Un leac universal: MERELE

Gilda Fildan
Remediu contra fumatului

Efectul fructului paradisiac asupra fumatorilor inraiti, a caror sanatate este, oricum, periclitata, se manifesta pozitiv pe doua planuri: pe de-o parte, merele sporesc cantitatea de oxigen din organism, si pe de alta parte, o cura de mere poate combate dependenta de nicotina.

Cum actioneaza nicotina asupra organismului?

Stim cu totii ca pentru fumatori este foarte greu sa renunte la tigari, desi nu mai trebuie sa explice nimeni cat de daunator este fumatul. Oamenii invata, inca de pe bancile scolii, despre gravitatea urmarilor provocate de tutun: tusea tabagica, cancerul pulmonar, afectiuni ale stomacului, infarct etc. Cu toate acestea, efectele resimtite pozitiv sunt mai puternice, pentru ca nicotina calmeaza emotiile si nervii si invioreaza in caz de oboseala si proasta dispozitie.
La efort fizic, fumatorilor li se taie mai repede respiratia decat nefumatorilor. Aceasta realitate trista, dar rareori bagata in seama, se datoreaza monoxidului de carbon, care este o componenta a fumului de tigara si care ajunge in sange, prin alveolele pulmonare. In interiorul globulelor rosii, monoxidul de carbon se leaga cu hemoglobina, care are sarcina de a transporta oxigenul, dar care este impiedicata sa o faca, tocmai de catre monoxidul de carbon, care se leaga de 300 de ori mai tare de hemoglobina decat oxigenul. In timpul miscarii, organismul, inclusiv creierul, primeste o cantitate prea mica de oxigen. Consecinta: oboseala, dureri de cap si greata.

Mai mult oxigen, cu ajutorul merelor

Merele pot contribui la o mai buna alimentare cu oxigen, si anume prin substantele lor componente, printre altele prin vitamina C, care face posibila asimilarea fierului de catre intestin. Din pacate, fumatorii nu prea mananca mere, fiindca nu le plac. De ce? Pentru ca la ei, din cauza fumatului, mucoasa stomacala contine, probabil, nicotina. Aceasta este activata de fructozele din mere, astfel ca persoanele in cauza au o senzatie relativ neplacuta. In felul acesta, gustul de mar le deranjeaza.
Acest efect poate fi folosit atunci cand cineva vrea sa se lase de fumat. Este o metoda cu sanse mari de reusita, cu conditia, fireste, ca persoana in cauza sa fie hotarata sa renunte la tutun.

Mere in loc de tigari

Fumatorii care consuma doar mere, vreme de 2-3 zile, trebuie sa se astepte la unele probleme digestive (din motivele enuntate mai sus), pentru ca in aceasta faza, merele curata intestinul de toxinele prezente in el.
Dupa aceea, insa, majoritatea fumatorilor trec printr-o experienta opusa (inversa): in mod surprinzator, gustul tigarii nu le mai place, fiindca nicotina este resimtita acum ca un factor iritant suparator. Bineinteles ca in aceste trei zile ar trebui sa renunte la fumat sau sa fumeze cat mai putin.

Echilibrarea vitaminelor

Nicotina actioneaza asupra multor vitamine ca un "killer" si de aceea fumatorii sufera de o carenta ingrijoratoare de vitamine. Deosebit de drastic este efectul negativ asupra vitaminei C. Fiecare tigara "fura" pana la 30 g de vitamina C, adica 40% din necesarul zilnic de 75 mg (datele sunt depasite, dar inca in circulatie). Valorile mai realiste, de 300-400 mg de vitamina C pe zi, sunt greu de atins, in cazul fumatorilor. Dar merele isi fac, spre cinstea lor, datoria.

Cancer

Continutul ridicat de pectina are efect dezintoxicant (detoxifiant) si impiedica - impreuna cu fenolii si vitamina C existente in mar - dezvoltarea celulelor canceroase.

