Potrivit Agentiei Romanian Global News (RGN), "recensamantul mincinos al Bulgariei s-a incheiat". Uniunea Etnicilor Romani din Bulgaria, ("AVE"), a dat publicitatii un raport asupra starii comunitatii romanilor/vlahilor de pe teritoriul statului vecin, membru (nedemn) al UE. Practic, recensamantul a fost utilizat de autoritatile din sudul Dunarii, ca instrument de manipulare a opiniei publice si de asimilare a romanilor (vlahi, aromani, meglenoromani).
Datele despre romani, trecute cu creionul, sa poata fi sterse...
Romanii si-au dat seama ca recenzorii au primit ordine clare de la Sofia, sa "reduca" din condei numarul "mamaligarilor". Astfel, datele pentru completarea anchetei de recensamant in satele romanesti de-a lungul Dunarii au fost trecute in registre cu creionul, si nu cu pixul, cum este prevazut de lege. Mai mult decat atat, liderii romanilor din Vidin au constatat ca multi dintre recenzori nu intrebau populatia de apartenenta la etnia sau limba materna. Celor care au vrut sa-si exprime entitatea romana li s-a sugerat ca aceste rubrici nu sunt obligatorii, sarindu-se peste ele. Desi, de ochii lumii, a elaborat o legislatie moderna in domeniul protectiei minoritatilor etnice, Bulgaria foloseste, de fapt, toate metodele si parghiile pentru contopirea elementului romanesc in majoritatea bulgara. Spre exemplu, continua sa separe termenul "vlah" de cel de "roman", incercand sa acrediteze ideea ca vlahii sunt altceva decat romanii - populatii cu o cultura, traditii si obiceiuri diferite. Este o politica la care se raliaza inclusiv Academia Bulgara, cu toate sectiunile de etnografie, folclor si istorie.
Fapte triste, nedemne de un stat european
Educatia in limba materna, care ar trebui sustinuta de statul bulgar, este total absenta, cu mica exceptie a mentinerii unui asa-zis liceu romanesc la Sofia (si nu la Vidin, unde traiesc romanii!), ai carui absolventi, 10 (zece!) pe an, sunt in mare parte etnici bulgari. Gradinite si clase romanesti din ciclul scolar si preuniversitar nu exista. Dupa marturia doctorului Ivo Gheorghiev, presedintele "AVE", "toate demersurile facute de noi, de a deschide clase sau gradinite cu predare in limba romana, au fost tratate cu indiferenta sau tacere din partea oficialitatilor. Ceva mai mult, adeseori am fost amenintati si tratati in mod josnic".
Mass-media este un capitol care intotdeauna a fost si este controlat de catre autoritatile bulgare care practica cenzura. In aceasta privinta, minoritatile (numite in batjocura grupuri etnice"), cu exceptia turcilor, nu se bucura de nici o atentie, nu au ore de radio sau TV la posturile publice. Din punct de vedere politic, se intelege ca "grupurile etnice" nu au nici un drept de reprezentare in parlament sau guvern. In aceste conditii, neamul nostru se topeste", deplange Gheorghiev situatia disperata a romanilor sud-dunareni, ignorata la Bucuresti. Un alt factor care contribuie la topirea" romanilor din Bulgaria este saracia, zonele locuite de romani, Vidin si Vrata, sunt considerate cele mai sarace din UE. Aici nu s-a mai reparat un drum sau o cale ferata de 20 de ani! Disperati, romanii se muta in alte tari sau in alte regiuni ale Bulgariei, unde copiii lor nu mai folosesc limba materna, fiindca sunt agresati pe strada, de necunoscuti: "Vorbiti in bulgara, ca aici suntem in Bulgaria, romanii sunt mamaligari si tigani!" Inca mai circula o expresie umilitoare, de acum un secol, cand intelectualii romani din Bulgaria erau aruncati in Dunare, pentru vina de a vorbi romaneste: "Vlahii se ineaca la malul Dunarii". In fapt, bietii oameni erau impuscati sau omorati cu pietre, spre distractia jandarmilor criminali. Si religia face parte din arsenalul nationalist bulgar. Este interzisa folosirea limbii romane in slujbele divine, limba folosita in biserici fiind adesea limba slavona veche, "bodoganeala", ca acum 300 de ani. De aici, numarul mare de atei printre romani. In concluzie, Ivo Gheorghiev spune cu intelepciune, ca tot romanul asezat si respectuos al autoritatii: "Suntem cetateni loiali ai statului nostru, Bulgaria, militam pentru prosperitatea ei ca tara membra a UE, dar, in acelasi timp, suntem profund ingrijorati de viitorul poporului nostru. Procesul de asimilare nu este ceva abstract, ci este o realitate pe care noi dorim s-o stopam impreuna, romani si bulgari".