Faringita cronica este o stare de iritatie sau inflamatie cronica a mucoasei orofaringiene. Bolnavul prezinta senzatie de uscaciune in faringe, tuse seaca, iritativa, sau tulburari vocale progresive (fonastenie). Factorii etiologici locali si generali sunt: insuficienta respiratorie nazala cronica, lezarea cronica a mucoasei prin agenti chimici, aerul poluat, incaperi cu aer climatizat, modificari hormonale la menopauza etc. Tratamentul faringitei cronice consta intr-o substitutie lichidiana din abundenta, cu ceaiuri si gargara cu salvie, galbenele, musetel si tataneasa (se prepara o infuzie cu o lingurita de planta la 200 ml apa), apiterapie (miere de albine cristalizata, fagure de miere capacit), propolis tablete (Proposept). Se recomanda aerosoloterapia in statiunile balneoclimaterice: Ocna Sibiului, Govora si Calimanesti-Caciulata. O metoda comoda si eficace o constituie inhalatiile si pulverizatiile la domiciliu cu Ocnasept, un extract salin natural, din 8 plante aromatice, care se livreaza la comanda (tel. 0269/21.78.61). Instilatiile nazale cu solutii uleioase (vitamina A, Rhinoil, ulei de catina) si vitaminoterapia (A, E si complex B) ajuta, de asemenea, la refacerea mucoasei.
MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
"Baietelul meu de 5 ani are osteocondrita"
(Raspuns pentru CRISMARU MONICA, F. AS nr. 939)
Analizand amanuntele pe care le furnizati in textul scrisorii trimise redactiei, prinde contur faptul ca baietelul dvs. sufera de boala Legg-Calve-Perthes, afectiune care produce deteriorarea progresiva a tesutului osteo-chondric al capului femural, proces datorat unui aport sanguin insuficient catre segmentul osos amintit. Aceasta afectiune devine, de obicei, evidenta intre 3 si 10 ani, iar copiii care dezvolta boala inainte de varsta de 6 ani au, de regula, un prognostic mai bun decat cei care o dezvolta mai tarziu. Cauza bolii Legg-Calve-Perthes nu este clara, dar pot juca un rol factorii ereditari, hormonali sau eventualele traumatisme anterioare. De aceea, identificarea cauzei este importanta, tinand cont ca exista si alte afectiuni la copii care produc dureri de sold si schiopatare.
In privinta tratamentului, trebuie spus ca scopul acestuia este de a proteja osul si articulatia coxo-femurala de solicitare si leziuni, pe parcursul procesului natural de vindecare, care poate dura de la un an si jumatate la 3 ani. Sigur ca tratamenul depinde si de severitatea afectarii si poate include, uneori, repaus la pat, exercitii de miscare, chiar purtarea carjelor si administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. Sunt si cazuri in care poate fi necesara tractiunea osului, pentru imobilizarea lui, ajutand astfel vindecarea, fixarea si interventia chirurgicala. Spre bucuria si linistea dvs., va informez ca majoritatea copiilor care sufera de aceasta afectiune isi pot relua activitatea normala, chiar daca ei pot continua sa schiopateze cativa ani. Asa stand lucrurile, tratamentul complementar (naturist) adecvat acestei patologii urmareste asigurarea protectiei segmentului osteo-chondric afectat, restabilirea circulatiei sanguine locale prin deblocarea portiunii arteriale care asigura irigarea capului femural, reducerea statusului inflamator si evitarea riscului crescut de a dezvolta o artroza a articulatiei soldului, in cazul copiilor cu afectare severa.
Pentru atingerea scopurilor mai sus amintite, se pot utiliza urmatoarele remedii naturiste:
* Laptisor de matca - prin continutul sau in elemente minerale cum sunt manganul si fosforul, stimuleaza hranirea cartilajelor afectate. Se administreaza 1-2 g zilnic laptisor de matca crud, timp de 3 saptamani, cu 10 zile pauza, dupa care tratamentul se poate relua.
* Propolis - efectul antiinflamator al propolisului se datoreaza proprietatilor sale antioxidante si, mai ales, actiunii de tip aspirina. Totodata, asocierea propolisului cu ceara de albine (cataplasme pe zona afectata) se dovedeste utila in tratamentul patologiilor articulare degenerative, considerate uneori incurabile, din cauza ireversibilitatii proceselor ce au loc.
* Unguent cu venin de albine (Apireven sau similar). Se aplica pe zona afectata prin frictiuni si masaje, seara, inainte de culcare, cu repaus si caldura locala, timp de 7 zile.
Dintre produsele naturiste cu proprietati antiinflamatorii si regenerative ale tesutului osteo-chondric, ce se gasesc in magazinele de profil naturist, va recomand: Condroflex-vita-C, Antiartritic Natural, extractul din muguri de Jneapan, extractul din scoarta de salcie, extractul din muguri de plop (foarte important pentru restabilirea circulatiei arteriale locale si tulburarile trofice asociate), gheara-diavolului, coada-calului (infuzie), extractul de Boswellia, precum si unguentele de uz veterinar Osteocicatrat, Veyrexat si Eqvagel. Sa auzim numai de bine!
