Am ramas cel putin surprins de declaratia unui medic, la care ati apelat, privitor la cauza infertilitatii, stresul, si care v-a declarat pe deplin sanatoasa.
In realitate, problemele se dovedesc a fi mult mai complicate, reclamand competenta si daruire profesionala din partea personalului medical. Deoarece dvs. banuiti a fi suferinda de o metroanexita, v-as recomanda sa va adresati de urgenta unui medic specialist ginecolog mai competent, care va confirma sau nu existenta acestei afectiuni, care poate fi cauza infertilitatii. In caz afirmativ, va va stabili un tratament corespunzator ca doze si durata, pana la completa vindecare, care in acelasi timp inseamna si o reala posibilitate de a ramane insarcinata.
In caz negativ, respectiv in cazul in care nu se va confirma metroanexita, v-as recomanda sa analizati si o alta posibilitate, neglijata de unele cadre medicale, din incompetenta sau dezinteres, preferand sa va tina "abonata" ani de zile la consultatii costisitoare ineficiente.
Ma refer la faptul ca multe femei sufera in prezent de tulburari hormonale majore, ca urmare a utilizarii in decursul anilor a unor tratamente anticonceptionale orale cu diverse pastile. In momentul in care doresc, in sfarsit, sa aiba un copil, constata ca dereglarile instalate in decursul anilor au drept rezultat dezvoltarea insuficienta a ovulelor pe parcursul unei luni, astfel incat acestea nu sunt apte a fi fecundate si astfel sarcina este imposibil de realizat.
In asemenea cazuri, este necesar sa apelati la o clinica specializata, deosebit de competenta in a trata acest aspect, respectiv, a urmari pe parcursul unei luni dezvoltarea ovulului.
In caz de dezvoltare insuficienta, clinica respectiva va putea stabili un tratament sub un strict control medical, urmarit periodic, cu injectii cu hormoni produsi in Olanda, astfel incat sa se asigure stabilirea momentului optim al fecundarii (chiar eventual si prin fecundare artificiala) numai in stadiul in care ovulul a ajuns la o deplina maturitate.
Ma bazez in cele afirmate pe cazul concret al unei familii din Timisoara (oras care nu duce lipsa de specialisti renumiti in acest domeniu) si care nu a reusit sa-si rezolve problema dupa cateva asemenea tratamente scumpe. A fost suficient sa se deplaseze la Szeged, in Ungaria, unde sub control medical competent si aceleasi tratamente hormonale (mai ieftine, in farmaciile din Ungaria) si-au rezolvat problema in decurs de numai o luna, avand in prezent o fetita sanatoasa, de toata frumusetea.
Sa nu ne mire faptul ca tot mai multi bolnavi din vestul tarii apeleaza la consultatiile si tratamentele competente instituite de medici din Ungaria (inclusiv operatia).
Cu regret trebuie sa constat ca manifesta mai multa daruire si competenta pentru profesia de medic, fara discriminari fata de etnia sau confesiunea bolnavului.
Va doresc sa va puteti rezolva si in tara dorinta de a avea un copilas. Apreciez neaparat necesara si efectuarea unei analize de laborator a spermei, sub aspectul capacitatii ei de fecundare, determinata de calitatea, cantitatea si mobilitatea spermatozoizilor.
Esential e sa gasiti cadre medicale competente, dedicate trup si suflet profesiei de medic si nu tendintei de a se imbogati pe seama pacientilor. Va doresc succes!
Ing. BOGDAN VICTOR - specialist in fitoterapie, reflexoterapie si bioenergie - Bucuresti, tel. 021/242.67.36, 0723/74.23.98
"Mi s-a pus diagnosticul de gaura maculara si vreau sa-mi salvez vederea"
(Raspuns pentru IOANA - Caras-Severin, F. AS nr. 950)
Daca veti manca, timp de 6 luni, mancaruri preparate din orez, grau, legume cu ulei sau untura, produse lactate, toate fructele, oua (doua pe saptamana - doar galbenusurile), sparanghel, spanac, laptuca, sucuri dulci de fructe, zahar si sare (in cantitate mica) si nu veti consuma produsele care pentru boala dvs. sunt considerate otrava, adica: peste, carne, bauturi alcoolice, fasole, bauturi fierbinti, ca ceai sau cafea, otet, usturoi, ceapa, praz, alimente uscate, ca porumb, orez, condimente iuti, ardei iute etc., boala dvs. se va ameliora foarte mult. Daca doriti ca vindecarea sa fie si mai spectaculoasa, va recomand sa faceti un automasaj, sa aplicati terapia cu apa distilata si sa luati zilnic o lingura de Apisan-Forte, produs medaliat cu aur la Saloanele de Inventii de la Geneva, Bruxelles si Bucuresti, la sectiunea sanatate.