Digestie

Merele proaspete, mancate cu coaja cu tot, stimuleaza digestia si au un efect usor laxativ. Diversele substante componente ale merelor influenteaza foarte specific tractul gastro-intestinal, fiind de un real folos nu doar impotriva constipatiei, ci si impotriva diareei. Consumul regulat de mere regularizeaza - in mod evident - digestia. Merele actioneaza inca din timpul mestecatului asupra procesului digestiv, pentru ca enzimele existente in miezul lor stimuleaza producerea salivei.
Saliva ajuta la alunecarea si inghitirea hranei care, odata ajunsa in intestin, prin compusii ei, mai ales prin celuloza - a treia componenta frecventa, dupa apa si carbohidrati - stimuleaza activitatea intestinala.
Fibrele din mere intaresc si antreneaza musculatura intestinului si provoaca producerea sucurilor digestive. Pectina se umfla in intestin si leaga produsele toxice, de descompunere, si bacteriile, avand astfel un efect calmant asupra mucoasei stomacale. Stimulente pentru digestie sunt, de asemenea, fructoza si alcoolul din zahar (sorbit), care protejeaza, in acelasi timp, flora stomacala prin efectul lor antibacterian.
Cei ce sufera de constipatie ar trebui sa manance cat mai multe mere cu coaja, casuta si samburi cu tot. In paralel, trebuie sa bea, neaparat, o cantitate mare de lichide pentru ca efectul depurativ sa se faca simtit.
In caz de diaree, nu se consuma substantele componente cu efect depurativ, deci partea cu celuloza: merele se curata de coaja si se indeparteaza partea lemnoasa si samburii. Miezul se da pe razatoarea fina, pentru a nu fi mestecat si pentru a evita, astfel, producerea salivei. Se recomanda cinci portii a 200 g de mere proaspat rase pe zi si renuntarea la alte alimente. Si pentru ca, in caz de diaree, se pierde o cantitate mare de lichid, este foarte important sa se bea mult, de preferinta apa sau ceai de musetel.
La sugari, tratamentul cu mere nu se recomanda in caz de diaree, ci trebuie consultat imediat medicul. La unii copii, si sucul de mere, chiar si in cantitati reduse, poate agrava diareea.
Factorii care influenteaza frecventa si consistenta scaunului: alimentatia, desfasurarea programului zilnic, varsta, clima, stresul, starea psihica.

Oboseala

Cunoastem cu totii senzatia de epuizare fizica si intelectuala, care se manifesta prin lipsa de concentrare, oboseala si moleseala. Aceasta senzatie, produsa de suprasolicitarea fizica, psihica sau sufleteasca, intr-un cuvant stresul, nu este o raritate in societatea noastra, in care performanta si randamentul sunt la ordinea zilei. In asemenea faze, merele ne ajuta sa ne revenim, pentru ca fructoza patrunde rapid in sange si ne incarca cu energie, si pentru ca efectul tonic al cantitatii mari de apa (intre 75-90%) invioreaza intreg organismul.
Din punct de vedere fiziologic, oboseala si epuizarea se datoreaza unui dezechilibru al substantelor minerale. Dupa efectuarea unor exercitii grele, nivelul potasiului, al sodiului si al calciului din muschi scade. Comportamentul apatic de dupa solicitarile intelectuale este determinat, adeseori, de lipsa de calciu. Merele ii aduc organismului, pe langa energia din zahar, si substantele minerale importante, intr-o forma usor de valorificat. De aceea, merele sunt gustarea ideala din pauze, atat pentru elevi si studenti, cat si pentru cei aflati in campul muncii, deoarece satura fara sa incarce digestia si pentru ca numeroasele vitamine pe care le contin - mai ales vitamina C - stimuleaza metabolismul.

Probleme musculare

Membre amortite sau furnicaturi in maini si picioare sunt indispozitii produse de carenta temporara de calciu, magneziu si fosfor. Merele ofera aceste substante intr-o forma pe care organismul o poate valorifica direct, nu pe ocolite. Pentru o ameliorare a acestor probleme trebuie sa mancati trei mere mijlocii. Este un remediu eficient si in cazul contractiilor musculare la pleoape sau buze, la gat, stomac si rinichi.

Inviorarea de dimineata

Cei care se trezesc greu dimineata, sunt somnorosi si cred ca se pot pune "in miscare" doar cu cofeina, ar trebui sa manance un mar la inceputul zilei. Substantele componente ale acestuia, in frunte cu hidratii de carbon, invioreaza dimineata, cand nivelul glicemiei este scazut. Vitamina C sustine acest efect.