ROSIA MONTANA la Parlamentul European

Ion Longin Popescu
- Mineritul cu cianuri, in viziunea unor europarlamentari -

JANOS ADER
Membru al Parlamentului European (MEP)


Dupa cum se stie, la 5 mai 2010, Parlamentul European a adoptat, cu o larga majoritate (488 pentru, 48 impotriva), o Rezolutie care cere Comisiei Europene sa interzica folosirea cianurii in mineritul aurifer pe teritoriul UE. Iata cele doua puncte principale ale Rezolutiei:
1. "Comisia este chemata sa propuna interzicerea completa a folosirii cianurii in minerit, pe teritoriul UE, pana la sfasitul anului 2011";
2. "Comisia si statele membre ale UE sunt chemate sa nu sustina nici un proiect minier care, direct sau indirect, presupune tehnologia cu cianuri".
Initiatorul acestei rezolutii, sustinut de europarlamentarii Tokes Laszlo, Daciana Sarbu si Renate Weber, este juristul Janos Ader, europarlamentar maghiar, membru al Comisiei de Mediu, Sanatate Publica si Siguranta Alimentara, a Parlamentului European. Vechi militant al partidului aflat astazi la putere in Ungaria, FIDESZ, domnul Ader a fost deputat la Budapesta, intre anii 1990-2009, iar intre anii 1998-2002 a indeplinit functia de presedinte al parlamentului ungar. Deosebit de activ in promovarea proiectelor de protectie a mediului, este unul dintre politicienii influenti care au determinat interzicerea cianurii in Ungaria, in 2009. L-am intalnit la Parlamentul European din Bruxelles, la inceputul acestei luni, cand ne-a acordat, in exclusivitate pentru "Formula AS", urmatorul interviu.

"In Uniunea Europeana se produce doar 0,73% din aurul lumii"

- In ciuda Rezolutiei de interzicere a cianurilor, adoptata de PE, in Parlamentul European, Comisia Europeana de Mediu afirma ca aceasta interdictie nu se justifica. Cum se explica o asemenea independenta fata de o hotarare luata de alesii natiunilor europene?

- Intrebarea dumneavoastra este binevenita, deoarece pune inca o data in evidenta plaja noastra ingusta de miscare, a europarlamentarilor. La Budapesta, am avut initiativa interzicerii cianurii si am reusit relativ usor, procedura a fost simpla. La PE, nu exista posibilitatea ca un singur deputat sa poata initia o lege. Tot ce am putut obtine a fost o declaratie politica si apoi cunoscuta Rezolutie. Pot spune ca jucam un "meci" in doua reprize; pe prima am castigat-o deja, cu un coplesitor procent de voturi: peste 85% din numarul alesilor. Ne aflam in partea a doua a "meciului", cand am avut mai multe intalniri cu comisarul pentru mediu, Janez Potocnik, si am incercat sa-l conving sa initieze noua lege, cu cat mai repede, cu atat mai bine. La fiecare dintre argumentele lui, potrivnice Rezolutiei PE, eu am avut cate unul mult mai tare si mai convingator. El spune ca industria europeana inca are nevoie de materie prima si de metale, de aur de exemplu. Eu ii raspund ca sunt de acord, doar cu un mic amendament: anume ca in Uniunea Europeana se produce doar 0,73% din aurul lumii. Ca urmare, daca am opri exploatarea aurului in UE, prin interzicerea cianurii, nu ar avea loc o criza a acestui metal, cum a fost criza petrolului, sa zicem. Pe de alta parte, exista destule companii in Europa, in special in Suedia, care produc aur. Sa notam insa ca doar o treime din productia europeana de aur se obtine din minereu. Celelalte doua treimi sunt obtinute din reciclarea aparatelor electronice, cum ar fi telefoanele mobile. Problema cheie este: daca nu fortam aceste companii de exploatare aurifera sa foloseasca tehnologii alternative cianuratiei, mai sigure pentru mediu, atunci nici nu vom avea vreodata aceste tehnologii, intrucat companiile sunt tentate sa mentina metoda traditionala, cea mai ieftina. Sunt absolut sigur ca, daca interzicem cianura, in mai putin de doi ani, marile companii vor veni cu tehnologii alternative, mai sigure si mai blande cu mediul. Dar, ca sa ajungem la aceasta situatie, trebuie sa-i fortam sa le dezvolte. In fine, am aratat Comisiei ca avem in fata doua situatii: o tehnologie veche de minerit, pentru extractia aurului, si milioane de tone de aparate electronice ce trebuie reciclate, pentru a separa aurul si alte metale pretioase din ele. Hai sa interzicem cianura si sa ajutam industria de reciclare, in acelasi timp! Chinezii sunt mai destepti decat noi, europenii, deoarece China este cel mai mare importator din lume de aparate electronice destinate reciclarii. Pe scurt, i-am spus domnului Potocnik ca suntem dispusi la compromisuri, dar nu vom accepta niciodata ignoranta domniei sale in chestiunea cianurii.

"Recomand autoritatilor romane sa decida interzicerea totala a cianurii in minerit"

- Ungaria, dominata de spirit ecologist, a interzis cianura in minerit. Ministrii maghiari de la Bucuresti, in special Borbely Laszlo, ignora pozitia Budapestei, fiind gata sa dea lumina verde proiectului minier Rosia Montana. Ce mesaj aveti pentru domnia sa?

