O arma secreta in lumea plantelor: URZICA VIE

Redactia
* Acum e momentul ei *

La noi, la romani, cuvantul "post" e legat de urzici: salata de urzici, ciorba de urzici, mancarica de urzici cu mamaliguta... Dar virtutile culinare ale urzicii palesc in comparatie cu valoarea lor de medicament. Forta vindecatoare a plantei este atat de puternica, incat oamenii ar trebui sa o cultive in gradina, pentru a o avea la-ndemana oricand. Cititi in continuare cate poate face tepoasa si modesta urzica.

Anemie

Din anumite motive, uneori legate de varsta, cantitatea de fier din organism scade. O senzatie de oboseala si apasare pune stapanire pe noi. O cura cu ceai de urzica poate indrepta lucrurile. Sau urmatorul sirop: 100 g de suc de urzica proaspata (se obtine prin mixare) se amesteca cu 100 g de miere. Se pun la fiert pana ce lichidul devine siropos. Se iau 3 linguri de sirop pe zi.

Acnee si alte boli de piele

Se face o cura de 10 zile cu ceai de urzica (o lingurita de frunze proaspete oparite cu un sfert de litru de apa) urmata de 10 zile de pauza. Tratamentul se reia. E bine ca-n ceai sa se puna cate o lingurita de bitter suedez. Se beau 3 ceaiuri pe zi.
Extern, se pun pe locurile afectate comprese cu ceai de urzica (un pumn de frunze oparite si infuzate 10 minute cu o cana de apa clocotita). Compresele se pun seara, la culcare. Peste comprese se pune un plastic, apoi o basma. Cura dureaza o luna.

Afte, inflamatii bucale

Faceti spalaturi si gargara cu un decoct din 2 linguri de flori de urzica la 1 l de apa. Fierbeti-le 1-2 minute, apoi lasati-le sa se infuzeze.

Probleme legate de par

Pentru a intari radacina si firul de par, pentru a combate chelia si matreata, lotionati-va zilnic cu 100 g radacina de urzica, lasata sa fiarba 15 minute intr-un litru de apa.
Acelasi efect il are clatitul parului cu ceai de urzica ori frectia la radacina cu tinctura de urzica. (Se umple o sticla cu radacina de urzica, bine spalata cu peria si data pe razatoare ori maruntita, peste care se toarna rachiu de 40gr.. Se lasa sa stea la cald, 14 zile.)

Diabet

Beti inaintea celor trei mese principale o ceasca de ceai de radacina de urzica: 2 linguri de planta maruntita la un litru de apa. Se lasa seara in apa rece, a doua zi se pune pe foc mic pana da in clocot. Se lasa sa fiarba 5 minute si sa se infuzeze 10 minute.

Flebita si tromboflebita

Se fac bai de picioare cu radacina de urzica: doi pumni de radacini bine spalate si taiate marunt, impreuna cu 5-10 tulpini cu frunze, se pun seara intr-o caldare cu 5 litri de apa rece. A doua zi, lichidul si plantele se incalzesc pana la punctul de fierbere. Cu acest lichid, cat se poate de fierbinte, se fac bai de picioare vreme de 20 de minute. In timpul baii, plantele raman inauntru. Lichidul poate fi refolosit de 2-3 ori.

Impotenta

Faceti un aluat din 16 g seminte de urzica macinate si 60 g faina de secara, la care adaugati 1/2 pahar de apa calduta si o lingura bine varfuita cu miere. Formati 5 pateuri egale si coaceti-le in cuptor. Mancati cate o placintica in fiecare seara, dupa cina. Puteti, de asemenea, sa luati in fiecare zi pe stomacul gol cate o lingurita de seminte pisate, amestecate cu miere.

Cura de primavara

Cine vrea sa faca o curatenie de primavara in organism, sa practice o cura de 4 saptamani cu ceai de urzici, cat sunt mici si proaspete (o lingurita cu varf de planta se opareste cu 1/4 l apa in clocot si se lasa sa se infuzeze 2 minute). Prima ceasca se bea dimineata, pe stomacul gol, inghititura cu inghititura, cu o jumatate de ora inainte de masa, alte doua cesti se beau peste zi.