Pentru sfaturi si indrumari pentru automasaj, rog sunati la tel. 021/242.67.36, seara, dupa ora 20.00.
"Cum se trateaza ciocurile de pe coloana?"
(Raspuns pentru ANDA MANULESCU - Timisoara, F. AS nr. 950)
Pentru suferinta dvs., va recomand retetele naturiste ale lui Valeriu Popa, pentru ciocuri pe coloana si dureri ale coloanei vertebrale.
Ciocuri pe coloana
* Alifie de sanziene: 20 g planta uscata, bine maruntita se pun la macerat timp de 12 ore, in 30 ml spirt sanitar, intr-un borcan inchis ermetic. Se adauga 200 ml ulei de masline si se tine la bain-marie timp de 3 ore, agitand vasul din cand in cand. Se lasa in repaos 3 zile, dupa care se filtreaza. Dupa filtrare, se pune intr-un vas pe foc si se adauga 50 g ceara de albine, amestecandu-se continuu pana se topeste. Dupa racire, se pastreaza la rece. Se fac frictionari de-a lungul coloanei vertebrale, in fiecare seara.
* Tinctura din: 70 g marul-lupului, 10 g jojoba, 10 g tataneasa, 10 g cimbru. Peste aceste plante, intr-un borcan, se adauga 500 ml spirt sanitar. Borcanul se inchide ermetic si se lasa la macerat 15 zile, agitandu-se din cand in cand. Se filtreaza si se pastreaza in sticle de culoare inchisa. Cu aceasta tinctura se pun comprese pe zona afectata, tinandu-se de seara pana dimineata.
Dureri ale coloanei vertebrale
Se amesteca o cana de hrean ras si o cana de malai si se pun intr-o bucata de material de bumbac. Se unge pielea cu osanza de porc si apoi se aseaza compresa. Se tine 45 de minute. Se repeta cel putin 3 zile. Daca veti respecta urmatorul regim alimentar, inseamna ca alimentele pe care le veti consuma va vor fi leacuri.
Alimente recomandate: orez, grau, porumb, supa de fasole, produse lactate (exceptand iaurtul si telemeaua), dovleac, dovlecel, miere de albine (miere vie), struguri si alte fructe dulci, banane, mere Golden, pepene verde, piersici, pere dulci, prune dulci, cirese pietroase "inima de porumbel" (varietate de cirese din judetul Vrancea), apa distilata si ceai de salvie intre mese. In loc de ulei, se va folosi unt.
Alimente interzise: carne de porc, vita, berbec, bivol, pasare, alcool, sare, fructe acre, lamaie, gref, rosie, ananas, condimente picante, ardei iute, fasole, soia, produse din soia, ulei, bauturi fierbinti (inclusiv ceai, cafea), cartofi, ridichi, legume verzi (ceapa verde, usturoi verde, fasole verde, salata), iaurt, branza telemea, otet, mancaruri grase, alimente fripte sau prajite.
Cele mentionate in raspunsul pentru doamna Ioana din Caras-Severin sunt valabile si pentru dvs.
Dr. TIRIL GABRIELA - e-mail: gabrielatiril@gmail.com
"Baietelul meu tuseste fara pauza"
(Raspuns pentru GINA BURUIANA, F. AS nr. 954)
In primul rand, trebuie sa-i administrati copilului un tratament pentru intarirea imunitatii, alcatuit din extracte gemoterapice (le gasiti in magazine naturiste sau farmacii). Administrare: * Extract din muguri de catina, copii intre 2-7 ani, cate 1 ml, in putina apa, de doua ori pe zi; * Extract din muguri de coacaz negru - aceeasi administrare, ambele timp de o luna.
