Raspuns pentru as. farmacist SILVIA TARATA, F. AS nr. 946 - "Am fibroame uterine si vreau sa evit interventia chirurgicala"

Redactia
ADRIANA VLAD - fitoterapeut, consultant nutritie - Deva, tel. 0254/23.10.61, 0726/76.15.57, e-mail: elite.nutritia@yahoo.com

Fibromul uterin este o masa celulara ce se dezvolta la nivelul uterului. Fibromul se poate dezvolta in interiorul cavitatii uterine, la exteriorul uterului sau in grosimea peretelui acestuia. Acesta trebuie tratat inainte de a incepe sa faca probleme, respectiv hemoragii interne, dereglari de ciclu menstrual (hipermenoree sau amenoree) sau dureri cu presiune pelviana.
Fibroamele sunt mai frecvente la femei de 30-40 de ani. Pana la varsta de 50 de ani, 80% din femei prezinta fibroame uterine. Din pacate, nu exista un tratament alopat pentru iradierea cauzei. Varianta medicala consta in interventia chirurgicala, care din punctul meu de vedere nu poate fi una sanatoasa si favorabila pentru o femeie. Din fericire, varianta fitoterapiei ofera alternative mult mai sanatoase si eficiente, daca tratamentul este dozat si administrat corespunzator. Pot oferi in acest sens exemple numeroase de femei care au avut rezultate remarcabile in astfel de afectiuni, datorita tratamentelor naturiste si homeopatice pe care le-au urmat. Aceste rezultate au fost confirmate prin repetarea investigatiilor medicale din trei in trei luni, unde s-a observat scaderea in dimensiuni a fibroamelor uterine. Mai mult, simptomatologic, s-au constatat ameliorari de la o luna la alta, simtindu-se mult mai bine dupa chiar prima luna de tratament. Daca v-am convins sa incercati o varianta naturista in locul operatiei, va propun o schema de tratament compusa din produse naturiste care se administreaza atat intern, cat si local:
* Intern: Tonic ginecologic "E-lite", Tonic antitum "E-lite", Mabelle, Formula anemii, Boswellia, Tuia, Beres Drops Plus, Salvie.
* Local: Superforte Ovulin, impreuna cu un unguent de marul-lupului, si Superforte Supozin, impreuna cu unguent de muguri de plop.
Superforte Ovulin este un produs natural ce ajuta la atenuarea manifestarilor in dereglarile aparatului genital la femei. Contine miere, propolis, polen, laptisor de matca, extracte din plante: catina, galbenele, tataneasa, sunatoare, salvie, musetel, urzica, cimbru, morcov, mumio, argila. Are actiune antiinflamatorie, antitumorala, antiinfectioasa, decongestiva, calmanta, cicatrizanta, trofica, antimicotica, reglatoare hormonala, regleaza pH-ul vaginal. Previne si amelioreaza simptomele precoce ale afectarii aparatului genital la femei. Are efecte pozitive in cazurile de infectii, inflamatii, chisturi si fibroame la nivelul aparatului genital feminin. Este recomandat femeilor care sufera de Candida, Trichomonas, E-Coli, cistita, rana pe col uterin, metroanexita acuta si cronica, chist ovarian, fibrom uterin, cancer de col uterin, polip vaginal si uterin, tumora in zona genitala, vaginita, infectie cu Papiloma virus, dereglari menstruale, sterilitate, micoze, fibromastoza.
Tonicul ginecologic "E-lite" este un complex de fitohormoni si are efect reglator la nivel hormonal. Contine miere, propolis, polen, extracte din coada-soricelului, salvie, salcie, tuia, zmeur, angelica, mur, cretisoara si echinacea, uleiuri esentiale din lavanda, fenicul si marar. Este recomandat persoanelor care sufera de metroanexite, chisturi ovariene, fibroame uterine, dereglari hormonale, menopauza, noduli la sani, rani pe colul uterin, insuficienta ovariana, sterilitate, micoze.
Tonicul antitum "E-lite" are efect antitumoral, antiinflamator, antioxidant, revigorant, antihemoragic, trofic, vitaminizant, antiviral, alcalinizant, inhiba dezvoltarea celulelor tumorale. Contine miere, propolis, polen, laptisor de matca, extract de tuia, napraznic, vasc, muguri de plop, cimisir, rasina, orz verde, ulei din samburi de struguri, mumio, argila, carbune medicinal, uleiuri esentiale de lavanda, tea-tree, brad. Este recomandat persoanelor care sufera de tumori, neoplasme, hemoragii, debilitate fizica si psihica, infectii virale (hepatita, herpes, Papiloma virus, HIV etc,), reumatism infectios, helicobacter pylori, streptococi, stafilococi.
Superforte Ovulin, Tonicul ginecologic "E-lite" si Tonicul antitum "E-lite" se prepara doar in farmaciile "E-lite Nutritia" din Deva (str. Mihai Eminescu, bl. H1, ap. 3, parter.

MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24

"Caut urgent tratament pentru tuberculoza pulmonara"
(Raspuns pentru ANA IONESCU - Bucuresti, F. AS nr. 953)


Medicamentele reprezinta cea mai eficienta terapie pentru TBC pulmonar, desi, in ultimii ani, un numar crescut de microorganisme TBC au devenit rezistente la medicatia folosita obisnuit.
In cazul unui TBC activ, tratamentul incepe, asa cum s-a intamplat si in cazul dvs., cu patru medicamente - izoniazida, rifampicina, pirazinamida si etanbutol, cu specificatia ca primele trei pot fi combinate intr-o singura pastila (Rifater).
Pentru a stabili daca bacteria Mycobacterium tuberculosis (bacilul Koch) este sensibila sau rezistenta la fiecare medicament in parte, se evalueaza in laborator culturi din sputa sau alte secretii ori tesuturi din corp. De abia dupa 6-8 saptamani, in care se obtin rezultatele culturii, medicamentele dovedite ineficiente pot fi inlocuite cu altele sau tratamentul poate continua cu mai putin de patru medicamente. Trebuie stiut ca, odata tratamentul medicamentos inceput, simptomele se vor ameliora in 2-3 saptamani, dupa care va urma si o imbunatatire a aspectului radiografiei toracice. Totusi, tratamentul medicamentos de succes necesita administrarea medicamentelor timp de 6-12 luni, perioada de timp necesara pentru a distruge complet germenul cauzator de TBC.
Trebuie sa va avertizez in privinta faptului ca toate medicamentele folosite pentru TBC au un anumit potential toxic. Atat rifampicina, cat si izomiazida pot produce forme noninfectioase de hepatita si de icter. Rifampicina poate produce, de asemenea, colorarea in portocaliu a urinei, hipersudoratie si exces lacrimal.
Din nefericire, exista si situatii (e si cazul fiului dvs.) in care, desi tratamentul este corect instituit si are eficienta terapeutica, boala se poate reactiva, in conditii in care sistemul imunitar este debilitat, cum ar fi varsta inaintata (nu e cazul dvs.), malnutritia, alcoolismul, medicatia imunosupresoare sau prezenta unor alte boli infectioase. Tocmai de aceea, va recomand, in paralel, o serie de remedii naturiste care sa vina in completarea tratamentelor de baza alopate, recomandate de medicul ftiziolog.
* Sovarf - pe langa faptul ca stimuleaza pofta de mancare, aceasta planta are remarcabile proprietati imunostimulatoare si de lupta impotriva infectiilor. Din 3 linguri de planta la o cana cu apa se prepara o infuzie concentrata, din care se beau 3-4 linguri, inaintea meselor principale.
* Hamei - datorita lupulonelor si humulenei, in special sub forma dihidrogenata, hameiul are proprietati bacteriostatice asupra germenilor gram pozitivi, inclusiv fata de Mycobacterium tuberculosis. Se administreaza sub forma de infuzie (o lingura de planta la o cana de apa), din care se bea cate o cana, inaintea meselor principale.
* Lemn-dulce - are efect imunostimulant, calmeaza tusea si este eficient pentru accelerarea refacerii tesuturilor distruse de boala. Se administreaza sub forma de tinctura - 1 lingurita, diluata in 100 ml apa, de trei ori pe zi, inainte de mese.
* Ginseng american si siberian - contin numeroase microelemente minerale si micronutrienti care stimuleaza sistemul imunitar. Se administreaza de doua ori pe zi cate 300-500 mg de Ginseng american, sau 100 mg extract standardizat de Ginseng siberian.
Tot pentru intarirea sistemului imunitar se recomanda: Astragalus si Ashwaganda - cate 500 mg, de doua ori pe zi.
* Super Bio-Quinona-Q10 - mareste capacitatea de oxigenare a organismului. Se incepe cu doze mici, de 50 mg pe zi, intre mese, iar apoi se creste doza la dublu pe zi, tot intre mese.
* Vitamina B6. Deoarece izoniazida reduce cantitatea de vitamina B6 din organism, se recomanda un supliment de B6 (de 50-100 mg zilnic) cu o ora inainte de masa. Gasiti vitamina B6 in comprimatele B complex sau in drojdia de bere.
* Un rol important in tratamentul TBC pulmonar il are vitamina C, asociata cu bioflavonoide si produse care contin beta-carotenoida. In prima luna se iau produse care contin 500 mg vitamina C si o cantitate egala de bioflavonoide, de trei ori pe zi.
* Se recomanda, de asemenea, suplimente alimentare pe baza de bio-zinc asociat cu Bio-Calciu+D3. Produsele respective trebuie sa contina cel putin 25 mg, luandu-se doua doze pe zi, timp de trei luni.
Se mai pot administra in scop antiinflamator, antitusiv si antiiritativ remedii obtinute din nalba mare, ienupar si lichen de piatra, precum si uleiuri volatile obtinute din arbore de ceai, cimbrisor si eucalipt.
Dieta trebuie sa fie bine echilibrata in cele trei elemente de baza: proteine, glucide si lipide. Este necesara excluderea grasimilor animale de orice fel, precum si alimentele prajite. In perioada de convalescenta se recomanda multe lichide - supe de pui, ceaiuri din plante, sucuri naturale, produse lactate si produse vegetale verzi, bogate in clorofila. Sa auzim numai de bine!

