosului) vizeaza dezobstructia nazala si ventilatia eficienta a epiteliului olfactiv (receptorii mirosului). Va recomand urmatoarea schita de tratament:
* Dimineata si seara, dupa mancare, se efectueaza lavajul (spalarea) foselor nazale, cu o solutie salina (1 lingura sare gema la 1 litru apa calduta), sau cu solutii sterile din apa de mare (Rhinomer, Nazomer).
* Fito-gemoterapie, cu Trei-frati-patati, ceai (2-3 cani pe zi) si extract de Coacaz negru.
* 10-15 zile sedinte de aerosoli cu dexametazona/flixotide nebules in ser fiziologic.
* Pulverizati 20-30 pufuri de "Ocnasept" (aerosol salin 100% natural), in aerul din incaperi, in special deasupra patului unde dormiti, in vederea optimizarii microclimatului ambiental. "Ocnasept" spray constituie o metoda comoda si eficace de "salina la domiciliu" prin aerosoli salini incarcati cu ioni negativi, care amelioreaza respiratia, clearance-ul ciliar al mucoasei, fluidifica secretiile, reduc vascozitatea sputei si bronhospasmul. "Ocnasept" spray poate fi comandat la tel. 0269/21.78.61, fax: 0269/42.12.56, e-mail: sanmed@online.asconet.ro

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Sotul meu are pancreatita cronica"
(Raspuns pentru ELENA STANCIU - Sfantul Gheorghe, F. AS nr. 952)


Trebuie precizat de la inceput ca, desi nu foarte frecvente, inflamatiile dezvoltate la nivelul pancreasului sunt afectiuni de o severitate sporita, pancreatitele (acute, cronice) netrebuind incluse in aceeasi categorie cu alte boli inflamatorii (de multe ori banale), precum colecistita, gastrita, flebita, rinita etc. Chiar si pancreatitele cronice (cazul dvs.), cu evolutie mai lenta si simptome mai discrete, impun atentie maxima, deoarece neglijarea terapiei alopate poate conduce la complicatii grave, uneori cu iminenta de deces. In general, pancreatita cronica poate surveni dupa accese repetate de pancreatita acuta, dupa boli hepatice (ciroza), ale vezicii biliare (calculi, colecistita), dupa ulcer duodenal sau dupa diferite infectii. Trebuie subliniat si faptul ca multe persoane cu pancreatita cronica au un istoric "clasic" de abuz de alcool, fenomen ce reprezinta, la adulti, cea mai comuna cauza a acestei afectiuni, caracterizata prin instalarea insuficientei pancreatice exocrine.
Tratamentul pancreatitei cronice este, de obicei, axat pe doua mari probleme: durerea si malabsorbtia. De la caz la caz, tratamentul se poate efectua atat in spital cat si la domiciliu, in acest din urma caz, doar sub control medical periodic. Obligatoriu, bolnavul suferind de pancreatita cronica trebuie sa abandoneze consumul de alcool si fumatul, sa evite excesul de grasimi si condimentele. Sunt recomandate o serie de extracte de pancreas (Pancreatin, Nutrizyn, Zymogen etc.), administrate oral, in timpul meselor. Mai pot ajuta suplimentele nutritive cu vitaminele C, E, B si cu minerale - calciu, potasiu, magneziu, fier, cupru.
Interventia chirurgicala in cazul pancreatitei cronice este indicata doar daca durerile nu pot fi suprimate cu analgezice de sinteza, daca icterul si hemoragia interna nu dispar, ori daca se constata prezenta unor formatiuni chistice mari in tesutul pancreatic.
Din fericire, terapeutica naturista dispune de solutii importante in cazul pancreatitei cronice (si nu numai), capabile sa completeze cu succes efectele farmacodinamice ale tratamentului alopat.
Ma refer, in primul rand, la obligeana (radacina), planta capabila sa vindece afectiunile pancreasului. Ceaiul de radacina de obligeana se obtine astfel. Se pune 1 lingurita de radacina sfaramata in 1/4 l de apa rece si se lasa de seara pana dimineata. Dimineata, se incalzeste continutul pe un vas cu aburi, se strecoara si se bea cate o inghititura, inainte si dupa mese. Va fi necesara o cura de 2-3 saptamani, apoi se face pauza.
* Extract din muguri de nuc - puternic stimulent al secretiei sucurilor pancreatice, indicat in sindrom de malabsorbtie si insuficienta pancreatica. Se administreaza conform prospectului.
* Cosm-enzime - actioneaza ideal in carente enzimatice, tulburari digestive, indigestii, disconfort abdominal, pancreatite. Se administreaza conform prospectului.
Nu putem uita, din randul plantelor cu efect benefic asupra pancreasului, papadia si urzica, care se pot administra sub forma de infuzii, decocturi, pulberi sau produse standardizate gata preparate, gasite in magazinele si farmaciile naturiste.
In incheiere, amintesc ca principalul element chimic al pancreasului este potasiul. Asadar, consumul de legume bogate in potasiu - telina, patrunjel, dovleac, fasole verde - sub forma de supe sau piureuri, va fi intotdeauna benefic pentru pancreas, atunci cand este insuficient sau cand implicarea lui in controlul glicemiei nu este normala. Sa auzim numai de bine!