In paralel, ii administrati un tratament homeopat (medicamentele homeopate le gasiti doar in farmacii), dupa cum urmeaza:
* Stodal granule, 5 granule sublingual din doua in doua ore pana la disparitia simptomelor.
* Antimonium tartaricum, initial 5CH, de trei ori pe zi, apoi 15CH, o data pe zi, pentru tusea productiva.
* Drosera 9CH de trei ori pe zi, pentru tuse convulsiva.
* Spongia tosta 9CH, de 3-4 ori pe zi, pentru tuse uscata, latratoare, care trezeste pacientul din somn.
* Hepar sulphur 7-9CH, se administreaza dupa Spongia pentru tuse initial uscata, apoi umeda, cu expectoratie purulenta.
Tratamentul se administreaza pana la disparitia simptomelor. Daca mai aveti nelamuriri, ma puteti contacta pe adresa de e-mail.
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
"Stie cineva un tratament pentru incontinenta urinara?"
(Raspuns pentru GABRIELA - Iasi, F. AS nr. 943)
In majoritatea cazurilor, incontinenta urinara apare fie datorita contractiei involuntare a musculaturii vezicii urinare, fie datorita faptului ca musculatura si tesuturile pelvine sunt prea slabe pentru a invinge presiunea din vezica. Cauzele care duc la afectarea sistemului nervos si muscular ce controleaza retentia si eliminarea urinei sunt diverse si includ, de la caz la caz, unele boli neurologice (Alzheimer, Parkinson, accidentul vascular cerebral), infectiile de tract urinar si complicatiile consecutive unor interventii chirurgicale. In cazul dvs., pare sa fie vorba despre asa-numita incontinenta de efort, deseori asociata cu pierderea tensiunii in tesuturile pelvine de sustinere, specifica femeilor aflate in post-menopauza si celor care au nascut mai multi copii, precum si persoanelor in varsta, la care pierderea tonicitatii sfincteriene este datorata, asa cum spuneam, prolapsului planseului pelvin, fenomen care determina deplasarea inferioara a uterului si a tesutului vaginal sau modificarea pozitiei vezicii urinare. In afara acestor aspecte, trebuie specificat ca si persoanele supraponderale pot dezvolta o incontinenta urinara, mai ales daca aceste persoane prezinta si afectiuni medicale cronice.
Din fericire, exista tratamente pentru incontinenta urinara si, in multe cazuri, controlul asupra vezicii poate fi redobandit prin tratarea cauzei subiacente sau prin modificarea comportamentului zilnic.
Solicitati medicului urolog informatii despre exercitiile specifice (exercitii Kegel), care au menirea sa tonifieze aria pelvina, sau exercitii de antrenare a vezicii pentru redobandirea controlului asupra mictiunii. Daca, totusi, incontinenta urinara persista, problema trebuie rezolvata prin medicatie, masuri speciale sau interventie chirurgicala. Nu voi insista asupra acestor aspecte, ele fiind de competenta medicului curant, insa trebuie sa va aduc la cunostinta ca cea mai moderna metoda de tratament in incontinenta urinara este cea denumita inervarea magnetica extracorporala, care urmareste reeducarea musculaturii perineale cu ajutorul aparatului denumit Neocontrol. Dupa maximum 20 de sedinte de acest fel, apar rezultatele favorabile.
Tratamentul alopat poate fi completat, in mod fericit, de terapiile naturiste, care includ plante medicinale precum obligeana, anasonul, mugurii de mesteacan si, in special, tinctura de tuia, tinctura de traista-ciobanului sau pulberea de gentiana, care au proprietati puternic astringente si regeneratoare (tonifiante) asupra musculaturii planseului pelvin si sfincterian.
Pentru obtinerea unui efect terapeutic superior, aceste remedii se pot asocia cu unele produse homeopatice (Aconitum, Beladona, Arnica, Pulsatilla, Causticum etc.) sau cu medicamente de sinteza utile in astfel de situatii - Tofranil, Rinutan, Buscopan sau Valium. Sa auzim numai de bine!