ENCIU NICANOR - biolog medical - Cluj-Napoca, str. Baisoara nr. 9, ap. 83, sc. 2


"Sotul meu are insuficienta hipofizara"
(Raspuns pentru ANGELA CARMEN, F. AS nr. 914)


Glanda hipofizara, numita si glanda pituitara, este asezata la baza creierului, intr-o depresiune osoasa numita seaua turceasca. Are marimea unui bob de mazare si este in corelatie anatomica si functionala cu acea parte a creierului numita hipotalamus, organ care coordoneaza activitatea tuturor glandelor endocrine, prin intermediul hipofizei. La randul lui, hipotalamusul este in stransa corelatie functionala cu scoarta creierului mare, unde se prelucreaza tot ce vedem, auzim, simtim, gandim, traim sufleteste. Glanda hipofiza secreta 6 hormoni principali, care contribuie la asigurarea unei armonii a vietii fizice si sufletesti a fiintei umane. Faptul ca medicul a prescris medicamentul prednison denota ca insuficienta hipofizara isi manifesta efectul asupra glandelor suprarenale. Bine era daca ne informati cum se manifesta clinic aceasta insuficienta, ce varsta are sotul dvs., ce afectiuni (boli) asociate are.
Pornind de la o veche si inteleapta vorba a poporului roman, care spune ca fiecare om trebuie sa fie primul sau medic, precum si ca fiecare hrana este in acelasi timp si aliment, dar si medicament, precum si ca urmare a cercetarilor stiintifice si experimentale, cel mai bun medicament natural pentru buna functionare a glandei hipofiza este aminoacidul arginina, care se afla in: nuci, floricele de porumb, seminte de susan si floarea-soarelui, roscove, dulciuri pe baza de gelatina, ciocolata, racituri (piftie), orez brun, ovaz (incoltit), stafide, paine neagra, alimente bogate in proteine, in special carne de pasare, peste, ciuperci. Foarte important este ca sotul dvs. sa practice exercitii fizice care sa constea in ridicarea de greutati, haltere, culturism pe ritmuri de muzica. In viata de zi cu zi, sa adopte un stil pozitiv, adica sa "vada", sa "simta", sa "traiasca" tot ce este frumos, fapt care stimuleaza scoarta cerebrala si aceasta, prin intermediul hipotalamusului, stimuleaza glanda hipofizara sa secrete hormonii necesari armoniei si echilibrului vietii omenesti.