- Este mesajul cuprins in Rezolutia PE, care spune clar: "Statele membre ale UE sunt chemate sa nu sustina nici un proiect minier care, direct sau indirect, presupune tehnologia cu cianuri". Guvernul roman si mai ales ministrul Mediului, domnul Borbely, ar trebui sa tina seama de aceasta chemare facuta in mod foarte serios. Iar daca guvernul de la Bucuresti respecta aceasta Rezolutie, nu vad realizabil proiectul de la Rosia Montana. Mai mult, daca societatea civila este puternica si face presiuni asupra guvernantilor romani sa actioneze conform acestei Rezolutii, vom ajunge la acelasi rezultat, adica la oprirea proiectului minier. Domnul Borbely n-ar trebui sa ignore ca o eventuala catastrofa in Apuseni, precum aceea de la Baia Mare, n-ar afecta numai localitati si rauri din Romania, ci si din tarile vecine. Organizatiile ecologiste trebuie sa convinga autoritatile romane ca valoarea strategica a Apusenilor consta in peisajul extraordinar, in sursele de apa dulce, in natura inca pura, in traditiile locale si in uriasul interes al turistilor straini, daca o publicitate potrivita ar fi sustinuta. Haideti sa reciclam aparatura electronica din Romania, sunt sigur ca aveti o imensa cantitate, si vom scoate mai mult aur decat de la Rosia Montana! Sa luam un exemplu: cat aur contine o tona de minereu din Apuseni? 2 grame. Stiti cat aur se poate obtine dintr-o tona de telefoane mobile uzate? 300 de grame! Plus argint, cupru, paladium si alte metale pretioase. In concluzie, recomand autoritatilor romane, Parlamentului de la Bucuresti, sa cantareasca bine toate ratiunile pro si contra, iar dupa aceea, sa decida interzicerea totala a cianurii in minerit. Asta este singura solutie pentru un viitor sigur, curat si verde in muntii Romaniei.

KRITON ARSENIS
Europarlamentar din Grecia


"Este hazardata orice deschidere de exploatari miniere cu cianuri in acest moment"

Tanarul europarlamentar grec Kriton Arsenis este Membru al Parlamentului European (MEP) si unul dintre cei mai dinamici luptatori pentru protectia mediului, din grupul socialistilor. Cum disputa dintre PE si CE pe tema interzicerii cianurii in minerit a ajuns in "repriza" a doua, cum ar spune Janos Ader, i-am cerut domnului Arsenis opinia asupra acestui subiect sensibil. Iata termenii in care se discuta politica la inalt nivel, in UE.
"Comisia Europeana nu este obligata sa intreprinda imediat ceea ce-i cere Parlamentul, dar este obligata sa raspunda Parlamentului, in termenul stabilit. In acelasi timp, Comisia stie ca o rezolutie adoptata cu o atat de larga majoritate, cum a fost Rezolutia privind interzicerea cianurii, nu poate fi ignorata sau facuta uitata intr-un sertar. Mai devreme sau mai tarziu, o directiva de interzicere a cianurii va fi emisa de Comisie, nu avem nici o indoiala, deoarece asta este dorinta marii majoritati a deputatilor europeni. Practic, Comisia nu va fi lasata in pace pana cand nu va actiona. Comisarii stiu acum ca unul dintre cele doua corpuri ale puterii legislative europene, Parlamentul, doreste foarte puternic un lucru. Ei nu pot ignora la nesfarsit acest curent".

- Din pacate, Rezolutia este totusi ignorata undeva: la Bucuresti. Guvernul roman pare decis sa-si dea aprobarea pentru un proiect minier cu cianuri, in ciuda sfatului diplomatic dat de PE.

- Atat guvernele, cat si companiile miniere, ar trebui sa cunoasca riscurile unor actiuni potrivnice Rezolutiei. Daca nu in 2011, atunci in viitorul apropiat, in 2013 sau 2015, Comisia va interzice cianura. Nu doar pentru proiectele ce se vor deschide dupa acea data, ci si pentru cele aflate in productie. Nu exista nici o sansa pentru mentinerea pe termen lung a utilizarii cianurii ca metoda de minerit in UE! Corporatiile miniere sa se gandeasca serios de pe acum, sa faca schimbarile de tehnologie necesare, pentru a avea un avantaj competitiv in momentul apropiat al interzicerii cianurii. Este hazardata orice deschidere de exploatari miniere cu cianuri in acest moment, chiar daca, aparent, Comisia nu interzice deocamdata acest lucru. Luandu-se in calcul ca atat guvernele, cat si companiile, au fost avertizate de Rezolutia PE, inca de anul trecut, se vor interzice si proiectele deschise dupa emiterea acestui avertisment. Din aceasta ecuatie nu se poate iesi. Argumentul crearii de slujbe nu sta in picioare. Daca nu se face durabil, sustenabil, un proiect industrial ca mineritul aurifer contribuie la pierderea de slujbe, nu la crearea lor. Pierderea de slujbe in turism, in agricultura, in protectia mediului. Pana la urma, orice guvern care are de rezolvat o astfel de provocare in acesti termeni ar fi bine sa actioneze.