Dr. CARMEN BADEA - medic primar medicina de familie, competente de acupunctura, homeopatie, apifitoterapie - Bucuresti, tel. 0747/30.81.12

"Sunt recunoscute in Romania cursurile de acupunctura din Irlanda?"
(Raspuns pentru ALINA ROMILA, F. AS nr. 956)


Ati intrebat despre studiul acupuncturii si medicinii traditionale chineze in Romania. Acupunctura, moxibustia si medicina traditionala chineza reprezinta o ramura a medicinii complementare, alaturi de homeopatie si apifitoterapie. Toate trei sunt recunoscute de Ministerul Sanatatii ca specialitati medicale si pot fi practicate, in mod oficial, de catre medicii care au ca specialitate de baza o specialitate clinica (medicina de familie, medicina interna, chirurgie etc.).
Cursurile pentru obtinerea dreptului de a practica aceste specialitati sunt sustinute de Centrul National de Perfectionare in domeniul Sanitar si se desfasoara sub forma unor stagii (cicluri) de pregatire, cu durata de 3 ani. Lectorii sunt persoane calificate, medici care profeseaza acupunctura de multa vreme, unii dintre ei avand stagii de pregatire efectuate in China, la universitati renumite.
La sfarsitul celor 3 ani de pregatire, se sustine un examen final, care contine o proba scrisa, teoretica, si o proba practica, sub forma unui caz clinic, diagnosticat si tratat conform principiilor medicinii traditionale chineze si a legii celor cinci elemente, cu ajutorul acupuncturii, moxibustiei si fitoterapiei energetice.
Pregatirea continua, atat in domeniul acupuncturii, cat si in cel al homeopatiei, se face prin participarea permanenta la congrese, seminarii si simpozioane, care sunt organizate anual si au intotdeauna invitati cu recunoastere internationala.
Exista, de altfel, si un Institut National de Medicina Complementara "dr Florin Bratila", unde, pe langa activitatile terapeutice si educationale, de pregatire a medicilor in specialitatile medicinii complementare, se face si cercetare, in spiritul medicinii integrative a secolului al XXI-lea, bazata pe dovezi.
Iata deci ca, in Romania, medicina complementara este bine organizata si se practica in multe cabinete, ca o eficienta optiune terapeutica. Pacientul poate alege totdeauna in cunostinta de cauza specialitatea care se potriveste cel mai bine asteptarilor sale si va fi tratat cu rezultate optime.

ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

"Poate fi tratat cancerul de san cu laptisor de matca si polen?"
(Raspuns pentru D. T. - Iasi, F. AS nr. 946)


Doamna D. T., va inteleg ingrijorarea, deoarece si eu am urmarit la televizor discutia dintre doamna Tatoiu si acel medic oncolog. As incepe prin a-mi expune parerea, mai intai despre prestatia medicului. Atunci cand a fost intrebat de d-na Tatoiu daca are specializare in apiterapie sau fitoterapie sau daca a studiat un astfel de domeniu, domnul doctor oncolog a recunoscut ca "nu", insa a citit de pe internet informatii despre laptisorul de matca.
Eu nu-mi permit sa-l ironizez pe d-l doctor, dar imi permit sa va explic dvs. ca e bine sa tineti cont de parerea uor persoane avizate, care daca sunt specialisti in apiterapie, cum ar fi d-na doctor Cristina Mateescu sau d-na doctor Cristina Aosan, puteti avea toata increderea ca produsele apicole recomandate de ele sunt vitale pentru sanatate.
Revenind la afectiunea dvs., respectiv cancerul mamar, acesta se manifesta prin aparitia unui nodul in partea superioara a sanului, in imediata apropiere a axilei. Alte simptome sunt secretia mamelonara si deformarea areolara sau a mamelonului. Au fost cazuri in care afectiunea era prezenta, insa fara semne externe. Asta nu inseamna ca orice nodul este canceros. El poate fi un chist, un adenofibrom, ori poate fi datorat perioadei premenstruale.
Ca alimentatie, va recomand sa consumati lapte de soia, tofu si produse bogate in beta caroten. De asemenea, sa evitati alimentele conservate, mezelurile si prajelile in ulei, deoarece contin E-uri si aditivi care favorizeaza tumorile.
Ca tratament, va recomand produse naturiste si homeopatice cu efect antitumoral, antiinflamator, antioxidant si de reglare hormonala.
* Intern: Tonic ginecologic "E-lite", Tonic antitum "E-lite", Indole-3-Carbinol, Vitamina A+D2, Mabelle, Tuia, Antioxidant Forte.
* Local: comprese cu argila, unguent cu marul-lupului.
Tonicul ginecologic "E-lite" este un complex de fitohormoni si are efect reglator la nivel hormonal. Este recomandat persoanelor care sufera de metroanexite, chisturi ovariene, fibroame uterine, dereglari hormonale, menopauza, noduli la san, rani pe colul uterin, insuficienta ovariana, sterilitate, micoze.
Tonicul antitum "E-lite" are efect antitumoral, antiinflamator, antioxidant, revigorant, antihemoragic, trofic, vitaminizant, antiviral, alcalinizant, inhiba dezvoltarea celulelor tumorale. Este recomandat persoanelor care sufera de tumori, neoplasme, hemoragii, debilitate fizica si psihica, infectii virale (hepatita, herpes, Papiloma virus, HIV etc.), reumatism infectios, helicobacter pylori, streptococi, stafilococi.
Tonicul ginecologic "E-lite" si Tonicul antitum "E-lite" se prepara doar in Farmaciile "E-lite Nutritia" din Deva, str. Mihai Eminescu, bl. H1, ap. 3, parter.