Dr. CARMEN BADEA - medic primar medicina de familie, competente de acupunctura, homeopatie, apifitoterapie - Bucuresti, tel. 0747/30.81.12
"Exista vreun tratament pentru parapsoriazis?"
(Raspuns pentru PANDELE GAVRILA - Galati, F. AS nr. 952)
Parapsoriazisul este o afectiune cutanata de origine necunoscuta, avand un aspect apropiat de cel al psoriazisului. Singura legatura cu psoriazisul se refera la eruptie, placardele eritematoase acoperite cu scuame si putand avea diverse localizari. In randurile care urmeaza, eu va propun o abordare holistica a bolii, alta decat aceea clasica a medicului dermatolog asta insemnand ca o vom considera doar un semnal de alarma, un semn exterior, daca vreti, a ceea ce se intampla inlauntrul fiintei dvs., in cele mai tainice unghere. Multe dintre afectiunile dermatologice, carora medicii nu le cunosc cauzele sunt incadrate in categoria bolilor psihosomatice, acele boli in care exista o legatura determinanta intre manifestarea somatica (simptomele bolii) si psihic. De aceea, va rog sa faceti o introspectie si sa va ganditi cand a aparut boala, cat timp a trecut de atunci si daca, nu cumva, in acea perioada, ati trait un eveniment traumatizant, pierderea unei persoane apropiate, o schimbare majora in viata dvs., care ar putea sta la originea imbolnavirii. Daca descoperiti asa ceva, stati de vorba cu o persoana deschisa pentru a va asculta, fie medicul dvs. de familie, fie un membru al familiei de care va simtiti mai apropiat, fie, in ultima instanta, un psihoterapeut, care este calificat din punct de vedere profesional sa va asculte si sa va indrume. De multe ori, astfel de probleme se amelioreaza substantial, pot chiar disparea, daca le constientizam si daca incercam sa le gasim rezolvarea.
O alta modalitate de terapie alternativa a afectiunii dvs. ar fi homeopatia, singura ramura a medicinei care face legatura intre fenomene, asa cum vi le-am descris. Veti vedea ca, spre deosebire de specialistul dermatolog, pe medicul homeopat il va interesa si ce mancati si cum dormiti, si ce fel de fire sunteti, si daca va place frigul sau iubiti caldura, inclusiv care sunt visele care s-au repetat mai frecvent de-a lungul vietii dvs. sau ce hobby-uri aveti.
Si, pentru ca am vorbit despre alimentatie, doresc sa va dau cateva sfaturi care va pot ajuta in mod sigur sa obtineti macar ameliorarea eruptiei, daca nu vindecarea. Este foarte important, daca sunteti un consumator de carne, sa excludeti total din alimentatie carnea de porc si derivatele acesteia, mezelurile. De altfel, eu v-as sfatui ca, pentru un timp de minimum 2-3 luni, daca este posibil, sa nu mai mancati nici un fel de carne, inclusiv peste, care, dupa cum se stie, este un aliment alergizant la persoanele sensibile. Puteti folosi, in schimb, ouale si anumite lactate. Nu va recomand acele produse deshidratate obtinute din soia, pe care s-a obisnuit romanul sa le consume in loc de carne, in perioadele de post. Sunt obtinute in urma unor procese tehnologice care folosesc prea multe substante chimice. Iar daca se intampla sa mai fie si soia modificata genetic, urmarile sunt imprevizibile. Asa ca, fara carne, dar si fara soia deshidratata.
Dintre lactate, excludeti-le pe cele a caror procesare implica tratamente termice agresive, care distrug flora pe care o contine laptele in stare naturala. Organismul are nevoie de acele bacterii. Va sfatuiesc sa va gasiti, undeva la tara, o sursa de lapte si produse lactate facute in gospodarie.
Puteti folosi orice legume si zarzavaturi, chiar va recomand acest lucru. Iata un "medicament" natural, pe care va rog sa vi-l administrati zilnic, timp de 6 saptamani: suc obtinut din amestecul urmatoarelor legume: morcov, telina - radacina si frunza, pastarnac, patrunjel (radacina si frunza), 150 ml, bauti zilnic, pe nemancate.
Excludeti din alimentatie zaharul rafinat, folosind in loc zaharul brun sau mierea de albine, iar in locul uleiului rafinat de floarea-soarelui, folositi uleiul presat la rece din porumb, seminte de dovleac sau floarea-soarelui, precum si uleiul de masline extravirgin.
Uitati de cartofii prajiti si evitati prajelile, in general. Totul sa fie preparat la cuptor sau prin fierbere, fiertul legumelor in aburi fiind ideal.
Va rog sa consumati zilnic lichide in cantitate suficienta, aceasta insemnand minimum 2,5-3 litri pe zi.
Excludeti condimentele iuti, cum ar fi piperul sau boiaua iute, in favoarea celor aromate: marar, patrunjel, leustean, busuioc, maghiran, rozmarin, sovarv (oregano), cimbrisor.
Nu trebuie sa neglijati fulgii de cereale, pe care va recomand sa-i consumati ca adaos la supe sau in lapte.